Viikkokatsaus 45/2015: Bitcoinin luojalle Nobelin palkinto?

Kuluneella viikolla Bitcoinin luojalle on ehdotettu taloustieteen Nobelia ensimmäisenä pseudonyyminä henkilönä maailmassa. Lisäksi hallitukset ja viranomaiset ovat pohtineet virallisesti Bitcoinin sekä lohkoketjun merkitystä maailmalle. Yleinen konsensus on, että nämä finanssiteknologian innovaatiot tulevat muuttamaan maailmaa pysyvästi ja radikaalisti.

Toni Kososen kurssianalyysissä puolestaan käsitellään bitcoinin kurssin lähitulevaisuuden liikkeitä sekä sitä ympäröivää epävarmuutta.

Viime viikon katsaukseen voit tutustua täältä.

Satoshia ehdotetaan Nobelin saajaksi

Kalifornian yliopiston professori Bhagwan Chowdhry on ehdottanut Bitcoinin luoja Satoshi Nakamotoa vuoden 2016 taloustieteen Nobelin saajaksi. Nobelin palkintoa pidetään merkittävimpänä yksittäisenä taloustieteen tunnustuksena.

“Bitcoinin – digitaalisen valuutan – keksiminen ei ole mitään sen vähäisempää kuin vallankumouksellista,” Chowdhry kommentoi ehdotustaan.

“Bitcoinilla on monia etuja perinteiseen valuuttaan. Bitcoin on turvallinen, sen voi jakaa miljooniin osiin, ja sitä voi lähettää turvallisesti ja liki välittömästi henkilöltä henkilölle välittämättä valtioista, keskuspankeista tai rahoitusalan välikäsistä, kuten Visasta, Mastercardista, PayPalista tai liikepankeista. Tämä poistaa viivettä sekä välityskustannuksia,” Chowdhry jatkaa.

Koska Satoshi Nakamoton todellinen henkilöllisyys ei ole tiedossa, on epätodennäköistä, että Nobel myönnettäisiin hänelle. Mitään ennakkotapausta Nobelin myöntämisestä pseudonyymille henkilölle ei ole. Joka tapauksessa jo Satoshin nostaminen Nobel-ehdokkaiden joukkoon on valtava tunnustus Bitcoinille. Satoshin ehdokkuuden kohtalosta päätetään ensi vuoden lokakuussa.

Mielenkiintoisena kuriositeettina mainittakoon, että Satoshi Nakamoto on jo voinut saada Nobelin palkinnon. Peliteorian suuriin nimiin lukeutuvaa taloustieteilijää John Nashia on veikattu usein henkilöksi Satoshi-nimimerkin takana. Toukokuussa kuollut Nash julkaisi eläessään useita ajatuksia ja ideoita, jotka muistuttivat vahvasti Bitcoinin taustakonsepteja. Hän sai Nobelin palkinnon vuonna 1994.
Nobelin palkintoa pidetään merkittävimpänä taloustieteen tunnustuksena

Yhdysvaltain viranomaiset kauppasivat viimeiset Silk Road -bitcoininsa

USA:n liittovaltion sheriffi on myynyt viimeiset Silk Roadilta takavarikoidut bitcoinit. Bitcoinit myytiin huutokaupassa kahdessakymmenessäyhdessä 2000 bitcoinin erässä. Huutokaupan voittajat ovat pysytelleet pienimuotoisena mysteerinä, sillä ainoa voitoistaan julkisesti kertonut taho on bitcoin-vaihtopörssi itBit, joka vahvisti voittaneensa viisi kappaletta myytyjä eriä.

Vaikka myyntien voittajat ovat pysyneet salaisina, on Bitcoin-yhteisö pyrkinyt selvittämään huutojen voittajia seuraamalla Bitcoinin lohkoketjussa tapahtuneita siirtoja. Erilaisten huhujen sekä kommenttien mukaan voittajiin kuuluu muun muassa suursijoittaja Blythe Masters, jonka media on kruunannut aikaisemmin “lohkoketjun kuningattareksi”.

Bitcoin-yrityksiin sijoitettu yli miljardi

Bitcoiniin ja siihen liittyviin teknologioihin on sijoitettu yli miljardi dollaria. Tämä on ennätyksellinen määrä sijoituksia. Sijoittajat ovat myös kasvavissa määrin merkittäviä finassi-instituutioita, kuten American Express, MasterCard, Microsoft sekä Goldman Sachs.

“Tämä on osoitus, että lohkoketjun laaja hyväksyminen on kriittisen tärkeää finanssialan innovaatioille,” kommentoi sijoitusfirma Blockchain Capitalin Will O’Brien. “Ne ajat, jolloin Bitcoinin saattoi ohittaa pelkkänä tulppaanikuplana, ovat ohi.”

Räppäri Talib Kweli hyväksyy bitcoineja

Menestynyt amerikkalainen räppäri Talib Kweli tarjoaa Bitcoin-yhteisöpalvelu ZapChainin kanssa mahdollisuuden ostaa musiikkiaan bitcoineilla. Kansainvälistä mainetta aikaisemmilla albumeillaan niittänyt Kweli julkaisi mahdollisuuden bitcoin-maksuihin uuden Indie 500 -albuminsa yhteydessä. Kweli on tunnettu myös Suomessa, jossa hän on vieraillut Black Star -projektinimellä yhdessä hiphop-artisti Mos Defin kanssa.

Kweli on yksi ensimmäisistä merkittävistä artisteista, jotka ovat nähneet bitcoinin edut, mutta ei varmastikaan viimeinen. Bitcoin antaa muusikoille valtavasti uusia mahdollisuuksia tienata, mikä on yhä tärkeämpää musiikkiteollisuuden kokiessa vallankumousta Internetin ja tiedostojenjakopalvelujen myötä. Tuotteiden ostamisen lisäksi Bitcoin mahdollistaa esimerkiksi välittömän lahjoittamisen suoraan artisteille ilman, että mikään levy-yhtiö tai tekijänoikeusjärjestö pääsee väliin.

Tulevaisuudessa bitcoinin merkitys muusikoiden ja muiden taiteilijoiden toimeentulon rahoittamisessa tulee todennäköisesti kasvamaan.

Bitcoin sopii poliittisesti aktiivisen Talib Kwelin imagoon  

Stadin ruokataksi tuo ruokaa ovellesi vastineeksi bitcoineista

Vasta toimintansa aloittanut Stadin ruokataksi ottaa vastaan bitcoin-maksuja. Ruokataksi kuljettaa suoraan asiakkaiden koteihin erilaisia ruokia, kuten intialaista, thaimaalaista, street foodia ja falafeleja. Ruokataksi on laajentamassa valikoimaansa pihveihin, pitsoihin ja susheihin ja myös toiminta-aluettaan ensi vuonna Tampereelle, Turkuun ja Jyväskylään. Stadin ruokataksi sopii erityisesti yritysten tarpeisiin.

Yhdysvaltojen SEC: Varokaa lohkoketjujen hypeä

Yhdysvaltain kongressin valtuuttama Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita valvovan elimen, SEC:n, korkea-arvoisin viranomainen Kara Stein on ottanut kantaa lohkoketjuun sekä Bitcoiniin.

Steinin mielestä lohkoketju voi tehdä taloudellisesta toiminnasta tehokkaampaa, mutta hän myös varoittaa liiasta lohkoketjun ympärillä pyörivästä hypestä. Steinin mukaan teknologia on vielä alkuvaiheissa ja kehittyäkseen se vaatii jatkuvaa arviointia lainsäätäjiltä, akateemiselta yhteisöltä ja markkinatoimijoilta. Steinin mukaan Yhdysvaltain lainsäätäjien on pidettävä tilannetta tarkkaan silmällä ja oltava valmiita, mikäli markkinat ryhtyvät syleilemään lohkoketjua entistä enemmän.

Kara Stein varoittaa lohkoketju-hypestä (KUVA: Getty Images)

Yhdysvaltain oikeusministeriö piti digivaluuttakonferenssin

Yhdysvaltain oikeusministeriö (DOJ) on pitänyt ensimmäisen digitaalisia valuuttoja käsittelevän konferenssinsa. Ministeriön mukaan konferenssin tarkoituksena on lisätä yhteistyötä julkisen ja yksityisen sektorin välille ja kehittää strategioita rajoittaa nouseviin teknologioihin liittyvää kyberrikollisuutta.

Tapahtuman paneelikeskusteluihin otti osaa 175 finanssiteknologiateollisuuden toimijaa. Paneelikeskustelujen tarkoituksena oli keskittyä konferenssin teemoihin yrittäjien, lainvalvojien ja lainsäätäjien näkökulmasta.

Vaikka virallisessa tiedotteessa ei annettu osallistujien nimiä, tapahtumasta julkaistuissa kuvissa esiintyi ainakin Xapon toimitusjohtaja Wences Casares, Coinbasen perustaja Fred Ehrsam sekä Ripplen toimitusjohtaja Chris Larsen.

“Digitaalisten valuuttojen ja lohkoketjun legitiimin käytön kasvaessa on yhä tärkeämpää, että teollisuuden johtavat toimijat ja hallituksen instituutiot jakavat keskenään näkemyksiä ja ajatuksiaan siitä, miten nousevan teknologian mahdollisia rikollisia käyttötarkoituksia voitaisiin rajoittaa,” kertoo hallituksen asiamies Brian J. Stretch.

Yhdysvaltain oikeusministeriö pohtii digivaluuttojen tulevaisuutta (KUVA: Coin Center)

Japanissa tunnistetaan lohkoketjun potentiaali rahoitusalalla

Japanin talous-, kauppa- ja teollisuusministeriö (METI) piti 16. lokakuuta tapaamisen merkittävien talousalan toimijoiden kanssa koskien finassiteknologiaa sekä sen aiheuttamia muutoksia talousjärjestelmälle. Tapaamisessa oli mukana tutkijoita, poliitikkoja sekä edustajia instituutioilta kuten Accenturelta sekä Japanin keskuspankilta. Tapaamisesta julkaistut asiakirjat paljastavat, että yksi merkittävistä käsitellyistä kysymyksistä oli Bitcoinin taustalla toimiva lohkoketjuteknologia.

Tapaamisesta koottujen asiakirjojen mukaan osanottajilla oli vahva yhteisymmärrys, että “Lohkoketjun vaikutus on valtava. Sen merkitys tulee olemaan samanlainen kuin Internetillä ja Googlella.” Tapaamisessa myös todettiin, miten lohkoketjun avulla finanssialan toimijat voivat laskea kulujaan merkittävästi. Hyvien puolien vastapainoksi tapaamisessa mietittiin, miten bitcoin-vaihdantaan liittyy edelleen negatiivisia mielikuvia, kuten väitteitä rahanpesusta.

Coindesk on julkaissut tapaamista koskevat asiakirjat kokonaisuudessaan.

Brasilialainen yliopisto sukeltaa Bitcoiniin

Akateeminen maailma, etenkin sen informaatioteknologiaan sekä talouteen keskittyneet siivet, on ollut ymmärrettävistä syistä kiinnostunut Bitcoinista. Viimeisimpänä akateemisista toimijoista Bitcoin-yhteisöön on lähtenyt brasilialainen São Paulossa toimiva yksityinen yliopisto Faculty of Informatics and Management Paulista (FIAP).

FIAP on ryhtynyt sekä mahdollistamaan opiskelumaksujen maksamisen bitcoineilla että tarjoamaan Bitcoinia ja tulevaisuuden finanssiteknologiaa koskevaa opetusta. Kasvavaa Bitcoin-infrastruktuuria tukemaan yliopisto on myös asentanut tiloihinsa bitcoin-automaatin.

“Työskentelemme teknologian parissa ja opiskelemme teknologiaa, joten haluamme olla ensimmäinen brasilialainen yliopisto, joka opettaa Bitcoin-teknologiaa sekä -vaihdantaa,” kertoo yliopiston professori Rubin Leandro.

Mietitkö mitä antaa joululahjaksi?

Joulu alkaa pikkuhiljaa lähestyä, ja joululahjojen hankintaa ei tarvitse aina jättää viime tinkaan. Bitcoin-teeman ympäriltä Bitcoin-kolikkoa parempaa joululahjaa on vaikea etsiä. Nyt Denarium tarjoaa kaikkiin tilauksiin halutessa lahjapaketoinnin kaupan päälle!

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].