Viikkokatsaus 45/2014: Tippaaminen viemässä Bitcoinia valtavirtaan

Kuluneella viikolla otsikoissa on ollut mm. Bitcoin-tippaaminen, netin pimeiden kauppapaikkojen ratsia ja prahalainen vain bitcoineja vastaanottava kahvila. Edellisen viikon katsauksen voit lukea täältä.

Henri Heinosen viimeisimmän kurssiraportin voi lukea täältä.

Bitcoin-tippaaminen hurjassa suosiossa

Tippaaminen tunnistettiin yhdeksi Bitcoinin parhaista käyttötarkoituksista jo hyvin aikaisessa vaiheessa, ja monet ovatkin lisänneet tippausosoitteensa näkyville esimerkiksi blogi- tai foorumiviesteihinsä. Myös Bittirahan blogikirjoittajille on voinut antaa Bitcoin-tippauksia jo vuoden ajan. Bitcoineilla tippaaminen on helppo ja nopea tapa antaa pieniä palkkioita hyviä ajatuksia esittäville henkilöille internetissä tai vaikkapa mukavalle tarjoilijalle ravintolassa. Tippaamalla voi myös piristää tuttavan päivää tai tutustuttaa uuden henkilön Bitcoiniin.

Nyt Bitcoin-tippaaminen on noussut erityiseen suosioon, mistä suurin kunnia menee Changetip-palvelulle (esittelyvideo alempana). Changetipin Bitcoin-tippausominaisuus on käytössä jo useassa sosiaalisen median alustassa, kuten Twitterissä, GooglePlussassa ja Youtubessa, mikä on nostamassa Bitcoin-tippaamisen valtavirtaan. Tippaaminen nousi niin kovaan suosioon, että palvelu ei pystynyt prosessoimaan kaikkia tippejä välittömästi. 

Jyväskylän Technopolis järjestää Bitcoin-tilaisuuden

Jyväskylän Technopoliksessa pidetään pe 14.11. yrityksille suunnattu tilaisuus teemalla “Bitcoin – huomisen valuutta on jo täällä”. Bitcoinin maksuverkosta ja kansainvälisyydestä on puhumassa Bittirahan Henry Brade ja kivijalkaliikkeen näkökulman esittelee Vegemestan Robert Ramstedt. Tilaisuus on ilmainen, mutta vaatii ilmoittautumisen.

Viranomaiset iskivät internetin pimeisiin kauppapaikkoihin

FBI ja useat eurooppalaiset viranomaiset iskivät Tor-verkossa piileskeleviin pimeisiin kauppapaikkoihin, joista nimekkäin oli Silk Road 2.0. Ilmeisesti yhteensä yli 400 pimeän verkon sivustoa on ajettu alas ja useita henkilöitä on pidätetty. Silk Road 2.0:n pyörittäjäksi on paljastunut San Franciscossa asunut Blake Benthall. Irlannissa puolestaan poliisi pidätti kaksi miestä, joilta löytyi kahden miljoonan euron arvosta bitcoineja sekä myytäväksi tarkoitettuja huumeita.

Operaation laajuus on saanut monet ihmettelemään, miten niin monta eri pimeän verkon sivustoa on onnistuttu paljastamaan samaan aikaan. Yhtenä mahdollisuutena pidetään sitä, että viranomaisilla on tiedossaan Tor-verkosta jotain sellaista, mikä kaventaa sen käyttäjien yksityisyyttä.

Operaatio oli voitto huumeiden vastaiselle sodalle, mutta toisaalta voidaan olla varmoja, että netin huumekauppa ei pysähdy tähän. Silk Road 3.0 on jo pistetty pystyyn ja monet arvelevat hajautettujen kauppapaikkojen, kuten OpenBazaarin kasvattavan suosiotaan nyt tehdyn operaation ansiosta.

Louhintakaluston tulipalo Thaimaassa

Miljoonien dollareiden arvosta bitcoin-louhintalaitteistoa tuhoutui tulipalossa kolmisen viikkoa sitten Thaimaassa. Onnettomuus tuli kuitenkin vasta nyt yleiseen tietoon, kun kuvat tuhoutuneista rakennuksista levisivät BitcoinTalk-foorumilla. Syttymissyy ei ole tiedossa, mutta ilmeisesti palvelinhalleja ei oltu rakennettu turvallisuutta miettien, joten tuli pääsi leviämään nopeasti. Eurooppalaistaustaiset louhijat eivät myöskään olleet vakuuttaneet tiloja.

Thaimaassa paloi kokonainen Bitcoin-louhimo (lähde)

Lainsäädäntö ulkomailla

New Yorkin suunnittelema bitcoinin sääntelyyn tarkoitettu BitLicense ei välttämättä tulekaan olemaan niin paha kuin aluksi pelättiin. Lisenssiä suunnittelevan osaston johtaja Benjamin Lawsky kertoi, että toisen sukupolven kryptolohkoketjut eivät tulisi olemaan sääntelyn piirissä, mikäli niitä ei käytetä valuuttana. Kryptoskene ehti jo säikähtää, että lisenssi olisi voinut estää tai haitata esimerkiksi Ethereumin ja muiden krypto 2.0 -palveluiden kehittämistä.

Iso-Britannian valtiovarainministeriö pyytää yleisöltä tietoa ja mielipiteitä digitaalisista valuutoista. Kommentteja voi antaa 3. joulukuuta asti, ja esille nousseiden hyötyjen ja riskien perusteella päätetään millaista lainsäädäntöä digitaalisten valuuttojen ympärille tarvitaan.

Bitcoin on ollut esillä myös Ranskassa. Keskuspankin alainen rahoitusalaa valvova Autorité de Contrôle Prudentiel et de Résolution piti kokouksen uusien maksupalveluiden ja digitaalisten valuuttojen tuomista haasteista. Kokouksessa keskityttiin lähinnä Bitcoinin riskeihin.

Bitcoin esillä Money20/20-tapahtumassa

Bitcoin oli vahvasti esillä rahoitus- ja kaupan alaan keskittyvässä Money20/20-tapahtumassa Yhdysvalloissa. Tapahtumassa oli puhumassa useita Bitcoin-yritysten edustajia ja muiden kryptovaluuttojen asiantuntijoita. Aiheina olivat mm. kuluttajansuojakysymykset, digitaalisten valuuttojen tulevaisuus ja lainsäädäntö, ja lohkoketjuteknologian useat käyttötavat. Coindeskin kokoamia yhteenvetoja tapahtumasta voi lukea täältä ja täältä.

Gavin Andresen: “Keskittyminen ei huolestuta”

Bitcoin-kehittäjä Gavin Andresen oli Dublinissa pidetyssä Web Summitissa haastateltavana. Hän kertoi näkemyksensä muun muassa bitcoin-louhinnan keskittymisestä muutamille tahoille, mitä hän ei pitänyt huolestuttavana. Hänen mukaansa louhintalaitteiden kehitys kulkee aalloissa, ja tällä hetkellä isot yritykset ovat etulyöntiasemassa. Kunhan laitteiden valmistus yleistyy, ne tulevat halvemmiksi, minkä ansiosta louhintakin alkaa taas olemaan hajautetumpaa. Hän ei myöskään ollut huolissaan bitcoin-nodejen määrästä. Niitä on kuitenkin vielä tuhansia, ja vasta sitten voidaan huolestua kun ne alkavat olla sadoissa tai kymmenissä.

Prahassa vain bitcoineja hyväksyvä kahvila

Tsekkiläiset ovat avanneet tiettävästi maailman ensimmäisen ainoastaan bitcoineja hyväksyvän kahvilan. Paralelní Polis ei kuitenkaan ole ihan peruskahvila, vaan tarkoitettu pääasiassa Bitcoin-aktivistien, kryptoanarkistien ja hakkereiden kohtauspaikaksi.

Tässä kahvilassa maksuvälineenä käy vain bitcoin (lähde)

Robocoinin automaatit vastatuulessa

Bitcoin-automaattivalmistaja Robocoin on onnistunut saamaan monta asiakastaan vihaiseksi. Se vaatii jatkossa automaattioperaattoreita tunnistamaan kaikki niiden käyttäjät ja pakottamaan käyttäjät käyttämään Robocoinin omaa suljettuun koodiin perustuvaa lompakkoa. Näiden toimien Robocoin toivoo ylläpitävän automaatin imagoa.

Erityisesti Robocoinin oman lompakon käyttöpakko on saanut negatiivisen vastaanoton. Brittiläinen automaatin ylläpitäjä Jonathan James Harrison aloittikin jo kampanjan Robocoinia vastaan. Hän aikoo asentaa automaatteihin avoimen lähdekoodin ohjelmiston, mikäli Robocoin ei anna käyttää vanhempaa ohjelmistoversiotaan.

Robocoinin automaatteja ei ole käytössä Suomessa.

Kiristäjästä 100 bitcoinin palkkio

Bitcoin-vaihdantaa ja -lompakkoa pyörittävä Bitalo.com tarjoaa palkkion palvelua kiristäneen henkilön kiinniottamisesta. Kiristäjän tekemän palvelunestohyökkäyksen kohteeksi joutunut palvelu ei halunnut maksaa kiristäjän pyytämiä lunnaita, vaan ilmoitti antavansa 100 bitcoinin (eli n. 30000 euron) palkkion kiristäjän kiinniottamiseen johtavasta vihjeestä. DD4BC-nimimerkillä kulkeva henkilö on myös aiemmin kiristänyt ainakin yhtä Bitcoin-palvelua.

Cody Wilson aikoo tuhota Bitcoin Foundationin

3D-tulostettavan aseen ja anonyymiyttä edistävän Dark Wallet -lompakon suunnittelusta tunnetuksi tullut Cody Wilson ei ole tyytyväinen Bitcoin Foundationin nykymenoon. Hän aikoo ratkaista ongelman asettumalla ehdolle säätiön hallitukseen ja valituksi tullessaan toimimalla sen lakkauttamiseksi. Kryptoanarkistina tunnettu Wilson on tiukasti hajautetun ja sääntelemättömän talouden puolella, ja näkee Bitcoin Foundationin haittaavan kehitystä siihen suuntaan.

Cody Wilson aikoo tuhota Bitcoin Foundationin (lähde)

Patrick Murckin kyselytunti

Bitcoin Foundationin uusi toiminnanjohtaja Patrick Murck kävi Redditissä vastailemassa kysymyksiin muun muassa säätiön toimintaan ja sääntelyyn liittyen. Jos ei jaksa lukea koko sessiota, CoinDeskistä voi käydä lukemassa kokoelman tärkeimmistä kysymyksistä ja vastauksista.