Viikkokatsaus 46/2014: Bitcoinin hinta miljoonaan dollariin?

Kuluneella viikolla Bitcoin-aiheisissa uutisissa on ollut mm. sijoittajan villi veikkaus Bitcoinin arvosta, Suomen verottajan bitcoin-arvonlisäverokäytäntö ja ihon alla säilytettävä Bitcoin-lompakko. Viime viikon katsauksen voit lukea täältä.

Henri Heinosen viimeisimmän kurssiraportin voit lukea täältä. Aiheena kurssinousu.

Lisäksi viikon kysymys tekee paluun! Tästä lähtien kysymme joka viikko kävijöiltämme kysymyksen, joka liittyy jollain tapaa viikkokatsauksen aiheisiin. Ensimmäinen kysymys on “Minkä arvoinen uskot 1 bitcoinin olevan vuonna 2020?“. Voit vastata siihen sivuston oikeasta reunasta.

Bitcoinin hinta miljoonaan dollariin?

Sijoittaja Raoul Pal oli jututettavana Real Vision Televisionissa. Hän kertoi tutkineensa Bitcoinia ja tulleensa siihen tulokseen, että sen hinta voisi olla jopa miljoona dollaria. Ja vaikka arvio olisikin 90 % pielessä, yksi bitcoin olisi silti 100 000 dollarin arvoinen, eli erittäin kannattava sijoitus nykyhintaan verrattuna.

Raoul Pal sanoo bitcoinin voivan nousta arvoltaan jopa miljoonaan (lähde)

Pal jakoi myös saman yhteiskunnallisen huolen, mikä monella muullakin Bitcoinista kiinnostuneella on. Nykyinen rahajärjestelmämme on huonossa kunnossa ja ison romahduksen riski on olemassa – ihmiset voivat yksinkertaisesti menettää uskonsa koko rahajärjestelmään. Lisäksi hän muistutti, että mikäli joku haluaa turvata varallisuuttaan sijoittamalla kultaan, kannattaa ostaa oikeaa, fyysistä kultaa, ja välttää niin sanottua paperikultaa, eli erilaisiin derivatiiveihin ja ETF-rahastoihin merkittyä.

Sähköpyöriä, irkkausta ja hierontaa bitcoineilla Suomessa

Sähköpyörien erikoiskauppa Greencycle tarjoaa laajan valikoiman asennussarjoja ja akkuja polkupyörien sähköistämiseen ja valmiita sähköistettyjä kulkupelejä. Sähköpyörä on ekologinen ja vaivaton vaihtoehto autoilulle.

Blacklight tarjoaa edullista IRC-palvelua “hieman valveentuneemmille irkkaajille”. Tarjolla on sekä IRC-shellejä että -domaineja.

Helsingissä sijaitseva Osteofit tajoaa osteopatiaa ja hierontaa bitcoineilla.

Verottajan ennakkoratkaisu teki bitcoin-vaihdannasta arvonlisäverosta vapaata

Suomen keskusverolautakunta on julkaissut nyt lainvoimaiseksi tulleen ennakkoratkaisun, jossa todetaan bitcoin-vaihdannan välityspalkkioiden olevan arvonlisäverosta vapaata. Ratkaisu koskettaa kaikkia suomalaisia välityspalveluita, mukaanlukien Bittirahaa.

Uutinen oli vahvasti esillä kansainvälisessä Bitcoin-yhteisössä, sillä se piti Redditin suositun Bitcoin-palstan ykköspaikkaa lähestulkoon kokonaisen päivän.

Bitcoin-lompakko ihon alle

Hollantilainen biohakkeri Martijn Wismeijer asennutti käsiinsä kaksi RFID-tagia, jotka sisältävät bitcoin-lompakon. Näin hän saa näppärästi omaisuutensa kulkemaan aina mukana, ilman pelkoa hukkaamisesta. Wismeijer ei kuitenkaan aio käyttää niitä pitkäaikaiseen säilyttämiseen, sillä niiden asentamisen myötä tulleen julkisuuden takia ne eivät välttämättä ole kovin turvallisia.

Kryptokoferenssi G20-tapaamisen jälkimainingeissa

Australialainen digivaluuttojen puolesta lobbaava ADCCA järjestää 16.-17.11. kryptovaluuttakonferenssin Brisbanessa. Se on tarkoituksella ajoitettu G20-maiden tapaamisen loppuun, jotta monet poliittisen ja talouselämän huiput pääsisivät helposti mukaan. Järjestön puheenjohtaja Ron Tucker toivoikin, että vastaavanlainen tapahtuma järjestettäisiin myös ensi vuonna Turkin isännöimän G20-kokouksen jälkeen.

Yrittäjäguru Richard Branson mainosti konferenssia Virginin blogissa, tuoden jälleen esille positiivisen suhtautumisensa bitcoiniin. Hän on aiemminkin kertonut sijoittaneensa Bitcoiniin ja pitävänsä sitä erittäin mielenkiintoisena tulevaisuuden kannalta.

Bitcoin maailmalla

Venäjän valtiovarainministeriön aiemmin julkaisemaan lakiehdotukseen ollaan tekemässä pieniä lievennyksiä sakkojen osalta. Ehdotus on ankara, sillä se rankaisisi jopa Bitcoinia edistävän informaation levittämisestä. Nyt ehdotetut muutokset nähdäänkin lähinnä vain kosmeettisina, eikä venäläinen Bitcoin-yhteisö katso, että sen mielipidettä olisi kuunneltu lain valmistelussa lainkaan.

Myös Ukrainassa on kommentoitu Bitcoinia. Ukrainan keskuspankista varoiteltiin Bitcoinin käytöstä ja muistutettiin, että käytössä olevaa virallista valuuttaa, hryvniaa, on käytettävä hintojen ilmoittamisessa ja transaktioissa.

Australialaisilla on nykyään velvollisuus ilmoittaa bitcoineistaan ja muista “kybervaluutoista” valtion jakaman eläkkeen hakemuksessa. Sydneylaisesta asianajajatoimistosta, Adroit Lawyersista, huomautetaan lisäyksen olevan merkittävä sillä valtio osoittaa kybervaluutoilla olevan arvoa.

Kanadan ja Uuden-Seelannin keskuspankkiirit äänessä

Perinteinen pankkimaailma alkaa vähitellen ottaa Bitcoinin vakavasti, eikä suhtaudu siihen leikkirahana vailla minkäänlaista tulevaisuutta.

Kanadan keskuspankin apulaisjohtaja Carolyn Wilkins kävi puhumassa ontariolaisella yliopistolla. Puhe käsitteli rahan historiaa, digitaalisen rahan nykytilannetta sekä sen hyötyjä ja riskejä. Toisin kuin useat muut virkatoverit maailmalla, Wilkins osoitti perehtyneensä suhteellisen hyvin Bitcoiniin ja muihin kryptovaluuttoihin, tuoden luonnollisesti oman keskuspankkiirin näkökulmansa esille. Bank of Canada aikoo jatkossakin pitää silmällä kehitystä, jotta se voi huolehtia uusien innovaatioiden hyödyntämisestä, samalla turvaten finanssijärjestelmän stabiiliuden.

Uuden-Seelannin keskuspankin apulaisjohtaja Grant Spencer kertoi myös omia näkemyksiään kryptovaluutoista paikallisessa konferenssissa. Hän ei pitänyt Bitcoinia uhkana keskuspankille, vaan katsoi sen käyttäytyvän enemmänkin hyödykkeenä kuin valuuttana. Hän piti kuitenkin selvänä sitä, että tulevaisuudessa digitaaliset valuutat tulevat olemaan realistinen korvike käteiselle.

Western Unionin tietohallintopäällikkö louhii bitcoineja

CoinDesk haastatteli rahanvälitysfirma Western Unionin tietohallintopäällikkö John David Thompsonia. Vaikka Western Union ei koe bitcoin-integraatiota tärkeäksi, kertoi Thompson sen pitävän kryptovaluuttoja tarkasti silmällä. Tarkoituksena on ensisijaisesti katsoa kehitystä ja ottaa siitä opiksi. Thompson kertoi, että bitcoinista ei olisi juurikaan mitään apua Western Unionille rahansiirtojen osalta. He pystyvät siirtämään rahaa helposti paikasta toiseen, ja Bitcoin ei auta palvelun suurimpien ongelmien ratkaisussa: rahan saamisessa oikean henkilön käteen lopuksi ja kohdemaan sääntelyiden noudattamisessa.

Thompson itse paljastui kuitenkin yllättävän bitcoin-myönteiseksi. Hän on alkanut louhimaan bitcoineja, jotta saisi käytännön kokemusta sen toiminnasta. Hän aikoo jatkossa laajentaa louhintaoperaatiotaan sekä sijoittaa osan tuloistaan suoraan bitcoiniin.

Counterparty kopioi Ethereumin järjestelmän

Toisen sukupolven kryptovaluutta Counterparty on kopioinut kilpailijaltaan Ethereumilta älysopimusjärjestelmän ja toivoo saavansa järjestelmän käyttöön ennen Ethereumin keväistä lanseerausta. Kummallakin järjestelmällä on omat etunsa: Ethereumilla on oma lohkoketjunsa, jonka ansiosta älysopimukset tulevat toimimaan todennäköisesti paljon nopeammin kuin Counterpartyn, joka on rakennettu Bitcoinin lohkoketjun päälle. Toisaalta kuitenkin Counterpartyn etuna on se, että Bitcoinin lohkoketju on käytännössä osoittautunut hyvin turvalliseksi ja sen takana on niin paljon laskentatehoa, ettei sitä vastaan pysty hyökkäämään ilman mittavia resursseja.

Counterpartyn pääsuunnittelija Adam Krellenstein uskoo heidän järjestelmänsä pystyvän kaikkeen mihin Ethereumkin, mutta Ethereum pistää jäitä rattaisiin tämän uskomuksen kanssa. Ethereumin kaupallinen johtaja Stephan Tual väittää Counterpartyn puheiden kuvastavan samaa ongelmaa, mihin yritys on törmännyt aiemminkin: monet kryptovaluutoiden kehittäjät eivät ymmärrä Ethereumin tähtäävän merkittäväksi internet-alustaksi, nimittäin “web 3.0:ksi”.

Takaako Bitcoin maailmanrauhan?

Samuli Pahalahti pohtii Bittirahan blogissa miten Bitcoinin laajamittainen käyttöönotto edistäisi maailmanrauhaa.