Viikkokatsaus: 46/2015: Suomen Pankin ymmärrys Bitcoinista on kehittynyt huomattavasti

Tällä viikolla Suomen pankki on osoittanut perinteiselle instituutiolle harvinaisen hyvää ymmärrystä Bitcoinista. Singaporessa puolestaan Bitcoinia ollaan syleilemässä ja tiedot Taiwanin Bitcoin-kiellosta olivat liioiteltuja. Katsauksessa käydään myös läpi Isis-järjestön bitcoin-rahoitukseen liittyneet virheelliset väittämät.

Lisäksi globaali sääntely-ympäristö sekä perinteisten instituutioiden ymmärrys Bitcoinista näyttäisi kehittyvän Bitcoinille myönteiseen suuntaan. Myös teknologiarintamalta kuuluu hyvää, sillä ensimmäisiä Bitcoin-tietokoneita on alettu lähettää ostajille.

Viime viikon viikkokatsaukseen voit tutustua täältä.

Suomen pankki ottaa kantaa Bitcoiniin

Suomen pankki on julkaissut kirjoituksen, jossa se käsittelee Bitcoinia, sen teknologiaa ja siihen liittyviä taloudellisia ilmiöitä. Kirjoituksessa on muutamia asiavirheitä, joita Bittiraha.fi:n toimitusjohtaja Henry Brade on oikonut kommentissaan.

Näistä pienistä virheistä huolimatta artikkeli on saanut kiitosta Bitcoin-piireissä. Teksti pyrkii objektiivisuuteen ja siinä on esitelty Bitcoinin tekniset ominaisuudet suhteellisen hyvin. Artikkeli ottaa kantaa myös bitcoinin arvon muodostumiseen sekä käytön laajuuteen.

Artikkelissa myös avataan bitcoinin juridista asemaa. Suomen pankki toteaa, että Bitcoin ei ole juridisesti maksupalvelulain mukainen maksuväline, vaan vaihdannan väline. Aikaisemmin Euroopan Unionin tuomioistuin on tehnyt päätöksen, jonka mukaan myynnissä bitcoinia on kohdeltava ALV-vapaasti, kuten muitakin valuuttoja.

Rahoitusalan tekijät puhuvat Bitcoinista ja lohkoketjusta enenevissä määrin

Suomen pankin Bitcoin-kirjoituksen lisäksi lukuisat muut rahoitusalan tekijät ovat puhuneet Bitcoinista ja lohkoketjusta. Kuluneella viikolla muun muassa Kanadan keskuspankin varapääjohtaja Carolyn Wilkins toi esille Bitcoinin ja muiden uusien teknologioiden potentiaalin. Niillä on mahdollisuus vaikuttaa keskuspankkien rahapolitiikkaan merkittävästi, esimerkiksi tilanteessa, jossa ihmiset siirtyvät dollarista käyttämään vaihtoehtoisia rahoja. 

Yhdistyneiden kuningaskuntien valtiovarainministeri George Osborne otti kantaa digivaluuttoihin. Hänen mielestään fokusta on keskitettävä “aikaisemmin torjutuksi joutuneille digivaluuttoille”, sillä ne voivat hyvinkin olla isossa roolissa tulevaisuuden taloudessa.

Saksalainen pankkitoiminnan toimialajärjestö Bankenverband toi esille lohkoketjun potentiaalin etenkin arvopaperimarkkinoilla, joilla se saattaa muuttaa nykyiset toimintatavat täysin erilaisiksi. Bitcoinin tulevaisuus on järjestön mukaan vielä epävarma, sillä sen on kehityttävä kuluttajamarkkinoita ajatellen.

21 Incin Bitcoin-tietokoneet ovat saatavilla

Myyntijätti Amazon on ryhtynyt toimittamaan Bitcoin-maailman parhaiten rahoitetun startupin, 21 Incin, valmistamia Bitcoin-tietokoneita.

Bitcoin-tietokoneiden tarkoituksena on edistää laitteiden välistä autonomista maksamista sekä mahdollistaa tätä kautta uusia taloudellisia innovaatioita. Bitcoin-tietokone pystyy louhimaan pieniä määriä bitcoineja, joita se voi käyttää tarvittaviin siirtoihin. Tulevaisuudessa esimerkiksi autoissa voisi olla Bitcoin-tietokone, jonka avulla auto voi maksaa ruuhka- ja parkkimaksuja vaivaamatta käyttäjää.

Bitcoin-tietokoneella on valtava potentiaali ja nyt saadessaan ensimmäiset koneet käyttöönsä, kehittäjät voivat ryhtyä avaamaan sen kaikkia mahdollisuuksia. Alkuvaiheessa laitteet on suunnattu kehittäjille, joten perustallaaja tuskin näkee laitteen hyötyjä vielä pitkään aikaan. Aika tulee näyttämään, millaisia sovelluksia ja innovaatioita Bitcoin-tietokone mahdollistaa.

21 Incin Bitcoin-tietokone tekee laitteista ostajia ja myyjiä ja paljon muuta

Bittiraha.fi:n Henry Brade vastaa kysymyksiinne perjantaina 20.11

Bittiraha.fi:n toimitusjohtaja Henry Brade on mukana Bitcoin.com-sivuston forumin Ask Me Anything -tilaisuudessa perjantaina 20.11 alkaen klo 19 Suomen aikaa. Brade on Suomen johtavia Bitcoin-asiantuntijoita.

AMA-tapahtumassa kuka tahansa voi kysyä Bradelta mitä hyvänsä Bitcoiniin liittyvää. Tilaisuus on erinomainen tapa saada suoria vastauksia kaikkiin itseä mietityttäneisiin kysymyksiin, koski se sitten Bitcoin-taloutta, Bittiraha.fi:n tuotteita tai jotain muuta. 

Henry Brade vastaa kysymyksiin foorumilla

“Pohjoismaat valmiita Bitcoinille ja lohkoketjulle”

Startup Sauna Accelerator -ohjelman toimitusjohtaja Jaakko Hynysen mukaan Pohjoismaiden yritykset ovat kiinnostuneita kehittämään Bitcoin- ja lohkoketjuteknologioita. Hänen mukaansa suuret Pohjoismaiden pankki- sekä vakuutuslaitokset voisivat hyödyntää näitä teknologioita.

“Näillä aloilla työskentelevät henkilöt ovat teknologisesti hyvin valveutuneita, joten he ovat valmiita ottamaan nämä innovaatiot käyttöönsä”, Hynynen kertoi CoinTelegraphille Slush-tapahtumassa.

CoinTelegraph nostaa esimerkiksi uudesta lohkoketjuinnovaatiosta suomalaisen Kryptoradion. Kryptoradio on Koodilehdon, FIMkrypton sekä Digitan yhteistyöprojekti, jonka avulla lohkoketjua on mahdollista lähettää reaaliajassa kansallisia televisioverkostoja pitkin. Tämä mahdollistaa Bitcoinin luotettavan käyttämisen jopa ilman Internet-yhteyttä.

“Lohkoketju ja Bitcoin ovat teknisesti vaikeita asioita, joten niihin perustuvien tuotteiden kehittäjät ovat usein teknologisesti hyvin valveutuneita. Yleensä he kehittävät upeita tuotteita, mutta eivät osaa etsiä näille tuotteille markkinoita. Kehittäjien tulisikin aina pitää asiakas mielessä, keskustella potentiaalisille ostajille ja tutkia, onko heidän tuotteensa sellainen, jonka asiakas todella tahtoo”, neuvoo Hynynen.

Pohjoismaat ovat otollinen paikka Bitcoinille ja lohkoketjulle

Bitcoinia Isisin rahoittajana on liioiteltu törkeästi

Uutisissa on viime aikoina pyörinyt joitakin mainintoja ja väitteitä siitä, että Bitcoinia olisi käytetty merkittävänä rahoituslähteenä Isisin toiminnalle ja vielä nimenomaan Pariisin iskujen tekijöiden rahoittamiseen.

Näitä väitteitä on kumottu mm. tässä artikkelissa. Lisäksi Iso-Britanniassa julkaistiin tuore raportti eri rahoituskanavien rahanpesuriskistä, ja Bitcoin todettiin kuuluvan alimpaan riskiluokkaan. Iso-Britannian raportista kerrotaan tarkemmin omassa osiossaan alempana.

Aiheeseen liittyviä virheellisiä väitteitä on tärkeää korjata julkisesti. Bitcoinin perusteeton liittäminen terrorismiin on väärin ja se on törkeää. Joidenkin mielestä tässä on näkynyt jopa merkkejä tarkoituksellisesta faktoihin perustumattomasta mustamaalaamisesta.

Nasdaq kokeilee Bitcoin-teknologiaa Virossa

Nasdaq kertoi toukokuussa aloittavansa Bitcoiniin pohjautuvan pilottiprojektin arvopaperimarkkinoilla, jonka käyttöönotto on Nasdaqin johtajan Hans-Ole Jochumsenin mukaan tapahtumassa ajallaan tämän vuoden puolella. 

Lisäksi Jochumsen kertoi yrityksen kehittävän muita lohkoketjusovelluksia Nasdaqin omistamalle Viron arvopaperikeskukselle (EVK). Kehitettävien sovellusten tarkoituksena on parantaa valtakirjalla tapahtuvaa äänestämistä yrityksissä ja yritys- ja eläkerekisterien toimintaa. 

“Viro on pieni maa, joten se ei ole kovin monimutkainen. Sen hallinto on kiinnostunut teknologiasta, ja he väittävät olevansa maailmanlaajuisesti edelläkävijöitä julkisen sektorin teknologiankäytössä”, Jochumsen kuvailee Viroa.

Singaporen pääministeri: “Pankkien hyödynnettävä Bitcoinia”

Singaporen pääministeri Hsien Loong on ottanut vahvasti kantaa Bitcoinin ja lohkoketjun puolesta. Aasialaisen finanssialan jätin United Overseas Bankin 80-vuotisjuhlilla pitämässään puheessa Loong painotti, että pankkien on hyödynnettävä Bitcoinin ja lohkoketjun kaltaisia innovaatioita.

“Pankkiemme ja lainsäätäjiemme on oltava ajantasalla teknologisesta kehityksestä. Olemme nousevan Aasian sydämessä. Pankkimme ovat vakaita ja niillä on vahvasti läsnä alueellisesti, ja ne voivat hyödyntää ympärillään olevia mahdollisuuksia”, Loong sanoi puheessaan.

Huhtikuussa Singaporen hallitus julisti suunnitelmansa ryhtyä Aasian johtavaksi lohkoketjun ja finanssiteknologian keskukseksi. Singapore onkin pyrkinyt kehittämään nouseville yrityksille ystävällistä sääntely-ympäristöä. Useat julkiset toimijat ovat pitäneet läheisiä yhteyksiä Bitcoin-maailmaan ja kuulleet Bitcoin-maailman näkemyksiä Singaporen kehityksestä.

Euroopassa arvioidaan digivaluutan riskejä

Euroopan komissio on ilmoittanut arvioivansa Euroopan turvallisuutta parantamaan tarkoitetuissa selvityksissä, lisäävätkö bitcoinin kaltaiset digivaluutat terrorismin rahoitusta tai rahanpesua. Komissio aikoo julkaista selvitystensä pohjalta keinoja hallita asiaan liittyviä riskejä. Näiden keinojen arvioidaan valmistuvan vuoden 2017 kesäkuuhun mennessä. EU:n jäsenvaltioiden on otettava keinot käyttöönsä tai ilmoitettava, miksi ne vaativat saada tehdä poikkeuksia.

Yhdistyneen kuningaskunnan valtiovarainministeriö julkaisi äskettäin oman riskianalyysinsa terrorismin rahoituksesta ja rahanpesusta. Digivaluutat määriteltiin raportissa rahanpesun alimpaan riskiluokkaan, johon lukeutuu muun muassa uhkapelit.

Raportissa arvioidaan, että digivaluutat voivat nousta riskiluokassa, jos niiden käyttömäärä kasvaa. Bitcoinin riskit ovat hyvin samankaltaiset kuin muilla rahoitusvälineillä, kuten käteisellä ja uusilla elektronisilla maksutavoilla, joiden ominaisuuksiin kuuluu anonyymiys, nopeus ja kansanväliset siirrot. Raportin mukaan digivaluutoiden käyttämiseen terrorismin rahoituksessa ei löydy juurikaan näyttöä.

Taiwan ei kieltänytkään Bitcoinia

Aikasemmin tässä kuussa taiwanilainen uutispalvelu Central News Agency raportoi, että Taiwanin talousvalvontakomission johtaja Tseng Ming-chung olisi julistanut Bitcoinin kokonaan laittomaksi Taiwanissa. Ming-chungin väitettiin kutsuneen digivaluuttoja laittomiksi sekä vannoneen, että komissio murskaa Bitcoinin laittoman käytön yhdessä lainsäätäjien ja pankkien kanssa.

Valvontakomissio on kuitenkin nyt antanut CoinDeskille uusia lausuntoja, joiden mukaan Taiwanin suhtautuminen Bitcoiniin on edelleen neutraali. CoinDeskille annetun lausunnon mukaan Taiwanin hallinto ja talousvalvontakomissio pitää Bitcoinia “virtuaalisena hyödykkeenä” eikä sen näkemys asiaan ole muuttunut.

Komissio ei ilmoittanut lausunnossaan aikooko se rajoittaa digivaluuttojen käyttöä tai jopa kieltää ne kokonaan. Talousvalvontakomissio on aikaisemmin estänyt Bitcoin-automaattien tuomisen Taiwanin pankkeihin. Taiwanin suhtautuminen Bitcoiniin pysyy epäselvänä.

Tsheng Ming-chung ei haluakaan kieltää Bitcoinia (KUVA: Zhang Yongtai)

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].