Viikkokatsaus 47/2014: Perjantaina tuhansia alennuksia bitcoineilla

Kuluneella viikolla Bitcoin-aiheisissa uutisissa oli ilmoitus Silk Roadin ylläpitäjältä takavarikoitujen bitcoinien myynnistä, Bitcoin Black Fridayn huikeat bitcoin-alennukset ja seitsemännen Bittimaatin julkistus. Viime viikon katsauksen voi lukea täältä.

Bitcoin Black Fridayn innoittamana viikon kysymyksenä on “Mille alalle kaipaat eniten lisää bitcoin-hyväksyjiä?. Voit vastata siihen oikeasta reunasta. 

Viime viikon kysymyksessä veikattiin bitcoinin arvoa vuonna 2020, ja suurimman kannatuksen (22%) sai 10 000 euron vaihtoehto. Noin puolet vastaajista oli sitä mieltä, että vaihtokurssi on vähintään 10 000 euroa. 12% vastaajista oli sitä mieltä, että Bitcoin on jo poistunut käytöstä eli arvo on 0 €.

Henri Heinosen kurssiraportti käsittelee Silk Road -bitcoinien huutokauppa-ilmoituksen aiheuttanutta kurssilaskua.

Bitcoin Black Friday tarjoaa tuhansia alennuksia bitcoineilla

Tuleva perjantai (28.11.) on Bitcoin Black Friday. Päivän ideana on näyttää maailmalle missä kaikkialla bitcoineja voi käyttää, ja kaikki osallistuvat kauppiaat tarjoavat alennuksia. Päivä pidetään jo kolmantena vuonna peräkkäin, ja tänä vuonna päivään osallistuu tuhansia kauppiaita.

Myös Bittirahan turvallisuustuotteisiin keskittyvä sisarsivusto BTC Store osallistuu päivään. Koodilla BTCFRI saa perjantaina 5% alennuksen kaikista verkkokaupan tuotteista.

Yhdysvaltain viranomaiset myyvät 50 000 takavarikoitua bitcoinia

The US Marshals Service on ilmoittanut aikeensa huutokaupata kaikki Silk Road -kauppapaikan pääpiru Ross Ulbrichtilta takavarikoidut bitcoinit. Huutokaupattavaksi tulee siis yhteensä n. 144 000 bitcoinia, jotka kuitenkin aiotaan myydä erissä, jotta Bitcoin-markkinoita ei häirittäisi liikaa. Ensimmäiset 50 000 bitcoinia ovat jo kaupan, ja tarjouksia voi tehdä 1. joulukuuta asti. Voittajat ratkaistaan ensi viikon torstaina ja voittajille ilmoitetaan ensi viikon perjantaina.

Aiemmin tänä vuonna huutokaupattiin Silk Roadista takavarikoidut n. 30 000 bitcoinia, jotka kaikki menivät pääomasijoittaja Tim Draperille. Monet jäivät tuolloin nuolemaan näppejään, mutta Bitcoinin arvo on laskenut edellisen huutokaupan ajalta. On siis vaikea ennustaa, millä hinnalla bitcoinit nyt huutokaupataan.

Seitsemäs Bittimaatti debytoi Espoon Otaniemessä

Bittiraha on asentanut seitsemännen Bittimaatin Technopoliksen Innova 2:seen, Espoon Otaniemeen. Bittimaatteja on nyt kuudella paikkakunnalla. Uusin Bittimaatti palvelee Otaniemen ja Tapiolan väestöä, ja on myös lyhyen matkan päässä Leppävaarasta. Otaniemen Bittimaatti on käytettävissä ma-pe klo 8-17.

Suomen Piraattipuolue ottaa lahjoituksia bitcoineissa

Suomen Piraattipuolue on muutaman kuukauden hyväksynyt Bitcoin-lahjoituksia. Artikkelin kirjoitushetkellä lahjoituksia oli annettu vajaan 5 bitcoinin verran (n. 1500 euroa). Puolue kertoo käyttävänsä varat mahdollisimman tehokkaasti auttamaan piraattien osallistumista ensi vuoden eduskuntavaaleissa. Äskettäin tämä huomioitiin myös ulkomaalaisessa Bitcoin-mediassa, sillä bitcoineja hyväksyviä puolueita tai poliitikkoja ei ole vielä montaa.

Muita bitcoineja vastaanottavia lahjoituskohteita

Suosittua Firefox-selainta kehittävä Mozilla Foundation on vihdoin alkanut hyväksymään bitcoin-lahjoituksia. Se vihjasi asiasta jo vuosi sitten, mutta isossa organisaatiossa asiat voivat toisinaan tapahtua hitaasti.

Yksi yhdysvaltalainen Ronald McDonald House -hyväntekeväisyysyhdistys (RMHC of the Capital Region) ottaa vastaan bitcoin-lahjoituksia. Yhdistys auttaa sairaita lapsia ja näiden perheitä mm. tarjoamalla kodin perheille sairaalakäyntien ajaksi. Aika näyttää, ottavatko muutkin Ronald McDonald Talot bitcoin-lahjoituksia.

10 000 bitcoin-tippiä päivässä

Viimeaikoina suosiotaan kasvattanut bitcoin-tippien antaminen on päässyt uudelle tasolle. Tippipalvelu ChangeTip kertoi, että heidän kauttaan annettiin vähän aikaa sitten ensimmäistä kertaa yli 10 000 tippiä yhden vuorokauden aikana.

ChangeTipiin on mahdollista yhdistää eri sosiaalisen median tilejä ja saada niiden kaikkien kautta tippejä. Tippejä on myös mahdollista antaa sellaisille käyttäjille, jotka eivät yhdistäneet tiliään ChangeTipiin, jolloin he saavat ilmoituksen tipistä ja voivat lunastaa sen. Julkkiksiakin on saatu mukaan, esimerkiksi William Shatner ja Snoop Dogg ovat saaneet ja lunastaneet tippinsä, kun taas Barack Obama ei ole vielä lunastanut omiaan.

Bitcoin Foundation siirtää painopistettä Bitcoin-teknologian kehitykseen

Bitcoin Foundation on kuunnellut yleisöä ja päättänyt keskittyä enemmän Bitcoinin kehitykseen eli Bitcoin Core -ohjelmaan. Sääntelyyn vaikuttaminen, opetus ja ihmisten tavoittaminen on ollut säätiön asialistalla, mutta nyt näitä asioita asioita edistämään on syntynyt useita eri tahoja. Säätiön tekemissä kyselyissä puolet vastanneista pitivät Bitcoin Coren kehitystä säätiön tärkeimpänä tehtävänä ja Bitcoinin skaalautuvuutta suurimpana huolenaiheena. Palautteen innoittamana säätiö aikoo karsia Bitcoinin kehitykseen liittymättömiä asioita, hankkia ainakin yhden täyspäiväisen kehittäjän testaukseen ja järjestää työpajoja uusien kehittäjien kouluttamiseksi.

Bitcoin Foundationin keskittyminen Bitcoinin kehitystyöhön sai aikaan pelkoa kehityksen keskittymisestä, kun osalle kehittäjistä maksetaan korvausta heidän tekemästään työstä. Säätiön johtava tutkija Gavin Andresen otti asian esille blogikirjoituksessaan, jossa hän huomautti kehityksen olevan nykyään entistä hajautetumpaa. Bitcoinin kehittäjille korvausta maksavat säätiön lisäksi Bitcoin-yritykset BitPay ja Blockstream, joten palkkiot eivät tule vain yhdeltä taholta. Lisäksi Githubin mukaan panoksensa Bitcoinin kehitykseen on antanut yhteensä 259 kehittäjää, mikä on suuri parannus vuoteen 2010 kun Satoshi Nakamoto hallitsi koodia yksin.

Tämä Gavin Andresenin linkkaama video kuvainnollistaa hyvin Bitcoinin kehityksen hajautumista

Blockstream sai 21 miljoonaa Bitcoinin ja rinnakkaisketjujen kehittämiseen

Blockstream ilmoitti saaneensa 21 miljoonan dollarin rahoituksen 40 sijoittajan joukolta, johon lukeutuu mm. Linkedinin perustajajäsen Reid Hoffman ja Googlen hallituksen puheenjohtaja Eric Schmidtin Innovation Endeavors. Blockstream kehittää niin sanottuja rinnakkaisketjuja (sidechains), joilla Bitcoinin protokollaa kehitetään tukemaan erilaisten digitaalisten hyödykkeiden ja varallisuuden siirtämistä. Tieto Blockstreamin rahoituskierroksesta vuoti julkisuuteen jo kuukausi sitten.

Kryptovaluuttakehittäjä Vitalik Buterin sai merkittävän palkinnon

Kryptovaluuttakehittäjä ja yksi Bitcoin Magazinen perustajista Vitalik Buterin on saanut tämän vuoden World Technology Networkin IT-ohjelmistojen palkinnon. Nykyään Ethereumin kimpussa työskentelevä Buterin on aiemmin koodannut muun muassa Dark Walletia ja KryptoKitiä.

WTN-palkintoja jaetaan innovaattoreille useilla eri teknologian aloilla. Tänä vuonna Buterinin kanssa näitä huomionosoituksia nappasi muun muassa Elon Musk, joka sai palkinnot kahdessa kategoriassa, sekä energia- että avaruusalalta.

Perinteinen rahoitusala näkee potentiaalia Bitcoinissa

Espanjalainen pankki Bankinter on sijoittanut hajautettua Bitcoin-vaihdantapörssiä kehittävään Coinffeineen. Sijoituksen teki pankin pääomasijoitusyhtiö Bankinter Foundation of Innovation, joka rahoittaa teknologisesti innovatiivisia kasvuyrityksiä. Coinffeinen innovaationa on mahdollistaa bitcoinien vaihdantaa ilman välikäsiä, mihin pyritään peliteoriaa hyödyntävällä matemaattisella kaavalla, joka estää kahden keskisen kaupankäynnin tuomat huijaukset.

Bankinter-pankki sijoitti Bitcoin-yritykseen (lähde)

Wall Streetillä toimiva Wedbush Securities on investoinut Bitcoin-vaihdantapalveluita kehittävään Buttercoiniin. Wedbushin analyytikko Gil Luria kertoi yrityksen treidaavan bitcoineja Buttercoinilla ja aikovan tarjota Bitcoin-treidaamista myös asiakkailleen tulevaisuudessa. Aiemmin tänä vuonna Luria kertoi uskovansa Bitcoinin haastavan vakiintuneita yrityksiä kolmen vuoden sisään.

Citigroupin entinen toimitusjohtaja Vikram Pandit näkee potentiaalia virtuaalivaluutoissa. Perinteinen rahoitusala voi hyvinkin omaksua virtuaalivaluutat, ja nämä voivat muuttaa maailmaa. Pandit pitää virtuaalivaluutoista, koska ne synnyttävät innovaatioita ja niiden tapa siirtää ja säilöä rahaa voisi aivan hyvin olla käytössä myös perinteisissä valuutoissa.

Lompakko biometrisillä tietoturvaominaisuuksilla

CryptoLabs julkisti biometrisen autentikaation sisältävän bitcoin-lompakon. Se toimii täysin itsenäisesti, toisin kuin esimerkiksi Trezor, joka täytyy liittää tietokoneeseen. Laite on tarkoitettu erityisesti niille, jotka ovat erittäin tarkkoja tietoturvastaan. Siinä on mahdollisuus useiden allekirjoitusten (multi-sig) käyttöön, joista yksi on sormenjälkilukija. Laitteen ennakkomyynti alkaa joulukuussa ja toimitukset todennäköisesti ensi keväänä.

Bitcoinin hintaheilahdukset mediahypen syytä, kertoo tutkimus

Bitcoinin hintaheilahduksia ja käyttöä tarkastelleesta tutkimuksesta kävi ilmi, että Bitcoinin hinnan ja suosion välillä oli positiivinen vaikutus. Suosiota mitattiin tehtyjen google-hakujen ja englanninkielisten artikkeleiden Bitcoin-mainintojen määrässä, ja myös tehtyjen transaktioiden määrää pidettiin hintaa ennakoivana mittarina. Aiemmin myös sosiaalisen median Bitcoin-mainintojen on nähty seuraavan hintaa ja kurssia.

Iso-Britannian varjoministeri näkee bitcoinissa potentiaalia

Digitaalisen hallinnon asioista vastaava varjoministeri Chi Onwurah kertoi CoinDeskin haastattelussa näkemyksiään Bitcoinista. Hän arvelee sen hajauttavan valtaa pois traditionaalisilta finanssi-instituutioilta. Bitcoin ja digitaaliset valuutat muodostavat todellisen mahdollisuuden valuutalle tulla takaisin niiden käsiin, jotka sitä käyttävätkin.

Iso-Britanniassa varjoministerit ovat oppositiopuolueen poliitikoita, joiden tehtävänä on seurata oikean ministerin toimintaa. Onwurah on harvinaisen hyvin perillä digimaailman kehityksestä, sillä hän on aiemmin työskennellyt insinöörinä telekommunikaatioalalla.