Viikkokatsaus 46/2016: Bitcoinin kurssiin tiukka piikki

Bitcoin vahvistaa jatkuvasti asemiaan samaan aikaan, kun valtiot kikkailevat ja koittavat kontrolloida perinteistä taloutta. Niin Kiinassa kuin Intiassa pyritään hallitsemaan taloutta, mikä puolestaan puskee valtioiden ulottumattomissa olevan bitcoinin kurssia uusiin korkeuksiin. Viikolla näimme muun muassa, kun kurssi hyppäsi tunnissa noin 30 dollaria. Monille tämä tuli yllätyksenä, mutta Bitcoin-yhteisössä nähdään, että homma pelaa juuri kuten on oletettukin; bitcoinin arvo tulee nousemaan.

Samaan aikaan Bitcoinin kehitys menee eteenpäin. Ensinnäkin mullistavan SegWit-päivityksen louhijaäänestys on alkanut. Lisäksi Bitcoiniin implementoitavien salamaverkkojen on nyt todistetusti näytetty pystyvän auttamaan myös bitcoinia perinteisempien hyödykkeiden vaihdannassa ja kaupassa. Kunhan nämä mekanismit yleistyvät ja kehittyvät, Bitcoinista tulee entistä tehokkaampi tapa siirtää tietoa.

Myös valtiot ymmärtävät sen, että tulevaisuus on digitaalinen. Naapurimaamme Ruotsi on kovaa vauhtia muuttumassa ensimmäiseksi valtioksi, jolla on oma kansallinen digivaluuttansa. Kuten arvata saattaa, yhtenä mahdollisuutena valuutan luomiseksi nähdään Bitcoinin lohkoketju. Ehkä mekin saamme joskus oman kryptomarkan!

Muina uutisina käsittelemme Trumpin tiimiin valittua Bitcoin-asiantuntijaa sekä sitä, miten se voi vaikuttaa Bitcoinin kurssiin. Perehdymme myös lohkoketjun mahdollisuuksiin ja ihmettelemme muun suomalaisen median kanssa, mitä lohkoketju voi tarkoittaa maailmalle ja Suomelle.

Tuoreimmassa teknisessä analyysissä Toni Kosonen pohtii, että kurssin noustessa kohisten kannattaa kuitenkin pitää maltti mielessä.

Viime viikon katsauksen löydät täältä.

Eikä tässä vielä kaikki! Bittiraha.fi tarjoaa ensi maanantaina Facebook-sivuillaan mahdollisuuden kysyä mitä tahansa Bittiraha.fi:n emoyhtiö Prasos Oyn toimitusjohtaja Henry Bradelta. Brade on yksi Suomen johtavista Bitcoin- ja lohkoketjuasiantuntijoista ja tämä tilaisuus onkin mitä erinomaisin keino saada vastauksia Sinua askarruttaneisiin kysymyksiin.

Bitcoinin kurssi hyppäsi yli 30 dollaria tunnissa

Bitcoinin kurssissa tapahtuu jänniä. Bitcoinin kurssi on ollut enemmän tai vähemmän vakaassa nousussa viime viikkoina, mutta erityisen dramaattisia käänteitä emme ole nähneet. 16.11. bitcoinin kurssi kuitenkin nousi liki 30 dollaria vain yhden tunnin aikana. Piikin jälkeen kurssinousu myös jatkui ja kirjoitushetkellä bitcoinin kurssi on yli 750 dollaria.

Bitcoinin kurssinousulle on monia erilaisia syitä. Yhtenä merkittävimmistä tekijöistä nähdään Kiinan valtiollisen juanin arvon heikkeneminen sekä epäluottamus Kiinan kontrolloivaa talouspolitiikkaa ja -lainsäädäntöä kohtaan. Kiina on yksi tärkeimmistä Bitcoin-maista muun muassa siksi, että Bitcoin-louhiminen on hyvin keskittynyttä Kiinaan.

Myös Amerikan presidentinvaalien sekä Donald Trumpin tulevan talouspolitiikan on uskottu vaikuttavan bitcoinin kurssiin. Monet näkevät Trumpin arvaamattomana eivätkä osaa ennustaa, millaista politiikkaa Trump aikoo toteuttaa noustuaan presidentiksi. Epävarmuus puolestaan ruokkii bitcoinin kurssia, sillä bitcoin nähdään monessa suhteessa turvasatamana taloudellisesti epävarmoina aikoina.

Bitcoinin kurssi veti tiukan piikin ja kurssi on pysynyt sen jälkeen korkealla. (KUVA: Coindesk)

Mullistavan SegWit-päivityksen louhijaäänestys on alkanut

SegWit-päivityksen louhijaäänestys alkoi nyt perjantaina 18.11. ja äänestys on voimassa vuoden ajan. SegWitillä on vuosi aikaa aktivoitua, tai äänestys lakkaa voimasta itsestään. Aktivoituminen vaatii tuen 95 %:lta Bitcoin-verkon louhintatehosta.

SegWit-päivityksen puolesta äänestävien lohkojen prosentuaalista osuutta voi seurata muun muassa tästä. Kirjoitushetkellä osuus on vasta noin 5 %, mutta se johtuu lähinnä siitä että mikäli louhintapooli käyttää kustomoitua Bitcoin-ohjelmistoa, on heillä jonkinverran työtä saada Bitcoin Coren SegWit-versio toimimaan.

SegWit-päivitystä on vastustanut äänekäs vähemmistö viime aikoina, ja on kysymysmerkki missä aikataulussa se saadaan aktivoitua. Enemmistö ja yhteisön kovimmat asiantuntijat kuitenkin pitävät SegWitiä todella tärkeänä päivityksenä Bitcoinin skaalauksen kehittämiseksi, ja on toivottavaa että päivitys saadaan sisään nopealla aikataululla.

T&T: Suomen valtion tulisi panostaa lohkoketjuun

Tekniikka & Talous on kirjoittanut pitkän ja kattavan artikkelin koskien Bitcoinin pohjalla toimivaa lohkoketjuteknologiaa. Artikkelissa Tekniikka & Talous keskittyy esittelemään, miten lohkoketju toimii ja millaisia mahdollisuuksia lohkoketju tarjoaa. Lehden mukaan lohkoketju on Internetissä hitaasti mutta varmasti yleistyvä megatrendi, joka voi monella tavalla mullistaa maailmaa yhtä paljon kuin itse Internet.

Lohkoketjua käytetään ja kehitetään yhä laajemmin ympäri maailman. Etenkin finanssialan laitokset ovat kiinnostuneita lohkoketjun tuomasta potentiaalista, sillä lohkoketjulla voidaan säästää erilaisten laskelmien mukaan potentiaalisesti miljardeja tai jopa biljoonia euroja. Lohkoketju muun muassa tekee varainsiirrosta halvempaa sekä poistaa inhimillisten virheiden mahdollisuuksia. Lohkoketju myös automatisoi monet tehtävät, joiden tekeminen on aikaisemmin vaatinut esimerkiksi korkeakoulutettua työvoimaa.

Finanssialan instituutioiden lisäksi lohkoketju kiinnostaa kasvavissa määrin muita toimijoita, kuten esimerkiksi valtioita. Viro on ollut pitkään yksi lohkoketjuteknologian pioneereista ja esimerkiksi Viron sähköistä kansalaisuutta käsittelevissä tietojärjestelmissä hyödynnetään lohkoketjua. Tekniikka & Talous ottaa esille myös Kiinan, jossa valtio panostaa vahvasti lohkoketjun tutkimukseen sekä kehittämiseen.

Tekniikka & Talous ottaa myös kantaa Suomen verrattain heikkoon lohkoketjuteollisuuteen. Lehden mukaan Suomessa on valtavasti osaamista sekä hyvä informaatioteknologinen infrastruktuuri, minkä vuoksi Suomella olisi potentiaalia nousta maailman johtavien lohkoketjuvaltioiden joukkoon. Lehti toivookin, että Suomen valtio suhtautuisi lohkoketjuteknologiaan samalla tavalla vakavasti kuin esimerkiksi Kiina on tehnyt.

Kuvassa lohkoketju. Tältä näyttää koko ihmiskunnan historian varmin ja turvallisin tapa tallettaa tietoa. (KUVA: deavmi)

Bitcoinin suosio Intiassa räjähdysmäisessä kasvussa

Intian hallitus on alkanut vetää käteistä rahaa pois kierrosta sekä ryhtynyt mitätöimään korkea-arvoisimpia seteleitä. Hallituksen toiminnan tarkoituksena on pyrkiä puuttumaan maassa rehottavaan inflaatioon sekä saada maan talous parempaan kontrolliin. Hallituksen mukaan Intian vahvasti käteisellä pyörivä talous on johtanut muun muassa korruptioon sekä verojen välttelyyn.

Kuten yleensä, myös tällä kertaa näyttäisi siltä, että valtion pyrkimykset kontrolloida taloutta ovat eduksi Bitcoinille. Samaan aikaan, kun Intian hallitus kertoo suunnitelmistaan, Bitcoinin suosio maassa kasvaa. Googlen mukaan Bitcoinia koskevien hakujen määrä ylitti Intiassa kaikkien aikojen huippunsa. Myös bitcoinin kysyntä maassa on räjähdysmäisessä kasvussa. Maan suurin Bitcoin-palveluntarjoaja Unocoin on raportoinut bitcoinin kurssin nousseen jopa yli 59 000 rupiaan, eli yli 870 dollariin. Näyttäisi myös siltä, että kasvu ei ole hiipumassa mihinkään.

Bitcoin tarjoaa intialaisille valtavasti uusia taloudellisia mahdollisuuksia. Se muun muassa yhdistää intialaiset laajempiin globaaleihin markkinoihin, minkä lisäksi se auttaa tavallisia kansalaisia suojautumaan hallituksen harjoittamia taloudellista kontrollia vastaan. Yhtenä maailman väkirikkaimmista maista Intia myös tarjoaa Bitcoinille itselleen valtavan suuren kasvualustan.

Bitcoinin paikallinen kurssi on noussut Intiassa parhaimmillaan jopa kymmeniä dollareita globaalia kurssia korkeammalle. (KUVA: Unocoin)

Ruotsin keskuspankki haluaa digivaluutan 2 vuoden sisällä

Ruotsi on kovaa vauhtia ryhtymässä maailman ensimmäiseksi valtioksi, joka saa oman kansallisen digivaluuttansa. Ruotsin keskuspankin varajohtaja Cecilia Skingsleyn mukaan pankki harkitsee, tulisiko maan ottaa käyttöön “e-kruunu“. Mikäli pankki päätyy ottamaan digivaluutan käyttöön, voidaan sen käyttämiseen siirtyä jo kahden vuoden sisällä.

Keskuspankin digivaluuttapohdinnat liittyvät käteisen rahan käytön jatkuvaan vähentymiseen sekä korttimaksujen ja Internet-ostoksien räjähdysmäiseen kasvuun. Käteisen käyttö on romahtanut vuodesta 2009 noin 40 % eikä trendi näytä hidastumisen merkkejä. Siirtyminen digivaluuttaan vaikuttaisi keskuspankin mukaan järkevältä ratkaisulta.

“Digivaluutta on yhtä vallankumouksellista kuin paperirahan keksiminen 300 vuotta sitten”, Skingsley kommentoi.

Bitcoinin menestys on saanut monet arvailemaan, että tuleva digivaluutta perustuisi samalle lohkoketjuteknologialle kuin Bitcoin. Cecilia Skingsleyn mukaan päätöstä ei kuitenkaan ole vielä tehty, mutta Bitcoinin lohkoketjuteknologia on yksi keskuspankin tutkimista mahdollisuuksista.

Suomenkielinen Bitcoin-lohkoketjuselain julkaistu

Prasos on julkaissut uuden palvelun, joka pyörii osoitteessa lohkoketju.fi. Palvelu tarjoaa suomenkielisen Bitcoin-lohkoketjuselaimen, jonka avulla voi seurata nopeasti ja kätevästi mitä tahansa Bitcoin-osoitteita ja -siirtoja. Palvelu on aktiivisessa kehityksessä, eli palautetta otetaan vastaan.

Salamaverkkoja voidaan käyttää hyödykkeiden siirtoon

Startup-yritys Colu on julkaissut demoesityksen, jossa se osoittaa, että Bitcoiniin kaavailtuja salamaverkkoja (lightning network) voidaan käyttää myös perinteisten hyödykkeiden, kuten valtiollisten fiat-valuuttojen tai osakkeiden vaihtamiseen ja siirtämiseen.

Salamaverkolla tarkoitetaan Bitcoin-protokollaan kehitettävää päivitystä, jonka tarkoituksena on ratkaista Bitcoinin skaalautumisongelmat käytännössä lopullisesti. Salamaverkot nostavat erilaisten arvioiden mukaan Bitcoinin siirtomäärät ja -nopeudet tuhansia tai jopa miljoonia kertoja nykyistä suuremmiksi.

Perinteisten hyödykkeiden siirtäminen salamaverkoissa tapahtuu käyttämällä hyväksi niin sanottuja “väritettyjä bitcoineja”. Väritetyt bitcoinit tarkoittavat pieniä määriä bitcoineja, jotka on merkattu erikseen kuvaamaan esimerkiksi osakkeen omistamista. Kun väritetty bitcoin siirretään lompakosta toiseen, siirtyy myös sen kuvaaman osakkeen omistajuus. Tämän uskotaan entisestään monipuolistavan ja lisäävän Bitcoin-verkon käyttömahdollisuuksia.

Salamaverkkojen uskotaan tulevan Bitcoiniin jo ensi vuonna.

Lähitulevaisuudessa julkaistavilla salamaverkoilla voidaan sekä ratkaista Bitcoinin skaalautumisongelmat että siirtämään perinteisiä hyödykkeitä sähköisesti. (KUVA: Maxime Raynal)

Digivaluutta-aktiivi Peter Thiel Trumpin tiimiin

Yhdysvaltain presidentiksi valittu Donald Trump on ryhtynyt kokoamaan tiimiä, joka valvoo ja hoitaa presidenttiyden siirtämisen Barack Obamalta Trumpille. Tähän tiimiin on liittynyt digivaluutta-aktiivi sekä Internet-yrittäjä Peter Thiel.

Peter Thielillä on pitkä historia digitaalisen kaupankäynnin alalta. Hän on muun muassa yksi nettimaksujärjestelmä PayPalin perustajista. Thiel on myös sijoittanut useisiin digimarkkina-alan yrityksiin ja toiminut alalla vuosia.

Bitcoin-yhteisön kannalta merkittävintä Thielin jäsenyydessä Trumpin transitiotiimissä on hänen Bitcoin-myönteinen linjansa sekä kokemuksensa Bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen parissa. Thiel muun muassa kuului Bitcoin-maksuyritys BitPayn varhaisimpiin sijoittajiin, minkä lisäksi hän on rahoittanut muun muassa Ethereum-lohkoketjuprojektin kehittämistä.

On epävarmaa, minkä verran Thiel tulee painottamaan lohkoketju- sekä digivaluutta-asioita. Trumpin transitiotiimin jäsenenä hän on kuitenkin avainasemassa valitsemassa Trumpin tulevan hallinnon teknologia- ja talousasiantuntijoita.

Peter Thiel on pitkän linjan digivaluuttayrittäjä ja -vaikuttaja. Hänen valintansa transitiotiimiin voi olla Bitcoinin kannalta positiivinen asia. (KUVA: David Orban)

Bitcoin-piirustuskilpailu värittämään synkkää marraskuuta

Osaatko piirtää? Prasos Oy:n tuottamien Denarium-kolikoiden sivuilla on julkaistu Bitcoin-aiheinen sarjakuvapiirustuskilpailu. Kilpailun tehtävänä on tehdä lyhyt sarjakuva, jonka päähahmona on “Bitcoin CEO”. Voittaja saa työsopimuksen kanssamme ja pääsee piirtämään bitcoiniin liittyvistä uutisista viikoittain.

Lisätietoja kilpailuun liittyen Denariumin sivuilta. Osallistumisaikaa on 1.12.2016 asti eli pidä kiirettä!

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].