Viikkokatsaus 45/2016: Mitä Trump tarkoittaa Bitcoinille?

Viikon epäilemättä merkittävin mediauutinen on ollut Donald Trumpin voitto taistelussa Yhdysvaltain presidenttiydestä. Etenkin perinteistä valtamediaa yllättänyt voitto sai monet spekuloimaan, millaista politiikkaa tuleva presidentti tulee ajamaan talouden suhteen.

Vaalitulos luonnollisesti vaikutti myös Bitcoiniin. Bitcoinin kurssi lähti vaalituloksen myötä hyvään nousuun ja vaikka terävin piikki tasaantuikin, kurssi jäi vaaleja edeltänyttä aikaa korkeammalle. Pelkän kurssin lisäksi Trumpin valinnalla voi olla merkitystä USA:n lainsäädäntöön siltä osin kuin se koskee Bitcoinia. Tässä viikkokatsauksessa vilkaisemme vähän, mitä USA:n vaalitulos saattaa tarkoittaa Bitcoinille.

Tutustumme myös siihen, mitä ovat rinnakkaisketjut ja mikä on niiden kehityksen tilanne tällä hetkellä. Muissa uutisissa naapurimaamme entinen presidentti Toomas Ilves sekä hänen nousunsa johtamaan Maailman talousfoorumin lohkoketju- ja kryptovaluuttapolitiikan kehittämistä.

Turkulaisten mieliksi taas voimme ilmoittaa, että kaupungin suurin kauppakeskus Skanssi on saanut hienon Bittimaatin. Lisäksi Denarium on julkaissut kolikoilleen erityiset joulukampanjatarjoukset.

Viime viikon katsaukseen voit tutustua täältä.

USA:n vaalit nostivat bitcoinin kurssia

Kun Donald Trumpin valinta alkoi varmistua, bitcoinin kurssi lähti vilkkaaseen nousuun. Trumpin valinta tuli monille yllätyksenä, mikä aiheutti epävarmuutta markkinoilla. Tämä sai monet siirtämään varojaan bitcoinin ja kullan kaltaisiin turvasatamiin, jotka ovat perinteisesti pärjänneet hyvin markkinoiden ollessa arvaamattomia. Bitcoinin kurssi nousi korkeimmillaan jopa 740 dollariin.

Bitcoinin kurssi ja maailmanmarkkinat rauhoittuivat pian ensimmäisen shokin mentyä ohi ja bitcoinin kurssi tasaantui pysyen kuitenkin hiukan vaaleja edeltänyttä aikaa korkeammalla. Kirjoitushetkellä bitcoinin kurssi on noin 715 dollaria, siinä missä ennen vaaleja se liikkui noin 710 dollarin kieppeillä.

Trumpin valinnan lisäksi bitcoinin kurssinousun on arveltu saaneen maltillista vetoapua vaalipäivän muiden äänestyksien tuloksista. Kalifornia, Massachusetts ja Nevada äänestivät kannabiksen viihdekäytön laillistamisen puolesta. Bitcoinin kannalta äänestys on merkityksellinen, koska amerikkalainen kannabisteollisuus on jo pitkään käyttänyt bitcoinia ja virtuaalivaluuttaa pidetään alalla hyödyllisenä työkaluna. Kannabiksen laillistamisella voi olla positiivista vaikutusta bitcoinin kysynnälle sekä kurssille.

Monet yllättänyt Trumpin voitto nosti vähemmän yllätyksellisesti bitcoinin kurssia. (KUVA: Mike Segar)

Trumpin valinta voi helpottaa bitcoin-yrityksiä

Vaikka kumpikaan suurimpien puolueiden presidenttiehdokkaista ei ottanut kampanjansa aikana merkittävästi kantaa bitcoiniin, kryptovaluuttoihin tai lohkoketjuun, vaalituloksella voi olla silti vaikutusta myös finanssiteknologian alaan. Trump muun muassa väläytti kampanjansa aikana presidentti Obaman hyväksymän Yhdysvaltain finanssisääntelyä merkittävästi muuttaneen Dodd-Frank -lain perumista. Tämä voisi tarkoittaa esimerkiksi monien kaavailtujen bitcoin-sääntelyiden perumista.

Chamber of Digital Commercen puheenjohtaja Perianne Boring uskoo, että Trump tulee välttämään “raskasta, turhaa ja ylimääräistä sääntelyä”. Hän uskoo, että myös republikaanien kontrolloima kongressi jakaa tämän näkemyksen.

“Trumpin hallinto todennäköisesti tuottaa järkevän sääntely-ympäristön, joka antaa lohkoketju- ja digivaluutta-alojen nousta niiden täyteen potentiaaliin”, Boring kommentoi.

Boring viittaa kommenteillaan aikaisempiin yrityksiin säännellä alaa, esimerkiksi raskaaksi ja rajoittavaksi koettuun New Yorkin BitLicenseen. Mikäli Boringin ennustukset toteutuvat ja sääntelyä kevennetään sekä järkeistetään, se tietää hyvää yhdysvaltalaiselle bitcoin-alalle.

Perianne Boring uskoo kevyemmän sääntelyn olevan eduksi Bitcoin- ja lohkoketjualallle. (KUVA: Money & Tech)

Denariumin joulukampanjatarjoukset julkaistu

Bitcoin-kolikoihin keskittyvä Denarium on julkaissut uudet joulukampanjatarjoukset. Tarjoukset sisältävät erilaisia kolikko- ja kolikkorasiakokonaisuuksia. Hinta on halvempi kuin jos ostaisi kyseiset tuotteet erikseen.

Bitcoin-kolikko on loistava tapa tutustuttaa uusi ihminen Bitcoin-maailmaan, ja soveltuu siksi erinomaisesti joululahjaksi. Kolikoita voi ostaa tyhjänä jolloin niihin voi jälkikäteen ladata bitcoineja, tai valmiiksi ladattuina.

Viron ex-presidentti Ilves johtamaan WEF:in lohkoketjupolitiikkaa

Viron entinen presidentti Toomas Henrdik Ilves on valittu Maailman talousfoorumin uuden lohkoketjuihin ja digivaluuttoihin keskittyvän työryhmän toiseksi puheenjohtajaksi. WEFin mukaan työryhmä keskittyy ensisijaisesti kehittämään alaa koskevia “hallintomalleja”. Ryhmän ensimmäinen virallinen tapaaminen järjestettiin kuluneella viikolla Dubaissa.

Ilveksen lisäksi ryhmää johtaa bitcoin-louhintayritys BitFuryn kommunikaatio- ja markkinointijohtaja Jamie Smith. Smith työskenteli aikaisemmin presidentti Barack Obaman hallinnossa. Ryhmän muut jäsenet koostuvat erilaisten finanssi-instituutioiden sekä bitcoin- ja lohkoketjualan yrityksien edustajista.

“Lohkoketjuteknologian hajautettu kirjanpitojärjestelmä, joka varmistaa tietojen pysyvyyden ja turvallisuuden, on yksi vuosikymmenen lupaavimmista teknologioista. Sen täysi potentiaali aletaan tajuta vasta nyt. Tämä ryhmä on johtavassa roolissa sen tutkimisessa, miten lohkoketjua voidaan käyttää lisäämään Internetin turvallisuutta”, kertoi Ilves.

Ilves uskoo lohkoketjun potentiaaliin. (KUVA: Soppakanuuna)

Rinnakkaislohkoketjut mahdollisia jo ensi vuonna?

Bitcoiniin pitkään kehitetyt rinnakkaisketjut ovat ottamassa isoja askeleita kehityksessään eteenpäin kahden uuden kehitysehdotuksen myötä. Bitcoin-turvallisuuskonsultti Sergio Demian Lernerin johtama kehittäjäryhmä on esittänyt ehdotuksen koodille, joka lisäisi rinnakkaisketjut suoraan Bitcoinin koodiin. Puolestaan lohkoketjuteknologiaa yrityksille kehittävän Bloqin ekonomisti Paul Sztorc kertoi kehittävänsä omaa ehdotustaan rinnakkaislohkoketjuille.

Rinnakkaisketjut ovat Bitcoiniin ehdotettu lisäominaisuus, joka mahdollistaisi Bitcoinin lohkoketjun päälle rakennettuja toisia lohkoketjuja, jotka hyödyntäisivät toiminnassaan Bitcoinin ominaisuuksia. Nämä toiset lohkoketjut, “rinnakkaisketjut”, voisivat sisältää erilaisia ominaisuuksia kuin Bitcoinin oma lohkoketju, kuten esimerkiksi mahdollisuuden ohjelmoida Ethereumin kaltaisia älysopimuksia tai Zcashin kaltaisen suuremman anonymiteetin. Vaikka rinnakkaisketjujen kehitys on vilkkaampaa kuin koskaan, teknologian tulee vielä käydä läpi mittava testaus- ja optimointivaihe.

Rinnakkaisketjuja kohtaan on myös kohdistettu erilaista kritiikkiä. Kehittäjien on muun muassa voitava vastata huoleen siitä, että rinnakkaisketjut voisivat siirtää entistä enemmän valtaa louhijoiden käsiin. Kehittäjät ovat kuitenkin pohjimmiltaan optimistisia ja uskovat, että rinnakkaisketjut voidaan implementoida Bitcoiniin lähitulevaisuudessa.

“Koodi on suurimmaksi osaksi valmiina. Molemmat ryhmät ovat hyvin lähellä päämäärää”, kertoi Sztorc. Lerner uskoo, että rinnakkaisketjut voitaisiin ottaa käyttöön jo ensi vuonna.

Rinnakkaisketjut ovat Bitcoinin lohkoketjuun liittyviä erikoistuneita lohkoketjuja, jotka mahdollistavat Bitcoinille useita uusia ominaisuuksia. (KUVA: Diginomics)

Turun Skanssiin avattu Bittimaatti

Muun muassa Bittiraha.fi- sekä Bittimaatti-palveluja tarjoava Prasos Oy ilmoittaa iloisena, että Turun suurimmassa kauppakeskuksessa Skanssissa on avattu bitcoin-automaatti. Automaatin avulla voi ostaa helposti ja vaivattomasti bitcoineja käteisellä.

“Bitcoin-automaatti on hyvä lisä Skanssin tarjontaan ja automaatti on selkeästi ollut kysytty palvelu”, kertoo Skanssin markkinointipäällikkö Tiina Mikkola.

Bitcoin-automaattien käyttö ja kysyntä on ollut jo vuosien ajan kovassa kasvussa. Suomi on ollut pitkään yksi tämän kehityksen kärkimaista ja Prasos Oy:n Bittimaatti-verkosto kuuluukin Euroopan suurimpiin. Bittimaatteja löytyy Turun lisäksi Helsingistä, Vantaalta, Tampereelta, Jyväskylästä ja Kuopiosta. Verkostoa ollaan myös laajentamassa aktiivisesti.

Turun Bittimaatti löytyy Skanssin 2. kerroksesta, Tokmannin ja Dressmann XL:n vierestä.

Dubaissa napattiin iso bitcoin-koijari

Dubain poliisi on pidättänyt miehen, jonka epäillään varastaneen uhreiltaan noin 100 000 dollarin edestä bitcoineja. Dubain poliisin mukaan mies esitti kolmelle uhrilleen olevansa bitcoin-ostaja, joka oli kiinnostunut ostamaan bitcoinit markkinahintaa korkeammalla.

Mies oli asettanut itselleen Instagram-tilin, jossa hän esitti luotettavaa ja tunnollista markkinamiestä ollessaan todellisuudessa työtön. Hän käytti Internetiä lähestyäkseen uhrejaan.

Uhrien ja miehen oli määrä tavata hotellissa, jossa he olisivat vaihtaneet bitcoinit käteiseen rahaan. Syytetty mies kuitenkin onnistui vakuuttamaan uhreja luovuttamaan Bitcoin-yksityisavaimensa syytetylle ennen rahojen vaihtamista.

Bitcoinin jatkuvasti kasvava kurssi on saanut rikolliset kiinnostumaan bitcoineista jatkuvasti enemmän ja enemmän. Dubain mukaan tapaus on ensimmäinen laatuaan.

Bitcoin-varkaudet ovat kasvussa, mutta varkaita myös saadaan enemmän kiinni. (KUVA: 123rf)

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].