Viikkokatsaus 47/2015: Bitcoin Black Friday laittaa bitcoinit liikkeelle

Kuluneen viikon Bitcoin-uutisissa on ollut esillä mm. perjantaina pidettävä Bitcoin Black Friday -shoppailupäivä, Visan rahalähetyskokeilut, Bittirahan uudet palvelu- ja tuotejulkaisut sekä louhinnan vaikeusasteen nousu.

Viime viikon katsaukseen voi tutustua täällä.

Toni Kososen keskiviikkoisessa kurssianalyysissa varaudutaan erilaisiin skenaarioihin ja esitellään teknisen analyysin sanastoa uusille lukijoille.

Bitcoin Black Friday tuo huikeita tarjouksia

Perjantaina 27.11. pidetään Yhdysvaltain kiitospäivän jälkeinen shoppailupäivä “Black Friday”, jolloin monet yritykset tarjoavat alennuksia tuotteistaan. Shoppailupäivä saapuu tänäkin vuonna myös Bitcoinin merkeissä Bitcoin Black Fridayssa. Bitcoin Black Fridayhin osallistuu suuri liuta bitcoineja hyväksyviä kauppiaita ympäri maailmaa. Kannattaa siis tutustua tapahtuman nettisivuihin ja bongata hyviä tarjouksia itselle ja pukinkonttiin!

Tänä vuonna tapahtumaa organisoi kaksi kilpailevaa sivustoa eli BitcoinBlackFriday.com ja BitcoinBlackFriday.info. Molemmissa kannattaa perjantaina käydä hyviä diilejä metsästämässä.

Bittiraha.fi on mukana mustassa perjantaissa tarjoamalla Denarium-kolikoita alennushinnoin. Denarium-kolikot ovat saaneet paljon kansainvälistä huomiota sekä positiivisia arvosteluja ympäri maailman. Ne sopivat erinomaisesti esimerkiksi joululahjoiksi bitcoinista, tietotekniikasta tai taloudesta kiinnostuneille ystäville ja sukulaisille. Denarium-kolikoita voi hankkia Bitcoin-sijoitusten säilömiseen tai keräilyesineeksi. Kaikki tuotteet ovat lauantaihin saakka 10 % alennuksessa Denarium.com -sivustolla. Alennus tulee ostoskoriin automaattisesti.

Visa testaa rahalähetyksiä Bitcoin-verkossa

Visa on aiemmin paljastanut tekevänsä proof-of-concept -kokeilua Bitcoinilla, ja nyt projektista vastaavat Visa Europe Collabin Jon Downing ja lohkoketjuyritys Epiphyten Edan Yago kertoivat kokeilusta tarkemmin Coindeskin haastattelussa.

Monet rahoituslaitokset ovat hypettäneet Bitcoinin perustuvan lohkoketjuteknologian hyödyntämistä omassa liiketoiminnassaan, mutta Visa on avoimesti kertonut olevan kiinnostunut myös itse Bitcoinista, jota käytetään Epiphyten kanssa tehdyssä kokeilussa. Kokeilussa lähetetään kansainvälisiä rahalähetyksiä Bitcoinin lohkoketjun kautta Visan omiin laitteisiin. Downing kertoo, että käyttäjä voi tehdä fiat-rahassa siirron kenialaiseen mobiilimaksupalvelu M-Pesaan, mutta raha liikkuu välissä Bitcoinin lohkoketjun päällä.

Jos kokeilu onnistuu ja toimii oikeassa käytössä, sitä voidaan Downingin mukaan lähteä kehittämään eteenpäin jollain tietyllä markkinalla yhteistyössä jonkin rahoituspalvelualan yrityksen kanssa.

Yago perusteli haastattelussa miksi Bitcoin on hyvä valinta Visalle. Bitcoinin turvallisuus ja verkostovaikutus tekevät siitä hyvän valinnan Visa Europen kaltaiselle maksujärjestelmiään laajentamaan pyrkivälle yritykselle. Bitcoinin avoin luonne takaa sen, että yhden laitteen rikkoutuessa toinen on heti valmiina välittämään siirtoja eteenpäin, eikä verkon käyttäjän tarvitse etukäteen miettiä mitä tiettyjä laitteita käyttää siirtojen välittämiseen.

Kansainväliset rahalähetykset ovat jo pitkään olleet yksi potentiaalisimmista Bitcoinin ja lohkoketjun käyttökohteista, sillä nopeammat, luotettavammat ja halvemmat siirrot olisivat tarpeen kansainvälisessä rahaliikenteessä.

Bittirahan uusi palvelutiedote

Julkaisimme marraskuun palvelutiedotteen, jossa aiheina muun muassa:

Denarium-kolikoista hyviä alennuksia Black Fridayn aikana, Bittimaatti Suomen suurimpaan kauppakeskukseen, Prasoksen listautuminen Privanet-kauppapaikkaan sekä mahdollisuus käyttää Pikaostoa kaikilla suomalaisilla pankkitileillä.

Kansainvälinen järjestelypankki julkaisi raportin Bitcoinista

Kansainvälinen järjestelypankki BIS, jonka jäseniin kuuluu myös Suomen Pankki, julkaisi raportin (pdf) digitaalisista valuutoista. BIS pitää digitaalisia valuuttoja ja “hajautettua kirjanpitoa” (eng. distributed ledger) innovaatioina, jotka voivat mullistaa etenkin maksujärjestelmiä ja -palveluita. Vaikka nykyiset lohkoketjuratkaisut eivät toimisi pitkässä juoksussa, taustalla oleva teknologia ja menettelytavat jatkavat hyvin luultavasti kehitystään jossain muodossa.

BIS pitää alan innovatiivisimpana tekijänä “hajautettua kirjanpitoa”, etenkin yhdistettynä digitaaliseen valuuttaan, jonka arvo ei määrity minkään valtion valuutan mukaan. Suurin innovaatio onkin kahdenväliset maksut hajautetussa verkossa ilman luottamusta kolmansiin osapuoliin tai edes kahdenvälisen maksun toiseen osapuoleen. BIS tunnistaa, että hajautetun kirjanpidon ja digitaalisten valuuttojen tiivis yhteiselo ei välttämättä ole pakollista, mutta huomauttaa, että niiden erottaminen on tällä hetkellä vielä teoreettisella tasolla. Hajautettuun kirjanpitoon pohjautuvissa digitaalisissa valuutoissa on sellaisia mielenkiintoisia ominaisuuksia, jotka voivat avustaa digitaalisten valuuttojen yleistymistä, jos riskeihin ja esteisiin ensiksi puututaan. 

BIS näkee erilaisia vaihtoehtoja digitaalisten valuuttojen ja hajautetun kirjanpidon kehitykselle. Ne saattavat kehittyä eristyksissä muista järjestelmistä, muodostua vaihtoehdoksi nykyisille maksujärjestelmille tai yhdistyä nykyisiin järjestelmiin. Olipa kehitys millainen tahansa, merkittäviä vaikutuksia voi näkyä vähittäismaksupalveluissa, valuuttarahastoissa, keskuspankkien rahapolitiikassa ja rahoitusjärjestelmän vakaudessa. Jotta vaikutuksia alkaa näkyä, digitaalisten valuuttojen ja/tai hajautettujen kirjanpitojen käytön täytyy kasvaa. BIS mukaan keskuspankit voisivat harkita tutkivansa hajautettujen kirjanpitojen potentiaalia omaan käyttöönsä. BIS ei myöskään pidä mahdottomana, että keskuspankit laskisivat liikkeelle omia digitaalisia valuuttoja, mutta siihen vaadittaisiin kattavaa suunnittelua ja keskustelua monien talouden tekijöiden kanssa.

Bitcoin-louhinnan vaikeus kasvoi huimat 10%

Bitcoin-louhinnan vaikeus nousi yli 10 prosenttia viimeisimmässä päivityksessä. Vaikeusasteen kasvu tarkoittaa, että tarvitaan yhä enemmän laskentatehoa saman bitcoin-määrän louhimiseksi kuin ennen. Louhinnan vaikeusasteen kasvulle on kaksi pääsyytä; bitcoinin arvonnousu ja uusien louhintalaitteistojen tuleminen markkinoille. Bitcoineja siis louhitaan yhä suuremmalla laskentateholla. Tämän seurauksena myös Bitcoin-verkon turvallisuus sekä luotettavuus on kasvussa.

Bitcoin-verkko päivittää louhinnan vaikeusastetta automaattisesti noin kahden viikon välein riippuen siitä, kuinka paljon louhintatehoa verkossa kulloinkin on. Kun louhintatehoa on vähemmän, vaikeusaste laskee. Kun louhintatehoa on enemmän, vaikeusaste puolestaan nousee. Tämä varmistaa sen, että uusien lohkojen löytyminen (ja näin ollen uusien bitcoinien luominen) pysyy tasaisena.

Viime aikoina kolme merkittävintä louhintalaitteistoa valmistavaa yritystä on tuonut markkinoille uuden sukupolven laitteistoa. Bitminer, Avalon ja kiinalainen louhintayritys BW ovat kaikki julkaisseet lyhyen ajan sisällä uusia piirejä ja laitteita, joiden avulla pienemmällä määrällä sähköä ja muita resursseja voidaan tuottaa entistä enemmän laskentakapasiteettia.

Onkin oletettavaa, että bitcoinin hinnan nousu sekä uudet laitteistot tulevat nostamaan Bitcoin-louhinnan vaikeusastetta entisestään. Tavalliselle Bitcoin-käyttäjälle tällä ei ole juurikaan vaikutusta, mutta itse Bitcoin-verkosta se tekee entistä vakaamman ja tehokkaamman.

Bitcoin-verkon vaikeusaste nousi yli 10 %, klikkaa kuvaa suuremmaksi (lähde)

Suuri yhdysvaltalainen hyväntekeväisyysjärjestö hyväksyy bitcoineja
Maailman suurimpiin ylikansallisiin sijoitusyrityksiin kuuluvan Fidelity Investmentsin hyväntekeväisyys- ja lahjoitussiipi, Fidelity Charitable, on alkanut ottaa vastaan bitcoin-lahjoituksia. Fidelity Charitable toteuttaa bitcoin-lahjoitukset yhteistyössä Bitcoin-pörssi Coinbasen kanssa.

“Antamalla lahjoittajille mahdollisuuden käyttää bitcoinia Fidelity Charitable pyrkii tekemään lahjoittamisesta niin helppoa kuin mahdollista”, kertoo Fidelity Charitablen Matt Nash.

“Tämä yhteistyö on tuoreimpia esimerkkejä siitä, miten suuret organisaatiot voivat käyttää hyväkseen maailman suurimman ja turvallisimman lohkoketjun, Bitcoinin, mahdollisuuksia”, Coinbase kommentoi.

Lahjoittaminen on yksi asioista, joihin Bitcoin sopii erinomaisesti. Bitcoin mahdollistaa suorat varainsiirrot ilman välikäsiä ja näin helpottaa yleishyödyllisiä organisaatioita keräämään varoja. Vaikka Fidelity Charitable onkin keskittynyt pääasiallisesti suuriin lahjoittajiin, hyödyntävät monet organisaatiot Bitcoinia myös pienemmissä lahjoituksissa. Esimerkiksi Internetin tietoja arkistoiva Internet Archives on ottanut bitcoin-lahjoituksia vastaan jo vuosia.

Yhdysvaltain keskuspankin entinen puheenjohtaja kommentoi Bitcoinia

Yhdysvaltain keskuspankin entiseltä puheenjohtajalta, Ben Bernankelta, kysyttiin Quartzin haastattelussa mielipidettä Bitcoinista, ja hän näkee Bitcoinissa sekä hyviä että huonoja puolia. Bernanke pitää Bitcoinia mielenkiintoisena teknologisesta näkökulmasta katsottuna ja uskoo joidenkin Bitcoinia ympäröivien ideoiden olevan hyödyllisiä uusien maksujärjestelmien kehityksessä.

6 vuotta olemassa olleelle bitcoin-valuutalle hän ei kuitenkaan anna armoa. Ensinnäkään bitcoin valuuttana ei ole osoittautunut vakaaksi arvonsäilyttäjäksi, eikä sitä ole vielä otettu laajemmin käyttöön maksuliikenteessä. Toisena ongelmana Bernanke pitää Bitcoinin anonyymiyttä, jota rikolliset ovat joissain tilanteissa hyödyntäneet. Hän uskoo valtioiden lisäävän Bitcoinin kaltaisten valuuttojen valvontaa, joka vähentää rikollisten kiinnostusta valuuttaan.

Ben Bernanke näkee Bitcoinin hyvät ja huonot puolet (lähde)

Keskuspankki järjestää lohkoketjukilpailun

Bank of England hakee riveihinsä opiskelijaharjoittelijaa lohkoketjukilpailun kautta. Kilpailun teemana on “Lohkoketju voi muuttaa yhteiskuntaa: Miten sinä hyödyntäisit sitä?”, joten opiskelijoiden tehtävänä on kehittää lohkoketjuun perustuva omaperäinen ja luova idea, joka voisi hyödyttää Iso-Britannian kansalaisia. Kilpailun voittajalla on mahdollisuus saada kuuden viikon harjoittelupaikka keskuspankista. Osallistumisaika päättyy 7. joulukuuta.

Mike Hearn siirtyy kehittämään lohkoketjuteknologiaa pankeille

Mike Hearn on liittynyt pankeille lohkoketjuratkaisuja kehittävän R3-startupin kehittäjätiimiin. R3 ilmoitti vastikään viiden uuden pankin liittyneen heidän projektiinsa, joten mukana on jo 30 pankkia ympäri maailmaa.

Mike Hearn on ollut erityisen näkyvä tekijä Bitcoin-piireissä lähiaikoina, sillä hän on Bitcoinin vaihtoehtoisen version, Bitcoin Xt:n, kehittäjä. Xt:n kehitystä on tarkoitus jatkaa, vaikka Hearnin keskittyminen siirtyy R3:seen. Xt:n pääkehittäjäksi saattaa ryhtyä Gavin Andresen, joka on jo mukana projektissa. Hänen ajatuksiaan arvostetaan Bitcoin-ympröissä paljon, joten päätös antaisi Xt:lle enemmän uskottavuutta.

Riikan ECOM21-tapahtumassa Bitcoin-tekijöitä

Vuoden suurin sähköisen kaupankäynnin tapahtuma ECOM21 2015 on järjestetty Latviassa. Tapahtuma keräsi 500 osanottajaa ja 39 puhujaa 32 eri maasta. Merkittävyytensä lisäksi tapahtumasta tekee huomionarvoisen, että foorumissa keskityttiin vahvasti Bitcoiniin sekä lohkoketjuun.

“Iso osa tapahtumasta oli omistettu Bitcoinille. Se oli fantastista nähdä ja hiukan outoa kokea sähköisen kaupankäynnin tapahtumassa”, kertoo ruotsalaisen bisneskoulu Hyper Islandin ohjauskomitean puheenjohtaja Sïmon Saneback.

Tapahtumaan osallistuneiden asiantuntijoiden mukaan Bitcoin- ja lohkoketju voivat pureutua syvälle sähköiseen kaupankäyntiin ja muuttaa merkittävästi sitä, miten toimimme taloudessa. Tapahtuma on viimeisimpiä esimerkkejä siitä, miten talousmaailma on pääsemässä Bitcoinin ja lohkoketjun kyytiin sekä ymmärtämässä teknologian mullistavat mahdollisuudet.

Bitcoin Coren kehittäjät avasivat kehityksen tilannetta

MIT Media Lab piti Bitcoinia käsittelevän tapahtuman, jossa oli keskustelemassa Bitcoin Coren kehittäjät Gavin Andresen, Cory Fields ja Wladimir van der Laan. Kehittäjien mielestä Bitcoinin pitäisi siirtyä yhden implementaation kehittämisestä useampaan implementaatioon (kuten Bitcoin Coreen ja Bitcoin Xt:hen), mihin tämänhetkinen kehityssuunta on pyrkimässä. Tämä helpottaisi kokonaisuuden hallitsemista ja estäisi yhtä viallista implementaatiota hajoittamasta verkkoa. Fields vertasi Bitcoinia Internet Explorer 6:seen, joka aiemmin pitkälti itsekseen edusti internetiä, kunnes muita selaimia alkoi ilmestyä sen rinnalle.

Fieldsin mielestä Bitcoin eroaa muista avoimen lähdekoodin projekteista siinä, että Bitcoinin kehitys perustuu konsensukseen: yleisesti kannatusta saava ratkaisu otetaan käyttöön. Andresen huomauttaa tämän tekevän kehitystyöstä hitaampaa ja pitää tärkeänä, että uusien versioiden käyttöönotosta tehdään kannattavaa ja palkitsevaa louhijoille, jotta päivityksiä otetaan mieluummin vastaan.

Keskustelussa pohdittiin myös lainsäädännön ja Bitcoin-protokollan kehityksen vaikutusta toisiinsa, esimerkiksi protokollan muokkaaminen täysin anonyymejä siirtoja tukevaksi voisi aiheuttaa närää lainsäätäjien näkökulmasta.

Bitcoinista käytävä keskustelu on lisääntynyt, kun kehitykselle yritetään löytää yhteistä suuntaa ja toimivia prosesseja. Bitcoinin kehitystyötä edistävä Scaling Bitcoins -konferenssi pidetään 5.-7. joulukuuta Hong Kongissa.

Bitcoinin kehityksen suunnasta käydään keskustelua (lähde)

Bittiraha.fi:n toimitusjohtajan Ask Me Anything -tilaisuus

Bittiraha.fi:n toimitusjohtaja Henry Brade oli viime perjantaina 20.11. Bitcoin.com -sivuston Ask Me Anything -tilaisuudessa. Englanninkielisen tilaisuuden kysymykset ja vastaukset voi lukea täältä. Kysymyksiin on vastailemassa myös lukuisia muita Bitcoin-asiantuntijoita, mm. Bitcoinin “kakkosmies” Martti Malmi.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].