Viikkokatsaus 49/2015: Satoshi Nakamoto on löydetty, vai onko?

Tällä viikolla Bitcoin-maailmassa tapahtuu mielenkiintoisia, sillä Bitcoinin keksijä Satoshi Nakamoto on taas kerran löytynyt – vai onko hän sittenkin edelleen mysteeri?

Muina mielenkiintoisina aiheina muun muassa mahdollisuus ostaa ruokaa bitcoineilla tavallisista suomalaisista elintarvikeliikkeistä sekä ensimmäiset Bitcoinin lohkoketjuun kirjatut osakkeet.

Viikon kysymyksenä oli “Ostitko bitcoineilla jotain Black Fridayn aikana?“, ja vain 9% vastaajista sanoi ostaneensa jotain. Lähes 20% vastaajista kuitenkin kertoi etsineensä alennustuotteita joita voisi ostaa bitcoineilla, mutta mitään kiinnostavaa ei ollut löytynyt. Uusi viikon kysymys on “Mitä uskot bitcoinin vaihtokurssille tapahtuvan lähitulevaisuudessa?

Kurssista puheenollen, Toni Kosonen näkee tuoreessa kurssianalyysissään useita positiivisia merkkejä lähitulevaisuutta ajatellen. Analyysi kirjoitettiin ennen Satoshi-spekulaation uutisointia, joka tuntui aiheuttavan kurssinousua.

Viime viikon katsaukseen voit tutustua täältä.

Uusi teoria Satoshin henkilöllisyydestä

Suomen aikaa myöhään tiistai-iltana sekä Wired että Gizmodo julkaisivat omat itsenäiset tutkimuksensa Satoshi Nakamoton henkilöllisyydestä. Molemmat tutkimukset perustuvat noin kuukausi sitten vuodettuihin sähköposteihin ja dokumentteihin. Tutkimusten mukaan Satoshi Nakamoton takana ovat australialainen Craig S. Wright ja hänen edesmennyt amerikkalainen ystävänsä David Kleiman. Tutkimuksissa on vakuuttavaa todistusaineistoa, mutta myös merkittäviä aukkoja.

Kuvassa Satoshiksi epäilty Craig Steven Wright

On olemassa vahvat todisteet siitä, että Craig Wright on ollut tekemisissä Bitcoinin kanssa pitkän aikaa, ja on myös melko varmaa että hänellä on ollut suuria määriä bitcoineja jo vuonna 2013, joskin tätä ei ole täysin vahvistettu vielä. Mutta on hyvin epäselvää onko hän oikeasti Satoshi, vai onko Satoshi edesmennyt David Kleiman ja Wright yrittää saada mainetta hänen keksinnöstään, vai onko kummallakaan oikeasti mitään tekemistä Bitcoinin luomisen kanssa.

Bitcoin-maailma on melko skeptinen tästä löydöksestä ja perusteluja sille löytyy muun muassa täältä. Suurimmat epäkohdat liittyvät vuodetuissa dokumenteissa oleviin digitaalisiin allekirjoitusavaimiin ja sähköpostiosoitteisiin – ne eivät teknisesti täsmää mihinkään Satoshin historiallisiin avaimiin tai osoitteisiin. Lisäksi on epäilty, että Wright olisi itse vuotanut kaikki dokumentit tarkoituksella.

Wright oli aivan äskettäin mukana erään Bitcoin-konferenssin paneelissa (video alempana), mikä on oiva tilaisuus nähdä konkreettisemmin minkälainen kaveri on kyseessä. Paneelikeskustelussa Wright toteaa muun muassa sen, että hänellä on koko maailman nopeimpien supertietokoneiden listalla sijalla 15 oleva supertietokone, jota pyöritetään Islannista käsin, ja jota on käytetty Bitcoin-skaalauksen mallintamiseen yms. Se on hänen mukaansa nopein yksityisomisteinen supertietokone maailmassa. Tämä tieto on itseasiassa koko tarinan parhaiten vahvistettuja faktoja, hänen Tulip-niminen masiinansa nimittäin on olemassa.

Wrightin kommentteja kohdissa 1:07-3:00, 14:30-20:45, 31:55-36:55 ja 37:30-39:45

Tarinan draamankaari ei suinkaan pääty tähän, nimittäin hyvin pian Wiredin ja Gizmodon uutisartikkelien julkaisemisen jälkeen Australian poliisi teki rynnäkön ja kotietsinnän Wrightin Australian asuntoon. Syynä on Australian viranomaisten mukaan Wrightin vero-ongelmat, joista on itseasiassa viitteitä joissain vuodetuista dokumenteista, mutta rynnäkön ajankohta on suoraan sanottuna aika mielenkiintoinen. Wright on kuitenkin äskettäin muuttanut Iso-Britanniaan, joten häntä ei ole rynnäkön yhteydessä pidätetty.

On edelleen epäselvää onko Wright tai Kleiman Satoshi Nakamoto, vai onko tässä kyseessä nerokas huijausyritys. Bittirahan toimitus seuraa tiivisti tilanteen kehitystä ja päivitämme uusimmat käänteet seuraavassa viikkokatsauksessa.

Helsingissä ja Kemiössä voi ostaa ruokaa bitcoineilla

Digitoday on uutisoinut helsinkiläisistä K- ja M-ketjujen vähittäiskaupoista, joissa on mahdollista maksaa bitcoineilla. Digitodayn uutisen mukaan K-kauppaketju on tietoinen vähittäiskauppiaiden bitcoin-maksuista ja suhtautuu kokeiluihin positiivisesti. Bitcoin-maksaminen onnistuu tällä hetkellä Jätkäsaaren, Manskun ja Pietarin K-Marketeissa sekä Arabian M-Kaupassa. Helsingin lisäksi bitcoineilla voi maksaa Kemiön K-Kaupassa.

Bitcoin-maksaminen tai maksujen vastaanottaminen ei tarvitse erillistä laitteistoa, vaan tavallinen älypuhelin, tabletti tai tietokone riittää. Maksutapahtuma onnistuu muutamalla napin painalluksella ja varat siirtyvät käytännössä välittömästi. Kauppiaan ei tarvitse halutessaan edes olla tekemisissä bitcoinien kanssa, vaan maksut voidaan tilittää hänelle suoraan euroissa. Yrittäjän ei myöskään tarvitse nähdä ylimääräistä vaivaa verotuksessa.

Jätkäsaaren K-Market hyväksyy bitcoinit (KUVA: Niko Lipsanen)

Yritykset voivat saada bitcoin-maksut käyttöönsä meiltä. Bitcoin-maksaminen sopii sekä kivijalkaliikkeisiin että nettikauppoihin.

Scaling Bitcoin konferenssi etsi ratkaisua Bitcoinin kasvuhaasteisiin

Bitcoinin tulevaisuutta sekä kasvua koskeva Scaling Bitcoin -tapahtuma on järjestetty Hong Kongissa. Tapahtuma oli ensimmäinen kerta, kun pääasiassa länsimaalaisista koostuva kehittäjäporukka sekä Kiinaan keskittyneet louhijat tapasivat ja keskustelivat julkisesti keinoista vastata Bitcoinin kasvaneeseen kysyntään.

Bitcoinia käytetään yhä enemmän ja myös kasvutahti on nousussa. Tämän vuoksi Bitcoin-yhteisö epäilee, että nykyinen Bitcoin-protokolla ei kestä räjähdysmäisesti kasvavia siirtojen määriä.

Ongelman ratkaisemiseksi on useita ehdotuksia, joista merkittävimmät ovat pitkään keskusteluissa esille nousseet BIP100 sekä BIP101, jotka olivat keskiössä myös tapahtumassa. Ehdotuksilla on merkittäviä vaikutuksia louhijoiden toimintaan, joten lopullisen ratkaisun on saatava niiden tuki. Lohkokokokiistaa avaavan syyskuisen artikkelimme voi lukea täältä.

Aikaisempien ehdotusten lisäksi erityistä huomiota sai “Segregated Witness” -nimellä kulkeva skaalauspäivitys. Se on Bitcoin-kehittäjä Pieter Wuillen uusin ja mahdollisesti tähän mennessä nerokkain keksintö. Tätä päivitystä on kehunut lähestulkoon kaikki Bitcoinin pääkehittäjät, viimeisimpänä Gavin Andresen. Päivityksen tekniset yksityiskohdat ovat monimutkaisia, mutta perusidea on se, että Bitcoin-lohkoissa olevaa transaktiodataa pystyy jakamaan useampaan osaan ja tiivistämään nykyistä selvästi pienempään tilaan ilman, että Bitcoinin turvallisuus kärsii yhtään. 

Tämä mahdollistaisi Bitcoinille jopa nelinkertaisen transaktiomäärän nykyisellä lohkokoolla. Ja mikä tärkeintä, päivitys korjaisi täysin monia Bitcoin-palveluita piinanneen “transaction malleability” -ongelman. Yleisesti kehittäjäyhteisössä pidetään erittäin todennäköisenä, että tämä päivitys tullaan ottamaan käyttöön lähitulevaisuudessa. Osa kehittäjistä on kuitenkin vahvasti sitä mieltä, että tämä yksinään ei tule ratkaisemaan Bitcoinin skaalaushaasteita, vaikka se asiaa edistääkin.

Tapahtumassa myös mietittiin, millainen vaikutus Kiinan Internet-kontrollilla voi olla Bitcoinille. Osanottajat arvioivat, että Kiinan valtiollinen palomuuri voi rajoittaa kiinalaisten louhijoiden kykyä käsitellä suuria lohkoja.

Tapahtumassa kaikkien osallistujien yhteinen konsensus oli ratkaista pulmat mahdollisimman nopeasti ja varmistaa, että Bitcoin toimii tulevaisuudessakin ongelmattomasti.

Kaikki merkittävimmät louhijatahot osallistuivat tapahtumaan (KUVA: Pete Rizzo)

Overstock sai SEC:lta hyväksynnän Bitcoinin hyödyntämiseen osakeannissa

Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita valvova elin Securities and Exchange Commission (SEC) on antanut verkkokauppa Overstock.comille luvan käyttää Bitcoinin lohkoketjua osakeannissaan. Ovestock.com aikoo merkata jakamansa osakkeet Bitcoinin lohkoketjuun.

Merkatakseen osakkeet Overstock.com käyttää niin sanottua coloured coins -teknologiaa. Coloured coinsin avulla bitcoinin murto-osiin voidaan merkata tietoa muistakin omistussuhteista kuin vain bitcoineista. Omistamalla bitcoinin osia käyttäjät voivat todistaa omistavansa muitakin asioita, kuten esimerkiksi Overstock.comin osakkeita.

Overstock.com on pyrkinyt kehittämään lohkoketjupohjaista osakkeiden vaihdantaa huhtikuusta lähtien. Bitcoin ja sen taustalla toimiva lohkoketju soveltuvat erinomaisesti erilaisten varallisuussuhteiden hallinointiin ja tätä ensimmäistä Bitcoin-osakeantia voidaan pitää hyvänä käytännön testinä.

Suuri ukrainalaispankki tarjoaa Bitcoin-palveluja

Yksi Ukrainan suurimmista pankeista PrivatBank alkaa tarjota yrittäjille bitcoin-maksupalveluja. Asiakkaat voivat maksaa bitcoineilla ja yritykset saavat tililleen joko euroja tai kansallista valuuttaa. Yrityksille ei siis koidu kuluja tai haittoja bitcoinin arvon vaihteluista.

PrivatBankin Bitcoin-maksupalvelut ovat ensimmäisiä kertoja, kun suuri pankki alkaa suoraa käyttää Bitcoinia hyväkseen. Vaikka suuret pankit ovat nähneet Bitcoinin hyödyt, ne harvemmin uskaltavat hyödyntää sitä suoraan, sillä Bitcoin tarjoaa vakavasti otettavan haastajan.

Privat Bank on ensimmäisiä suuria Bitcoinia käyttäviä pankkeja

Goldmans Sachsin tutkimus uskoo lohkoketjuun

Goldman Sachsin tuoreen raportin mukaan Bitcoin voi olla lohkoketjuteknologian ensinäytös. Pankkijätin tutkijoiden mukaan “tämä kerran Bitcoinin selkärankana nähty teknologia lupaa tehdä keskitetyt instituutiot turhiksi ja luo uusia työkaluja, joilla leikata kuluja ja haastaa välikäsien tuotot”.

Raportin mukaan lohkoketjun hajautettu luonne on sen merkittävä etu nykyisiin järjestelmiin nähden. Poistamalla välikäsiä lohkoketju voi toimia tehokkaammin, turvallisemmin ja edullisemmin kuin nykyiset järjestelmät, raportissa kerrotaan.

Raportti näkee lohkoketjulla edessään myös haasteita. Yhtenä esimerkkinä esille nostetaan Bitcoinin mahdolliset ongelmat käytön kasvaessa. Muiksi ongelmiksi raportissa nähdään mahdolliset kiistat lohkoketjujen luonteesta. Raportti myös toteaa, että lohkoketjuilla on tulevaisuutta, vaikka Bitcoin epäonnistuisi.

“Lohkoketju vie työpaikkoja Wall Streetilta”

Yhdysvaltain Commodity Futures Trading Commission komissaarin mukaan lohkoketju voi maksaa Wall Streetille huomattavasti työpaikkoja. Komissaari J Christopher Giancarlo kommentoi Bitcoinia sekä lohkoketjua Harvardin yliopiston uusia teknologioita koskevalla vierasluennolla.

Giancarlon mukaan Bitcoinin taustalla toimivalla avoimella lohkoketjulla on mahdollisuus tehdä talouden vallankumous. Jos lohkoketju yleistyy, se tulee vähentämään merkittävästi tarvetta rahoitusalan välikäsille ja vähentämään tarvetta esimerkiksi kirjanpitäjille, Giancarlo kertoi luennollaan.

Bitcoin ja lohkoketju mietityttävät Saksan rahoitusalalla

Saksalaiset rahoitusalan pomot eivät usko Bitcoinin nousevan valtavirtaan. Rahoitusalan yrityksien toimitusjohtajille ja hallituksien jäsenille teetetyn kyselyn mukaan 95% vastanneista uskoo Bitcoinille löytyvän pientä käyttöä seuraavina kymmenenä vuotena. Vain 2% uskoo Bitcoinin iskevän läpi valtavirtaan.

Samaan aikaan maailman suurin investointipankki Deutsche Bank on toista mieltä. Deutsche Bankin mukaan lohkoketju tulee olemaan osa rahoitusalan sekä talouden valtavirtaa kymmenen vuoden sisällä ja sille löytyvän kasvavissa määrin käyttöä.

Deutsche Bankin kommentit seurasivat sen tekemää koetta, jossa testattiin lohkoketjuun pohjautuvia ohjelmoitavia joukkovelkakirjoja. Deutsche Bankin mukaan koe onnistui ja lohkoketju täytti kaikki testille asetetut tavoitteet.

Deutsche Bankin mukaan teknologia “tulee muuttamaan monien rahoitusalan toimijoiden liiketoimintamalleja”. Pankki uskoo lohkoketjuun liittyvien tuotteiden tulevan kuluttajamarkkinoille parin seuraavan vuoden sisällä.

Lohkoketjua testannut Deutsche Bank uskoo vakaasti lohkoketjun tulevaisuuteen

Bitcoin Foundationin rahat loppumassa

Yhdysvaltalainen tiedotusyhdistys Bitcoin Foundation on ilmoittanut rahojensa olevan loppumassa. Yhdistys ei onnistu tavoitteissaan kerätä varoja ja myös sen saamat sponsorirahat ovat vähentyneet. Eräiden tietojen mukaan yhdistys on myös kadottanut bitcoinejaan.

Bitcoin Foundationin on saanut viime vuosina osakseen moitteita esimerkiksi pyrkimyksistään esiintyä koko Bitcoinin edustajana. Yhdistystä on myös kritisoitu ja sen jäsenistöä on eronnut yhdistyksen palkattua entisen lapsitähti Brock Piercen, joka toimii nykyään yhdistyksen puheenjohtajana.Yhdistyksen ongelmista uutisoitiin jo keväällä.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].