Viikkokatsaus 5/2019: Bittiraha.fi on uudistunut – lisää palveluja lähiaikoina!

Kuten vanha kävijä saattaa huomata, Bittiraha.fi:n ilme on uudistunut. Imagomuutos on osa kattavampaa Bittiraha.fi:n päivitystä, jonka tarkoituksena on parantaa järjestelmäämme ja palveluitamme kaikilta osin.

Päivityksen myötä osissa palveluistamme on käyttökatkoksia, mutta kaikki palvelumme tulevat linjoille lähitulevaisuudessa. Uudistuksen myötä meillä on myös mahdollisuus tarjota kokonaan erilaisia palveluita, jotka eivät olisi olleet aikaisemmassa systeemissämme järkeviä toteuttaa.

Tällä viikolla uutisoimme Suomen kryptopolitiikasta ja lainsäädännön muutoksista sekä siitä, miten Sinä voit mahdollisesti vaikuttaa asioihin. Muissa uutisissa muun muassa mystiset hakkeriryhmät Alpha ja Beta, Bitcoiniin kehitettävät mullistukselliset älysopimukset sekä Ruotsin kryptoverokatastrofi.

Jos kryptovaluuttojen tulevaisuus kiinnostaa, voit katsella toimitusjohtajamme Henry Braden puheen Helsinki Blockchain Summitista. Se on kovaa settiä!

Viime viikon katsaus löytyy täältä.

Mikäli Bitcoin-yhteisö hyväksyy Taprootin, voi se olla virtuaalivaluutan seuraava teknologinen mullistus. (KUVA: Forest Starr ja Kim Starr)

Suomalaiset kryptokäyttäjät vaativat parempaa kryptopolitiikkaa

Joukko suomalaisia kryptoharrastajia ovat luoneet kansainväliselle vetoomussivustolle Change.org vetoomuksen koskien Suomen hallituksen aikeita säännellä kryptovaluuttoja. Vetoomuksen mukaan virtuaalivaluuttoja pitää säännellä varovaisesti eikä liian tiukalla kädellä. Tiukka sääntely voisi tukahduttaa kryptovaluutta- ja lohkoketjualojen kasvun Suomessa.

Aloite on ajankohtainen, sillä hallitus on esittänyt eduskunnalle (HE 157/2018) uutta sääntelyä, joka koskisi muun muassa kryptovaluuttayrityksiä. Sääntely menee huomattavasti tiukemmaksi kuin eurooppalainen keskitaso. Suomessa on jo valmiiksi yksi tiukimmista kryptovaluuttojen sääntelyistä ja verotuksista ja uudella sääntelyllä hallitus uhkaa entisestään vaikeuttaa näiden lohkoketjujen sekä kryptovaluuttojen kehitystä ja käyttöä.

Hallituksen esityksen mukaan kaikki kryptovaluuttapalvelut joutuisivat rekisteröitymään Finanssivalvonnalle. Rekisteröityminen maksaisi 5 000 euroa, minkä jälkeen yritykset joutuisivat maksamaan vuosittain vielä 2 000 euron maksun. Tästä olisi haittaa etenkin pienille ja nouseville yrityksille, mikä puolestaan vähentäisi kilpailua.

Kryptovaluutat voivat tehostaa taloutta miljardeilla ja parantaa yksilöiden taloudellista itsenäisyyttä- kunhan valtio ei pyri estämään tätä.

Taproot tuo Bitcoiniin näkymättömät älysopimukset

Joukko Bitcoinin referenssiohjelma Bitcoin Coren arvostetuimpia kehittäjiä ovat kehittämässä Bitcoiniin uutta päivitystä, joka toisi virtuaalivaluuttaan mahdollisuuden tehdä edistyneitä älysopimuksia. Taprootiksi nimetty päivitys mahdollistaisi älysopimukset, jotka näyttäisivät Bitcoinin lohkoketjussa tavallisilta Bitcoin-siirroilta, mikä lisäisi sopimusten yksityisyyttä.

Taproot tarjoaisi Bitcoiniin monia ominaisuuksia, jotka siitä puuttuvat nykyisellään tai joiden käyttäminen edellyttää yleensä kolmannen osapuolen sovelluksia tai palveluita. Taprootin avulla nämä olisivat suoraan itse Bitcoinissa.

Älysopimuksilla tarkoitetaan sopimusta, joka toteutuu lohkoketjussa automaattisesti, kun tietyt ehdot täyttyvät. Taprootin mahdollistamilla älysopimuksilla voitaisiin tehdä esimerkiksi maksuehto, jossa sanomalehti saa asiakkaalta joka kuukausi tietyn summan bitcoineja vastineeksi koodista, jonka avulla käyttäjä pääsee lukemaan sen sivuja.

Kehittäjät aikovat julkaista Taproot-ehdotuksensa yhdessä toisen päivitysominaisuuden, Schnorr-signatuurien, yhteydessä. Schnorr-signatuurien käyttöönotto muuttaisi tapaa, jolla lohkoketju vahvistaa siirtojen allekirjoituksia, mikä puolestaan voi nopeuttaa Bitcoin-siirtojen käsittelyä ja vahvistamista.

Mikäli Bitcoin-yhteisö hyväksyy Taprootin, voi se olla virtuaalivaluutan seuraava teknologinen mullistus. (KUVA: Forest Starr ja Kim Starr)

LocalBitcoinsin foorumi joutui hakkerien kohteeksi

Suomalainen bitcoinien suoravaihtopalvelu LocalBitcoin on ilmoittanut joutuneensa hakkeroinnin kohteeksi, jonka seurauksena hyökkääjä pääsivät käsiksi pieneen määrään asiakkaidensa tilejä. LocalBitcoin kertoi lauantaina löytäneensä kolmannen osapuolen kehittämästä ohjelmasta heikkouden, jonka kautta hyökkääjä onnistui siirtämään joidenkin käyttäjien varoja.

Hyökkääjä oli luonut tekaistun LocalBitcoinsin foorumisivuston. Kun käyttäjät yrittivät logata tälle väärennetylle sivustolle, onnistui hyökkääjä ilmeisesti varastamaan joidenkin käyttäjien sisäänkirjautumistietoja.

LocalBitcoins reagoi tilanteeseen nopeasti ja pysäytti väliaikaisesti kaikki siirrot. Myös yrityksen foorumi suljettiin turvallisuussyistä. Sittemmin LocalBitcoins on palauttanut siirtotoiminnot ja palvelun käyttäminen on jälleen turvallista.

Tapaus muistuttaa, miten tärkeää tietoturva on nykyisessä yhteiskunnassa. Kun olet kirjautumassa sivulle, joka käsittelee tärkeitä tietoja, varmista sivun olevan oikea. Käyttäjiä myös suositellaan tutustumaan erilaisiin kaksisuuntaisiin kirjautumistapoihin ja ottamaan niitä käyttöönsä. Tällöin vaikka jokin kirjautumismetodi vaarantuisi, käyttäjien tiedot ja varat olisivat edelleen turvassa.

Ongelman huomaamisen jälkeen LocalBitcoins toimi nopeasti ja tehokkaasti korjatakseen tilanteen.

Alpha ja Beta ovat varastaneet miljardin edestä kryptoja

Lohkoketjuanalyysiyritys Chainalysiksen uuden raportin mukaan kaksi hakkeriryhmää vastaavat noin miljardin edestä kaikista kryptovaluuttapalveluihin kohdistuneista hyökkäyksistä. Raportissa myös todetaan, että nämä kaksi ryhmää toimivat luultavasti edelleen aktiivisesti.

Chainalysis on nimennyt nämä ryhmät Alphaksi ja Betaksi. Alpha on “jättimäinen, tiukasti kontrolloitu ryhmä, jolla on vähintään osaksi myös ei-rahallisia päämääriä.” Beta on puolestaan pienempi ja hajanaisempi ryhmä, joka on pääasiassa keskittynyt rahaan.

Raportin mukaan rymät toimivat eri tavoilla. Alpha lähettää varastetut kryptot yleensä välittömästi omiin osoitteisiinsa, siinä missä Beta saattaa odottaa jopa yksi ja puoli vuotta. Raportin mukaan Alpha nostaa noin 75% varastetuista varoista fiatina ensimmäisen kuukauden aikana, siinä missä Beta vaihtaa noin puolet varoista fiatiksi muutamassa päivässä odotettuaan ensin runsaan vuoden.

Molemmat hakkeriryhmät siirtelevät varoja keskimäärin 5 000 kertaa lompakoista toiseen, hajauttaen ja yhdistäen siirtoja. Siirtojen määrä tekee varojen seuraamisesta erittäin vaikeaa jopa viranomaisille ja rahanpesuvastaisia lakeja noudattaville yrityksille.

Alpha ja Beta vastaavat suuresta osasta kryptovaluuttavarkauksia, mutta ne näyttäisivät eroavan motiiveiltaan huomattavasti – jos niitä edes on olemassa.

Samsung on kehittänyt oman kryptolompakkonsa

Samsungin tulevasta Samsung Galaxy S10:stä on vuotanut kuvia, joiden perusteella näyttäisi siltä, että puhelimessa on sisäänrakennettuna oma kryptovaluuttalompakko. Kuvien perusteella lompakko tukee toistaiseksi ainakin Ethereumia.

Puhelimessa on myös mahdollisuus turvata siihen tallennettuja yksityisavaimia biometrisillä tunnisteilla, kuten sormenjäljellä, silmän iiriksellä tai kasvojen tunnistuksella.

Samsung on brändäämässä uutta Galaxy S10:tä lippulaivatuotteekseen. Sisäänrakennettu kryptolompakko osoittaa, että matkapuhelinvalmistajat ovat alkaneet ottaa kryptovaluutat vakavasti, eivätkä ne halua jättää kryptojen käyttämistä matkapuhelimilla pelkästään kolmannen osapuolen tuotteiden ja ohjelmistojen varaan.

Vuodettujen kuvien perusteella puhelimessa näyttäisi olevan sisäänrakennettuna Samsungin oma kryptovaluuttalompakko. (KUVA: Ben Geskin)

Satojen prosenttien kryptoverot kauhistuttavat Ruotsissa

Ruotsalaisen Bitcoin-toimijan Linus Dunkersin tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota ja kauhistusta kryptoyhteisössä. Dunkersin mukaan Ruotsin Verovirasto nimittäin vaatii häneltä moninkertaista veroa voittoihin nähden.

Epäselvyydet liittyvät Dunkersin vuosina 2014-2016 myymien bitcoinien alkuperäisiin hankintahintoihin. Koska Verovirasto ei ole hyväksynyt Dunkersin esittämiä todisteita bitcoinien ostamisesta käteisellä, on kolikoiden hankintahinnaksi laskettu nolla, jolloin koko myyntisaldo katsotaan verotettavaksi voitoksi.

Dunkersin mukaan verottajan vaatimukset ovat kohtuuttomia, sillä häneltä veloitetaan yli kolminkertainen määrä voittoihin nähden.

“Tämä on sairasta. On totaalisen väärin, etten voi vähentää hankintahintoja verotuksessa,” toteaa Dunkers.

Tapaus ei ole ainoa laatuaan. Esimerkiksi Yhdysvalloissa on uutisoitu opiskelijasta, joka sai moninkertaisen verotaakan koko omaisuuteensa nähden.

Ruotsin verotus eroaa Suomen verotuksesta monilta osin, mutta myös suomalaiset kryptovaluuttakäyttäjät ovat kertoneet hankaluuksista veroviranomaisten kanssa koskien esimerkiksi bitcoinien hankintahintoja ja todellisia voittoja. Viranomaiset ovat pyrkineet laatimaan yleisiä käytäntöjä, mutta niiden soveltamisessa on vielä epäselvyyksiä.

Vaikka Dunkers kokee verovelkansa aiheettomaksi, on hän toistaiseksi onnistunut maksamaan tähänastiset erät erilaisten lainojen ja yhtiönsä osakkeiden likvidoimisen avulla.

“Vuonna 2019 tuen pyytämään apua yleisöltä ja kryptoyhteisöltä oikoakseni asiaa oikeusprosessien kautta,” Dunkers kertoo.

Vaikka suomalaisessa kryptoverotuksessa on ollut ongelmia, ei Suomessa ole tullut ilmi vielä yhtä radikaalia tapausta kuin Linus Dunkersin tapaus Ruotsissa. (KUVA: Trijo & Linus Dunkers)

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].

 

2 thoughts on “Viikkokatsaus 5/2019: Bittiraha.fi on uudistunut – lisää palveluja lähiaikoina!

  1. Pessi Peura says:

    Laskupalvelu pyritään saamaan takaisin toimintaan vielä tämän viikon aikana. Osto- ja myyntipalvelut saatiinkin jo toimimaan. Muista palveluista kerrotaan sitten myöhemmin, kun tiedetään, että toteuttaminen varmasti onnistuu 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *