Viikkokatsaus 5: Kiinan Google tarjoaa palvelua bitcoineja vastaan

Tässä tuore viikkokatsauksemme, joka julkaistaan joka tiistai. Edellisen viikkokatsauksen voit lukea täältä.

Bitcoinin käyttömahdollisuudet laajenevat entisestään

Merkittävin kuluneen viikon Bitcoin-hyväksyjä on Baidu, joka on kiinalaisten korvike Googlelle. Baidun tarjoaman palvelunestohyökkäyssuoja Baidu Jiasulen voi nyt maksaa bitcoineilla. Baidu on Kiinan suosituin nettisivusto ja koko maailman viidenneksi suosituin sivusto.

Ruokaa ja juomaa bitcoineilla ovat alkaneet tarjoamaan seattlelainen voileipiin erikoistunut ruokavaunu The Cheese Wizard, teetä tarjoava verkkokauppa Tealet ja balilaista kahvia tarjoava verkkokauppa The Roast Station Project. The Cheese Wizard kert oo Bitcoinin sopivan hyvin nörttiteemaiseen vaunuun. The Roast Station Project haluaa Bitcoinin avulla välttää välikäsiä, minkä pitäisi samalla parantaa tuotteen laatua. Tealet kertoo myyntinsä tuplaantuneen Bitcoinin käyttöönoton jälkeen, ja perustelee Bitcoinin valintaa samoin perustein kuin The Roast Station Project.

Moottoripyöräilijä aikoo matkustaa Afrikan läpi bitcoinien siivittämänä. Nyt projektille haetaan apua LocalBitcoinsin kautta. Projektin läpivientiin tarvitaan ihmisiä, jotka ovat valmiita vaihtamaan bitcoineja matkan varrella tarvittaviksi valuutoiksi.

Bitcoin rikkoo ennätyksiään

Bitcoin-verkon teho on tuplaantunut yhdessä kuukaudessa kahteen petahashiin. Nousua uusiin ennätyslukemiin selittävät tehokkaat ASIC-louhijat, joita liitetään verkkoon lisää kokoajan. Myös bitcoinin arvo on saavuttanut uuden ennätyksen. Vielä ei olla huhtikuun huippulukemissa, mutta 30:n päivän keskiarvolla katsottuna Bitcoin on nyt huippulukemissaan. 30:n päivän keskiarvo poistaa käyrästä lyhyen ajan kurssiheilahtelut.

Bitcoinin vaihtokurssi (Mt. Gox) 30:n päivän keskiarvolla

Bitcoin-tapahtumat Suomessa

Helsinkiin tulevasta Bitcoin-automaatista on uutisoitu paljon mediassa. Ylellä asiaan liittyen haastateltiin Suomen Pankin Päivi Heikkistä, joka suhtautuu asiaan varovaisen kiinnostuneena. Myös Ilta-Sanomat ja MikroPC uutisoivat aiheesta. Bittiraha.fi paljastaa tarkan sijainnin ja julkaisuajankohdan lähiviikkoina.

Helsinki HUB järjestää Helsingissä Mitä on BITCOIN? -illan, jossa Bittirahan Henry Brade ja LocalBitcoinsin Jeremias Kangas esittelevät Bitcoinia tästä kiinnostuneille. Myös Tanskassa järjestetään Bitcoin-tapahtuma Pan-Nordic Bit Coin Conference 2013, jossa on puhumassa Bitcoin Foundationin Jon Matonis.       

Bitcoin-yritykset kohtaavat haasteita

Rahansiirtopalvelua tarjoava Dwolla on lopettanut yhteistyön kaikkien Bitcoiniin liittyvien yritysten kanssa. Heidän perustelunsa yhteistyön päättämiselle ovat virtuaalivaluutan ympärillä oleva epävarmuus ja hämmennys, sekä Bitcoin-yritysten “uniikkien tarpeiden” tyydyttämisen mahdottomuus. Päätös on aiheuttanut kummastusta, koska monet tuntevat Dwollan maksutapana nimeomaan Bitcoin-palveluiden yhteydessä.

Järjettömän kohtelun kohteeksi joutui Mulligan Mint, jonka pankkitili suljettiin yrityksen alettua myydä Bitcoin-teemaisia hopea- ja kuparikolikoita. Tilin tarjonnut Capital One ei halua olla tekemisissä Bitcoineja vastaanottavien yritysten kanssa, mutta järjettömäksi kyseisen tapauksen tekee se, että Mulligan Mint ei edes vastaanota Bitcoin-maksuja. Mulligan Mintin blogikirjoituksen aiheesta voi lukea täältä.

Tunnettu ekonomisti Simon Johnson ennustaa Bitcoinin kokevan takaiskuja poliittisella rintamalla. Johnson uskoo hallitusten ja lainsäätäjien kiinnostuvan Bitcoinista entisestään, ja rahoituslaitosten yrittävän nujertaa sen. Johnsonin mielestä Bitcoinin kannattajien tulisi puhua aktiivisesti Bitcoinin puolesta ja kehittää strategioita poliittisten takaiskujen varalle.

Bitcoin-palvelut kehittyvät

BitPayn “vastakohta” eli Coinvoice on julkaistu. Coinvoice tarjoaa yrityksille mahdollisuuden ottaa maksuja vastaan dollareissa, jotka yritys saa itselleen Bitcoineina.

Uusi Bitcoin- ja Litecoin-vaihtopörssi Vault of Satoshi on avattu Kanadaan.

BtcQuick, dollareita bitcoineiksi vaihtava yritys, kertoo tehneensä 2 miljoonan dollarin  arvosta myyntiä  vajaassa vuodessa.

Bitcoin leviää Puolassa. Useat yritykset ovat ottaneet bitcoinit maksutavaksi ja keskustelua on myös poliittisella tasolla.

FBI:n Bitcoin-lompakkoa trollataan

Silk Roadin perustajan kiinniotossa takavarikoidut Bitcoinit ovat olleet spekulaation kohteena. Nyt tämän bitcoin-osoitteen epäillään sisältävän nuo FBI:n takavarikoimat bitcoinit, ja monet Bitcoin-käyttäjät ovat lähettäneet lompakkoon lisää rahaa. Blockchainin siirtoihin on mahdollista lisätä tekstejä, joten monet ovat laittaneet rahojen saattajaisiksi mainos- tai vitsiviestejä, joita voi lukea yllä olevasta linkistä.