Viikkokatsaus 51/2018: Bitcoin lähti kasvuun pitkästä aikaa

Viikkoja laskeneiden markkinoiden jälkeen nyt näyttäisi tapahtuneen se, mistä analyytikot ja spekuloijat ovat varoittaneet tai lupailleet – miten vain se tahtoo ottaa. Bitcoin on ilmeisesti käynyt ainakin jonkinlaisessa pohjassa, sillä markkinatilanne ja kurssi ovat kääntyneet viikonloppuna selkeästi nousujohtoiseen suuntaan. Viimeisen muutaman päivän aikana bitcoinin kurssi on noussut noin viidenneksen. Kirjoitushetkellä bitcoinia saa noin 3 770 dollarin hintaan.

Tekniseltä kannalta tätä nousua analysoi tekninen analyytikkomme, tuo käppyröiden ja numeroiden armoton pukertaja, Toni Kosonen tuoreessa analyysissään.

Me täällä viikkokatsauksen puolella taas tsekkaamme, mitä kaikenlaista muuta bitcoin-maailmassa on tapahtunut. Ja jänniä on muuten tapahtunut. Bitcoin on ihan kirjaimellisesti mennyt avaruuteen muutenkin kuin vain kurssien kannalta. Lisäksi taivaalta on satanut rahaa. Kannattaa uskoa!

Viime viikon katsauksen voit lukea täältä.

Siinä se veijari sitten taas menee. Katsotaanpa, mihin asti se tällä kertaa yltää.

Suomen verottaja vinkkasi tanskalaisille virkaveljilleen kryptoista

Oli Suomen valtiojärjestelmästä mitä mieltä tahansa, on meidän kaikkien tunnustettava se, että on ainakin yksi asia, jonka Suomen valtio osaa erittäin hyvin: verottamisen.

Suomen veroviranomaiset ovat antaneet Tanskan verottajalle Skattesyrelsenille vinkin noin 2 700 tanskalaisesta, jotka ovat ostaneet bitcoineja suomalaisista välityspalveluista. Skattesyrelsen epäilee, että ainakin osa tanskalaisista olisivat jättäneet verot maksamatta.

Suomen veroviranomaisten antamien tietojen mukaan tanskalaiset ovat tehneet noin 13,4 miljoonan euron edestä kauppoja bitcoineilla suomalaisessa välityspalvelussa. Sekä Suomen että Tanskan viranomaiset ovat vaienneet siitä, mitä suomalaista yritystä tanskalaiset ovat käyttäneet.

On se kuitenkin hyvä, että meidän veroviranomainen ehtii suomalaisten verottamisen lisäksi myös varmistaa, että muuallakin Pohjoismaissa maksetaan kymmenykset tunnollisesti.

Verottajan koura on pitkä, eivätkä edes ulkomaalaiset pääse siltä karkuun.

Bitcoinia voi nyt käyttää lähes kaikkialla maailmassa ilman Internetiä

Viime maanantaista lähtien Itä- ja Kaakkois-Aasian Bitcoin-käyttäjät ovat voineet tehdä Bitcoin-siirtoja ilman yhteyttä Internetiin. Taustalla on Blockstreamin Blockstream Satellite -projekti, joka on nyt päässyt toiseen vaiheeseensa.

Aikaisemmin Blockstreamin satelliittiyhteydet ovat kattaneet laajoja alueita Amerikasta, Euroopasta ja Afrikasta. Projekti on edennyt toistaiseksi aikataulussa ja nyt laukaistu satelliitti on Blockstreamin viides.

Blockstreamin lopullisena tavoitteena on luoda kattava satelliittiverkosto, jonka avulla kuka tahansa voisi käyttää Bitcoinia ilman Internet-yhteyttä. Blockstreamin satelliittien käyttäminen onnistuu keneltä tahansa, jolla on siihen sopiva vastaanotin.

Satelliittiverkosto ja sen käytön yleistyminen tekevät Bitcoinista entistä itsenäisemmän ja kestävämmän. Tulevaisuudessa käyttäjät voivat siirtää bitcoineja globaalisti, vaikka valtio tai jokin muu taho sensuroisi Internetiä tai Internet-yhteydet katoaisivat.

“Bitcoinissa on aina ollut kyse sensuroimattomasta rahasta. Nyt meillä on myös sensuroimaton kommunikaatio,” kertoi Blockstreamin strategiapäällikkö Samson Mow.

Se, mikä oli vielä vähän aikaa sitten scifiä, on nyt todellisuutta: Bitcoinin lohkoketjua välitetään avaruudesta ilman tarvetta Internetille.

MtGoxin Karpelesta uhkaa jopa 10 vuoden vankeus

Japanin viranomaiset ovat nostaneet romahtaneen MtGox-vaihtopalvelun toimitusjohtajaa Mark Karpelesta vastaan syytteen kavalluksesta. Karpelesta epäillään siirtäneen noin 3 miljoonan dollarin edestä bitcoineja asiakkaidensa tileiltä itselleen. Lisäksi syyttäjä epäilee Karpelesin väärentäneen tietoja, jotta kavallus ei paljastuisi.

MtGox oli aikoinaan ylivertaisesti maailman suurin bitcoin-pörssi, kunnes se kaatui vuonna 2014 epämääräisissä olosuhteissa. Yritykseltä katosi miljoonien edestä bitcoineja ja fiat-valuuttaa, minkä jälkeen yritys sulki palvelunsa ja Karpeles haki konkurssimenettelyä.

Karpelesin virallisen selityksen mukaan kyseessä olisi ollut hakkerointi, mutta myös muita vaihtoehtoja on epäilty alusta asti. Syytteen mukaan Karpeles olisi itse ollut suoraan vastuussa ainakin osasta kadonneita rahoja.

“Karpeles siirsi MtGoxin varoja henkilökohtaisiin sijoituksiinsa. Hänellä oli merkittävä rooli bitcoin-käyttäjien luottamuksen tuhoamisessa,” syyte kertoo.

Jos Karpeles tuomitaan syylliseksi kavaltamisesta, hän saattaa saada jopa 10 vuoden vankeustuomion. Karpeles itse on vannonut syyttömyytensä puolesta.

Karpeles itse väittää olevansa syytön, mutta viranomaiset uskovat syytteen olevan vahvalla pohjalla.

Lohkoketju voisi tehostaa taloutta merkittävästi

Uuden-Seelannin hallituksen innovaatioihin ja tutkimukseen keskittynyt virasto, Callaghan Innovation, on julkaissut uuden tutkimuksen, joka käsittelee lohkoketjun hyötyjä taloudelle.

Tutkimuksen mukaan lohkoketjun käyttäminen voisi tehostaa valtion taloutta huomattavasti. Virasto uskoo, että lohkoketjun ottaminen käyttöön mahdollisimman nopeasti voisi nostaa maan IT-teollisuuden toisiksi suurimmaksi bruttokansantuotteen tuottajaksi.

Vaikka virasto näkee lohkoketjun voivan hyödyttää maan taloutta valtavasti, se myös tunnustaa edessä olevat haasteet, kuten energiankulutuksen, hintojen heilahtelut ja kaikki muut perinteiset ongelmat, joita lohkoketjusta yleensäkin listataan.

Tästä huolimatta virasto uskoo, että nämä ongelmat ovat ratkaistavissa. Se myös kannustaa poliitikkoja ja päättäjiä luomaan hyvät puitteet lohkoketju- ja kryptoteollisuuden kehittymiseksi Uudessa-Seelannissa.

Uusi tutkimus väittää, että lohkoketju voisi tehdä informaatioteknologiasta erittäin merkittävän osan Uuden-Seelannin kansantaloutta.

Huijarit uhkailevat salamurhilla saadakseen bitcoineja

Turvallisuuteen keskittyny Bleeping Computer -sivusto on uutisoinut, että lukuisat Bitcoin-käyttäjät ovat saaneet uudenlaisia kiristyskirjeitä. Kiristyskirjeissä lähettäjä kertoo olevansa darkwebissä toimivan kauppapaikan omistaja, ja että kirjeen saajan perään on lähetetty salamurhaaja, pahoinpitelijä tai jokin muu vastaava vaara.

Kiristäjä ei kuitenkaan halua sotkea käsiään, vaan hän suostuu vetämään palkkamurhaajat pois pientä bitcoin-summaa vastaan, joka käyttäjän tulee lähettää kiristäjälle parin vuorokauden sisällä. Kirjeet on myös kirjoitettu erittäin huonolla englannilla, mikä näyttäisi olevan tarkoituksellista. Huono kielioppi siivilöi jo alkuun vähemmän kriittisesti ajattelevia kohteita ja auttaa huijaria kohdistamaan toimensa helpommin höynäytettäviin.

Nämä uhkailut eivät sisällä minkäänlaista todellista vaaraa, vaan ne ovat ainoastaan uusi muoto aikaisemmin levinneistä bitcoin-huijauksista. Aikaisemmin huijarit saattoivat esimerkiksi saastuttaa tietokoneen ohjelmalla, joka lukitsee sen käyttäjältä, jos käyttäjä ei maksa vaadittuja bitcoineja. Kuten aikaisemmin, myöskään tällä kertaa huijareiden vaatimuksiin ei kannata suostua.

Mikäli siis saatte tällaisen kirjeen, älkää missään nimessä maksako yhtä sentin jeniä. Mikäli koette, että asia on oikeasti uhkaava, ottakaa yhteyttä poliisiin. Toistaiseksi mitään todellista vaaraa ei kuitenkaan ole ilmennyt.

Uhkailuviestejä lähetetään samalla tavalla kuin muitakin huijauksia, eli mahdollisimman paljon ja mahdollisimman monelle, jotta joku tarttuisi syöttiin. Mitään todellista vaaraa näistä viesteistä ei näyttäisi olevan.

Rahaa satoi taivaalta Hong Kongissa

Hong Kongissa köyhällä Sham Shui Pon alueella nähtiin viime perjantaina erikoinen tilanne. Nuori mies mustassa hupparissa astui väkijoukon keskelle ja kysyi: “Uskotteko, että rahaa voi sataa taivaalta?” Pian tämän jälkeen sadoittain seteleitä alkoi tippua taivaalta.

Tapauksesta uutisoineen paikallisen Shanghaiist-lehden mukaan miehen uskotaan olleen Wong Ching-kit, joka väittää tehneensä miljoonia kryptovaluuttasijoituksilla. Wong Ching-kit itse on kuvaillut itseään robinhoodimaiseksi hahmoksi, joka varastaa rikkailta ja antaa köyhille.

Toisaalta kaikki eivät usko Wongin väitteitä. Paikalliset bitcoin-käyttäjät ovat muun muassa väittäneet, että Wong harjoittaisi pyramidihuijauksia ja tekisi näitä stuntteja vain julkisuuden vuoksi.

Viime sunnuntaina Wong oli aikeissa ryhtyä seuraavaan vastaavaan tempaukseen, mutta poliisi pidätti Wongin juuri hänen ollessaan pitämässä puhetta. Wongilla oli mukanaan paksu pino käteistä. Nyt Wongia syytetään “häiriökäyttäytymisestä julkisella paikalla”.

Wong mainosti aikeitaan sosiaalisessa mediassa ja itse sade streamattiin suorana Internetiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *