Viikkokatsaus 6/2018: Kryptot nousivat, vaikka markkinat laskivat

Tämä(-kin) viikko on ollut yhtä vuoristorataa, mutta tällä kertaa ei pelkästään kryptoille, vaan myös monille perinteisemmille osakkeille. Yhdysvaltojen merkittävät indeksit ovat näyttäneet miinusta ja myös bitcoinin kurssi otti viikolla vuoden pohjat. Sen sijaan samaan aikaan, kun perinteiset sijoitukset jatkoivat laskua, bitcoin ja muut kryptovaluutat lähtivät kohti vahvaa palautumista. Tämä osoittaa, että kryptovaluutat ja perinteiset sijoitukset eivät ole ainakaan kokonaan verrannollisia markkinakäyttäytymiseltään ja niihin vaikuttavat monet eri asiat.

Markkinoiden heilumisesta huolimatta usko kryptovaluuttoihin ja lohkoketjuun pysyy vahvana. Tämä ei myöskään vaikuttaisi olevan mitenkään pohjaton näkemys, vaan esimerkiksi Bitcoinin teknologinen kehitys näyttäisi menevän valovuosia eteenpäin. Olemme perehtyneet viime viikkoina paljonkin niin sanottuihin Salamaverkkoihin, mutta tänään katsomme toista tulevaa päivitystä, eli Bitcoinin omia älysopimuksia.

Muissa uutisissa kryptojen ja lohkoketjuteknologian kasvava kulutus ja markkina-asema sekä only in Russia -tarina tiedemiehistä, jotka päättivät valjastaa ydinaseita varten suunnitellun supertietokoneen louhimaan kryptorahaa.

Viime viikolla olemme myös julkaisseet pienen silmäyksen siihen, miten kuka tahansa voi helposti alkaa harrastella kryptovaluuttojen louhimista.

Arvoisa analyytikkomme Toni Kosonen on myös julkaissut oman teknisen analyysinsä siitä, mihin suuntaan ja minkä vuoksi bitcoin seuraavaksi lähtee.

Viime viikon katsaukseen voit tutustua täältä.

Vaikka Bitcoinin virrankulutuksesta puhutaan paljon, on se keskimäärin ainakin turvallisempaa kuin ydinaseohjelmat.

Perinteiset markkinat laskivat kryptojen noustessa

Kulunut viikko on ollut rankka sekä kryptovaluutoille että etenkin perinteisille markkinoille, jotka eivät ole tottuneet vastaavanlaiseen volatiliteettiin kuin vielä kehittymässä olevat kryptomarkkinat. Maanantaina Dow Jones putosi noin 1 100 pistettä. Tämä on suurin yksittäinen pudotus sitten velkakriisien riivaaman vuoden 2011. Samaan aikaan Yhdysvaltain 500 suurinta yritystä listaava R&B 500 -indeksi näytti maanantaille 4,1% laskua.

Myös Bitcoinille maanantai oli rankka. Bitcoin ja kaikki muut merkittävät kryptot joutuivat alkuviikosta tiukasti pakkasen puolelle ja bitcoinin kurssi tippui ensimmäistä kertaa tämän vuoden puolella alle 7 000 dollarin. Kaikkiaan kryptoista tippui maanantaina kymmeniä prosentteja.

CNBC:n mukaan traditionaalisten markkinoiden tippumiselle ei ollut mitään yksittäistä syytä, vaan kyseessä oli markkinatoimijoiden paniikki ja pelko. Sen sijaan Bitcoinin ja kryptojen laskulle saattaa osoittaa muutamiakin selkeitä syyllisiä. Esimerkiksi Kiina kertoi maanantaina lisäävänsä ulkomaalaiset kryptopörssit ja ICO-webbisivustot Kiinan nettiliikennettä seulovaan Suureen Palomuuriin.

Oletus, että kryptovaluuttojen ja perinteisten markkinoiden laskulle olisi erilaiset syyt, sai lisää vahvistusta torstaina. Dow Jones putosi uudestaan yli 1 000 pistettä ja myös S&P 500 -indeksi laski 3,75 prosenttia. Samaan aikaan puolestaan bitcoinin ja muiden kryptojen suunta kääntyi nousujohteiseksi, jossa se on ollut koko loppuviikon. Parhaillaan bitcoinia vaihdetaan lähes 9 000 dollarin hinnalla.

Perinteiset markkinat romahtivat, mutta kryptovaluutat käyttäytyivät eri tavalla, mikä antaa vihiä, että kryptoissa on kyseessä kokonaan toisenlainen omaisuus kuin perinteiset sijoitukset.

Nvidian tulos kasvoi kryptolouhinnan ansiosta

Kryptovaluuttojen noussut kurssi on tehnyt louhinnasta uudelleen muodikasta. Vaikka etenkin bitcoinin louhiminen on edelleen tiukasti suurten louhintayritysten käsissä, on kryptovaluuttamaailman monipuolistuminen tuonut louhimisen takaisin peruskäyttäjien käsiin. Tavallisilla näytönohjaimilla voi nykyään tehdä tuottoa.

Näytönohjainvalmistaja Nvidian mukaan tämä on näkynyt heidän myynnissään. Nvidian toimitusjohtaja Jen-Hsun Huangin mukaan kryptovaluutoista on tullut osa Nvidian bisnestä, vaikkakin vielä toistaiseksi suhteellisen pieni.

“Kryptovaluutat ovat todellinen ilmiö, joka ei ole katoamassa mihinkään” Huang kertoi.

Kryptolouhintabisneksen kasvu on näkynyt Nvidian tuloissa. Nvidia on julkaissut tuoreimmat lukensa vuoden 2017 viimeiselle neljännekselle. Nvidian päätalousjohtaja Colette Kressin mukaan Nvidian teki viimeisellä vuosineljänneksellä 2,91 miljardin dollarin tuloksen. Luku oli yli kolmanneksen suurempi kuin viime vuonna samaan aikaan.

“Kryptovaluuttalouhimisen merkitystä tulokselle on vaikea arvioida, mutta se on todennäköisesti ollut suurempi kuin edellisinä vuosina” Kress kommentoi.

Vaikka kryptolouhinta on kasvussa ja se näkyy myös Nvidian tuloksessa, ei Nvidia ole lähtökohtaisesti päättänyt muokata bisnesstrategioitaan louhinnan ympäri. Nvidian mukaan yritys ei odottanut, että kryptovaluutoista tulisi osa sen bisnestä, vaan koko asia tuli yllätyksenä.

“Aiomme tulevaisuudessakin keskittyä pelaajien tarpeisiin, sillä kryptovaluuttatrendit voivat heitellä paljon” Kress sanoi.

“Meille kaikessa on kyse vain laskentakapasiteetin kysynnästä” Huang tarkensi.

Nvidian tuotteet on myyty loppuun usein sitä mukaa, kun ne ovat saapuneet tehtailta. (KUVA: Matthew Corley)

Kulutus lohkoketjuun kasvussa

Lohkoketjutuotteiden kulutus ja niihin investointi on kasvanut ja näyttäisi olevan huomattavassa kasvussa tulevaisuudessakin. Kansainvälisen markkina- ja data-analyysiyritys International Data Corporationin mukaan viime vuonna käytettiin noin 945 miljoonaa dollaria.

IDC myös arvioi, että kulutukset ja investointi olisivat entisestään kasvussa. IDC:n mukaan lohkoketjutuotteiden kulutuksen arvotaan kasvavan kuluvana vuonna jopa 2.1 miljardiin, eli yli kaksinkertaistuvan viime vuodesta. Seuraavan muutaman vuoden kuluessa kasvu jatkuu entisestään. IDC:n arvioiden mukaan vuonna 2021 lohkoketjuteknologiaan käytettäisiin jopa 9,2 miljardia dollaria.

Kasvavaa lohkoketjutuotteiden kulutusta ruokkii muun muassa lohkoketjuteknologian kehittyminen. Poliitikot ja lainsäätäjät ovat antaneet positiivisia näkemyksiä lohkoketjun ja hajautettujen tilikirjojen mahdollisuudesta. Kun sääntely kehittyy, myös ala aikuistuu, mikä mahdollistaa sekä paremmat innovaatiot että niiden suuremman käytön.

Lohkoketjuteknologioiden uskotaan myös helpottavan esimerkiksi maksujen varmistamista, yritysten keskinäistä vaihtokauppaa sekä kansainvälisiä rahansiirtoja. Kaikista vahvimpana virtuaalivaluuttana Bitcoinilla on hyvät mahdollisuudet olla tämän kehityksen keskiössä.

Lohkoketjun ylivoimaisesti käytetyimpänä sovelluksena Bitcoin on keskiössä lohkoketjuteknologioiden muuttuessa yleisemmäksi osaksi arkipäivää.

Binance todisti lohkoketjulla, ettei sitä hakkeroitu

Noin puolivälissä kulunutta viikkoa hongkongilainen bitcoin- ja kryptovaluuttapörssi Binance sulki väliaikaisesti palvelunsa. Miltei välittömästi palvelujen sulkemisen jälkeen Binancen epäiltiin joutuneen hakkeroinnin kohteeksi.

Binancen mukaan hakkerointia ei tapahtunut, vaan kyseessä oli serveriongelma, jonka korjaaminen ei mennyt kuten suunniteltiin. Tästä huolimatta epäilykset hakkeroinnista eivät ottaneet laantuakseen, ennen kuin Binance näytti lohkoketjusta, että sen lompakoissa olevat varat ovat edelleen tallella. Binance palasi toimintaan aikaisin perjantaina saaden lopultakin hakkerointiväitteet loppumaan.

Kryptovaluuttamaailmassa uutisointi kulkee nopeammin kuin perinteisessä mediassa. Vaikka tämä on usein hyödyllistä esimerkiksi sijoittajien ja muiden nopeasti tilanteisiin reagoivien tahojen kannalta, on siinä myös kasvavissa määrin riskinä, että julkisuuteen tulee väärää tietoa.

Koska kryptovaluuttaan on sijoittanut valtava määrä ihmisiä, jotka eivät ole erityisen perillä kryptomaailman ominaisuuksista, on näillä väärilläkin tiedoilla ja huhuilla usein vaikutusta kursseihin. Tämän vuoksi sijoittajille onkin tärkeää perehtyä sekä digivaluuttojen teknologiaan että itse kryptovaluuttayhteisön psykologiaan ja toimintatapoihin.

Binance aloitti vuonna 2017 ja se nousi muutamissa kuukausissa maailman johtavien kryptovaluuttapörssien joukkoon. Nykyään Binance on yksi Hong Kongin suurimmista bitcoin-pörsseistä. Pörssin kautta vaihdettiin viime joulukuussa jopa puolen miljardin edestä kryptovaluuttoja joka päivä.

Lohkoketju antaa yrityksille uuden, vuorenvarman tavan todistaa vakavaraisuutensa.

Legendaarinen BTC-kehittäjä valmistamaan älysopimuksia

Bitcoinin arvostetuimpiin kehittäjiin kuuluva Greg Maxwell on palaamassa työskentelemään Bitcoinin koodin parissa. Maxwell työskenteli viimeiset neljä vuotta Blockstream-startupin parissa, mutta nyt Maxwell on kertonut saaneensa aikaiseksi sen, mitä hän Blockstreamissa tahtoi saavuttaa. Maxwell uskookin, että hän voi seuraavaksi lainata taitojaan Bitcoinin älysopimusten kehittämiseksi.

Älysopimuksella tarkoitetaan lohkoketjuun koodattua sopimusta, joka toteutuu automaattisesti, kun sen ehdot toteutuvat. Yksinkertainen esimerkki älysopimuksesta olisi esimerkiksi sopimus, jonka mukaan maksu lähtee välittömästi tietyyn lompakkoon, kun lohkoketju näyttää tuotteen saapuneen. Älysopimukset voivat olla tietysti huomattavasti monimutkaisempiakin.

Älysopimuksilla nähdään paljon potentiaalia muuttaa yhteiskuntaa ja automatisoida esimerkiksi lakiin, sopimusten tulkintaan ja talouteen liittyviä, usein kalliita prosesseja. Suuresta potentiaalistaan huolimatta älysopimusten kehittäminen kuitenkin takkuaa ja niiden käyttö on hyvin minimaalista.

Gregory Maxwell haluaa muuttaa tämän kehittämällä helppokäyttöisiä, kulutustarpeisiin sopivia älysopimuksia. Maxwell julkaisi kaksi älysopimusparannusta, Taprootin ja Graftrootin, jotka rakentuvat aikaisemman MAST-älysopimusehdotuksen (Merkelized Abstrct Syntax Trees) päälle. Taproot ja Graftroot yksinkertaistavat sekä älysopimusten ymmärtämistä että niiden laatimista, minkä Maxwell uskoo olevan merkittävä askel älysopimusten kehittämisessä.

“Älysopimusten ympärillä on ollut paljon hypeä, mutta niiden tosiasiallinen käyttö on vielä kaukana tuosta hypen määrästä. Taprootin ja Graftrootin tarkoituksena on parantaa älysopimusten taustalla toimivaa backend-teknologiaa ja tehdä niistä helpompia käyttää tavallisille ihmisille” Maxwell kertoi.

Mikäli Taproot ja Graftroot implementoidaan Bitcoiniin ja mikäli niiden kehittäminen tapahtuu yhtä optimistisesti kuin Maxwell uskoo, voidaan Bitcoinissa nähdä jo tänä vuonna älysopimussovelluksia, jotka ovat parempia ja helppokäyttöisempiä kuin esimerkiksi Ethereumin vastaavat.

Älysopimuksilla bitcoin-kaupankäyntiä voidaan automatisoida ja Bitcoin voidaan saada joustamaan kokonaan uudenlaisiin ulottuvuuksiin.

Venäläiset ydinasetutkijat louhivat salaa supertietokoneella

Venäjällä on pidätetty ydinvoimatutkijoita, joita syytetään huippusalaisen venäläisen ydinasetutkimuslaitoksen laitteiston käyttämisestä Bitcoin-louhintaan. Liittovaltion ydinvoimakeskuksen mukaan ainakin yrityksiä on ollut, mutta viranomaiset eivät kertoneet, ovatko tiedemiehet onnistuneet yrityksissään.

Tutkimuslaitos sijaitsee Sarovissa lähellä Moskovaa. Tässä samassa laitoksessa rakennettiin Neuvostoliiton aikana Stalinin ensimmäinen ydinase. Tutkimuslaitosta ei ole merkitty mihinkään virallisiin karttoihin ja siellä käymiseen tarvitaan viranomaisten lupa.

Jos tutkijat olisivat onnistuneet valjastamaan tutkimuslaitoksen supertietokoneet louhimaan bitcoinia, he olisivat voineet saada merkittävät tulot. Liittovaltion ydinvoimakeskuksen mukaan sen supertietokone voi laskea jopa 1 000 triljoonaa laskutoimenpidettä per sekunti.

Toisaalta se saattaisi olla hyväkin idea, jos supertietokoneita käytettäisiin ennemmin lohkoketjuun kuin ydinaseisiin.

Arizonan senaatti hyväksyi esityksen verojen maksusta bitcoineilla

Arizonan osa-valtion senaatti on alkuvuodesta käsitellyt verojen maksumahdollisuutta bitcoineilla useissa eri istunnoissa ja äänestyksissä. Helmikuun 8. päivä esitys sai senaatin lopullisen hyväksynnän.

Esitys menee vielä Arizonan edustajainhuoneen käsittelyyn ennen kuin se voi mennä täytäntöön. Esitys antaisi osavaltion asukkaille mahdollisuuden maksaa verojaan bitcoinilla tai muilla osavaltion hyväksymillä kryptovaluutoilla. Esityksen puolestapuhujat näkevät sen mahdollisuutena tehdä Arizonan osavaltion alueesta kryptovaluutta ja lohkoketjualan edelläkävijä maailmassa.

Arizonasta saattaa pian tulla ensimmäinen bitcoineilla verojen maksun mahdollistava Yhdysvaltain osavaltio.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voit lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].