Viikkokatsaus 7/2019: Bitcoin rikkoi 3 600 dollarin rajan

Bitcoinin ja kryptovaluuttojen markkinat ovat olleet hiljaisia koko viime vuoden, ja tuo hiljaisuus näytti aluksi jatkuvan pitkälle tälle vuodelle. Nyt viikolla nähtiin kuitenkin sykäys, kun suurin osa merkittävistä kryptoista näki prosenteissa mitattuna jopa kaksinumeroista kasvua. Bitcoin itse nousi pitkästä aikaa yli 3 600 dollarin. Ei kannata kuitenkaan nuolaista ennen kuin tipahtaa, sillä mitä tahansa saattaa tapahtua.

Positiiviselta kuitenkin näyttää, ainakin kehityksen suhteen. Bitcoinin siirtokustannukset ovat laskeneet alhaisimmilleen puoleen vuosikymmeneen. Bitcoin on myös huomattavasti hajautetumpi järjestelmä kuin puoli vuosikymmentä sitten. Salamaverkko puolestaan näyttäisi ihan oikeastikin toimivan ja tulevan tekemään sellaisen mullistuksen Bitcoiniin, että vastaavaa ei olla vuosikausiin nähty.

Me Prasosilla päätimme vastata asiakkaiden kysyntään ja ryhtyä myymään teille uusimpana digivaluuttana rippleä. Olemme myös kirjoittaneet artikkelin, jossa kerrotaan vähän siitä, mistä Ripplessä on oikein kyse. Rippleä voitte ostaa Coinmotionista.

Aivan uutena ominaisuutena meillä on kvartaalikatsaus. Alamme julkaista nyt vuosineljänneksittäin katsauksia siitä, mitä kaikkea krypton kehityksessä ja markkinoilla on tapahtunut.

Viime viikon katsaukseen voit tutustua täältä.

Bitcoin-markkinoilla on aina vaikea sanoa, mihin suuntaan seuraavaksi lähdetään, mutta hyvällä lykyllä viime päivien liike on ollut positiivinen merkki tulevasta.

Bitcoinin siirtokustannukset ovat alhaisimmillaan viiteen vuoteen

Kryptoanalyysiyritys Diarin uuden raportin mukaan Bitcoinin siirtokulut ovat tippuneet yhtä alhaisiksi kuin ne olivat vuonna 2014. Siirtokustannukset ovat laskeneet siitä huolimatta, että siirtojen määrä on ollut korkea. Tammikuussa bitcoin-siirtojen määrä oli suurimmillaan vuoteen.

“Mediaanisiirtokustannukset ovat tasolla, jollaisia ei ole nähty sitten vuoden 2015, huolimatta siitä, että kuukausittain siirrettyjen bitcoinien määrä on korkeammalla tasolla kuin mitä se oli suurimman osan vuodesta 2018,” Diar kirjoitti.

Pahimmillaan vuoden 2017 loppuvuoden piikissä bitcoinin siirtokustannukset räjähtivät jopa kymmeniksi euroiksi siirtoa kohti. Nykyään siirrot maksavat vain muutamia senttejä.

Siirtokustannusten laskemista voi selittää huomattavasti yleistynyt Segregated Witness -päivitys. Vielä viime vuonna SegWit-skaalauspäivitys oli käytössä vain pienessä osassa bitcoin-siirtoja, mutta nykyään se alkaa olla standardi suuressa osassa päivittäisiä siirtoja.

Bitcoin-siirtojen tekeminen on nykyään halvempaa kuin vuosikausiin.

Bitcoin-louhinta on huomattavasti hajautetumpaa kuin ennen

Kanadalainen finanssipalvelu Canaccord Genuity Group on julkaissut uuden raportin, jossa se on selvittänyt Bitcoin-infrastruktuurin keskittyneisyyttä. Raportin mukaan Bitcoin on kehittynyt viimeisen viiden vuoden aikana huomattavasti hajautetummaksi ja turvallisemmaksi järjestelmäksi.

Kesällä 2014 yhdellä louhijataholla, GHash.IO:lla oli hallussaan lähes 50% Bitcoin-lohkoketjun louhintatehosta. Jos GHash olisi saanut suurimman osan louhintakapasiteetista, olisi se voinut teoriassa suorittaa 51%-hyökkäyksen ja manipuloida lohkoketjua.

Vuonna 2019 yhdelläkään louhijalla ei ole enää tällaista mahdollisuutta. Louhijoita on enemmän ja niiden voimasuhteet ovat tasapuolisempia. Suurinkaan louhintapooli, AntPool, ei hallitse enää kuin alle viidennestä Bitcoinin louhintatehosta.

Markkinoilla on paljon enemmän toimijoita ja paljon vähemmän kohtuuttoman vahvoja toimijoita.

Bitcoinin kysyntä Venezuelassa kasvoi ennätyskorkealle

Kysyntä bitcoineille jatkaa räjähdysmäistä kasvuaan Venezuelassa. LocalBitcoinsin tietojen mukaan viikottaiset vaihtomäärät ovat saavuttaneet Venezuelassa uuden huippunsa. Bitcoineja vaihdetaan viikottain noin 2 454 kappaletta. Dollareina tämä tarkoittaa noin 1,29 miljoonaa.

Bitcoinien kysyntä Venezuelassa kasvaa, vaikka valtio yrittääkin rajoittaa sitä erilaisilla säädöksillä ja politiikalla. Venezuela asetti alkukuusta uusia lakeja, jotka määräävät jokaisesta kryptosiirrosta maksettavaksi noin 25 eurosentin maksu. Lisäksi hallitus on määrännyt kuukausittaisille kryptosiirroille noin 600 dollarin kokoisen maksimisumman.

Siinä missä Bitcoin on monille länsimaalaisille sijoituspeliä, Venezuelassa se on jo pelastanut monia ihmishenkiä. Vaikka bitcoin heittelisi miten, on sen kysyntä todennäköisesti huomattavasti vakaampaa kuin Venezuelan hyperinflatorinen valuutta. Tarkemmin bitcoinin käyttömääristä Venezuelassa ja muissa Etelä-Amerikan maissa voit lukea Prasoksen tuoreesta Q4/2018 markkinakatsauksesta.

Bitcoin-siirtojen määrät Localbitcoins palvelussa ovat kasvaneet Venezuelassa räjähdysmäisesti. 

Bitcoinin Salamaverkko on samaa nopeusluokkaa kuin Apple Pay

Bitcoin-analyytikko JP Thor on tehnyt pienen tutkimuksen, jonka perusteella Bitcoinin Salamaverkko näyttäisi olevan jo lähes yhtä nopea kuin perinteiset maksujärjestelmät.

Thor testasi, kuinka kauan kestää tehdä siirto Apple Payn kautta verrattuna Salamaverkon kanssa yhteensopivaan Bitcoin-lompakkoon. Thorin mukaan oikeissa maksutilanteissa (ottaen huomioon asioita, kuten muut ostotapahtumaan liittyvät toimet) Apple Pay on vain muutamia sekunteja nopeampi kuin Salamaverkko. Teknisesti Salamaverkko kuitenkin voittaa.

Vaikka Salamaverkot ovat vielä pitkälti kehitysvaiheessa ja kaukana laajamittaisesta implementaatiosta, ovat ne jo nyt kilpailukykyisiä nykyisten digitaalimaksujärjestelmien kanssa. Salamaverkon yleistyessä ja kehittyessä siirtonopeudet tulevat todennäköisesti nousemaan entisestään.

“Maksun lähettäminen Salamaverkon kautta on aina nopeampaa kuin Visalla. Salamaverkko-maksut voidaan käsitellä kahden vertaisen välisen TCP/IP-yhteyden nopeudella. Yksittäisen Salmaverkko-kanavan on huomattu voivan käsitellä yli 250 siirtoa sekunnissa, joten Salamaverkko voi skaalautua ilman ylärajaa,” Thor kertoi.

Salamaverkko voi tehdä bitcoin-siirroista yhtä nopeita kuin Internetistä.

Quadrigan toimitusjohtajan kuolemasta uutta tietoa

Kanadalaisen QuadrigaCX-kryptopörssin toimitusjohtaja Gerald Cottenin kuolemasta on julkaistu uusia tietoja. Pörssin mukaan Cotten vei hautaan salasanoja ja kryptoavaimia, minkä vuoksi noin 250 miljoonan edestä käyttäjien varoja ovat jumissa.

Cottenia hoitaneen intialaisen yksityissairaala Fortis Escortiksen mukaan Gerald Cotten saapui sairaalaan kriittisessä tilassa ja hänellä oli Crohnin tauti. Cottenilla oli verenmyrkytys ja hän oli septisessä shokissa.

“Vaikka yritimme parhaamme, emme onnistuneet elvyttämään potilasta. Potilas julistettiin kuolleeksi noin kello 19:26. Kaikkia standardeja lääketieteellisiä menetelmiä ja ohjesääntöjä noudatettiin potilaan hoitamiseksi. Kuolemaa koskeva tieto välitettiin relevanteille viranomaisille,” Cottenia hoitanut sairaala kertoo.

Vaikka Cottenin kuolemaa on epäilty jopa lavastetuksi, toistaiseksi ei ole ilmennyt mitään tätä väitettä tukevia seikkoja.

Gerald Cotten kuoli viime joulukuussa. (KUVA: Gerald Cotten)

Jälleen uusi Satoshi Nakamoto

Jo toinen Bitcoin Cash -altcoinin kehittäjä on väittänyt olevansa Satoshi Nakamoto, Bitcoinin tuntematon luoja. Tällä kertaa asialla on Bitcoin ABC:n (tai Bitcoin Cash ABC:n) kehittäjiin kuuluva Amaury Sechet. Sechet kertoi Twitterissään olevansa Satoshi ja antavansa tästä pian todisteita.

Aikaisemmin toinen Bitcoin Cash -aktivisti, Bitcoin Cashin -hardfork Bitcoin SV:n puhemies Craig Wright on väittänyt olevansa Satoshi. Wright ei kuitenkaan saanut juuri ketään vakuutettua, eikä hän onnistunut toimittamaan mitään pitäviä todisteita.

Koko Bitcoin Cashin tilanne on aika sekava, mutta koitetaan selittää se nyt pähkinänkuoressa. Bitcoin Cash halkaistiin alunperin Bitcoinista, koska joukko kehittäjiä eivät tykänneet Segregated Witness -skaalauspäivityksestä. Bitcoin Cash ei saanut paljoa tuulta alleen, eikä siitä tullut oikean Bitcoinin korviketta. Myöhemmin Bitcoin Cashin kehittäjät ryhtyivät riitaan myös itsensä kanssa. Tämän seurauksena Bitcoin Cash halkesi kahteen kilpailevaan projektiin: Bitcoin ABC:hen ja Bitcoin SV:hen.

Uudet Nakamotot eivät varmasti tule ainakaan lisäämään käyttäjien luottamusta Bitcoin Cashin useiden variaatioiden tulevaisuuteen.

Bitcoin Cash -Satoshit lisääntyvät jakaantumalla.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected]

5 thoughts on “Viikkokatsaus 7/2019: Bitcoin rikkoi 3 600 dollarin rajan

  1. Vesa Turkia says:

    Olen sijoittanut kaksi kertaa vuoden 2017 lopulla sen 250 euroa.Nyt en tiedä sijoitusteni tuotosta yhtään,en pääse clickbank-systeemiin sisään koska visa-maksu ei kelpaa.Haluaisin siirtää varat omalle pankkitililleni.

    • Pessi Peura says:

      Sivustouudistuksen myötä syötteen osoite vaihtui, mutta uudelleenohjaus oli jäänyt tekemättä. Nyt se on uudelleenohjattu, joten homman pitäisi taas pelittää.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *