Viikkokatsaus 8/2016: Suomessa on tehty merkittävä Bitcoin-liiketoimintakauppa

Viikon suurin uutinen koskee meitä. Bittiraha.fi -palvelua ylläpitävä Prasos Oy on hankkinut bitcoin-vaihtopalvelu Coinmotionin ja on kehittynyt Pohjoismaiden johtavaksi Bitcoin-yritykseksi. Kaupan ansiosta voimme palvella asiakkaitamme entistä paremmin ja laajentaa palvelujamme uusille aloille.

Samaan aikaan muualla maailmassa on tutkittu (jälleen kerran) bitcoinin asemaa ja sitä, onko se valuutta vai ei. Sääntelijöiden ja laintulkitsijoiden kasvava mielenkiinto kertookin siitä, miten myös poliitikot ja viranomaiset ovat alkaneet ymmärtää bitcoinin ja digivaluutan merkityksen.

Entä kuka on tämä USA:n presidentinvaalien ehdokas, joka rakastaa lohkoketjuja ja aikoo rakentaa muurin Meksikon rajalle?

Kaikesta tästä voitte lukea tämän viikon viikkokatsauksesta.

Edellisen viikon katsaukseen voitte tutustua täältä.

Prasos Oy on ostanut Coinmotionin

Bittiraha.fi-palvelua tarjoava Prasos Oy on ostanut kansainvälisen bitcoin-vaihtopalvelu Coinmotionin. Kauppa laajentaa Prasos Oy:n palveluvalikoimaa erityisesti bitcoin-sijoittamisesta kiinnostuneille sekä antaa yritykselle lisää edellytyksiä laajentua kansainvälisille markkinoille. Kauppa on yksi merkittävimmistä Bitcoin-yrityskaupoista koko Pohjoismaiden historiassa ja se sai huomiota myös kansainvälisessä Bitcoin-mediassa.

“Yhtiömme on tähän mennessä keskittynyt bitcoin-vaihtopalveluiden tarjoamiseen ja markkina-alueena on ollut pääasiassa Suomi. Nyt haluamme tarjota ihmisille helppoa ja turvallista tapaa säilyttää bitcoineja sekä laajentua kansainvälisille markkinoille. Coinmotionin lisääminen palveluvalikoimaamme edistää tätä tavoitetta merkittävästi”, kertoo Prasos Oy:n toimitusjohtaja ja perustajajäsen Henry Brade.

“Olemme toimineet alalla 4 vuotta, joka on Bitcoin-maailmassa pitkä aika. Meillä on huomattavaa kokemusta siitä miten bitcoineja käsitellään turvallisesti, ja meidät tunnetaan luotettavana toimijana. Coinmotionin kaltaisen palvelun ostaminen on luonnollinen kehitysaskel yrityksellemme”, sanoo Prasoksen operatiivinen johtaja ja perustajajäsen Roni Blomberg.

Prasos Oy on Pohjoismaiden johtava Bitcoin-palveluntarjoaja. Bittiraha.fi:n lisäksi Prasos Oy tarjoaa useita muita Bitcoin-palveluita, kuten Bittimaattia, fyysisiä Denarium-bitcoin-kolikoita, Bitcoin-kauppa BTC Storea sekä nopeisiin bitcoin-ostoihin keskittynyttä Pikaosto.fi:tä. Prasos Oy:n kautta vaihdetaan kuukaudessa bitcoineja noin miljoonan euron edestä.

Kiinan Bitcoin-tapahtuma vei lohkokokokeskustelua kohti ratkaisua

Vastikään Hong Kongissa pidetyn Bitcoin Roundtable -tapahtuman ansiosta Bitcoinin lohkokokokiistassa on päästy lähemmäksi yhteisymmärrystä. Bitcoin Coren kautta tehtävään hard fork -ratkaisuun päätyneen suunnitelman allekirjoitti muun muassa noin 80 prosenttia Bitcoin-verkon laskentatehosta vastaavista louhintafirmoista, useat kiinalaiset vaihdantapörssit ja muutamat Bitcoin Coren kehittäjät.

Suunnitelman mukaan Bitcoinin lohkokoko kasvaisi ensin efektiivisesti lähes 2 megatavuun ja hyödyntäisi SegWit-ehdotusta, ja vuonna 2017 efektiivisesti lähes 4 megatavuun lohkokokoa nostavan protokollapäivityksen avulla. Hong Kongissa allekirjoitettu vetoomus ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita sitä, että tämä toteutuu, sillä protokollapäivitykset vaativat käyttäjäyhteisöltä erittäin laajan tuen, eivätkä kokouksen osallistujat edusta kaikkia.

Tapahtumassa löydetty konsensus on merkittävä askel eteenpäin, sillä idän Bitcoin-yhteisön on ollut vaikeaa löytää yhteistä säveltä pääasiassa länsimaalaisista koostuvan Bitcoin Coren kehittäjätiimin ja muun Bitcoin-yhteisön kanssa.

Sitä ei kuitenkaan vielä tiedetä, tullaanko lohkokokokiista ratkaisemaan tämän suunnitelman mukaan. Kuten aina, suunnitelma sai osakseen myös kritiikkiä. Coinbasen toimitusjohtaja Brian Armstrong ei pidä järkevänä SegWit-ratkaisun kehittämiseen keskittymistä ennen varsinaisen lohkokoon nostamista, kritisoi suunnitelman pitkää aikataulua ja toivoisi Bitcoinin kehitykseen useampia kehitystiimejä. Xapon Wences Casares tukee Armstrongin mielipiteitä.

Hong Kongissa pidetty tapahtuma toi yhteen Coren kehittäjät ja suuret louhijatahot

Bitcoin Coresta on julkaistu uusi versio

Bitcoinin referenssiohjelmisto Bitcoin Coresta on julkaistu uusi versio. Uutta ohjelmaa on rakennettu 7 kuukautta liki sadan kehittäjän voimin ja se tarjoaa useita erilaisia parannuksia koskien suorituskykyä, turvallisuutta sekä käytettävyyttä.

Useimmat parannuksista koskevat lähinnä niin sanotun full noden pyörittäjiä, mutta uusi referenssiohjelma tarjoaa parannuksia myös peruskäyttäjälle. Kenties merkittävimmät näistä muutoksista ovat tietoliikennettä anonymisoivan Tor-protokollan käyttäminen oletusarvoisesti sekä siirtojen nopeampi varmistaminen.

Full noden pyörittäjiä uusi referenssiohjelma hyödyttää muun muassa siten, että uudella Core-ohjelmalla pyörivät full nodet tarvitsevat vähemmän laskentatehoa ja siten tekevät full noden pyörittämisestä edullisempaa.

Bitcoin Core on niin sanottu referenssiohjelma, johon muut Bitcoin-asiakasohjelmat perustuvat

Euroopan Unionille digivaluuttojen työryhmä

Uusi Euroopan parlamentin julkaisema digivaluuttoja koskeva raportti toivoo, että Euroopan Unioniin perustetaan oma erityisesti digivaluuttoihin keskittynyt työryhmä. Raportti haluaa työryhmälle oman itsenäisen budjettinsa ja henkilökuntansa. Työryhmän tehtävänä olisi tutkia digivaluuttoja sekä antaa neuvoja Euroopan poliitikoille digivaluuttoja koskevan politiikan suhteen.

Raportissa myös halutaan tiukentaa sekä digivaluuttapörssejä että lompakkojen tarjoajia koskevaa lainsäädäntöä, mitä myös sekä Euroopan komissio että Euroopan neuvosto ovat harkinneet.

Huolimatta siitä, että raportti toivoo kattavampaa säätelyä, raportin suhtautuminen digivaluuttoihin on loppukädessä positiivinen. Raportin mukaan digivaluutalla on potentiaalia lisätä kuluttajien hyvinvointia sekä parantaa taloudellista kehitystä. Raportissa toivotaankin, että tuleva sääntely ei tule olemaan kohtuuttoman raskasta.

“Euroopan parlamentti toivoo sääntelyä, joka ei vahingoita näitä vielä alkuvaiheissaan olevia innovaatioita, mutta joka ottaa samaan aikaan huomioon ne sääntelyn haasteet, joita digivaluutan ja hajautetun kirjanpidon laajamittainen omaksuminen voivat aiheuttaa”, raportissa kerrotaan.

Raporttia työstänyt meppi Jakob von Weizsäcker on aikaisemminkin puhunut digivaluutan eduista kuluttajille ja taloudelliselle kehitykselle

Europol yhteistyöhön lohkoketjua analysoivan yrityksen kanssa

Bitcoin-lohkoketjun siirtoja ja käyttäjiä analysoiva Chainalysis on allekirjoittanut aiesopimuksen yhteistyöstä Europolin kyberrikollisuusosaston kanssa. 

Chainalysis pyrkii identifioimaan lohkoketjua käyttäviä tahoja tietokantoihin kerätyn datan avulla. Yrityksen mukaan he pystyvät analysoimaan dataa reaaliajassa ja tunnistamaan epäilyttävän toiminnan Bitcoin-verkossa. Chainalysis kertoo olevansa kokenut tekijä vaikeidenkin kyberrikollisuustapausten kanssa, joten he pystyvät antamaan tutkijoille opastusta bitcoin-varojen jäljittämiseen.

Chainalysis ilmoitti juuri keränneensä 1,6 miljoonan dollarin rahoituksen ja avustaa tällä hetkellä Mt. Goxin kadonneiden bitcoin-varojen etsinnässä.

Lohkoketjuanalyysi on tulevaisuudessa yhä tärkeämpi työkalu viranomaisille

Kalifornian tuomioistuin: Bitcoin ei ole valuuttaa

Kalifornian tuomioistuimet ovat tehneet päätöksen, jonka mukaan bitcoin ei ole valuutta, vaan eräänlaista aineetonta omaisuutta. Päätös on seurausta konkurssioikeudenkäynnistä, jossa konkurssiin ajautunut Bitcoin-louhintayritys HashFast vaatii lääkäri Mark Lowea palauttamaan 3000 bitcoinia, jotka HashFastin mukaan on siirretty Lowelle laittomasti.

Kalifornian oikeusjärjestyksessä valuuttaa ja omaisuutta kohdellaan eri tavoin esimerkiksi konkurssissa. Jos tuomioistuinten päätös pitää, Lowe voi joutua palauttamaan kaikki 3000 bitcoinia (arvoltaan noin 1,3 miljoonaa dollaria). Jos taas bitcoin katsottaisiin valuutaksi, joutuisi Lowe palauttamaan ainoastaan 360 000 dollaria, eli sen verran, minkä arvoinen 3000 bitcoinia olivat, kun Lowe sai ne haltuunsa.

USA:n viranomaiset ovat suhtautuneet bitcoiniin aikaisemmin usealla eri tavalla. Joskus bitcoin on nähty valuutaksi, joskus taas hyödykkeeksi tai omaisuudeksi. USA:n moninaisen oikeusjärjestyksen vuoksi näyttäisikin siltä, että kalifornialaisen tuomioistuimen päätöksestä huolimatta muut yhdysvaltalaiset laki- ja viranomaiselimet voivat suhtautua bitcoiniin eri tavoin.

USA:n monipuolisen oikeusjärjestyksen vuoksi ei ole varmaa, mikä kalifornialaisen tuomioistuimen päätöksen lopullinen vaikutus tulee olemaan (KUVA: Coolcaesar)

Japanin viranomaiset: Bitcoinin pitäisi olla valuuttaa

Samaan aikaan, kun Kaliforniassa kerrottiin bitcoinin olevan aineetonta omaisuutta, ollaan Japanissa menossa täysin päinvastaiseen suuntaan. Japanilaisen bisnesjulkaisu Nikkein mukaan Japanin finanssialan palveluja sääntelevä virasto harkitsee muuttavansa Japanin lainsäädäntöä siten, että digiraha luokiteltaisiin valuutaksi. Virasto katsoo, että digiraha täyttää valuutan ominaisuudet ja tarkoituksen.

“Ehdotetun määritelmän mukaan virtuaalivaluuttojen on toimittava vaihdon välineinä, eli niillä on voitava ostaa hyödykkeitä ja palveluja. Digivaluutan on myös oltava vaihdettavissa viralliseen valuuttaan ostojen ja vaihtojen kautta”, kertoo viraston julkaisema raportti.

Japanin viranomaiset uskovat, että digivaluutan asettaminen samaan asemaan muiden valuuttojen kanssa auttaisi viranomaisia valvomaan digivaluuttaan liittyvää toimintaa ja siten estämään esimerkiksi vastaavat skenaariot kuin edesmenneen bitcoin-pörssi Mt.Goxin kaatuminen kyseenalaisissa olosuhteissa.

Amerikkalaiset bitcoin-automaatit käyttämään Bitcoin Classicia

5 pohjoisamerikkalaista Bitcoin-automaatteja tarjoavaa yritystä on siirtynyt käyttämään automaateissaan vaihtoehtoista Bitcoin-asiakasohjelma Bitcoin Classicia. Yritykset Coinucopia, Herocoin, Tobitcoin, Sumbits ja Bitlove ovat ilmoittaneet kannattavansa Bitcoin Classicia sekä sen tarjoamaa välitöntä lohkokoon nostamista. Yhdessä yritykset hallinnoivat suurinta osaa pohjoisamerikkalaisista Bitcoin-automaateista.

On epäselvää, mikä vaikutus näiden automaattiyritysten Bitcoin Classic -adaptaatiolla on. Toisaalta kuluttajat käyttävät automaatteja suoraan ostaakseen bitcoineja, mutta toisaalta yli 70% Bitcoin-louhintapooleista suhtautuu Bitcoin Classiciin siirtymiseen toistaiseksi vastahakoisesti.

“Donald Trump” latelee viisauksia Bitcoinista

Twitteriin on ilmestynyt satiirinen huumoritili Trumpchain, jossa “Donald Trump” kertoo näkemyksiään ajankohtaisista Bitcoin-yhteisöä puhuttavista aiheista, kuten lohkokokokiistasta sekä kiinalaisten louhijoiden ylivallasta. Kyseessä on botti, joka yhdistelee Trumpin aitoja lausuntoja Redditin Bitcoin-palstan kommentteihin Bitcoin-yhteisöä huvittavin seurauksin.

Tilillä “Trump” muun muassa ottaa tiukasti kantaa sen puolesta, että emme voi antaa Iranin saada käsiinsä lohkoketjuteknologiaa. Hän myös julistaa, miten hän tulee lakkauttamaan yhden megan kokoiset lohkot ja suojelemaan Amerikan rajoja. Bitcoin XT:stä hän sanoutuu tiukasti irti.

Trumpchain on Bitcoin-myönteisin fiktiivinen presidenttiehdokas

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].