Virtuaalivaluutat – mitä ne ovat ja miksi niistä tulisi olla kiinnostunut?

virtuaalivaluuttoja ilmassa


Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisille


Virtuaalivaluutat ovat kaikkien huulilla, mutta mitä ne ovat? Tässä artikkelissa on kaikki, mitä sinun täytyy tietää virtuaalivaluutoista.

Virtuaalivaluutat kiinnostavat monia ja ne ovat kuuma puheenaihe sijoitusmarkkinoilla. Olet varmasti kuullut niistä ja siksi luultavasti luetkin tätä artikkelia. Kerromme tässä artikkelissa kaiken, mitä sinun täytyy aloittelevana sijoittajana tietää virtuaalivaluutoista.


Mikä on virtuaalivaluutta?


Virtuaalivaluutta edustaa digitaalista arvoa. Virtuaalivaluuttaa voi käyttää ainoastaan sähköisessä muodossa Internetissä tai muissa online-verkoissa, kuten peleissä. Tässä artikkelissa virtuaalivaluutta tarkoittaa samaa asiaa kuin kryptovaluutta.

Virtuaalivaluutta on digitaalinen valuutta, joka on suurelta osin sääntelemätön ja jonka on laskenut liikkeelle kehittäjä tai tiimi kehittäjiä. Virtuaalivaluuttaa käytetään ja hyväksytään sähköisesti tietyn yhteisön jäsenten keskuudessa. Tokenit ja kryptovaluutat ovat esimerkkejä virtuaalivaluutoista.

Euroopan pankkiviranomainen määritteli vuonna 2014, että virtuaalivaluutta on digitaalinen arvon esitys, jota ei ole laskenut liikkeeseen keskuspankki tai viranomainen. Virtuaalivaluuttaa ei myöskään välttämättä ole liitetty fiat-valuuttaan, mutta luonnolliset henkilöt tai oikeushenkilöt voivat hyväksyä sitä maksuna. Virtuaalivaluuttaa voidaan lisäksi siirtää, tallentaa tai sillä voi käydä kauppaa sähköisesti.


Miksi virtuaalivaluutta luotiin?


Virtuaalivaluutta luotiin, jotta ihmiset voisivat maksaa, säästää, sijoittaa ja osallistua rahoitusalalle ilman, että tarvitsisi turvautua pelkkiin pankkeihin tai valtioihin.

Bitcoin oli maailman ensimmäinen lohkoketjuun perustuva virtuaalivaluutta. Bitcoin on pseudonyymin Satoshi Nakamoton kehittämä virtuaalivaluutta, joka julkaistiin vuoden 2008 globaalin finanssikriisin jälkeen, jotta ihmisillä olisi vaihtoehto pankeille tai valtioille. Bitcoin on virtuaalivaluutta, jonka avulla voit tehdä maksuja milloin tahansa ja kenen kanssa tahansa kaikkialla maailmassa.


Virtuaalivaluuttojen suosio


Bitcoin oli ensimmäinen virtuaalivaluutta ja se oli suhteellisen pitkään kategoriansa ainoa edustaja.

Pikkuhiljaa kuitenkin yhä useampi ihminen alkoi ymmärtämään, mikä virtuaalivaluutta on ja mitä ne edustavat.

Yksi alkuaikoinaan lähes arvoton virtuaalivaluutta aloitti ennennäkemättömän lumipalloefektin, jonka seurauksena on syntynyt satojen miljardien eurojen virtuaalivaluuttamarkkinat ekosysteemille, joka pitää sisällään tuhansia eri yrityksiä ja satoja miljoonia käyttäjiä.

Varsinkin viime vuosina Bitcoinin arvonnousun ja Ethereumin mahdollistamien DeFi– ja NFT-markkinoiden ansiosta virtuaalivaluuttojen suosio on kasvanut räjähdysmäisesti. 

Vielä 10 vuotta sitten Bitcoin oli lähes yksinomaan Internetin hämärien sivustojen ja niiden käyttäjien suosima virtuaalivaluutta, josta kukaan tavallinen ihminen ei ollut kuullutkaan. Nyt median ja pankkien sitkeästä vastarinnasta huolimatta Bitcoin on jo joidenkin valtioiden virallinen valuutta. 

Ja nyt virtuaalivaluuttojen tarina on vasta alkanut.


Mihin virtuaalivaluuttaa voi käyttää?


Vaikka virtuaalivaluutta pitää sisällään sekä fiat-valuutan että sijoitusinstrumentin ominaisuuksia, asiantuntijat käyvät edelleen keskustelua siitä, edustaako virtuaalivaluutta selvästi jompaa kumpaa.

Kuten sen nimestä voi päätellä, virtuaalivaluutta on maksuväline, jota voi käyttää ostosten tekemiseen. Ostovoimasi on kuitenkin rajallinen; virtuaalivaluutat eivät vielä ole laajalti hyväksyttyjä vähittäiskauppiaiden ja muiden yritysten keskuudessa.

Aidosti laajan ja globaalin käyttöönoton puute sekä virtuaalivaluuttojen epävakaus rajoittavat sen käyttöä valuuttana. Virtuaalivaluutta on monille ihmisille eräänlainen vaihtoehtoinen sijoitus. 

Virtuaalivaluutan ostaminen ja myyminen käy samalla tavalla kuin julkisten yhtiöiden osakkeiden vaihto. Virtuaalivaluuttaan sijoittaminen ei eroa perusperiaatteiltaan osakesijoittamisesta – ostat virtuaalivaluuttaa siinä toivossa, että sen arvo kasvaa ajan myötä, jotta voit lunastaa voittoa myöhemmin.

Aivan kuten voit ostaa ja vaihtaa osakkeita julkisissa yhtiöissä, voit ostaa kryptovaluuttoja siinä toivossa, että sen arvo kasvaa ajan myötä, jolloin voit lunastaa voittoa myöhemmin. Jotkut ihmiset sijoittavat kryptoon vähemmän uskoen, että siitä tulee suosittu valuutta, ja enemmän vetona sen takana olevaan lohkoketjuteknologiaan.

Virtuaalivaluutan luokittelu pelkäksi sijoitukseksi on kuitenkin myös monimutkaista. Se ei täysin sovi perinteiseen osakkeiden muottiin, ja vaikka virtuaalivaluutta jakaa yhteisiä ominaisuuksia hyödykkeiden, kuten kullan kanssa, niillä ei ole luontaista fyysistä arvoa tai käyttötarkoitusta.

Virtuaalivaluutan arvo perustuu kysyntään ja tarjontaan. Reguloimaton markkina on arvaamaton, joten on vaikeaa sanoa, nouseeko vai laskeeko virtuaalivaluutan hinta. Suosituksena onkin sijoittaa aina vain sen verran, jonka on varaa menettää

Virtuaalivaluuttojen tulevaisuus selkenee huomattavasti, kun valtiot päivittävät reguloinnin ajan tasalle. Silloin tosin myös suurin tuottopotentiaali on todennäköisesti nähty.


Virtuaalivaluutan verotus 2022


Virtuaalivaluuttojen verotus aiheuttaa ymmärrettävästi monille harmaita hiuksia – toistaiseksi vastuu ja suurin työkuorma kaatuu sijoittajan niskaan. Verohallinto pyrkii siihen, että virtuaalivaluuttojen verotus olisi nykyisellään mahdollisimman helppoa, ja onkin luonut sitä varten ohjenuorat. Virtuaalivaluutta luokitellaan omaisuudeksi ja käytännössä kaikki sillä tehdyt tapahtumat ovat veronalaisia. 


Milloin maksan virtuaalivaluutoista veroa?


Veronalaisia tapahtumia ovat:

  • Virtuaalivaluutan myynti
  • Palvelun tai tuotteen ostaminen virtuaalivaluutalla
  • Virtuaalivaluutan vaihtaminen toiseen virtuaalivaluuttaan

Virtuaalivaluutan myynti


Kun myyt virtuaalivaluuttaa, eli vaihdat sitä fiat-valuuttaan, tapahtumasta täytyy maksaa veroa. Virtuaalivaluutan myynti on verotuksen näkökulmasta melko yksinkertainen ja suoraviivainen tapahtuma. Maksat veroa voitoista, samalla tavalla kuin esimerkiksi osakkeiden myynnistä.


Palvelun tai tuotteen ostaminen virtuaalivaluutalla


Virtuaalivaluutta käy jo monessa paikkaa maksuvälineenä – jopa Suomessa. Moni virtuaalivaluuttojen käyttäjä ei kuitenkaan tiedä, että niillä ostaminen on myös veronalainen tapahtuma. Kun maksat esimerkiksi verkkokauppaostoksesi Bitcoinilla, virtuaalivaluutan vaihto hyödykkeeseen realisoituu ja sijoittajana sinulle syntyy joko luovutusvoittoa tai -tappiota. Voitosta maksat veroa samalla tavalla kuin vaihtaisit Bitcoinisi fiat-valuuttaan.


Virtuaalivaluutan vaihtaminen toiseen virtuaalivaluuttaan


Useimmiten ihmetystä sijoittajien keskuudessa herättää se, että virtuaalivaluutan vaihtaminen toiseen virtuaalivaluuttaan on myös veronalainen tapahtuma. Kun esimerkiksi vaihdat Bitcoinisi Ethereumiin, tapahtuma realisoituu ja sitä verotetaan kuten edellä mainittujakin, eli joko luovutusvoittona tai -tappiona.

Lähes kaikki virtuaalivaluutalla tehtävät tapahtumat ovat veronalaisia. Ainoa poikkeus on virtuaalivaluutan siirto toiseen lompakkoon. Lompakosta voi siirtää virtuaalivaluuttaa toiseen verovapaasti.


Virtuaalivaluuttojen ilmoittaminen verottajalle


Virtuaalivaluutoista saatuja voittoja verotetaan pääomatulona, samalla tavalla kuin esimerkiksi osakevoittoja. Maksat 30 prosenttia veroa myyntivoitoista 30 000 euroon saakka ja 34 prosenttia veroa sen yli menevästä osasta. Vuodesta 2019 lähtien virtuaalivaluuttasijoittaja on voinut lisäksi vähentää myyntitappiot verotuksessa. 

Verotettavat tulot, eli myyntivoitto, lasketaan seuraavasti:

Myyntihinta – ostohinta – kulut = myyntivoitto

Verotuksen voi ilmoittaa kahdella tapaa: FIFO-menetelmällä tai joissain tapauksissa käyttäen hankinameno-olettamaa.


Erilaiset virtuaalivaluutat


Maailmassa on tuhansia erilaisia virtuaalivaluuttoja, CoinMarketCapin mukaan projekteja on yli 20 000. Koko kryptomarkkinan arvo on lähes biljoona dollaria. 

Vaikka jokainen virtuaalivaluutta on suunniteltu tarjoamaan hieman erilaisia ominaisuuksia tai toimintoja, useimmat perustuvat samoihin periaatteisiin kuin Bitcoin, eli ne perustuvat lohkoketjuun, joka on suojattu kryptografialla eivätkä ne ole minkään keskusviranomaisen liikkeelle laskemia.

Virtuaalivaluutta kuuluu yleensä jompaan kumpaan kahdesta kategoriasta:

  • Kolikko: tällä termillä voi kuvata yleisesti kaikkia virtuaalivaluuttoja Bitcoinista alkaen
  • Token: ohjelmoitava resurssi, joka elää tietyssä lohkoketjussa (esimerkiksi Ethereum)

Virtuaalivaluutoilla on erilaisia käyttötarkoituksia ja ne voidaan luokitella myös sen mukaan. 

  • Valuutta: puhtaasti vaihdannan välineeksi suunniteltu virtuaalivaluutta (esim. Ripple)
  • Security token: edustaa omistusoikeutta, arvon siirtoa tai lupausta tuotosta, joka on tokenisoitu lohkoketjuun. 
  • Stablecoin: vakaavaluutta pyrkii mukailemaan jonkin referenssin, kuten esimerkiksi dollarin arvoa. Se pyrkii nimensä mukaiasesti säilyttämään arvonsa vakaana yleensä vakuuksien avulla.
  • Utility token: virtuaalivaluutta, joka on suunniteltu tiettyä käyttötarkoitusta varten, kuten antamaan pääsyn tiettyyn palveluun tai maksamaan transaktiomaksuja.

Virtuaalivaluuttakurssit


Perinteisten rahoitusmarkkinoiden tapaan myös virtuaalivaluuttayhteisö luottaa valtavasti päivittäiseen dataan ja analytiikkaan. Kun virtuaalivaluuttojen suosio kasvaa, on tarpeen ymmärtää paremmin tätä pitkään nosteessa ollutta sektoria.

Myös fintech-ala tunnustaa aiempaa paremmin virtuaalivaluuttojen arvon. Näiden kahden sektorin integrointi riippuu jossain määrin molempien sektoreiden datan asianmukaisesta käytöstä.

Alustat, jotka auttavat keräämään tietoa kryptovaluuttamarkkinoilta ja joista näkee reaaliaikaiset virtuaalivaluuttakurssit, ovat tulossa keskeisiksi tietolähteiksi.

Virtuaalivaluuttakurssit kertovat virtuaalivaluutan hinnan reaaliajassa ympäri vuorokauden. Virtuaalivaluuttakurssit näkee lukuisilta eri sivustoilta ja sovelluksista, kuten Coinmotionin mobiilisovelluksesta.

Alustat, kuten CoinMarketCap ja CoinGecko ovat lähes kaikkien sijoittajien tärkeimpiä työkaluja, joista näkee virtuaalivaluuttakurssit, dataa markkinoiden tilasta, pörssien kaupankäyntimääristä, projektien markkina-arvosta ja uusista projekteista. 


Virtuaalivaluutan louhinta


Monet virtuaalivaluutat syntyvät louhimalla. Virtuaalivaluuttojen louhinta on yksi koko ekosysteemin keskeisimmistä tukipilareista, joka samalla turvaa verkkoa, vahvistaa verkossa tehtyjä tapahtumia ja tarjoaa louhijoille mahdollisuuden ansaita tuloa. 

Bitcoinin kaltaisten virtuaalivaluuttojen louhinta perustuu niin sanottuun työntodistemekanismiin (proof of work, PoW). Toinen suosittu ja uudempi mekanismi on varantotodistemekanismi (proof of stake, PoS), joka toimii hieman eri tavalla.


Proof of work

Proof of work -louhinta perustuu fyysisiin, tehokkaisiin louhintalaitteisiin, jotka kytketään tietokoneeseen. Esimerkiksi Bitcoinin verkkoon liittyneet louhintalaitteet ratkaisevat kilpaa matemaattisia tehtäviä. Ensimmäisenä tehtävän ratkaissut louhija luo lohkoketjuun uuden lohkon ja saa palkkioksi työstään Bitcoinia.


Proof of stake

Proof of stake eli varantotodistemekanismi tarkoittaa virtuaalista louhintaa, jossa lohkoketjua turvataan lukitsemalla siihen tokeneita. Proof of stake kehitettiin vaihtoehdoksi proof of workille ja suuri osa uusista virtuaalivaluutoista perustuu juuri siihen. Ethereum teki virtuaalivaluuttamarkkinoilla historiaa, kun se vaihtoi syyskuussa 2022 mekanismia proof of stakeen.

Lue lisää Ethereumin tulevaisuudesta täältä.


Onko virtuaalivaluutan louhinta kannattavaa


Proof of stake -louhinta vaatii energiaa, joten louhinnan kannattavuus riippuu vahvasti sen hinnasta. Kun energian hinta nousee, louhinnasta tulee vähemmän kannattavaa, ellei virtuaalivaluutan kurssi nouse samaa tahtia. Valtaosa proof of stake -louhinnasta tapahtuu maissa, jossa energian hinta on matalalla. 

On tosin hyvä mainita, että yhä suurempi osa PoW-louhintaan tarvittavasta energiasta tulee edullisesta hukkasähköstä ja uusiutuvista luonnonvaroista, joten sähkön hinta ei välttämättä suoraan korreloi louhinnan kannattavuuden kanssa.

PoS-louhinta puolestaan ei vaadi energiaa käyttäviä laitteita, vaan steikkaaminen eli virtuaalivaluutan lukitseminen lohkokejtuun tapahtuu softan tai selaimen välityksellä. Steikkaamista vastaan saa korkotuloa, jonka määrä riippuu virtuaalivaluutasta ja steikattavasta määrästä. Vuosituotot vaihtelevat tavallisesti muutamasta prosentista jopa kymmeniin prosentteihin.


Miten aloittaa virtuaalivaluutan louhinta


Louhinnan aloittamisprosessi riippuu siitä, perustuuko louhittava virtuaalivaluutta proof of work- vai proof of stake -mekanismiin. Edellä mainittu vaatii alkuinvestointia, eikä sen takia sovi kaikille. Jälkimmäinen on huomattavasti edullisempi ja helpompi vaihtoehto aloittamiseen.

Tässä ohjeet louhinnan aloittamiseen: 
 

  1. Arvioi elämäntilanteesi

Periaatteessa virtuaalivaluutan louhinta on mahdollista kenelle tahansa, mutta ennen sitä tulee ottaa selvää itselleen parhaasta louhintavaihtoehdosta ja miettiä omaa taloudellista taloustilannetta. Louhintalaitteet voivat maksaa satoja tai tuhansia euroja ja steikkaamiseenkin tarvitset tokeneita joita steikata. Sijoita vain sellainen summa, jonka olet valmis menettämään.

  1.  Valitse louhittava virtuaalivaluutta

Kun tiedät, mitä riskejä ja mahdollisuuksia virtuaalivaluutan louhinta sisältää sekä olet nähnyt sen itsellesi sopivaksi vaihtoehdoksi, on aika valita louhittava virtuaalivaluutta. Bitcoin on yksi suosituimmista, mutta ei todellakaan ainoa. Myös Ethereumin steikkaus on suosittua. Löydät listan eri virtuaalivaluutoista esimerkiksi täältä.

  1. Valitse lompakko

Virtuaalivaluutan louhinta vaatii digitaalisen lompakon virtuaalivaluutoille, louhitpa sitten proof of work -mekanismilla tai steikkaamalla. Valikoimaa on runsaasti, mutta tarvitsemasi lompakko riippuu virtuaalivaluutasta, jota aiot louhia. Googlesta ja sosiaalisesta mediasta löytyy runsaasti suosituksia virtuaalivaluuttakohtaisiin lompakkoihin.

Lue myös: Opas Bitcoin-lompakon valintaan


  1. Päätä, missä louhit

Jos aiot louhia proof of work -mekanismilla, tarvitset louhintalaitteen. Koska yksinäisen louhijan on vaikeaa kilpailla suuria louhintafarmeja vastaan, on suositeltavaa tehdä yhteistyötä muiden virtuaalivaluutan louhijoiden kanssa ja liittyä louhintapooliin. Markkinoilla on lukuisia eri pooleja, joihin voit liittyä.

Steikkaamiseen on puolestaan olemassa erillisiä palveluita, mutta sitä voi tehdä myös useassa virtuaalivaluuttapörssissä ja suoraan joidenkin lompakoiden kautta. Palvelu riippuu valitsemastasi virtuaalivaluutasta.

  1. Aloita virtuaalivaluutan louhinta

Nyt olet valmis aloittamaan virtuaalivaluutan louhinnan! Ota huomioon, että tarkka prosessi voi vaihdella riippuen mitä louhit, joten kannattaa aina selvittää tarkasti virtuaalivaluuttakohtaiset louhintaohjeet.

Jos louhinta kuulostaa monimutkaiselta, mikset vain sijoittaisi Bitcoiniin? Se onnistuu helposti Coinmotionin kautta. Avaa ilmainen tili tästä.


Kenelle virtuaalivaluutan louhinta sopii?


Virtuaalivaluutan louhinta vaatii jonkin verran tietämystä markkinoista, virtuaalivaluuttojen toiminnasta ja tokenomiasta. On siis suositeltavaa tehdä hieman taustatyötä ennen kuin tiedät, sopiiko virtuaalivaluutan louhinta juuri sinulle. 

Yleisesti ottaen steikkaaminen on aloittelijaystävällisempi vaihtoehto, sillä se ei vaadi niin paljoa alkuinvestointia eikä teknistä tietämystä. Steikkaamista voi harrastaa monessa suositussa virtuaalivaluuttoja tarjoavassa palvelussa. 

Virtuaalivaluutan louhinta sopii niille, joilla on jo hieman kokemusta virtuaalivaluuttoihin sijoittamisesta. Se vaatii myös riskien ja mahdollisuuksien hyväksymistä. 

virtuaalivaluutta bitcoin


Virtuaalivaluuttasijoittaminen

Virtuaalivaluuttasijoittaminen on kasvattanut hurjasti suosiotaan viime vuosina. Kun ajattelet virtuaalivaluuttaan sijoittamista, sinulle todennäköisesti tulee mieleen kryptokolikon ostaminen ja säilyttäminen. Se onkin yleisin tapa sijoittaa virtuaalivaluuttoihin, mutta ei ainoa:


Virtuaalivaluuttaan sijoittaminen suoraan

Voit itse ostaa ja säilyttää yhtä tai useampaa virtuaalivaluuttaa. Suosituimmat virtuaalivaluutat ovat Bitcoin ja Ethereumin, mutta vaihtoehtoja on tuhansia. Valikoima vaihtelee riippuen siitä, mistä ostat virtuaalivaluuttaa. 


Sijoittaminen virtuaalivaluuttayrityksiin


Voit sijoittaa yrityksiin, jotka keskittyvät osittain tai kokonaan virtuaalivaluuttoihin. Tällaisia yrityksiä ovat esimerkiksi louhintayritykset, louhintalaitteiden valmistajat, virtuaalivaluuttapörssit tai metaversumien kehittäjät. Voit myös sijoittaa yritykseen, jolla on suuria määriä virtuaalivaluuttaa taseessaan, kuten MicroStrategyyn.


Sijoittaminen virtuaalivaluuttarahastoihin


Jos et halua valita yksittäisten virtuaalivaluuttojen tai yritysten joukosta, voit päättää sijoittaa sen sijaan virtuaalivaluuttoihin keskittyvään rahastoon. Sinulla on valittavanasi pörssinoteerattuja rahastoja (ETF) ja futuurirahastoja, useiden kryptovaluuttasijoitusrahastojen lisäksi.


Virtuaalivaluutan ostaminen


Virtuaalivaluutan ostaminen on mahdollista lukuisten eri palveluiden ja pörssien kautta, kuten myös Coinmotionista. Coinmotion on luotettava, turvallinen ja kotimainen alusta, josta voit ostaa erilaisia virtuaalivaluuttoja. Kauttamme voit ostaa muun muassa Bitcoinia, Litecoinia, Ethereumia, Rippleä, Aave-tokenia, UNI-tokenia ja Stellar Lumensia. 


Virtuaalivaluutan ostaminen Coinmotionissa


Virtuaalivaluutan ostaminen ei ole koskaan ollut näin helppoa! Seuraamalla näitä ohjeita pääset nopeasti virtuaalivaluuttasijoittamisen pariin.

1) Luo tili

Tilin luominen vie vain muutaman minuutin. Pidämme huolen siitä, että henkilökohtaiset tietosi pysyvät turvassa.

2) Tunnista tilisi

Suojellaksemme sinua identiteettivarkauksilta, tulee sinun tunnistaa tilisi verkkopankkitunnuksin. Näin voimme olla varmoja, että juuri sinä olet avaamassa tiliä itsellesi. Asiakkaiden vahva tunnistaminen on myös osa viranomaisvaatimuksia.

3) Virtuaalivaluutan ostaminen

Kun olet tunnistanut tilisi ja siirtänyt varoja tilillesi, voit aloittaa virtuaalivaluuttojen ostamisen. 


Virtuaalivaluuttojen tulevaisuus


Virtuaalivaluuttojen tulevaisuudesta on tehty hurjia ennusteita. Jotkut alan pioneerit uskovat, että virtuaalivaluuttamarkkinan arvo tulee nousemaan jopa 250 biljoonaan dollariin vuoteen 2030 mennessä. Se tarkoittaisi 250-kertaista nousua alle 8 vuodessa. 

Lähes kaikki merkit viittaavat virtuaalivaluuttojen suosion kasvuun tulevina vuosina. Yhä useammat yritykset ja valtiot oivaltavat niiden potentiaalin ja pyrkivät mukaan markkinoille. Reguloinnin odotetaan lisääntyvän ja järkevöittyvän, joka tekisi virtuaalivaluutoista houkuttelevamman sijoituskohteen konservatiivisillekin yrityksille ja yksilöille.

Virtuaalivaluuttojen tulevaisuus pitää sisällään myös joitain lyhyen ja pitkän tähtäimen uhkakuvia. Tällä hetkellä markkina korreloi vahvasti osakemarkkinoiden kanssa ja keskuspankkien rahapolitiikka heijastuu suoraan virtuaalivaluuttojen hintoihin. Jos inflaatio ja energian hinta jatkaa nousuaan, virtuaalivaluuttamarkkinat saattavat kärsiä tästä.

Pitkällä tähtäimellä uhkana on valtioiden totaalinen virtuaalivaluuttojen kieltäminen, mikä tarkoittaisi, että niiden ostamisesta, omistamisesta ja louhimisesta tehtäisi laitonta. On tosin syytä mainita, että esimerkiksi Kiina ei ole onnistunut poistamaan virtuaalivaluuttojen käyttöä lukuisista kielloista ja vakavista sanktioista huolimatta.


Virtuaalivaluutta – Usein kysytyt kysymykset


Mikä on virtuaalivaluutta?


Virtuaalivaluutta edustaa digitaalista arvoa ja sitä voi käyttää sähköisessä muodossa online-verkoissa tai Internetissä. Niiden suosio on kasvanut viime vuosina räjähdysmäisesti erityisesti Bitcoinin hurjan arvonnousun myötä.

Kuka loi virtuaalivaluutan?

Ensimmäisen lohkoketjupohjaisen virtuaalivaluutan, eli Bitcoinin, loi Internetin keskustelupalstoilla nimimerkillä Satoshi Nakamoto esiintynyt henkilö tai ryhmä. Bitcoin julkaistiin vuonna 2009 hieman globaalin finanssikriisin jälkeen.

Miksi virtuaalivaluutta luotiin?

Bitcoin luotiin, jotta ihmiskunnalla olisi hajautettu vaihtoehto keskitettyjen tahojen, kuten valtioiden ja pankkien kontrolloimalle rahalle. Bitcoinia ei voi hallita mikään yksittäinen taho, vaan sitä hallinnoi tuhannet virtuaalivaluutan louhijat ympäri maailmaa. Virtuaalivaluutta on Internet-aikakauden rahaa.



Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisille


Uskomme Bittirahalla vahvasti, että kryptovaluutoista tulee osa jokapäiväistä elämäämme. Missionamme on tehdä kryptovaluutoista helposti saatavilla olevia kaikille, kokemuksesta ja tietotaidosta riippumatta. Luo tili ja sijoita Bitcoiniin helposti Coinmotionissa.


Vastuuvapauslauseke: Esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajan (kirjoittajien) omia, eikä niitä voida pitää Bittirahan / Coinmotionin virallisina kantoina. Annetut tiedot voivat muuttua ilman erillistä ilmoitusta, sekä myös erityisesti markkinan nopean vaihtelun vuoksi. Artikkeleissa esitettyjä tietoja tai näkemyksiä ei tule koskaan tulkita suosituksiksi tai sijoitusneuvonnaksi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *