Bitcoin kasvaa puoliintumisen lähestyessä – Viikkokatsaus 18/2020

Kryptokevät kukkii ja Bitcoin kasvaa taas Dragon Ball -meemimaakareiden juhliessa yli 9 000 dollarin kurssia. Koronakriisin ja maailmanmarkkinoiden myllerryksen aiheuttamasta epävarmuudesta huolimatta ainakin yksi asia on varma – nimittäin Bitcoinin puoliintuminen ensi viikolla.

Tällä viikolla kerromme enemmän tulevasta puoliintumisesta, joka tulee tekemään bitcoinista jopa kultaakin niukemman hyödykkeen. Olemme myös julkaisseet laajemman artikkelin puoliintumisen vaikutuksista markkinoihin. Lisäksi käsittelemme bitcoinin kurssin ja laskentatehon nousua puoliintumistapahtuman lähestyessä.

Muissa uutisissa muun muassa kryptoja omistavien naisten räjähdysmäinen kasvu sekä viihdelegenda John McAfee, joka tällä kertaa väittää tietävänsä Satoshi Nakamoton henkilöllisyyden.

Viime viikon katsauksen voit lukea täältä.

Bitcoinin kurssi on taas yli 9000 dollaria ja kolkuttelee kymppikiloa.

Bitcoinin puoliintuminen lähestyy

Bitcoinin lohkopalkkioiden puoliintumiseen on enää alle viikko. Näillä näkymin puoliintuminen tapahtuu 12. toukokuuta, eli ensi viikon tiistaina aamuyöllä. Bitcoin on aiemmin puoliintunut vuosina 2012 ja 2016.

Lohkopalkkioiden puoliintumisen myötä uusien markkinoille virtaavien bitcoinien määrä tippuu puoleen. Tällä hetkellä bitcoineja syntyy 12,5 kappaletta jokaista louhittua lohkoa kohden. Puoliintumisen jälkeen tämä luku tulee tippumaan 6,25 bitcoiniin per lohko.

Noin neljän vuoden välein tapahtuvaa puoliintumista pidetään yhtenä tärkeimmistä tapahtumista Bitcoinin kannalta. Puoliintuminen on Bitcoinin protokollaan sisäänrakennettu ominaisuus, jonka tarkoitus on ehkäistä inflaatiota. Historiallisesti nämä tapahtumat ovat johtaneet merkittävään arvonnousuun, ja tuleva puoliintuminen saattaa hyvinkin toistaa tätä kaavaa.

Bitcoinin lohkopalkkiot puoliintuvat ensi viikolla.

Bitcoin toimii sittenkin turvasatamana

Bitcoinia on pitkään pidetty kullan kaltaisena digitaalisena turvasatamana, eli kriiseistä selviävänä arvonsäilyttäjänä. Maaliskuussa tapahtunut tilapäinen hintaromahdus sai kuitenkin monet epäilemään tätä väitettä. Nyt bitcoin on noussut raketin lailla pohjalta ja vaikuttaa vahvistavan asemaansa suojasatamana kriisien keskellä.

Maaliskuussa bitcoinin ja monen kryptovaluutan hinta romahti jopa 50% yhden ainoan päivän aikana, korreloiden ensimmäistä kertaa historiassa laajemman koronapandemian aiheuttaman markkinaromahduksen kanssa. Sittemmin paniikki on hellittänyt ja kryptokurssit ovat taas olleet nosteessa viime viikkoina.

Vaikka koronapandemian aiheuttama talouskriisi on iskenyt myös kryptoteollisuuteen, nämä vaikutukset näyttävät jääneen väliaikaisiksi. Makroekonomiset näkymät huomioiden useat analyytikot uskovat bitcoinin jatkavan menestyksekästä suoritumistaan tulevina kuukausina suhteessa muihin valuuttoihin ja omaisuusluokkiin.

“Bitcoinin hinta on noussut 0,60% helmikuun lopun ja huhtikuun lopun välillä yhden historian pahimman talouskatastrofin aikana. Se on todellinen arvonsäilyttäjä,” twiittasi kryptorahasto Ikigain tietopäällikkö Travis Kling.

Hintaheilahduksista huolimatta Bitcoin vaikuttaa toimivan erinomaisena turvasatamana.

Bitcoinin laskentateho saavutti uuden huipun

Bitcoinin laskentateho on saavuttanut uuden huipun reilua viikkoa ennen puoliintumista. Toukokuun 3. päivä laskentateho ylitti ensimmäistä kertaa 142 exahashia per sekunti. Aiempi ennätys oli maaliskuun 8. päivältä, jolloin laskentateho ylsi 123 exahashiin sekunnissa.  

Maaliskuussa puolivälissä laskentateho romahti hetkellisesti bitcoinin hintalaskun ja louhijakadon seurauksena. Tämän myötä laskentateho tippui yli 40% kahden viikon aikana. Seuraavan kuuden viikon aikana laskentateho on kuitenkin noussut rymisten yli 90%.

Asiantuntijat arvelevat kasvun johtuvan sekä bitcoinin kurssinoususta että vanhojen louhintalaitteiden käyttöiän lopun lähestymisestä. TokenInsightin analyytikko Johnson Xu uskoo suuren osan vanhemman sukupolven louhintalaitteiden poistuvan käytöstä pian puoliintumisen jälkeen.

”Bitcoinin puoliintuminen tulee johtamaan lyhytaikaiseen kaaokseen bitcoin-verkossa, mutta kunhan vaikeusaste korjaantuu tasapainoiseksi, tulemme näkemään verkon vakautuvan nopeasti”, Xu kommentoi.

Bitcoin-louhinta on yksi tärkeimmistä perustoista, joille verkon turvallisuus rakentuu.

Bitcoin-lohkoja syntyi poikkeukselliseen tahtiin

Bitcoin-verkossa on poikkeuksellisesti luotu 16 lohkoa reilun tunnin aikana. Näistä lohkoista neljä luotiin vain 46 sekunnin sisällä viime viikon perjantaina.

Tavallisesti bitcoin-verkossa louhitaan noin kuusi lohkoa tunnissa. Keskimäärin uusia lohkoja syntyy siis 10 minuutin välein. Tarkka aika voi kuitenkin vaihdella voimakkaasti ja riippuu senhetkisestä louhinnan vaikeusasteesta. Vaikeusaste mukaantuu automaattisesti 2 016 lohkon eli noin kahden viikon välein.

Näin nopean lohkojen luonnin on arveltu viittaavan siihen, että bitcoinin nykyinen vaikeusaste on liian matala ja uusien lohkojen louhiminen liian helppoa. Toisaalta kyse voi myös olla pelkästä sattumasta, eli lohkoajan vaihtelun vaikutuksesta.

”Neljä lohkoa alle minuutissa ei tunnu luonnolliselta, mutta luultavasti kyse on pelkästä vaihtelusta”, kommentoi kanadalainen bitcoin-kehittäjä Étienne Larrivée, joka ensimmäisenä huomasi poikkeavat lohkot.

Bitcoin-verkossa nähtiin viime viikolla poikkeuksellista lohkojen luontitahtia.

Kryptoja omistavien naisten määrä hurjassa nousussa

CoinMarketCapin julkaiseman uuden tutkimuksen mukaan kryptoja omistavien naisten määrä on noussut merkittävästi vuoden 2020 ensimmäisen neljänneksen aikana. Kasvu koskee erityisesti Eurooppaa ja Amerikkaa.

Tutkimuksen mukaan naispuolisten kryptovaluuttakäyttäjien määrä kasvoi 43,24% ensimmäisen vuosineljänneksen aikana. Vertauksena vuoden 2019 viimeisen neljänneksen aikana kasvua oli vain 15,5%.

Euroopassa ykkössijalla on Kreikka, jossa naispuolisten käyttäjien määrä on kasvanut huimat 163,67 prosenttia. Amerikan mantereiden valtioista Argentiina johtaa 98,23 prosentin kasvulla. Aasiassa puolestaan vain Indonesia on raportoinut 88,92 prosentin kasvua. Afrikassa tilastoitu kasvu on ollut pienempää ja jäänyt 17,99 prosenttiin.

Sekä Euroopassa että Amerikassa keskimääräistä kasvua on ollut yli 50 prosenttia. Bitcoinin puoliintumisen ja kasvan kiinnostuksen myötä nämä luvut voivat nousta entisestään.

Naispuolisten sijoittajien kryptokiinnostus on kasvussa.

John McAfee väittää tietävänsä Satoshin henkilöllisyyden

Bitcoin-piireissä eräänlaisen viihdelegendan maineeseen noussut tietoturvamoguli John McAfee on taas kohauttanut lausunnoillaan. Tällä kertaa McAfee väittää tietävänsä Bitcoinin alkuperäisen kehittäjän Satoshi Nakamoton henkilöllisyyden – mutta ei kerro sitä.

McAfee esitti väitteensä esiinnyttyään kameran edessä poseeraten AK-47-rynnäkkökiväärin kanssa. Hänen mukaan Satoshin henkilöllisyys on helppo selvittää tarkastelemalla Bitcoinin alkuperäisen julkaisupaperin kirjoitustyyliä ja vertaamalla sitä muihin kirjoituksiin. Paljastavien piirteiden joukossa luetellaan muun muassa brittienglanti ja ylimääräinen välilyönti pisteiden jälkeen. McAfeen analyysin mukaan vain yksi henkilö nousee esiin 99% varmuudella.   

McAfee ei kuitenkaan suostu paljastamaan Satoshin henkilöllisyyttä, vaikka aiemmin harkitsi sitä. Hänen mukaan henkilöllisyyden vuotaminen asettaisi henkilön hengenvaaraan riippumatta siitä, onko kyseinen henkilö todella Satoshi vai ei. Vaarojen joukossa luetellaan vihamielisten varkaiden ja veroviraston lähestymisyritykset.

”Mutta jos haluat tietää, selvitä se itse – se on helppoa,” McAfee toteaa provosoivasti.

John McAfee on aiemmin vannonut syövänsä peniksensä jos bitcoin ei saavuta miljoonaa dollaria vuonna 2020, mutta sittemmin syönyt sanansa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *