Celsius Networkin romahdus herättää kysymyksiä

Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisille

Kryptomarkkinoilla on kuohunut jälleen. Viime kuukausien ajan Terran (Lunan) ongelmat ovat olleet otsikoissa. Toissa viikolla puolestaan lainaus- steikkaus- ja säilytyspalvelu Celsius ajautui vaikeuksiin. Celsius pysäytti viime viikolla käyttäjien nostot, siirrot ja swapit. 12.6.2022 alkaen Celsius ei enää antanut asiakkaidensa tehdä nostoja heidän tileiltään. Twitter-tili puolestaan hiljentyi 20.6.2022.

Celsius ei ole aktiivinen sosiaalisessa mediassa tällä hetkellä eikä se vastaa enää Ask-me-anything-kyselyihin. Sen sijaan Celsius on avannut avoimen keskusteluyhteyden viranomaisten kanssa. Celsius-projektin jatko on tällä hetkellä vielä mysteeri.

Celsiuksen toiminnassa ei kuitenkaan ole sinänsä mitään uutta, sillä Celsiuksella on ollut haasteita aikaisemminkin. Joulukuussa 2020 BadgerDAO-häkissä Celsius menetti 50 $ miljoonan arvosta kryptovaluuttoja. Yhteensä BedgerDAO-häkissä sijoittajat menettivät 120 $ miljoonan arvosta varoja.

Celsiuksen johtoportaassakin on ollut hyvin paljon epäilyttävää toimintaa. Esimerkiksi Talousjohtaja Yaron Shalem ja tulovirtajohtaja Roni Cohen-Pavon olivat molemmat pidätettyinä rahanpesusta epäiltyinä marraskuussa 2021.

Osa Celsiuksen käyttäjistä on myös väittänyt, että kaupankäynti Celsiuksella (CEL) ei ollut likvidiä eli hinnan pudotessa käyttäjät eivät ole pystyneet myymään sijoituksiaan markkinahintaan. Sen sijaan sijoittajat ovat joutuneet odottamaan hinnan putoamista, vaikka myyntitoimeksianto on tehty jo paljon aikaisemmin. Tällaisella epälikvidillä sijoituskohteella on laskumarkkinalla tappioita lisäävä vaikutus.

Celsiuksen hinta on pudonnut sen huipuista 8,05 $:stä aina 0,72 $ saakka, joka on lähes 90 %:n pudotus.

Metaverse Worldin toimitusjohtaja Sung Hun Kim kommentoi asiaa näin: ”Turvallisuusasioista keskusteltaessa kyse on vähemmän siitä, että miten ja enemmän siitä että miksi. Sekä keskitetyt että hajautetut rakenteet eivät ole valloittamattomia, mutta Celsiuksen luontaisesti suljettu piiri vaikuttaa asiakkaan oikeuteen arvioida sijoituksen kasvavaa riskiä. Kyse ei ole siitä, että kuka säilyttää avaimet vaan läpinäkyvyyden tasosta, jonka projekti on valmis tarjoamaan.”

Kryptovaluuttamarkkinoilla on vanha sanonta: ”Not your keys, not your coins”, joka korostaa, että kryptovaluuttasijoittajan tulisi pitää hänen avaimensa omassa hallussaan. Kaikki sijoittajat eivät kuitenkaan joko esimerkiksi tarvittavan teknisen osaamisen tai riittävän tietämyksen puuttumisen takia pysty säilyttämään kryptovaluuttoja turvallisesti. Yritysten osalta kyse voi olla lainsäädännöstä. Tällöin tarvitaan kolmas taho, joka pystyy säilyttämään omat kolikot turvallisesti. Turvallisten säilytyspalveluiden tarve kryptovaluuttamarkkinoilla onkin erityisen suuri.

Myös Euroopan keskuspankin pääjohtaja Christine Lagarde on ottanut asiaan kantaa:

”MiCA 2n pitäisi säännellä yhä laajenevaa krypto-omaisuuden steikkaamista ja lainaamista. Innovaatiot näillä tutkimattomilla ja kartoittamattomilla alueilla vaarantavat kuluttajat. Sääntelyn puute kattaa usein petokset, täysin laittomat arvostusta koskevat väitteet ja hyvin usein spekulaatiot sekä rikolliset kaupat.”

Tämän lisäksi Lagarde mainitsi, että DeFi on uhka taloudelliselle vakaudelle. Onkin syytä olettaa, että uutta sääntelyä kuten MiCa 2 on jo tällä hetkellä Euroopassa kehitteillä.

Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisille

Uskomme Bittirahalla vahvasti, että kryptovaluutoista tulee osa jokapäiväistä elämäämme. Missionamme on tehdä kryptovaluutoista helposti saatavilla olevia kaikille, kokemuksesta ja tietotaidosta riippumatta. Luo tili ja sijoita Bitcoiniin helposti Coinmotionissa.

Vastuuvapauslauseke: Esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajan (kirjoittajien) omia, eikä niitä voida pitää Bittirahan / Coinmotionin virallisina kantoina. Annetut tiedot voivat muuttua ilman erillistä ilmoitusta, sekä myös erityisesti markkinan nopean vaihtelun vuoksi. Artikkeleissa esitettyjä tietoja tai näkemyksiä ei tule koskaan tulkita suosituksiksi tai sijoitusneuvonnaksi.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *