Decentraland – Ethereumin päälle rakennettu virtuaalimaailma

Decentraland
Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisille

Lohkoketjuteknologia on mahdollistanut useita uusia innovaatioita. Decentraland on lohkoketjuteknologiaan perustuva mukaansatempaava kolmiulotteinen virtuaaliuniversumi. Se on kuitenkin muutakin kuin pelkkä virtuaalimaailma ja pitää sisällään kokonaisen digitaalisen talouden, joka toimii MANA- ja LAND-tokenien avulla. Tutustukaamme pidemmittä puheitta siihen, mikä Decentraland on, miten se toimii ja onko se sama asia kuin metaversumi.

Mikä on Decentraland? Aloittelijan opas

Decentraland on valtava kolmiulotteinen lohkoketjuteknologiaan pohjautuva virtuaalimaailma. Decentralandin käyttäjät voivat omistaa ja kehittää tontteja, ostaa taideteoksia ja NFT:itä sekä käydä kauppaa omistamillaan digitaalisilla resursseilla.

Virtuaalimaailma on käyttäjiensä omistama ja sen toimintaa ohjataan hajautetun autonomisen organisaation (decentralized autonomous organization, DAO) kautta. Decentralandin DAO antaa yhteisön jäsenille valtuudet osallistua projektin hallinnoimiseen. Virtuaalimaailman valuuttana toimii MANA-token, jota voi ostaa useista kryptovaluuttapörsseistä. Decentraland on vallankumouksellinen projekti siksi, että se hyödyntää lohkoketjuteknologiaa tehostamaan kaikkea maan ostamisesta alustan sisäisten transaktioiden tekemiseen.

Decentralandin taustaa

Decentraland on yksi ensimmäisistä projekteista, jotka rakentavat uudenlaista maailmaa – hajautettua Internetiä. Toisin kuin perinteiset videopelit tai verkkoalustat, Decentralandissa käyttäjät oikeasti omistavat digitaalisen omaisuutensa. 

Decentralandin tavoitteena on luoda avoimen lähdekoodin järjestelmä, jossa käyttäjät voivat rakentaa mitä tahansa tähän hajautettuun virtuaalitilaan, olipa kyseessä virtuaalikaupat, online-kasinot, sosiaalisen median alustat tai mitä tahansa muuta voit kuvitella.

Ethereumiin pohjautuva Decentraland avattiin yleisölle vuoden 2020 tammikuussa. Sen ovat kehittäneet Esteban Ordano ja Ari Meilich. He loivat Decentralandista virtuaalisen tilan, joka sisältää digitaalisia kiinteistöjä, tapahtumia sekä muokattavissa olevaa omaisuutta, jolla voi käydä virtuaalimaailmassa kauppaa. Sekä MANA että kaikki pelin sisäinen omaisuus sijaitsevat Ethereumin lohkoketjussa.

Decentralandissa on MANAn lisäksi kaksi muuta tokenia: LAND (ERC-721-token), joka edustaa digitaalisia maapalstoja, sekä Estate (myös ERC-721-token), joka edustaa yhdistettyjä digitaalisia tontteja. ERC-721-tokenit edustavat Decentralandin ainutlaatuista omaisuutta, kun taas ERC-20-tokenit ovat keskenään vaihdettavia tokeneita.

Decentraland toimii Ethereumin päällä

Decentralandin käyttäminen

Kuten monessa muussakin virtuaalimaailmassa, voit liikkua Decentralandissa oman avatarisi avulla. Voit sen kanssa tutkia jatkuvasti kehittyvää karttaa ja digitaalisen maailman kohteita sekä tapahtumia. Voit tutkia ja kommunikoida kaikkialta maailmasta olevien ihmisten kanssa ja uppoutua sosiaalisiin virtuaalikokemuksiin.

Osallistuaksesi aktiviteetteihin, kuten taiteen ostamiseen digitaalisesta taidegalleriasta, kaupankäyntiin Decentralandin asukkaiden kanssa ja opiskeluun Decentraland Universityssä, tarvitset digitaalisia tokeneita. Ethereum yhdistää Decentralandin talouden, teknologian ja eetoksen, tehden siitä samaa aikaa utopistisen digitaalisen kokeilun, kuin viihdetarkoitukseen luodun pelin.

Käyttäjä voi ostaa Decentralandin virtuaalimaailmassa tontteja, joilla hän voi myöhemmin kulkea, rakentaa ja ansaita rahaa. Decentraland mahdollistaa käyttäjilleen luomisen, kokemisen sekä digitaalisen sisällön ja sovellusten kaupallistamisen. Maailmassa ei ole rajoja sille, mitä voit tehdä. Decentraland on maailman ensimmäinen virtuaalitodellisuus ja digitaalinen alusta, joka on kokonaan käyttäjiensä omistuksessa. Ajan myötä Decentralandiin on kehitetty interaktiivisia sovelluksia, virtuaalimaailman sisäisen maksuinfrastruktuurin ja viestintätoimintoja.

Decentralandin toimintaa ohjaavat kaksi erityyppistä tokenia:

LAND – Non-Fungible Token (NFT), jota käytetään määrittämään Decentralandin digitaalisia kiinteistöjä edustavien maapalstojen omistusoikeudet. 

MANA – Kryptovaluutta, joka helpottaa LANDin sekä Decentralandissa käytettävien virtuaalisten tavaroiden ja palveluiden ostamista.

Mikä on MANA?

MANA on kryptovaluutta, joka toimii Decentralandin virtuaalimaailman valuuttana. Se on ERC20-token, jota käytetään tonttien ostamiseen sekä maailman sisäisten tavaroiden ja palveluiden maksamiseen. Digitaalisena valuutana toimimisen lisäksi se tarjoaa myös jokaiselle MANA-omistajalle äänivallan Decentraland DAO:ssa.

Kun ostat LAND-tokenia, Decentraland polttaa MANAn, jolla ostit sen. Decentraland-tiimi myi alun perin jokaisen tontin 1000 MANAlla. Nyt, kun kaikki tontit on myyty ja olemme jälkimarkkinoilla, LAND-hinnat vaihtelevat. Halvimmat LAND-tontit maksavat tuhansia MANA-tokeneita, kun taas suosituimmilla voi olla miljoonien MANA-tokeneiden hintalappu. Decentralandin kallein koskaan myyty digitaalinen LAND-tontti myytiin 900 000 dollarilla.

Mikä on LAND?

Decentralandissa kaikki tontit, joiden kanssa voit olla vuorovaikutuksessa, ovat LANDia. LAND-tokenit ovat NFT:itä, eli uniikkia digitaalista omaisuutta, jota voit ostaa ja omistaa pelissä. Digitaalisen LAND-tontin omistajana voit vapaasti tehdä tontillesi mitä haluat, kuten luoda pelejä, sovelluksia, uhkapelipalveluita tai jopa tapahtumia. Voit myös luoda LAND-pohjaisia palveluita, kuten koulutuksia virtuaalitodellisuudessa, 

LAND siis edustaa yhteisön pelaajien omistamia tontteja. Kuten MANA, se tarjoaa myös äänivallan osana Decentralandin hallintoprotokollaa. LAND-tokenien ei kuitenkaan tarvitse olla lukittuna DAO:ssa. Pelaaja saa LAND-tokenia vastaan kaksi tuhatta ääntä. Pelaajat, joilla on useita tontteja, voivat yhdistää ne yhdeksi Estate-tokeniksi, jonka äänivalta on yhtä suuri kuin siitä koostuvien tonttien äänimäärä.

LAND-tonttien lukumäärää on rajoitettu, ja jokainen LAND-tontti on 33 jalkaa x 33 jalkaa, mutta niiden korkeudella ei ole rajoituksia. LAND Estates -ominaisuuden avulla voit helpommin hallita alueitasi yhdistelemällä vierekkäisiä tontteja.

Miten sijoittaa Decentralandiin?

Jos aiot ryhtyä virtuaaliseksi kiinteistönvälittäjäksi ja flippaamaan digitaalisia tontteja mahdollisella tuotolla, sinun on ensin ostettavaa Decentralandin natiivikryptovaluuttaa MANAa. MANAa voi ostaa lähes kaikista suurista kryptovaluuttapörsseistä. MANA löytyy muun muassa Binancen, Krakenin, Coinbasen, Kucoinin FTX:N ja Geminin valikoimasta.

Tarvitset lisäksi Ethereum-pohjaisen kryptovaluuttalompakon, jossa säilyttää tokeneitasi. Bittiraha suosittelee Metamaskia.


Miten Decentraland toimii?

Decentralandin tavoitteena on luoda virtuaalinen jaettu tila, joka on sen asukkaiden omistama ja jota kukaan muu ei hallitse. Toisin kuin perinteisillä sosiaalisen median alustoilla, Decentralandissa omistat digitaalisen sisältösi. Tämä tarkoittaa, että jos luot avatarin Decentralandissa, voit myydä sen tai antaa sen toiselle käyttäjälle.

Lohkoketjuteknologiaa hyödyntävä hajautettu virtuaalitodellisuus mahdollistaa digitaalisten esineiden luomisen, joilla käyttäjät voivat käydä kauppaa. Decentraland hyödyntää Ethereum-lohkoketjua digitaalisen maan omistajuuden seuraamiseksi, ja se edellyttää, että käyttäjät pitävät MANA-tokenia ​​Ethereum-lompakossa voidakseen olla yhteydessä sen ekosysteemiin. Digitaaliset resurssit, kuten tontit, tallennetaan NFT:inä Ethereum-lohkoketjuun.

Decentraland antaa käyttäjiensä luoda omia virtuaalitodellisuusmaailmojaan, kaupallistaa sisältöä ja jopa ansaita Decentraland-tokeneita isännöimällä muita käyttäjiä heidän luomassa maailmassaan. Lisäksi kehittäjät voivat vapaasti innovoida Decentralandin alustalla suunnittelemalla animaatioita ja interaktiivisia toimintoja virtuaalikiinteistöissään.

Decentraland ylläpitää omaa lohkoketjuaan nimeltään Ethereum Aland, joka antaa käyttäjille mahdollisuuden tehdä tapahtumia lohkoketjussa. Lohkoketju on ainutlaatuinen siinä mielessä, että sisällön omistajuustiedot ovat täysin turvattuja ja sensuurinkestäviä – kukaan ei voi muuttaa tai sensuroida sisältöä Decentralandissa, koska se on rakennettu vahvan salauksen vertaisverkkoon. 

Muutokset Decentraland-ohjelmistoon toteutetaan joukolla lohkoketjupohjaisia älysopimuksia, joiden avulla MANA:n omistajat voivat äänestää muutospäivityksistä, maahuutokaupoista ja uusien kehityshankkeiden tuista.

Arkkitehtuuri

Decentralandissa on monia kerroskomponentteja, jotka on kehitetty käyttämällä Ethereumin älysopimuksia. 

Konsensuskerros ylläpitää kirjanpitoa, joka seuraa tonttien omistajuuksia. Jokaisella LAND-lohkolla on ainutlaatuiset koordinaatit, omistaja ja viittaus lohkon sisältöä kuvaavaan metatiedostoon.

Sisältökerros hallitsee, mitä kullakin tontilla tapahtuu, ja se sisältää erilaisia ​​tiedostoja, joita tarvitaan tonttien renderöimiseen:

  • Sisältötiedostot – viittaavat kaikkeen staattiseen ääni- ja kuvamateriaaliin
  • Script-tiedostot – määrittävät viitatun sisällön sijainnin ja käyttäytymisen
  • Vuorovaikutuksen määritelmä – vertaisvuorovaikutus, kuten eleet, puhechat ja viestit.

Lopuksi, reaaliaikainen kerros helpottaa sosiaalista vuorovaikutusta Decentralandissa käyttäjien avatarien avulla, kuten puhechatia ja viestien lähettämistä.

Marketplace ja Builder

Virtuaaliympäristön ulkopuolella toimii markkinapaikka, sekä drag-and-drop -editori, jolla käyttäjät voivat luoda asioita.

Markkinapaikka antaa osallistujille mahdollisuuden hallita ja vaihtaa LAND-tokeneita, joista maksetaan MANA-tokeneilla. Omistajat voivat käyttää kauppapaikkaa tonttien ja muiden pelin sisäisten esineiden, kuten asusteiden ja nimien ostamiseen, myymiseen ja vaihtamiseen. Kaikki transaktiot tapahtuvat Ethereum-lompakoiden välillä, ja siksi Ethereumin verkko tarkistaa ne ja transaktiot kirjautuvat sen lohkoketjuun.

Decentralandin rakennustyökalut antavat käyttäjille valtuudet luoda ainutlaatuisia kokemuksia LAND-tonteillaan. Interaktiiviset tapahtumat on suunniteltu editor-työkalun avulla, jossa kehittäjät voivat käyttää kustomointityökaluja sekä maksujen implementointia.

Hajautetun virtuaalitodellisuuden hyödyt

Hajautetulla virtuaalitodellisuudella on monia etuja ja hyötyjä verrattuna keskitettyyn virtuaalitodellisuuteen.

Vapaus

Virtuaalitodellisuus on mukaansatempaava ja interaktiivinen kokemus. Teknologian kehittyessä tarvitsemme parempia tapoja hallita luotavaa sisältöä. Decentralandin maailmassa käyttäjät omistavat itse digitaalisen omaisuutensa, mikä antaa heille täydellisen hallinnan ja vapauden tehdä niillä omaisuudellaan mitä haluavat – käydä kauppaa, vaihtaa tai säilyttää.

Omistajuus

Decentraland käyttää lohkoketjuteknologiaa kaikkeen, aina maan ostamisesta itse alustalla tapahtuviin tapahtumiin. Vallankumouksellinen lähestymistapa antaa käyttäjille sen, mitä he ansaitsevat – omistusoikeuden digitaalisiin resursseihinsa ilman, että keskitetty yritys voi ottaa niitä hallintaansa tai veloittaa digitaalisista tuotteista kovaa hintaa.

Decentraland siis demokratisoi virtuaalitodellisuutta tuomalla sen kaikkien ulottuville ja samalla varmistamalla, että käyttäjillä on täysi omistusoikeus luomuksiinsa.

Yksityisyys

Decentralandin virtuaalitodellisuus on suunniteltu täysin yksityiseksi. Decentralandissa sinulla on täydellinen vapaus päättää kokemuksistasi – kukaan muu ei voi hallita sitä, mitä teet Decentralandin virtuaalimaailmassa. Tämä eroaa huomattavasti “tavallisesta” metaversumista, jotka ovat edelleen hyvin riippuvaisia keskitetyistä palvelimista ja teknologioista.

Onko Decentraland sama asia kuin metaversumi?

Metaversumi (eng. Metaverse) on kryptovaluuttoja ja teknologiaa koskevissa keskusteluissa yksi tuoreimpia trendisanoja. Metaversumilla viitataan usein virtuaalitodellisuuteen, mutta sille ei ole olemassa vielä yhtä tiettyä määritelmää. 

Jotkut uskovat, että metaversumi on konsepti, jonka toteutumisessa kestää vielä 10 vuotta. Näin ollen Decentralandia ei laskettaisi metaversumiksi. Toiset taas pitävät metaversumia virtuaalisena ekosysteeminä, jossa eri virtuaalimaailmat kohtaavat. Metaversumissa vierailijat voivat käyttää erilaisia palveluita ja sovelluksia, jotka tarjoavat monia käyttötarkoituksia. Tällä määritelmällä Decentraland olisi osa laajempaa metaversumiekosysteemiä.

Metaversumin uskotaa perustuvan keskitettyyn palvelinjärjestelmään, jollainen Decentraland sen hajautetun luonteensa puolesta ei ole. Keskitetyt palvelimet tarkoittavat, että koko virtuaalimaailma olisi olemassa verkossa ainoastaan yhden tietokonejärjestelmän kautta. Decentraland käyttää lohkoketjuteknologiaa ja perustuu hajautettuun tilikirjajärjestelmään tallentaen tietoja hajautettuun tietokoneiden verkkoon yhden palvelimen sijasta. Hajauttaminen lisää käyttäjien tietoturvaa ja verkon luotettavuutta.

Yhteenvetona voi sanoa, että Decentralandissa on metaversumin kaltaisia piirteitä, kuten The Sandboxissa, Enjinissä, Bloktopiassa ja Star Atlaksessa. Se ei täysin täytä metaversumin piirteitä, mutta on jatkuvasti mukana keskusteluissa. Metaversumit ovat keskitettyjä edelleen rakenteille olevia konsepteja, kun taas Decentraland oli ensimmäinen hajautettua lohkoketjuteknologiaa hyödyntävä virtuaalitodellisuusprojekti.

Yhteenveto

Decentraland on käyttäjien omistama Ethereum-pohjainen virtuaalimaailma, jossa voit pelata, tutkia ja olla vuorovaikutuksessa aktiviteettien, tapahtumien sekä toisten ihmisten kanssa. Voit myös ostaa tontteja, joille voit rakentaa, käydä kauppaa markkinapaikoilla ja luoda sovelluksia. Decentralandin kolmella tokenilla – MANA, LAND ja Estate – on kaikilla rooli Decentralandin talouden pyörittämisessä. Decentralandia hallinnoivat sen käyttäjät Decentraland DAO:n kautta, joka on hajautettu autonominen organisaatio.

Usein kysytyt kysymykset & Decentraland kokemuksia

Mitä laitteita tai ohjelmistoja tarvitaan Decentralandin pelaamiseen?

Tarvitset tietokoneen tai Macin, Internet-yhteyden ja selaimen. Decentraland suosittelee pelaamiseen Chromea, Firefoxia tai Bravea. Vaatimukset tietokoneen suorituskyvylle löydät täältä.

Tarvitseeko pelaamiseen kryptovaluuttalompakkoa?

Lompakko ei ole välttämättömyys, mutta se on suositeltavaa, jotta saa parhaan kokemuksen irti Decentralandista. Lompakko toimii henkilökohtaisena tilinä ja pitää digitaalisen omaisuuden, kuten MANA-tokenit ja kiinteistöt sekä edistymisen turvassa. 

Toimii Decentraland omassa lohkoketjussaan?

Decentraland käyttää Ethereum-lohkoketjua tallentaakseen ja tarkistaakseen tietoja LAND-omistuksista ja niiden sisällöstä. Se ei siis toimi omassa itsenäisessä lohkoketjussaan.

Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisille

Uskomme Bittirahalla vahvasti, että kryptovaluutoista tulee osa jokapäiväistä elämäämme. Missionamme on tehdä kryptovaluutoista helposti saatavilla olevia kaikille, kokemuksesta ja tietotaidosta riippumatta. Luo tili ja sijoita Bitcoiniin helposti Coinmotionissa.

Vastuuvapauslauseke: Esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajan (kirjoittajien) omia, eikä niitä voida pitää Bittirahan / Coinmotionin virallisina kantoina. Annetut tiedot voivat muuttua ilman erillistä ilmoitusta, sekä myös erityisesti markkinan nopean vaihtelun vuoksi. Artikkeleissa esitettyjä tietoja tai näkemyksiä ei tule koskaan tulkita suosituksiksi tai sijoitusneuvonnaksi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *