MetaMask — mikä se on ja mihin sitä käytetään?

MetaMask
Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisille


Kryptovaluuttojen maailma on täynnä erilaisia palveluita ja käsitteitä, jotka sijoittajan on hyvä tuntea ymmärtääkseen kryptovaluuttojen ja lohkoketjujen toimintaa. Nykyään yksi tärkeimpiä ja suosituimpia palveluita varojen lähettämiseen, vastaanottamiseen ja säilyttämiseen on MetaMask. Olet saattanut kuulla MetaMaskista aiemmin tai ehkä jopa käyttää sitä. Tämä artikkeli on sinulle, joka haluat tietää mikä MetaMask on, miten se toimii ja miten sitä käytetään. Kerromme sinulla kaiken tarvittavan siitä, mikä on MetaMask.

Mikä MetaMask on ja mihin se on tarkoitettu?

Lyhyesti:

  • MetaMask on kryptovaluuttalompakko, jonka avulla käyttäjät voivat lähettää, vastaanottaa tai säilyttää Etheriä ja muita ERC-20-tokeneita. 
  • MetaMask on yleisin hajautettujen sovellusten, eli dappien, kanssa toimiva kryptolompakko. 

Uuden sukupolven internet, Web 3.0, on rakentumassa kryptovaluuttojen ja hajautettujen sovellusten (decentralized apps, DApps) pohjalle. Arvoa siirretään digitaalisessa muodossa aivan eri tavalla kuin aikaisemmin. Hajautettuihin sovelluksiin tarvitsee vain harvoin luoda tunnuksia ja kirjautua sähköpostin avulla. Niitä käyttääksesi tarvitset käyttäjäystävällisen käyttöliittymän, eli kryptovaluuttalompakon. Lompakon yhdistäminen palveluun onnistuu korkeintaan parilla hiiren klikkauksella. Moni hajautettu sovellus kysyy, minkä lompakon haluaisit palveluun yhdistää, ja koska suurin osa hajautetuista sovelluksista ja DeFi-palveluista toimii Ethereumin päällä, MetaMask on yleisin palveluiden kanssa toimiva lompakko. 

MetaMask on yksi maailman suosituimmista kryptolompakoista. Sen tavoitteena on olla portti Web 3.0:n, hajautetun rahoituksen ja NFT:iden maailmaan. Ennen kuin tutustumme tarkemmin MetaMaskiin, käykäämme lyhyesti läpi kryptovaluuttalompakoiden toimintaperiaatteet. Jos olet jo kokenut kryptokonkari ja tiedät miten lompakot toimivat, voit suunnata suoraan seuraavaan osioon. Jos puolestaan olet vasta aloittanut matkasi kryptovaluuttojen kaninkoloon, suosittelemme lukemaan alla olevan.

Bitcoin-lompakko ja bitcoinit näppäimistöllä

Mitä ovat kryptovaluuttalompakot?

Kuten kolikoita, seteleitä ja pankkikortteja, myös kryptovaluuttoja säilytetään lompakossa. Kryptolompakot eroavat kuitenkin hieman perinteisistä nahkalompakoista. Kryptolompakon avulla pääset tietokoneeltasi, puhelimeltasi tai muulta päätelaitteelta käsiksi lohkoketjussa oleviin varoihisi. Jokaisella kryptolompakolla on oma uniikki osoitteensa, josta voi lähettää ja johon voi vastaanottaa kryptovaluuttaa.

Kryptovaluutat toimivat ja liikkuvat lohkoketjussa, joka toimii julkisena tilikirjana. Kun siirrät kryptovaluuttaa lompakosta, ne kulkeutuvat lohkoketjua pitkin toiseen lompakkoon. Suurin osa saatavilla olevista kryptolompakoista on ilmaisia, lukuun ottamatta fyysisiä, niin kutsuttuja kylmälompakoita. Käsittelemme tässä artikkelissa ilmaista kryptolompakkoa MetaMaskia, joka tukee pääasiassa Ethereum-pohjaisia tokeneita.

Lue lisää kryptovaluuttojen turvallisesta säilytyksestä:

Mikä on MetaMask?

MetaMask on ConsenSys Softwaren kehittämä ja vuonna 2016 julkaistu kryptovaluuttalompakko. ConsenSys on lohkoketjuohjelmistoyritys, joka keskittyy Ethereum-pohjaisiin työkaluihin ja infrastruktuuriin. 

MetaMaskin avulla käyttäjät voivat käyttää hajautettujen sovellusten Web 3.0-ekosysteemiä. MetaMask on saatavilla selainlaajennuksena sekä mobiilisovelluksena. MetaMaskin selainlaajennus toimii Chromen, Firefoxin, Braven, Operan ja Microsoft Edgen kanssa. Applikaation voi ladata sekä iOS- että Android-laitteille. 

MetaMask toimii, kuten mikä tahansa muukin selainlaajennus. Kun se on asennettu, käyttäjä voi luoda itselleen ilmaisen kryptovaluuttalompakon, johon voi tallettaa Etheriä sekä muita ERC20-tokeneita. Lompakon kautta voi suorittaa transaktioita mihin tahansa Ethereum-osoitteeseen. Kun luot lompakon, muista ottaa salausavaimet hyvään talteen, mielellään paperille. ÄLÄ IKINÄ anna salausavaimia kenellekään. 

MetaMask toimii helposti selainlaajennuksen avulla.

MetaMaskilla on nykyään yli 21 miljoonaa kuukausittaista käyttäjää ja se on yksi maailman suosituimpia lompakoita kryptovaluuttasijoittajien, DeFi-käyttäjien ja ohjelmistokehittäjien keskuudessa. MetaMask oli muutaman vuoden ajan tavallinen ja simppeli kryptolompakko Ethereum-pohjaisille tokeneille ja vain yksi muiden lompakoiden joukossa. Tuolloin lohkoketjuteknologiaa hyödyntäviä palveluita ja sovelluksia oli vain vähän. Ethereumin ja sen päälle kehitettyjen DeFi-sovellusten suosio kuitenkin lähti räjähdysmäiseen kasvuun vuosina 2020 ja 2021, jolloin MetaMaskista tuli Ethereumia käyttävien ykkösvaihtoehto. Kaikkien DeFi-palveluiden käyttöön tarvitsee Web 3.0-yhteensopivan kryptolompakon. Kaikki lompakot eivät ole DeFi-yhteensopivia, mutta MetaMask toimii käytännössä jokaisen Ethereumin päälle luodun DeFi-applikaation, sekä monen muun sovelluksen kanssa.

MetaMaskin kautta saat yhteyden Ethereumin ekosysteemiin ja satoihin ERC20-tokeneihin. Se toimii globaalisti ja tarvitset lompakon käyttämiseen ainoastaan internet-yhteyden ja päätelaitteen. MetaMask tarjoaa käyttäjille helpon ja turvallisen tavan kommunikoida lohkoketjun päälle rakennettujen sovellusten kanssa. Kuten mikä tahansa kryptolompakko, MetaMask antaa sinulle salausavaimen 12 tai 24 satunnaisen sanan muodossa. Nämä sinun tulee ehdottomasti ottaa hyvään talteen. Lisäksi luot omavalintaisen salasanan MetaMaskiin, joka turvaa varojasi sekä selainlaajennuksessa että mobiilisovelluksessa, ja pääset sen avulla helposti käsiksi varoihisi. MetaMask tarjoaa myös mahdollisuuden varmuuskopioida lompakkosi.

Yhdistämällä MetaMaskin Ethereum-pohjaisiin hajauttettuihin sovelluksiin käyttäjät voivat käyttää tokeneitaan peleissä, käydä niillä kauppaa hajautetuissa pörsseissä (decentralized exchange, DEX), ja ostaa NFT:itä. Se avaa käyttäjille myös portin hajautetun rahoituksen eli DeFin maailmaan ja tarjoaa tavan käyttää erilaisia DeFi-sovelluksia, kuten suomalaista lainaukseen erikoistuvaa Aave-protokollaa.

MetaMaskin hyvät ja huonot puolet

MetaMask perustuu avoimeen lähdekoodiin, eli kaikki MetaMaskin koodi on avoimesti yhteisön käytettävissä ja muokattavissa. Yhteisön sovelluskehittäjät voivat tarkistaa ja päivittää avoimen koodin ohjelmistoja, joten MetaMaskia parannellaan jatkuvasti. Avoin lähdekoodi on aina positiivinen ominaisuus, sillä se kertoo läpinäkyvyydestä.

MetaMask toimii hierarkkisella järjestelmällä, joka mahdollistaa käyttäjälle lompakkonsa varmuuskopioinnin. MetaMaskissa on sisäänrakennettu osto-ominaisuus, joten voit ostaa Ethereumia tai ERC20-tokeneita suoraan lompakostasi. MetaMask tunnetaan myös laadukkaasta ja ympärivuorokautisesta asiakastuestaan.

MetaMaskin käyttöliittymä on hyvin yksinkertainen. Lompakon luomisen jälkeen sitä on helppo käyttää. Kaikki ominaisuudet on esitelty selkeästi ja kryptovaluuttojen lähettäminen sekä vastaanottaminen onnistuu mutkitta parilla klikkauksella.

MetaMaskin salausavaimet tallennetaan paikallisesti vain käyttäjän selaimeen eikä etäpalvelimelle. Tämä antaa käyttäjälle enemmän kontrollia julkisesta avaimestaan ja salausavaimestaan.

MetaMaskin vahvuudet

  • MetaMask perustuu avoimeen lähdekoodiin. Tämä tarkoittaa, että yhteisö voi osallistua sen kehitykseen ja MetaMaskin takana onkin suuri yhteisö ohjelmistokehittäjiä.
  • MetaMask käyttää asetuksia, jotka auttavat käyttäjiä varmuuskopioimaan tilinsä
  • MetaMaskissa on integroidut ShapeShift- ja Coinbase-swapit, jotta ETH- ja muiden ERC-20-tokenien vaihtaminen on helppoa
  • MetaMaskin käyttöliittymä on käyttäjäystävällinen ja sen oppii nopeasti
  • MetaMaskilla on luotettava asiakastuki

MetaMaskin heikkoudet

  • Online-lompakoilla, eli niin sanoituilla kuumalompakoilla, on suurempi riski joutua hakkeroinnin kohteeksi, kuin fyysisillä kylmälompakoilla.
  • Vaikka MetaMask ei pääse käsiksi tietoihisi, käyttämäsi selain pääsee. Useimmat selaimet, kuten Chrome, keräävät käyttäjätietoja, jotka voivat vaarantaa yksityisyyden.

MetaMask ja Ethereum

MetaMask on tärkeä osa Ethereum-ekosysteemiä ja -yhteisöä. Sillä on yli 20 miljoonaa aktiivista käyttäjää, ja se kasvaa edelleen hurjaa tahtia.

MetaMask toimii eräänlaisena linkkisiltana selaimen ja Ethereumin lohkoketjun välillä. Ethereum on lohkoketjuun lukituilla varoilla mitattuna suurin DeFi-alusta, jonka lisäksi Ethereumilla on ylivoimaisesti eniten sovelluskehittäjiä koko kryptoekosysteemistä. Ethereumin suosio perustuu siihen, että se antaa kehittäjille mahdollisuuden luoda omia hajautettuja sovelluksiaan, eli dAppeja lohkoketjun päälle. Ethereum tukee myös älysopimuksia, jotka ovat avainroolissa hajautettujen sovellusten toiminnassa.

Kuten ehkä tiedät, Ethereumin natiivi kryptovaluutta, tai oikeastaan token, on Ether. Suurin osa Ethereumin lohkoketjun päälle rakennetuista tokeneista on ERC20-tokeneita. ERC20 on noussut johtavaksi tekniseksi standardiksi; sitä käytetään kaikissa Ethereumin lohkoketjun älysopimuksissa tokenin implementoinnissa ja se tarjoaa kasan sääntöjä, joita kaikkien Ethereum-pohjaisten tokenien on noudatettava.

MetaMask on Ethereum-selainlaajennus, joka toimii Ethereum-lompakkona ja Ethereum-pohjaisten dApps-sovellusten käyttöliittymänä. Siksi MetaMask-lompakkoa voidaan käyttää Ether- ja ERC20-tokeneiden avainten tallentamiseen selaimissa, kuten Chromessa, Bravessa ja Firefoxissa. Sen avulla käyttäjät voivat myös selata Ethereum-lohkoketjua tavallisesta selaimesta.


Onko MetaMask turvallinen?

Turvallisuus on yksi tärkeimmistä kryptopalvelujen kulmakivistä. Ekosysteemissä tapahtuu reguloinnin puutteen takia paljon vilppiä, huijauksia sekä tietoturvavuotoja, joten pitkällä tähtäimellä toimivien palveluntarjoajien on yksinkertaisesti pakko pitää turvallisuusstandardinsa äärimmäisen korkealla. Sijoittajien ja käyttäjien luottamus häviää hetkessä, jos yritys ei ota turvallisuutta vakavasti. Mainitsimme aiemmin, että online-lompakot ovat alttiimpia hakkeroinnille. Mitä se tarkoittaa ja onko MetaMask turvallinen? 

On totta, että online-lompakoilla on suurempi riski joutua hakkeroinnin kohteeksi kuin kylmälompakoilla. Tämä johtuu siitä, että MetaMaskin kaltaiset niin sanotut hot walletit ovat jatkuvasti online-yhteydessä. Fyysiset kylmälompakot puolestaan ovat offline-tilassa aina, paitsi kun ne yhdistetään tietokoneeseen. MetaMask on avoimen lähdekoodinsa ja yhteisön jatkuvan kehittämisen ansiosta online-lompakoksi turvallinen, eikä se ole koskaan joutunut suuren hakkeroinnin kohteeksi. Yleisin MetaMask-käyttäjiä koskeva riski on phishing-hyökkäys, jossa huijari koittaa kalastella tietojasi, kuten lompakon salausavaimia, salasanoja tai käyttäjätunnuksia.

Esimerkki MetaMask-käyttäjään kohdistuvasta phishing-hyökkäyksestä

Matti työskentelee tietokoneellaan pitäen useita välilehtiä auki selaimessaan. Hän avaa MetaMaskin lukituksen tehdäkseen transaktion. Hyökkääjä näkee avoimien välilehtien kautta, että Matti käyttää MetaMaskia.

Hyökkääjä lähettää Matille pop-up-viestin, jossa lukee, että Matin tekemä transaktio epäonnistui. Tätä tapahtuu välillä, joten Matti ei huolestu ja syöttää salasanansa suorittaakseen transaktion uudelleen. Hyökkääjällä on nyt pääsy Matin MetaMask-lompakkoon.

Tämänkaltainen riski on online-lompakoille yleinen. MetaMask työskentelee paikatakseen ongelmia, mutta käyttäjät ovat itse vastuussa omasta tietoturvastaan. Käytä aina vain yhtä välilehteä kerrallaan, kun teet transaktioita ja pidä lompakkosi lukittuna, kun et käytä sitä!

Miten aloittaa MetaMaskin käyttö?

Vaikka se saattaa tuntua alkuun monimutkaiselta, MetaMask on yksi yksinkertaisimmista Ethereum-lompakoista ja dapp-selaimista. Sen asentaminen vie ainoastaan muutaman minuutin.

Tarvitset MetaMaskin käyttämiseen joko Firefoxin, Edgen, Operan tai Chromium-pohjaisen selaimen, kuten Braven tai Chromen. Ensin sinun on ladattava ja asennettava virallinen MetaMask-laajennus/lisäosa selaimellesi; joko Google Chrome -laajennus tai Firefox-lisäosa selaimestasi riippuen.


Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisille


Uskomme Bittirahalla vahvasti, että kryptovaluutoista tulee osa jokapäiväistä elämäämme. Missionamme on tehdä kryptovaluutoista helposti saatavilla olevia kaikille, kokemuksesta ja tietotaidosta riippumatta. Luo tili ja sijoita Bitcoiniin helposti Coinmotionissa.


Vastuuvapauslauseke: Esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajan (kirjoittajien) omia, eikä niitä voida pitää Bittirahan / Coinmotionin virallisina kantoina. Annetut tiedot voivat muuttua ilman erillistä ilmoitusta, sekä myös erityisesti markkinan nopean vaihtelun vuoksi. Artikkeleissa esitettyjä tietoja tai näkemyksiä ei tule koskaan tulkita suosituksiksi tai sijoitusneuvonnaksi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *