Kryptomarkkinat lähellä uusia ennätyksiä – Viikkokatsaus 35/2021

Mainiota syyskuuta, kunnianarvoiset kryptokansalaiset. Kesän loppu tuo yleensä mukanaan sateista ja kylmenevää säätä, mutta Bitcoinin osalta auringonpaiste ei ole ainakaan vielä väistynyt. Vanhimman ja vankimman kryptovaluutan kurssi on toistaiseksi pysytellyt 50 000 dollarin tuntumassa ja saaneet ennustajat ja oraakkelit aprikoimaan, miten korkeita tasoja saatamme loppuvuodesta kolkutella. Ainakin Bloombergin tuoreen kryptoraportin mukaan Bitcoin saattaa olla matkalla kohti sataatuhatta dollaria, eli tuplasti nykyisiä lukemia.

Tällä viikolla katsastamme tarkemmin kyseistä syyskuun raporttia ja sen ennusteita. Lisäksi mainitsemme altcoinien noususta, jonka myötä myös kaikkien kryptovaluuttojen kokonaismarkkina-arvo on kivunnut lähelle uutta ennätystä. Samalla kryptoadaptaatio on saanut vauhtia Australiassa, jossa jopa kuudennes väestöstä nykyään omistaa bitcoineja tai muita kryptoja.

Muissa uutisissa kerromme kryptojen varjopuolista, eli Chainalysiksen kryptorikollisuutta koskevasta vuosiraportista sekä takavuosien BitConnect-huijarin oikeudenkäynnistä. Lisäksi USA:n edellinen presidentti Donald Trump on esiintynyt haastattelussa, jossa omien sanojensa mukaan pitää kryptoja katastrofina.

Edellisen katsauksen voit lukea täältä.

Ennusteiden mukaan loppuvuosi 2021 saattaa muistuttaa vuoden 2017 härkämarkkinaa.

Bloomberg: Bitcoin matkalla kohti 100K dollaria

Bloombergin tuoreen syyskuun raportin mukaan Bitcoinilla ja muilla kryptovaluuttojen voi viime kuukausina nähdyn korrektion jälkeen olla ruusuinen tulevaisuus edessään. Raportissa mediayhtiöjätin johtava strategisti Mike McGlone ennustaa Bitcoinin olevan matkalla kohti sataatuhatta dollaria ja muodostumassa globaaliksi reservivaluutaksi.

”Näemme tulevaisuuden, jossa Bitcoin täydentää dollaria digitaalisena reservivaluuttana,” McGlone toteaa raportissa.

Vaikka kuusilukuiset kurssiennusteet Bitcoinille eivät ole mitään uutta, McGlonen pitkän aikavälin arvio asettaa Bitcoinin lähelle globaalin talousjärjestelmän keskiötä. Myös muut Bitcoin-harrastajat ja asiantuntijat ovat pitkään argumentoineet, että kryptovaluutta tulee aikanaan kypsymään globaaliksi reservivaluutaksi. Nämä näkemykset ovat saaneet pontta keskuspankkien rahavarantojen inflaatiosta, joka on johtanut taloudelliseen epätasa-arvoon ja kohonneisiin kuluttajahintoihin.

Bitcoinin arvopotentiaali on tunnustettu myös institutionaalisten tahojen toimesta. Muun muassa jättipankki JPMorgan Chase ja kansainvälinen varainhoitoyhtiö Blackrock ovat todenneet, että Bitcoin on valtaamassa kullalta markkinaosuutta arvonsäilyttäjänä.

Bitcoinin kurssi nousi perjantaina kohti 51 000 dollaria samalla kun laajemmat kryptovaluuttamarkkinat saavuttivat yli kolmen kuukauden huipun. Kirjoitushetkellä kaikkien kryptovaluuttojen markkina-arvo on jo lähellä uutta historiallista ennätystä.

Mikäli Bloombergin analyysiin on uskomista, saattaa Bitcoinin arvo pian matkata Kuuhun ja sen ohi.

Kryptovaluuttojen markkina-arvo tuplaantunut heinäkuusta

Myös altcoinit, eli vaihtoehtoiset kryptovaluutat, ovat nousseet Bitcoinin vanavedessä. Esimerkiksi toisiksi suurin kryptovaluutta Ethereum on pitkästä aikaa saavuttanut yli 4 000 dollarin tason samalla kun Bitcoinin pikkusiskona tunnettu Litecoin on kiivennyt reilusti yli 200 dollarin. Myös pienemmät altcoinit ovat kasvattaneet markkina-arvoaan, ja perjantaina osa näistä saavutti kymmenien prosenttien päivittäisen nousun.

Samalla kryptovaluuttojen kokonaismarkkina-arvo on tuplaantunut kahden kuukauden aikana. Heinäkuussa kaikkien kryptovaluuttojen markkina-arvo vajosi 1,2 biljoonaan dollariin, josta se nyt on noussut kaksinkertaisiin lukemiin lähes 2,4 biljoonaan dollariin. Tämä on lähellä aiempaa toukokuun ennätystä, jolloin kryptovaluuttojen markkina-arvo saavutti hetkellisesti yli 2,5 biljoonaa dollaria.   

Altcoineilla on tapana nousta aaltomaisesti Bitcoinin nousupyrähdysten yhteydessä niitä edeltäen tai seuraten. Koska altcoineilla on pienempi markkina-arvo, vaativat niiden hintaheilahdukset pienemmän määrän pääomaa kuin Bitcoinin vastaavat likkeet. Tämä tarkoittaa sitä, että altcoinit voivat helpommin nousta prosentuaalisesti Bitcoinia enemmän, mutta sisältävät vastaavasti myös rajumpien romahdusten riskejä. 

Kryptojen kokonaismarkkina-arvo on taas lähellä uusia ennätyksiä.

Joka kuudes australialainen omistaa kryptoja

Seitsemäntoista prosenttia, eli enemmän kuin yksi kuudesta australialaisesta omistaa nykyään kryptovaluuttoja, ilmenee tuoreesta kyselytutkimuksesta. Kokonaisuudessaan Australian krypto-omistukset muodostavat yli 8 miljardia USA:n dollareissa laskettuna.

Finder Consumer Sentiment Trackerin 2. syyskuuta julkaiseman raportin tulokset koostuivat tuhannen Australian asukkaan vastaamaan kyselytutkimukseen. Tutkimuksen mukaan suosituin kryptovaluutta oli Bitcoin, jota omisti 9% eli lähes joka kymmenes kansalaisista. 8% puolestaan kertoivat omistavansa Ethereumia, 5% Dogecoinia ja 4% Bitcoin Cashia.

Tutkijoiden yllätykseksi 35% vastaajista kertoivat, että uskovat Bitcoinin ennen pitkää ylittävän perinteisen valuutan käyttömäärissä. Tämä tarkoittaa, että yksi kolmesta australialaisista uskoo Bitcoinin päihittävän fiat-valuuttojen käytön vuoteen 2050 mennessä.

50% vastaajista puolestaan pitivät Bitcoinia legitiiminä sijoituksena, kun taas 49% kertoivat, etteivät ole lainkaan kiinnostuneita kryptoista. Suurimpana syynä jälkimmäisen ryhmän vastahakoisuudelle nimettiin kryptomarkkinoiden volatiliteetti, koettu riski ja tiedon puute. Vastaajat kuitenkin totesivat voivansa harkita sijoittamista Bitcoiniin, jos ymmärtäisivät sen toimintaa paremmin.

Australiassa kryptosijoitus alkaa jo olla valtavirtaa – ja odotetusti kasvamassa tiedon lisääntyessä.

BitConnect-huijari tunnusti syyllisyytensä

Vuosina 2016-2018 toimineen BitConnect-huijauksen yksi päätoimijoista on myöntänyt syyllisyytensä tuomioistuimen edessä Yhdysvalloissa. Lehdistötiedotteen mukaan 44-vuotias Glenn Arcaro oli yksi laajan BitConnect Referral Program-nimellä kulkeneen pyramidihuijauksen suurimmista vastuuhenkilöistä.

Vuonna 2018 paljastunut huijaus onnistui väitetysti petkuttamaan tuhansilta sijoittajilta arviolta 2 miljardia dollaria. Arcaro on itse tunnustanut tienanneensa noin 24 miljoonaa dollaria toiminnastaan BitConnectin promoottorina mainostamalla väitettyä lainaohjelmaa sosiaalisessa mediassa.

Mikäli Arcaro tuomitaan petoksesta, voi häntä odottaa jopa 20 vuoden vankeustuomio ja suuret korvausvaatimukset. Lisäksi Yhdysvaltain arvopaperikomissio on nostanut erillisiä petossyytteitä Arcaroa ja BitConnectin perustajaa Satish Kumbhania vastaan.  

BitConnectin tapaus on muistutus siitä, että kryptosijoittajien kannattaa aina tutkia kohteensa huolellisesti.

Chainalysis julkaisi vuosiraportin kryptorikollisuudesta

Lohkoketjuanalyysifirma Chainalysis on julkaissut vuosiraportin kryptovaluuttarikollisuudesta. Kattavassa raportissa käydään läpi maantieteellisiä jakaumia ja tilastoja laittoman kryptovaluuttatoiminnan saralla.

Chainalysiksen raportin mukaan Afrikka johtaa suhteellisella osuudella rikollista alkuperää olevien kryptojen lähetyksessä sekä vastaanotossa. Toista sijaa pitää Itä-Eurooppa, jonka jälkeen tulevat Latinalainen Amerikka ja Länsi-Eurooppa. Lisäksi listassa mainitaan Aasian alueet, Lähi-Itä ja Pohjois-Amerikka.

Raportti huomioi kuitenkin, että suhteellisista osuuksista huolimatta Itä-Euroopalla on kokonaisuudessaan suurempi kryptovaluuttatalous kuin Afrikalla. Tästä kokonaisuudesta noin 0,5 prosentin arvioidaan liittyvän rikolliseen toimintaan. Puhtaalla arvolla laskettuna Itä-Eurooppa pitää myös kakkossijaa kryptorikollisuudessa Länsi-Euroopan takana. Lisäksi raportti nostaa esiin, että Itä-Euroopassa sijaitsee maailman suurin darknet-markkinapaikka Hydra.

Suurin osuus laittomista kryptosiirroista koostui erilaisista kryptovaluuttoihin liittyvistä huijauksista. Aluekohtaisesti vaihtelevat toiseksi ja kolmanneksi suurimmat osuudet olivat puolestaan varastetut varat sekä darknet-markkinat.  

Suurista volyymeistaan huolimatta kryptorikollisuus muodostaa edelleen murto-osan koko markkinasta.

Entinen USA:n presidentti pitää kryptoja katastrofina

Yhdysvaltojen 45. presidentti Donald Trump on esiintynyt Fox Businessin haastattelussa viime perjantaina. Trumpia haastateltiin talouteen liitttyvistä kysymyksistä, joihin kuuluivat myös hänen kantansa Bitcoinin ja kryptovaluuttamarkkinoiden potentiaaliin. Vastauksessaan edellinen presidentti totesi pitävänsä USA:n dollarista ja uskovansa, että muut valuutat ovat vain ”katastrofeja odottamassa tapahtumistaan”.

”Kryptovaluutat saattavat olla feikkejä. Kuka tietää, mitä ne ovat? Ihmiset eivät ainakaan tiedä niistä kovin paljoa,” Trump jatkoi.

Presidentti toi esille myös näkemyksen, jonka mukaan USA:n dollarin suvereniteettia tulisi tukea sen sijaan, että talousjärjestelmää kehitettäisiin kryptovaluuttojen ja lohkoketjuteknologioiden avulla.   

Trump esitti aiemmin presidenttikautensa alussa vuonna 2017 positiivisempia näkemyksiä Bitcoinista. Tuolloin hänen lausuntonsa osuivat yhteen edellisen historiallisen härkämarkkinavuoden kanssa. Viimeisimmän haastattelun kommenteilla ei kuitenkaan vaikuta toistaiseksi olleen suurta vaikutusta markkinoihin.

Kontrastina USA:n nykyinen 46. presidentti Joe Biden on varovasta kannastaan huolimatta suhtautunut myönteisemmin kryptovaluuttasektoriin. Bidenin Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomission johtajaksi nimittämä Gary Gensler on todennut volatiilien ja kasvavien kryptomarkkinoiden tarvitsevan lisää sääntelyä, mutta samalla myös tukea innovaatioiden kehittämiseen.

Donald Trumpilla on ollut ailahteleva suhtautuminen kryptovaluuttoihin sekä presidenttikaudellaan että sen jälkeen.

One thought on “Kryptomarkkinat lähellä uusia ennätyksiä – Viikkokatsaus 35/2021

  1. Kappagammapeta says:

    Jos ette ole huomanneet, niin aikaisemminkin vihjaamani IOTA on saavuttamassa suurta adaptaatiota. Yhteistyötahona sellainen pientoimija nimeltään Euroopan Unioni. Muut tokenit jää leikkirahaksi. Be there or be square.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *