PayPal ottaa ilmeisesti Bitcoinin käyttöön – Viikkokatsaus 26/2020

Morjens ja heissulivei, kaverit. Tervetuloa taas uutissilmäyksen pariin. Tällä kertaa suurimpana uutisena lienee Coindeskin onkima tieto, että PayPal olisi integroimassa Bitcoinin käytön suoraan suosittuun palveluunsa. Mikäli näin tapahtuu – ja kaikki todisteet viittaavat sen suuntaan – on se merkittävä askel Bitcoinin arkipäiväistymisessä ja käytön kasvussa.

Muissa uutisissa kyberhyökkäykset ja tietoturva. Nimittäin viime päivinä on paljastunut useampia merkittäviä tietoturvauutisia. Jokin valtiollinen toimija on hyökännyt Australiaa vastaan tekniikoilla, jotka ovat tuttuja kryptokähmimisestä. Samaan aikaan netissä on paljastunut laaja vakoilu, jonka kohteena ovat olleet muun muassa Bitcoin-sivustojen käyttäjät. Lisäksi Salamaverkosta on löytynyt uusi heikkous, joka odottaa korjaamistaan.

Edellisen katsauksen löydät täältä.

Teknologian kehittyessä on kiistatonta, että myös maailma muuttuu sen mukana.

PayPal integroi bitcoin-maksut

Coindeskin lähteiden mukaan PayPal on aikeissa julkaista suorat bitcoin-maksut kaikille käyttäjilleen. Coindeskin tiedot perustuvat kolmen asiasta perillä olevan PayPalin työntekijän kommentteihin.

Tällä hetkellä PayPalia voi käyttää vaihtoehtoisena tapana siirtää varoja esimerkiksi Coinbase-kryptopörssistä. Muutos kuitenkin mahdollistaisi kryptovaluutoilla myymisen ja ostamisen suoraan PayPalin kautta.

“PayPaliin tulee oma sisäänrakennettu kryptolompakko-ominaisuutensa,” yksi lähteistä kertoi.

PayPalin kryptointergraatiosta on ollut huhuja jo kuukausien ajan. Kuluvan vuoden alussa PayPal julkaisi lukuisia lohkoketjualan työpaikkailmoituksia. Nyt Coindeskin lähteet ovat vahvistaneet, että kyseessä oli nimenomaan tarkoitus integroida Bitcoin PayPaliin.

PayPalin Bitcoin-integraatio on tarkoitus julkaista seuraavan kolmen kuukauden sisällä, mikäli Coindeskin lähteisiin on luottaminen.

PayPal on maailman suurin Internet-maksujärjestelmä ja Bitcoin sopisi siihen mitä erinomaisimmin.

Massiivinen vakoiluoperaatio kohdistuu myös BTC-sivuille

Tietoturvallisuusyritys Awake Securityn uuden tutkimuksen mukaan Internetissä on käynnissä massiivinen vakoiluoperaatio, joka asettaa myös kryptovaluuttojen käyttäjien tietoja vaaraan. Vakoilu tapahtuu saastutettujen sivujen kautta, jotka voivat urkkia käyttäjien tietoja, ottaa ruutukaappauksia, tallentaa evästeitä ja niin edelleen.

Vakoiluoperaation keskiössä on verkkotunnusten rekisteröintipalvelu CommuniGal Communicationin kautta rekisteröidyt verkko-osoitteet. Awake Securityn mukaan selvä enemmistö rekisteröintipalvelun kautta rekisteröidyistä osoitteista ovat vaarautuneita.

“26 079 CommuniGalin kautta rekisteröidyistä osoitteista 15 160 kappaletta, eli lähes 60%, ovat haitallisia tai epäilyttäviä,” Awake kertoi.

Haitallisten ja epäilyttävien osoitteiden joukkoon kuuluu useita kryptovaluutta- ja Bitcoin-sivustoja. Tällaisia sivustoja ovat muun muassa cryptolimited.org, cryptocoiners.net, cryptomedas.info, bitcoincompass.info ja bitcoininvestmentstrategy.info.

Haittasivuihin kuuluu myös kaksi sivustoa, jotka vihjaavat liittyvänsä suosittuun Binance-palveluun: binanceref.info sekä binanceregister.info. Toistaiseksi ei kuitenkaan ole varmuutta siitä, omistaako Binance oikeasti nämä sivustot.

Laajan verkkovalvonnan tekijät ovat vielä piilossa.

Hodlaajia on enemmän kuin koskaan

Bitcoin-hodlaamista tehdään ennätyksellisen paljon. Niiden bitcoinien, jotka eivät ole liikkuneet mihinkään yli vuoteen, määrä on saavuttanut kaikkien aikojen huippunsa.

“Yli 61% kaikista maailman bitcoineista ei ole liikkunut mihinkään yli vuoteen. Se on uusi ennätys,” kertoo kryptopörssi Krakenin yrityskehitysjohtaja Dan Held.

Hodlaajien ja hodlattujen kolikoiden määrän kasvu indikoi, että markkinoilla on vahvaa uskoa bitcoinin kasvavaan kurssiin.

Toisaalta hodlaaminen on myös itseään toteuttava ennustus. Bitcoinien hodlaaminen nimittäin rajoittaa myytävien kryptokolikoiden määrää markkinoilla, mikä puolestaan laskee tarjontaa. Kysynnän ja tarjonnan lakien mukaan tämä tulee nostamaan kryptojen arvoa, mikäli kysyntä kasvaa.

HODL-termi keksittiin Bitcointalk-foorumilla, kun eräs käyttäjä kirjoitti sanan “hold” väärin.

Australiaan on hyökätty kryptokaappaustyyppisillä tekniikoilla

Australialainen Cyber Security Centre on kertonut, että valtiolliset toimijat ovat suorittaneet laajamittaisia hyökkäyksiä Australian tietoverkkojen kimppuun. Yksi heidän käyttämistään tekniikoista on liittynyt niin sanottuihin “cryptojacking”-haittaohjelmiin.

Cryptojacking tai kryptokaappaus tarkoittaa hyökkäystä, jossa käyttäjän kone huijataan louhimaan kryptovaluuttoja hyökkääjälle. Tämä voidaan tehdä esimerkiksi haittaohjelmalla tai jollekin nettisivulle istutetulla koodilla.

Cyber Security Centre ei kertonut, että onnistuivatko hyökkääjät ujuttamaan kryptokaappauskoodia kohteilleen. Sen sijaan se kertoi, että hyökkääjät ovat ainakin käyttäneet vastaavia haavoittuvuuksia kuin mitä kryptokaappauksissa yleensä käytetään.

Toistaiseksi on epäselvää, mikä valtio on kyberhyökkäyksen takana. Osa australialaisista viranomaisista kuitenkin uskoo, että syyllinen olisi Kiina.

Australialaiset viranomaiset uskovat, että todennäköisenä hyökkääjänä on ollut Kiina.

Salamaverkosta löytyi uusi heikkous

Israelin heprealaisen yliopiston tutkijat Jona Harris ja Aviv Zohar ovat julkaisseet uuden tutkimuksen koskien Bitcoinin salamaverkkoa. Tutkimuksen mukaan Salamaverkossa on haavoittuvaisuus, jonka avulla pahantahtoinen toimija voisi imeä varoja Salamaverkossa toimivista lompakoista.

Salamaverkko on Bitcoinin lohkoketjun päälle rakennettu toisen kerroksen skaalausratkaisu. Se toimii siirtämällä useita bitcoin-siirtoja pois lohkoketjusta ja antaa luotettujen toimijoiden varmentaa ne itse.

Tutkijoiden löytämä hyökkäyskeino antaa hyökkääjille mahdollisuuden pallotella siirtoja omien noodiensa välillä ja lopulta nostaa siirron pois Salamaverkosta. Jotta hyökkäys olisi mahdollinen, hyökkääjän tulee päästä käsiksi vain 85 Salamaverkko-kanavaan.

Normaalisti tällainen hyökkäys tulee tehdä erittäin nopeasti, mutta syöttämällä verkkoon turhaa tietoa hakkeri voi pidentää hyökkäysaikoja.

Salamaverkko on vielä kehitysvaiheessa ja tällaiset heikkoudet tullaan todennäköisesti korjaamaan ennen sen ottamista laajaan käyttöön.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *