Bitcoins halvering väcker rekordintresse – Veckogranskning 15/2020

Det är bara några få veckor kvar till halveringen av Bitcoins blockbelöningar. Som många vet är det fråga om en av de viktigaste händelserna på länge. När blockbelöningarna nästa gång halveras blir bitcoin en knappare resurs än guld, och dess utbud växer aldrig mer högre.

Blockbelöningarnas halvering syns redan åtminstone på Google, där det söks mer information om temat än någonsin tidigare. Förra gången halverades blockbelöningarna år 2016, men även då var intresset bara en tredjedel av nuvarande.

För att inte tala om hur enormt själva Bitcoins ekosystem och användarbas har utvecklats sedan forna år. Det verkar faktiskt som att nästa halveringen blir särskilt spännande. 

I den här veckisen berättar vi mera om halveringen och dess effekter på marknaderna. I andra nyheter har vi bland annat coronapengar som satsas på bitcoin, Facebooks nya försök att lansera Libra och mycket annat.

Förra veckans granskning kan du läsa här.

Bitcoin halving
Bitcoins nästa halvering närmar sig.

Coronabidrag investeras i bitcoin

Åtminstone en del amerikaner har investerat sina bidragspengar i bitcoins, berättar Coinbase. Så kallade helikopterpengarna som också fått namnet “Trumpbux” betalades på medborgares konton 17. april. Samma dag steg bitcoin-köp för motsvarande summor fyrdubbelt jämfört med det normala.

Helikopterpengarnas avsikt är att hjälpa amerikanska medborgare och ekonomin som drabbats av coronapandemin. Stödsumman på $1200 dollar betalades åt varje amerikan oavsett om de hade betalat skatter. Dessutom betalades föräldrar $500 dollar övrigt stöd för varje barn. Ungefär 80 miljoner medborgare i USA har rätten till bidraget.

Behovet för bidragspengarna har överraskat amerikanska banker. Pengarna betalades som checkar som kunde inlösas i banker. Vissa bankers datasystem har även kraschat då människor i mängder försökt inlösa checkar.

I motsats till flera länder där bidrag betalas åt företag, bestämde sig USA att direkt hjälpa medborgare.

Visa publicerar bitcoin-belönande kreditkort

Kreditkortsjätten Visa har börjat samarbeta med kryptostartup Fold för att skapa ett nytt slags bitcoin-belöningssystem. Samarbetets avsikt är att erbjuda ett nytt Visa-kreditkort, varmed användare kunde tjäna bonus som bitcoins i stället för traditionella fiat-pengar eller flygkilometer.

”Människor är just nu mer intresserade att öka sina förråd än använda bitcoin. Fastän människor inte ännu förstår bitcoin som pengar, förstår de säkert det bättre som belöning,” berättade Folds vd Will Reeves.

Reeves tror att kreditkortet har potential att märkbart öka bitcoins mainstream användning. Kunder kunde tjäna upp till 10% bitcoin-belöningar av köp.

Visas och Folds samarbete är en del av kreditkortjättens Fast Track -program. Programmets avsikt är att uppmuntra fintech-företag att samarbeta med Visa.

Visas kort kan främja vidare bitcoin-adoption.

Europeiska kommissionen vill bekämpa corona med blockkedja

Internationella blockkedjeföreningen International Assocation for Trusted Blockchain Applications (INATBA) har startat samarbete med Londons universitet och Europeiska kommissionen för att utveckla blockkedjeappar i kampen mot coronaviruset. INATBA är en förening som skapades av Europeiska unionen förra året.

Kollaborationens syfte är att undersöka hur blockkedja kunde förbättra eller lösa problem som indirekt skapats av coronapandemin. Sådana problem kunde vara t.ex. lagstiftade möten eller röstningar, som inte tidigare kunnat ordnas vid distans.

Projektets resultat kommer att publiceras för allmänheten, varefter företag och institut själv kan välja de mest nyttiga lösningarna.

Blockkedja har redan varit ett nyttigt redskap i kampen mot coronapandemin. Exempelvis världshälsorganisationen WHO har utvecklat ett blockkedjebaserat system för att följa med pandemin. Dessutom har blockkedja använts för att bekräfta autenticiteten av skyddsmasker.

Blockkedja kan bland annat användas för att bekräfta autenticiteten av skyddsutrustning.

Bitcoins halvering väcker intresse

Enligt Google Trends’ data har intresset för halveringen av bitcoins blockbelöningar vuxit märkbart. Termen ”bitcoin halving” har sökts mera än någonsin tidigare, alltså även mera än vid förra halveringen.

Antalet sökningar nådde sin topp 11. april, då termen söktes mer än någonsin under Bitcoins historia. Trots att spikarna sedan avtagit, söks termen ändå åtminstone dubbelt mera än vid förra månadens slut.

Google-sökningar har tidigare varit bra indikatorer på intresset för kryptovalutor och kommande kursrörelser. Ifall det också gäller nu, kan halveringen ha en upplyftande effekt på kursen.

Halveringen av Bitcoins blockbelöningar kommer att ske uppskattningsvis i mitten av maj. Just nu föds det 12,5 stycken bitcoins för varje block. Efter halveringen kommer siffran att vara bara 6,25 stycken per block.

Antalet sökningar är tre gånger så stort som kring förra halveringen.

Corona har minskat kryptobluffares vinster

Enligt en ny undersökning av kryptoanalysföretaget Chainalysis har finanskrisen som orsakats av coronaepidemin också påverkat inkomsterna av bitcoin-utpressare och bluffare. Chainalysis rapporterar att bluffarna har förlorat även en tredjedel av sina vinster som följd av pandemin.

Ännu i början av året tjänade bluffare i genomsnitt upp till $800 000 dollar i veckan. Under den här månaden har bluffarnas inkomster sjunkit till ungefär $300 000 dollar i veckan.

Enligt Chainalysis är bitcoins sjunkna kurs största orsaken bakom lägre vinsterna. Ifall det stämmer, kan bluffarnas vinster igen växa då kryptovalutakurser stegrar till högre nivåer. 

Typiska kryptobluffar är bland annat att imitera någon välgörenhet samt olika kryptoutpressningar, där offret måste betala en viss summa i kryptovalutor för att öppna sin dator eller undvika spridning av sensitiv information.

En typisk kryptobluff är att låsa datorn med skadeprogram och utpressa kryptovalutor.

Facebook återförsöker Libra

Facebook håller på att försöka lansera sin Libra-digivaluta på nytt. Projektet har tidigare mött enormt motstånd från både kryptosamhället samt politiker och lagstiftare. Nya Libra kommer inte längre att basera sig på en valutakorg, utan enstaka fiat-valutor.

Libra var tidigare avsedd att vara bunden till flera framstående fiat-valutor, såsom euro och dollar. Libras värde var menat att bestämmas enligt dessa valutors genomsnittliga värde. Det oroade dock beslutsfattare, som såg att Libra medför risker för olika former av valutamanipulation och kontroll.

Nya Libra skulle inte längre ha valutakorgen, utan publiceras i olika länder bunden till olika valutor. Facebook hoppas att nya versionen av Libra skulle bli bemött mer positivt än tidigare projektet.

Trots att nya versionen kan lösa vissa problem, verkar inte heller den här variationen svara på grundläggande kritiken mot Libra. Facebook är ökänd för att samla användardata och sälja det vidare. Det finns ingen garanti att Facebook inte också skulle använda Libra för ännu större kontroll och marknadsföra användarnas information vidare.

Även om Libra ompaketeras är projektets framgång ytterst osäkert.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *