Kryptoutpressningar stör även kriminella – Veckogranskning 14/2020

Glad påsktid, ärade kryptofolket. Kom ihåg att äta tillräckligt så magen mår bra, men håll samtidigt avstånd så ni inte smittar varandra. Mental närhet är ändå viktigare än någonsin under dessa tider, och på påsken är det bra att ringa vänner och släktingar som ni inte snackat med på en stund.

Även under sådana trista tider verkar mörka moln ha silverkanter, som vi studerar i den här veckogranskningen. Nämligen har även internets undre värld som är ökänd för droghandel blivit oroad över krisen och börjat bekämpa coronautpressare och andra skurkar.

I övriga nyheter berättar vi hur både stora och små bitcoin-ägare verkar tanka mera bränsle för kommande halveringen av blockbelöningar. Dessutom berättar vi hur bitcoins lagliga användning vuxit och varför blockkedjan inte lämpar sig så bra för internetröstning.

Förra veckans granskning hittar du här.

Trots svår tider tyder alla tecken på att åtminstone Bitcoin har framtid.

Mängden Bitcoin-valar växer

Mängden Bitcoin-valar, alltså storägare, har vuxit som högst på två år. Enligt Glassnode som samlar data om Bitcoin och kryptovalutor finns det för närvarande lite under 1 850 parter som äger åtminstone 1 000 bitcoins.

Växande mängden valar har troligen att göra med bitcoins kommande halvering av blockbelöningar. Siffran är nästan samma som årets 2016 andra kvartal före föregående halveringen.

“Trenden tyder på att storköpare oavsett marknadssituationen litar på att det nu är bra stund att skaffa bitcoins. Det visar att de tror på kommande uppgång,” berättar Glassnode.

Enligt Glassnode håller också mindre ägare på att skaffa mera bitcoins. Antalet plånböcker som innehåller åtminstone en bitcoin verkar också ha vuxit.

Valar hänvisar till stora bitcoin-ägare. (BILD: Ed Scihbul)

Bitcoin används mer till laglig än olaglig verksamhet

Kryptovalutor används mer för att köpa lagliga än olagliga produkter, berättar en färsk undersökning av Visual Objects. Trots detta lever myten av Bitcoin som ett kriminellt medel fortfarande stark.

Visual Objects intervjuade 983 människor som kände kryptovalutor samt 157 kryptovalutaanvändare. Första gruppen frågades vad de antog att kryptovalutor används för. Användare däremot frågades vad de verkligen använder krypto för.

40% av första gruppens svarare antog att man köper aktier med krypto. 30% däremot trodde att krypto används för att köpa olagliga saker såsom vapen och droger.

Kryptoanvändare däremot hade en väldigt annorlunda syn. 38% av användare berättade att de köper mat med krypto, medan 34% köpte kläder. Bara 15% svarare hade köpt vapen och 11% droger.

Undersökningen ger vidare data om hur kryptovalutainfrastrukturen och användningen utvecklats. Ett årtionde sedan kunde olaglig användning vara mer allmänt, men därefter har krypto börjats använda mer och mer till laglig verksamhet medan olaglig verksamhet avtagit. Kontanter är fortfarande mest använda formen av pengar bland kriminella.

Överraskande verkar mat vara mest köpta nyttigheten bland bitcoin-användare. (BILD: Henri Belgius)

Vuxenindustri och spel säljer i coronakrisen

Trots att coronakrisen klart minskat kryptovalutabetalning, har vissa branscher fått även mera inkomster under krisen. Enligt Bitcoin- och kryptovalutabetaltjänsten CoinGate har det använts allt mer krypto för att köpa vuxenindustri och spel.

Enligt CoinGate har exempelvis vuxenindustrisajten ManyVids vittnat en ökning på 17% i kryptobetalningar. Andra vuxenindustriföretags kryptoinkomster har som bäst vuxit även 36%.  

CoinGate rapporterar också att antalet BTC-betalningar vuxit tillsammans ungefär 13%. Också andra kryptovalutor har använts i ökade mängder i dessa tjänster. Ethereums användning har vuxit 14% och Bcash 12%.

”Människor kan börja använda kryptovalutor mer än vanligt, säskilt då traditionella marknaderna är mer volatila än Bitcoin. Det är absolut ett positivt tecken på att krypto förallmänligas,” kommenterade CoinGate.

Manyvids och andra bitcoin-accepterande vuxensajter har ökat sin försäljning under coronakrisen.

Microsoft bekämpar kryptoutpressare

I och med coronakrisen har flera omoraliska aktörer märkt att cyberattacker mot hälsovård är vinstgivande. Samtidigt kan de ändå också kosta människoliv. Nu har Microsoft anslutit sig till kampen mot utpressnings- och skadeprogram som drabbar hälsovården.

”Under krisen har organisationer flyttat sig allt mer till distansarbete. Detta däremot har gett spridare av utpressningsprogram ett bra mål, såsom olika webbappar. Tyvärr är hälsovård ett väldigt lockande mål,” berättar Microsoft.

För att förbättra situationen har Microsoft börjat dela gratis skolningar om datasäkerhet. Företaget studerar hälsovårdssystem och berättar om olika svagheter direkt till deras uppehållare. Dessutom uppmanas sjukhus hålla sina VPN, brandväggar och andra nödvändiga system uppdaterade.

IT-jätten Microsoft tar också sitt ansvar i coronakrisen. 

Också darknet-aktörer bekämpar corona

Coronakrisen har framfört moralen bland nätets kriminella undre värld, åtminstone vad gäller en del aktörer. Flera dolda tjänster och svarta börser har tagit åtgärder för att bekämpa corona och hindra brottslighet som försöker utnyttja krisen.

Populära svarta handelsplatsen Monopoly har börjat ge livstida portförbud åt alla säljare som försöker utnyttja coronakrisen. På handelsplatsen har det tidigare försökts sälja otestade mediciner och falska skyddsmasker, men nu ger administratörer direkt portförbud för sådan verksamhet.

Fenomenet är också större än bara en handelsplats. Digital Shadows -företaget som undersöker darknet har publicerat en rapport om digitala undre världens reaktioner till coronakrisen. Enligt Digital Shadows har pandemin väckt  ”otypiska” reaktioner i undre världen. Aktörer bland annat försöker hindra utnyttjande av krisen och dela med hälso- och säkerhetsinformation åt användare och organisationer.

Å andra sidan får inte ens krisen alla brottslingar att agera moraliskt. Enligt cybersäkerhetspublikation BleepingComputer har bara två av sju spridare av utpressningsprogram bestämt att inte anfalla sjukhus eller hälsovård under krisen.

Även darknet-aktörer låter inte skurkar utnyttja pandemin. 

Nätröstning fungerar inte ens med blockkedja

Amerikanska vetenskapsorganisationen The American Association for the Advancement of Science har publicerat ett offentlig brev för Förenta staternas beslutsfattare. I brevet varnar organisationen beslutsfattare om faror bakom internetröstning. Enligt organisationen är internetröstning inte tryggt, och inte ens blockkedja kan försäkra det. 

”Just nu är internetröstning inte ett säkert alternativ för Förenta staterna, och kommer inte att vara det på länge,” konstaterar organisationen.

Enligt organisationen medför nätröstning olika risker, såsom manipulering av resultatet, problem med integritetsskydd, olika skadeprogram och så vidare. Nätröstning kan inte heller svara på röstningens grundläggande krav.

Även blockkedja hjälper inte saken. Trots att blockkedja kan försäkra informationens autenticitet, kan teknologin inte svara på exempelvis integritetsfrågor. Dessutom medför blockkedjan nya frågor som inte gäller i traditionell system.

”Blockkedjan har inte byggts för att svara frågor som uppstår vid demokratiska röstningsprocesser,” kommenterade organisationens projektchef Steve M. Newell.

Traditionell pappersröstning är fortfarande säkraste sättet att utföra demokrati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *