Teknisk analys 15.12.2020: Bitcoin har en liten andningspaus; vad händer näst?

Bitcoins kurs ha inte ännu gjort en ny topp. I stället har den stabiliserat sig på ett litet område just nedanför $20k dollar. Tror jag fortfarande att risken för en korrektion är stor? Jo, det tror jag. Låt oss kolla varför.

View post on imgur.com

(Grafen syns i full skala då du klickar)

Gångna veckorna är ett bra exempel på varför jag inte betraktar kortsiktig trejding som fiffigt. Var tålamodig och låt andra förlora sina vinster. Först är det alltid bra att definiera viktiga stöd- och resistansnivåer. Stora resistansen är nu kring $20k och en stark stödnivå vid $14k.

Förenklat betyder det att så länge som vi befinner oss under resistansnivån kan priset lätt dyka mot stödnivån vid $14k.

RSI steg kraftigt ovanför 85 under senaste rallyn från $10k till $20k, och det är ett tecken på FOMO-köpande (fear of missing out). Nu vände sig RSI nedåt då prisuppgången stannade just nedanför $20k.

Vi har raketerar från björnmarknadsbotten vid $4k så att priset har femdubblats. Kommer stora pengar att köpa nu i hopp om en vidare 5x till $100k, eller kommer de att vänta och låta prisutvecklingen lugna sig först? Jag tror det senare alternativet är sannolikare.

Situationen är också väldigt tjuraktig med nyheter om hur institutionella pengar köper bitcoin som galet. Det är typiskt för en lokal topp. Om vi nu får en korrektion mot stödnivån vid $14k, tror jag nyheterna blir björnaktiga; kanske bitcoin dör än igen?

Om vi bryter igenom gränsen vid $20k kan vi se kraftigt panikköpande, så var försiktig och riskera inte för mycket. På lång sikt vill du maximera antalet av dina bitcoins. På lång sikt kan vi inte veta hur högt bitcoins värde stiger. Om vi övergår $20k utan direkt nedgång skulle det vara tjuraktigt.

Ifall vi ser en längre konsolidering utan större rörelser och RSI är närmare 50-60, skulle det också vara en tjuraktig signal. Det skulle betyda att marknaden utan större nedgång har lugnat sig tillräckligt för att tjurmarknaden kan fortsätta mot högre nivåer.

Nästa stora resistansen kommer troligen att vara linjerna vid $50k och $100k.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *