Stellar Lumens är Ripples största tävlare

Bittirahas systertjänst Coinmotion har i sitt urval en ny virtualvaluta – XLM:n, eller Stellar Lumens. Stellar Lumens är ett av världens största blockkedjeprojekt, som under sin kort historia etablerat sin position bland världens tio största virtualvalutor. Namnet Stellar hänvisar till själva systemet, medan Lumens, eller XLM, är systemets nativa blockkedjepollett.

Med sina yttre egenskaper påminner Stellar Lumens många andra blockkedjeprojekt: man kan flytta förmögenhet med den runt världen snabbt och billigt. Transaktionerna bekräftas i blockkedjan, varmed de är säkra och nästan kostnadsfria.

Stellar är ändå ett väldigt annorlunda system än exempelvis Bitcoin. Medan Bitcoin är en decentraliserad kryptovaluta, är Stellar Lumens snarast en centraliserad digivaluta och påminner mer Ripple  än egentliga kryptovalutor.

Stellar kan nu skaffas i Coinmotion.

Stellar är en centraliserad digivaluta

Liksom Ripple, påstår också Stellar att man via systemet kan flytta vilken som helst valuta eller vad som helst med värde via blockkedjan. Som med Ripple, kräver det också i Stellars fall centraliserade aktörer som godtar Stellar och förmedlar t.ex. bytet av polletterna i blockkedjan mot fiat-valutor och så vidare.

I likhet med Ripple upphålls också Stellar av en centraliserad organisation, Stellar.org, som bland annat ansvarar för transaktioner mellan olika plattformar. Den fungerar också som ett slags företag och gör samarbetskontrakt med andra institut. Stellar.org har redan fått flera kända samarbetskumpaner. Kändaste av dem lär vara IBM, som tillsammans med Stellar.org håller på att utveckla ett internationellt transaktionssystem för banker.

Stellar.org skiljer sig dock från Ripples organisation med några fundamentala aspekter. Ripple är ett vinstdrivande företag, medan Stellar.org däremot är en icke-vinstdrivande organisation. Stellar är också lite mer decentraliserad än Ripple som ett system.

Stellars hemsida ger exempel på dess användningsmöjligheter.

Stellars teknologi baserar sig på ripple

Stellar baserar sig ursprunligen på Ripple. Stellars grundare, Jeb McCaleb, arbetade tidigare med Ripple. Han hamnade dock i gräl om företagets handlingsfilosofi och mening, varefter han började bygga sin egen kryptovaluta. Första Stellar-versionerna skapades direkt på bas av Ripple. Rötterna i Ripple syns också i Stellars teknologi och systemets grundegenskaper.

XLM skapas inte genom brytning (eng. mining), utan det skapades på en gång 100 miljarder lumens polletter tillsammans med systemet. Lumens har också en inbyggd inflation på 1%, varmed deras mängd växer långsamt.

Eftersom Stellars bekräftelse inte baserar sig på brytning, kan den utföra transaktioner betydligt snabbare och billigare än brytningsbaserade nätverk. Varje transaktion i nätverket kostar bara några lumens och man kan göra flera tusen varje sekund.

Trots att man med Stellar i teorin kan flytta vilken som helst nyttighet som kan formuleras som en blockkedjepollet, kräver det i praktiken ännu flera företag, institut och motsvarande parter som är färdiga att byta nyttigheterna i nätverket. Om t.ex. person X flyttar 10 euro från Finland till Sverige, måste det först i Finland finnas en part som byter euro mot lumens, varefter lumens skickas till Sverige via en part som kan byta dem tillbaka till euro.

Stellars potential beror på kommande institut

Stellars potential beror huvudsakligen på hur mycket och hur mångsidiga förmedlare eventuellt kommer med i nätverket. Stellar har redan starka allianser, såsom uppmärksammade IBM-samarbetet. Ifall samarbetet lyckas skapa resultat och systemet tas i vidare bruk bland banker, kan Stellar ha en strålande framtid.

Samtidigt har Stellar ändå tuffa tävlare, såsom Ripple, och även Ethereum. Ripples basfunktioner är liknande som Stellars, men den har åtminstone tills vidare en starkare marknadsposition. Ethereum däremot dominerar pollettmarknadernarna som används i ICO-investering. Stellar har ännu mycket att göra ifall den vill besegra dessa jättar.

I fråga om Bitcoin är Stellar inte ens en egentlig konkurrent, utan snarare ett system som stöder bitcoins adoption och användning. Med Stellar kan man också skicka bitcoins, och ju mer systemet växer desto mer kommer det att underlätta växlingen av bitcoins till fiat-valuta och tvärtom.

Projekt som Stellar och Ripple är klara exempel på hur stor potential blockkedjan har för traditionella penningmarknaderna.

Stellars hemsida berättar att nätverkets transaktioner förverkligas i 2-5 sekunder och rådar programmerare att utveckla tjänster på plattformen. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *