Teknisk analys 2.9.2019: Trots korrektionen lutar marknadstrenden uppåt

Vi fick igår en öppning på ett nytt månatligt ljus. Vi börjar med den och kollar sedan kortare intervaller.

I förra analysen skrev jag att det behövs en stängning/öppning ovanför månadens öppning markerad med vita linjen för att månadsgrafen skulle bli bullish. Det hände inte. Med bullish menar jag uppgångstrendens fortsättning.

Röda ljusen är betydligt mindre än gröna ljusen som leder till toppen. Det ser alltså mer ut som en korrektion än tjurmarknadsdödare. Hjärttrådarna på toppen är ändå stora och de är huvudorsaken varför jag tror en fortsatt korrektion är sannolikare än en direkt uppgång.

Vissa kanske undrar varför månatliga hjärttrådar har så stor betydelse. Jag förklarar alltså lite bakgrunden. Jag tror att en tillräcklig mängd pengar på bitcoin-marknaderna följer dessa månadsgrafer med sina hjärttrådar och säljer bitcoins då de ser dem.

Hjärttrådarna är ändå inte enda anmärkningsvärda målet.

Först försöker vi hitta en bra S/R-nivå (support/resistance). Sedan följer vi hur priset beter sig i relation till den. Vi har som S/R-nivå 62% fibonacci retracement från björnmarknaden i grafen. Priset rörde sig snabbt från sitt botten på $3 000 dollar mot resistansen. Sedan hade vi en klar reaktion neråt från resistansen.

Ju snabbare och större rörelsen är i relation till S/R-nivån desto mer sannolikt slutar S/R rörelsen åtminstone tillfälligt. Nu ser vi snabba rörelser mot S/R-nivån och en reaktion neråt därifrån.

Till näst kollar vi vilken S/R-nivå hindrar priset från att gå ner. Jag anser den vara öppningen markerad med gula linjen, alltså toppljusens öppning på samma nivå med 50% fibonacci retracement. Det här är tills vidare bästa alternativet för S/R-nivå.

Om vi vill söka snabbare signaler som möjligen ändrår vår åsikt är det bra att se på veckografen. Var alltid färdig att ändra din åsikt då ny information uppenbarar sig.

Med violett har vi 20 veckors EMA (exponential moving average) som fungerade väldigt bra som support under senaste tjurmarknaden mellan $200 och $20k. Om vi får en bra reaktion härifrån och en hjärttråd och/eller ett bullish engulfing ljus, så börjar jag tro att korrektionen är över och en ny uppgång fortsätter.

Det är förstås möjligt att vi inte längre går neråt härifrån, och i så fall antar jag att vi ser en triangelrörelse.

Uppgången från $3 000 dollar har varit annorlunda än tidigare tjurmarknader, med undantag av sista foten i månadsgrafen. Det här får mig att tänka att 20 veckors EMA vid sidan om hjärttrådarna inte fungerar lika bra här som i tidigare tjurmarknader.

Toni Kosonen har skrivit över hundra bitcoin-analyser under fem år och är en erfaren bitcoin-investerare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *