Tesla uppskjuter sin kryptoadaptation – Veckogranskning 18/2021

Earth Lightning

Sommaren är på väg mot Finland och Norden. I vissa delar av landet har vi redan sett dagar med halv meters snöhögar samtidigt som solen skiner +28 grader celsius.

Också i kryptovärlden ser man samtidigt både snå och solljus. Tesla bestämde sig att annonsera att företaget inte längre säljer bilar mot bitcoins. Det fick marknaderna att tillfälligt bli skräckta över rädsla att världens rikaste man inte längre gillar krypto. Så är det förstås inte, utan Tesla tänker snarast vänta till framtiden då kryptobrytning blir mer ekologiskt.

Ljusare nyheter kommer däremot från MicroStrategy, som inte bryr som om Teslas beslut. Firman som hör till världens största institutionella bitcoin-investerare hara bara satt mer fart på och köpt en hel del mera kryptovalutor. Och det blir troligen inte det sista.

Den här veckan berättar vi mera om besluten av båda dessa stora institut. I andra nyheter har vi bland annat Storbritanniens bank, som vill ha sin egen digivaluta för att kämpa mot stablecoins, samt en Bitcoin-rallybil sm är snabbare än Dogecoin-NASCAR.

Förra granskningen kan du läsa här.

Tesla säljer inte längre bilar mot bitcoins

Elbilsproducent Tesla har slutat sälja sina bilar mot bitcoins. Företagets grundare och vd Elon Musk berättade om saken på Twitter. Beslutet kom bara drygt en månad efter att Tesla ursprungligen började motta bitcoins.

Musk motiverade beslutet med att hänvisa till Bitcoins miljöeffekter. Enligt honom utförs Bitcoin-brytning just nu för mycket med elektricitet från stenkol, varmed brytning inte kan betraktas som hållbar.

“Kryptovaluta är på många sätt en bra idé och vi tror det har en lovande framtid. Det kan ändå inte komma på bekostnad av miljön,” kommenterade Musk på Twitter.

Musk uttryckte dock fortfrande sin tro på Bitcoin och dess framtid. Enligt Musk kommer Tesla inte att sälja bitcoins som de redan äger. Dessutom kommer företaget att använda valutan i framtiden när en större del av brytning flyttar sig till mer förnybara energikällor.

Musk tror fortfarande starkt på Bitcoins och kryptovalutors framtid trots Teslas beslut.

MicroStrategy köper mera bitcoins

Företagsanalys- och mobilplattformfirman MicroStrategy håller på att utvidga sin kryptoposition. Företaget meddelade att de köpt bitcoins med $15 miljoner dollar ovanpå sina tidigare äganden.

Efter årets första kvartal skaffade företaget 20 000 bitcoins. Enligt vd Michael Saylor har företaget efter nyaste köpet över 90 000 bitcoins.

“Resultaten av första årskvartalet visade klart att anskaffning av bitcoins har betydligt gynnat aktieägare,” kommenterade Saylor.

MicroStrategy är USA:s största businessanalysföretaget som kan växlas på självständiga aktiemarknaderna.

Enligt MicroStrategy har bitcoin-adaptation gett mera värde åt aktieägare. (BILD: MicroStrategy CC-BY 2.0)

Bitcoin-valarnas antal sjunker

Antalet Bitcoin-valar verkar hålla på att sjunka, berättar blockkedjeanalysfirman Glassnodes data. Sedan februari har antalet valplånböcker sjunkit cirka 16%.

Med valplånböcker menas Bitcoin-plånböcker med över 1 000 bitcoins. Sedan maj finns det bara lite på 2 100 stycken sådana plånböcker, medan det fanns över 2 500 i maj.

Sjunkande antalet valplånböcker och samtidiga tillväxten av användare tyda på att bitcoins ägande håller på att utjämnas. Tidigare fanns det få ägare, men varje ägare hade i relation mera bitcoins. Nu finns det mycket fler ägare, men de har i genomsnitt mindre bitcoins.

Detta verkar vara ett tecken på att bitcoin blir en allt mer vardaglig sak i stället för att bara vara ett instrument för få ägare.

Nedgången av Bicoin-valarnas antal kan balansera marknaderna.

Ethereums marknadsandel växer

Ethereums nativa kryptovaluta ethers marknadsvärde har vuxit betydligt under senaste året. Samtidigt har Bitcoins dominans på marknaderna avtagit.

Just nu formar ether redan 19,2% av alla kryptovalutor sammanlagda marknadsvärde. Däremot har bitcoins marknadsvärde sjunkit redan 40,7%. Ether har alltså tvådubblat sin procentualla andel av kryptovalutornas marknadsvärde under senaste året.

Ethereums ökande marknadsvärde kan förklaras bland annat av Ethereum-blockkedjans användning i olika defi-projekt samt alternativa kryptovalutor. Flera defi-projekt och alternativkrypto byggs på Ethereums blockkedja, varmed Ethereum-polletter har allt mera efterfrågan.

Ifall Ethereums användning i framtida defi-projekt fortsätter, kan dess marknadsandel växa vidare.

Ethereum växer ifall det byggs allt fler projekt ovanpå det.

Storbritanniens digipund verkar ”sannolik”

Storbritanniens centralbank kommer troligen att publicera sin egen digitala valuta. Centralbankens vice chef Sir Jon Cunliffe har uttalat att staten borde skapa någon slags digivaluta för att förvara medborgarnas tillit på pengar.

Enligt Cunliffe är det viktigt att utveckla en sådan digivaluta för att konsumenter inte blir fast på privata pengar. Cunliffe hävdar att nuvarande fiat-bundna digivalutor ger konsumenter mer användningsmöjligheter och lägre kostnader än traditionella banker. Staten måste svara på utmaningen genom att skapa sin egen digivaluta, som med sina egenskaper kan tävla med privata digivalutor.

Centralbankenhar tidigare publicerat en undersökningsrapport som överväger olika möjligheter för centralbankens egna digivaluta. Därtill har centralbaken grundat en arbetsgrupp för att studera digivalutornas möjligheter.

Storbritanniens centralbank tror att en statlig digipund kan skydda konsumenter från stablecoins.

Bitcoin får egen tävlingsbil

Bitcoin håller på att få en egen tävlingsbil till legendariska Indianapolis 500-tävlingen. Bitcoin-hobbyist Ed Carpenter bestämde sig att överge traditionella sponsorer och i stället dekorera sin bil med Bitcoin-grafik.

“Det här året vill jag inte tävla för chips eller ölmärken. Jag har jobbat hela mitt liv på Indy 500 och det här året vill jag ta med Bitcoin,” berättade Carpenter.

Carpenter och kryptoanalysfirma Zaps vd Jack Mallers använde bilens synlighet för att samla doneringar från kryptoanvändare. De har meddelat att 70% av alla doneringar används för att utveckla utvecklingen av Bitcoins öppna kod. Resten av vinsterna ges till olika välgörenhetsorganisationer i Indianapolis samt används till bilens kostnader.

Bitcoin-bilen är inte första kryptotävlaren. Tidigare har Dogecoin-samhället finansierat sin egen bil till NASCAR-tvälingen, som var dekorerad med kända shiba inu-hunden.

“I en värld full av chips- och energidryckssponsorer bestämde sig Ed att tävla för mänsklighetens frihet, ekonomiska kunnande och öppen utveckling” kommenterade What Bitcoin Did –postcastens Peter McCormack.

Bitcoin-tävlingsbilen kör för ekonomisk frihet. (BILD: Jack Mallers)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *