Hej på er alla kryptomedborgare. Det är dags igen för veckans nyheter – och den här gången dyker vi in i USA:s politiska spel. Vad som händer i USA brukar speglas i Europa, eftersom vi har en tendens att apa vad amerikaner gör. Vita huset vill ha strängare kontroll över krypto, men åtminstone en presidentkandidat försöker vända skeppet.
Dessutom har vi nyheter om hack och kryptobedrägeri. Än en gång har miljoner försvunnit och ingen vet hur man skulle få dem tillbaka. Trots att hack är trista särskilt för offer finns det också positiva aspekter. Nämligen har likadana miljonhack förr fått kryptomarknaderna att skaka och storma, men nuförtiden har infrastrukturen växt så mycket att sådana fall knappt syns på kursen.
Förra veckans granskning kan du läsa här.

Trumps administration vill begränsa kryptoanvändning
Förenta Staternas president Donald Trumps administration har utgett sitt budgetförslag för året 2021. Ett ämne som behandlas i förslaget är kryptovalutor. Tyvärr verkar sättet som ämnet behandlas vara negativt för kryptoanvändare.
Vita huset bland annat föreslår att USA:s underrättelsetjänst kunde tas under finansministeriets ledning. Trumps administration tror att underrättelsetjänsten sålunda kunde effektivt bekämpa “framtidens brott”. Allmänt taget presenterar budgetförslaget kryptovalutor ensidigt som ett hot utan att beakta deras positiva möjligheter.
På sistone har Trumps administration tagit steg för att begränsa kryptovalutor. Administrationen har bland annat föreslagit att använda skattepengar för att finansiera ett program med avsikten att minimera “hoten” av virtuella valutor. Tidigare har finansminister Steve Mnuchin deklarerat att ministeriet håller på att stadga “betydande nya krav” för kryptovalutaanvändning.
”Kryptovalutor skall inte kunna användas som hemliga schweiziska bankkonton,” kommenterade Mnuchin.

Presidentkandidat Bloomberg vill ha kryptogynnande politik
Grundaren av finanspublikation Bloomberg och USA:s presidentkandidat Michael Bloomberg har föreslagit nya regler för att klargöra juridiska ställningen av kryptovalutor i landets. Bloomberg uttalade sin åsikt i sitt eget program angående ekonomiska reformer.
“Kryptovalutor har blivit ett fenomen värt hundratals miljoner dollar, men regleringen är fortfarande outvecklat. Trots potentialen bakom Bitcoin, blockkedjan och ICO finns det mycket bedrägeri och brottslighet i branschen,” konstaterar programmet.
Bloombergs ekonomiska program vill förbättra konsumentskydd, klargöra kryptovalutarelaterad beskattning samt regler för att definiera hurdana kryptopolletter är lagliga investeringsinstrument. Dessutom föreslår programmet bättre övervakning för banker och andra traditionella finansinstitut.
Bloomberg är tills vidare ända framstående presidentkandidaten som vidare tagit ställning till Bitcoin och kryptovalutor. Andra kandidater såsom Bernie Sanders, Joe Biden och Elizabeth Warren har varit tysta om temat. Pete Buttigieg i sin tur har endast sagt att bitcoin borde behandlas som en nyttighet. Sittande presidenten Donald Trump däremot verkar vara öppet Bitcoin-fientlig.

Kinesisk kryptobörs skyldig miljoner åt sina kunder
Kinesiska FCoin-kryptovalutabörsen är i svårigheter. Börsen är skyldig sina kunder uppskattningsvis 7 000 – 13 000 bitcoins, alltså $67 – $125 miljoner dollar. Nu har börsens grundare Zhang Jian berättat att FCoin kanske inte kan betala sina skulder.
Enligt Zhang har börsen inte hackats, och det är inte heller fråga om ett bedrägeri. Zhang påstår att problemen är orsakade av vissa interna datafel och beslut som han vägrade förklara vidare.
“Problemet är för komplicerat för att förklaras kort, och händelserna har skett under en lång tid,” berättade Zhang.
FCoin misstänktes redan i ett tidigt skede vara ett lömskt projekt. Bland annat Binance-börsens vd Changpeng Zhao kallade FCoin redan i mitten av 2018 för en pyramidbluff. Senaste händelserna har åtminstone inte avlyst misstankarna.

Decentraliserad låneapplikation hackades
Decentraliserade låneplattformen bZx har blivit offer för redan två lyckade anfall inom en vecka. Sammanlagt lyckades hackaren stjäla ungefär $945 000 dollar värt kryptovalutor från plattformen.
BZx är ett blockkedjeprojekt som baserar sig på smartkontrakt med avsikten att möjliggöra lånande utan centraliserade system. Anfallaren lyckades tydligen utnyttja smartkontraktets buggar för att manipulera marknaderna med sina “lånade” pengar.
Första anfallet inträffade 14. dagen i februari, då ungefär $318 000 dollar värt ethereum försvann. Andra anfallet hände tre dagar senare, då hackaren använde väldigt liknande metoder och stal ungefär $636 000 dollar värt kryptovalutor.
Fallet påminner om DAO-hacket en tid sedan. Gemensamt med fallen är att kryphål i smartkontrakten utnyttjades av hackare. Fastän smartkontrakt har verklig användningspotential för framtiden, kan sådana fall skapa misstro mot utvecklande teknologin.

Bitmain håller på att få tävling
Världens största tillverkare av Bitcoin-brytningsapparater Bitmain har länge dominerat marknaderna. Nu har en annan apparatsproducent MicroBT lyckats snabbt växa till en av de största producenter, och Bitmains ledning är inte längre så säkert som förr.
Året 2019 sålde MicroBT ungefär 600 000 enheter av sin WhatsMiner M20 brytningsapparat, avslöjade försäljningschef Vincent Zhang i en paneldiskussion.
Sålda WhatsMiner-apparaterna producerar uppskattningsvis 60 terahash per sekund. Det betyder att MicroBT:s brytningsapparater redan producerat över 30 exahash under gångna året. MicroBT:s brytare producerar alltså redan nästan en tredjedel av hela Bitcoin-nätverkets beräkningskapacitet.

Alex Jones började stödja Bitcoin
Alex Jones, en ikon för amerikanska konspirationsteorier och alternativ media, har äntligen börjat stödja Bitcoin. Jones berättade om sina tankar i sitt Infowars-program, där finansexpert Max Keiser deltog.
Jones har tidigare varit skeptisk mot Bitcoin och varnat sina lyssnare om det. Nu kommenterade Jones att han inte tidigare kunde uppmuntra lyssnare att köpa bitcoins, eftersom han inte då förstod hurdant system Bitcoin är.
”Jag borde ha tagit reda på Bitcoin länge sedan,” berättade Jones.
Enligt Jones är Bitcoin ett väldigt bra system, eftersom ingen utomstående part kan stänga eller manipulera det. Dessutom tror Jones att det är fiffigt att diversifiera sin investeringsportfölj, och bitcoin är ett bra sätt att göra det.
