Veckogranskning 20/2019: Går vi rakt mot månen?

Bitcoins uppgång dundrar redan så hårt att det börjar bli skrämmande. Raketen har startat och bitcoins kurs överskridit gränsen på 8 000 dollar. Ofta har sådana stegringar följts av någon slags korrektion, och vi kan väl vänta på en sådan också nu.

Eller så inte, utan nu går vi rakt mot månen på en enda gång.

Sådana frågor kan var och en fundera på hemma – och kryptohobbyister funderar säkert. Om ni vill få något att stöda dessa funderingar, så har vi här på Prasos publicerat en kryptomarknadsgranskning för årets första kvartal.

I den här veckans nyheter kollar vi några saker angående Bitcoins utveckling till en bättre valuta. Bitcoins brytning har decentraliserats från vad de var förr och är inte längre i så få händer. Dessutom ser det ut som att kryptovalutor och Bitcoin som samtalsteman behandlas smartare och positivare än tidigare.

I andra nyheter har vi bl.a. Microsofts nya identifikationssystem som använder Bitcoin-nätverket samt berättelser om hur företag som hjälper med kryptoutpressningar inte alltid är vad de verkar vara.

Förra veckans granskning kan du läsa här.

Bitcoin är starkare än på länge och har nu krossat gränsen på åtta kilo. (BILD: hellolouis)

Bitcoin-brytning har decentraliserats

Enligt kryptoanalysföret Diars färska rapport har Bitcoin-brytning blivit allt mer decentraliserat. Enligt rapporten har mindre brytarparter och poolar fått en större andel av nätverkets brytningskapacitet och flera okända brytare antingen slutat sin brytning eller flyttat sig till mer kända poolar.

Förra årets november var brytningskapaciteten även farligt centraliserat. Enligt Diars estimat hade största brytningspoolen Bitmain som värst kontroll över ungefär hälften av hela Bitcoin-nätverkets brytningskapacitet. Det här skulle i teorin kunnat ha gett Bitmain möjligheten att manipulera nätverket.

I mars 2019 kontrollerade Bitmain endast 36% av all Bitcoin-brytning. Samtidigt har t.ex. F2Pool och Slushpool dubblat sin egen beräkningskapacitet. Ifall utvecklingen fortsätter kommer Bitcoin att bli betydligt mer decentraliserad redan under det här året.

Bitcoin-brytning  är nu i flera händer än förr, vilket gör nätverket säkrare.

Bitcoin verkar ha mognat som valuta

Bitcoins senaste uppgång kan ha orsakats av kryptovalutans mogning som valuta, berättar Bloomberg. Mogningen verkar synas i hur människor förstår och förhåller sig till Bitcoin.

Undersökningsföretaget Indexica analyserade tusentals Bitcoin-relaterade texter för att se hur Bitcoin diskuteras och hur diskussionen har utvecklats. Företaget märkte att Bitcoin nuförtiden diskuteras mer mångsidigt än förr. Dessutom har diskussionerna fokuserat mindre på oro över bluffar och mer på framtiden än det förflutna.

Enligt Indexica betyder en förnämnligare diskussion att at fler akademiska och ekonomiska experter börjat diskutera ämnet och institutioner tar Bitcoin på allvar. Framtidsriktade diskussioner däremot indikerar att människor tror på Bitcoins kontinuitet.

Allmänt taget verkar alltså att Bitcoin förstås betydligt bättre än förr, behandlas mer seriöst i seriösa cirklar och dess framtid betraktas optimistiskt.

Bitcoin har enligt diskussionsanalysen blivit mognare och smartare.

Microsoft bygger identifikationssystem på Bitcoin

Microsoft håller på att publicera sitt nya Ion-projekt, som direkt utnyttjar Bitcoins blockkedja. Ion är ett decentraliserat identifikationsprotokoll, varmed nätverk kan kommunicera tryggt sinsemellan. Projektet baserar sig på öppen kod.

Just nu fungerar Ion ännu i Bitcoins testnätverk, men enligt Coindesks källor tänker Microsoft flytta Ion till Bitcoins egentliga nätverk i nära framtiden.

Ion är första implementationen av ett stort företag som använder Bitcoins blockkedja. Microsofts märkbara position och auktoritet kan få projektet att ge en extra spark åt Bitcoin, vartill den troligen uppmuntrar andra företag att börja direkt använda Bitcoins blockkedja i stället för egna privata blockkedjor.

Microsoft har länge varit ett av de mest Bitcoin-positiva storföretag.

Ethereum-ägande har centraliserats åt få 

Bara 376 människor äger en tredjedel av alla Ethereum-blockkedjans ether-mynt, berättar kryptoanalysföretaget Chainalysis i en intervju åt Bloomberg.

Också i fråga om Bitcoin är ägandet väldigt centraliserat. Enligt Chainalys äger 448 människor cirka 20% av alla bitcoins.

Enligt Chainalys flyttar dessa stora ägare sällan sina fonder och snarast håller fast i dem. Företaget märkte också att när dessa storägare flyttade sina fonder, hade det en liten men betydande statistisk effekt på marknaderna.

Chainanalys’ undersökning visade också att bitcoins kurs är en kraftig indikator för ethers kommande kurs. Då bitcoin exempelvis steg 52% förra månaden steg ether 48%.

Ethereum-ägande verkar enligt undersökningen ha centraliserats åt några hundra personer.

Läkemedelsjätte: Ovilja hindrar blockkedjeadaption

Enligt läkemedelsjätten Pfizers äldre chef Ken Nassel är blockkedjan som teknologi redan färdig för vidare adaption. Nassel berättade om sina synsätt i Consensus-händesen 14. dagen i maj.

”Ett allmänt antagande är att blockkedjornas adaption är långsamt p.g.a. själva teknologin; såsom att teknologin inte är tillräckligt skalbar, snabb eller utvecklad. Enligt min egen upplevelse är det inte sant, och dessa saker är inte ens på toppen av listan,” berättar Nassel.

Enligt Nassel hindras blockkedjornas vidare användning i företagsvärldens mer av företagens egna handlingssätt. För att blockkedjan fungerar optimat förutsätter det samarbete i flera saker mellan företag och även delandet av infrastruktur och administration.

”För att sådant samarbete skulle lyckas kräver det en rätt blandning motivation och incentiv samt rätta människor i samma bord på rätt tid. Jag anser det här vara grejen som hindrar adaptionen,” berättar Nassel.

Blockkedjan har möjlighet att omvälva många branscher och handlingssätt.

Flera datasäkerhetsföretag betalar åt kryptohackare

Enligt en ny undersökning som publicerats av ProPublica har flera företag som fokuserar på att lösa kryptoutpressningar direkt betalat åt utpressarna. Dessa företag påstår sig använda teknologi, men i verkligheten flyttar de bara lösensumman åt utpressarna och påstår sig ha löst problemet.

”Exempelvis Proven Data företaget påstod sig ha hjälp offer av utpressningar med senaste teknologi. I verkligheten köpte de bara dekrypteringsverktyg från utpressarna genom att betala lösensumman,” berättar ProPublica.

I en typisk kryptoutpressning lyckas utpressaren infektera offrets dator med skadeprogram som krypterar användarens data. Efter det kräver anfallaren en lösensumma från sitt offer i form av bitcoins eller andra kryptovalutor.

”Ett annat företag, MonsterCloud, påstod sig ha hjälpt offer av utpressningsprogram med sina egna återställningsmetoder, men i verkligheten betalade de oftast bara lösensumman utan att berätta offren eller myndigheter,” beskriver ProPublica ett annat fall.

Cyberutpressningar har ökat i antal i samma takt som kryptovalutor blivit mer kända och värdefulla. Bästa sättet att skydda sig från cyberutpressningar är att hålla koll på säkerhetskopior och datasäkerhet i skick.

Flera lömska företag löser problem med lösensummor i stället för att på riktigt använda teknologi eller kunnande.

Innehåll till veckogranskningen?

Information om intressanta Bitcoin-nyheter eller artiklar samt säljare som godkänner bitcoin kan du skicka som e-post till adressen [email protected].

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *