Veckogranskning 21/2019: Facebooks nya krypto kommer nästa år

Vet ni var det händer spännande saker hela tiden? I kryptovärlden. Säkert visste ni redan svaret till retoriska frågan, eftersom ni överhuvudtaget läser det här, så det var sålunda ganska onödigt.

Men svaret till retoriska frågan stämmer ändå – det händer verkligen spännande saker i kryptovärlden. Nämligen har det läckts information om Facebooks nya kryptovaluta som BBC delat åt oss glada världsmedborgare. Nya kryptovalutan kommer att ha namnet GlobalCoin, och tydligen har Fabo stora planer för projektet.

Dessutom har en typ lyckats ta en hel stad i USA som fånge och kräver lösensumman i bitcoins. Fallet är ett av de största i sin klass och har även påverkat stadens grundfunktioner.

I andra nyheter har vi en sannolikt falsk Satoshi som försöker få åt sig Bitcoin-upphovsrätter, första europeiska kryptomixern som stängts och allt annat spännande.

För kursutvecklingens del berättar Toni Kosonen i sin tekniska analys varför bitcoin nu är så mycket högre än några månader sedan. Han uppskattar också vad som kan hända i nära framtiden. Även om du inte bryr dig om kristallbollar så kan en stenhård teknisk analys ändå vara intressant.

Förra veckans granskning hittar du här.

Bitcoin har inte ännu besegrats av en enda konkurrerande krypto. Troligen gör Zuckerbergs förteag inte det heller, men det ser man senare.

Facebooks nya kryptovaluta publiceras nästa år

Enligt BBC tänker Facebook publicera sin egen kryptovaluta nästa år. Nyhetstjänsten berättar att företaget tänker börja testa sin kryptovaluta före det här årets slut. Valutan kan vara färdig för användning redan under första kvartalet av året 2020.

Facebooks nya kryptovaluta får tydligen namnet GlobalCoin och är syftad att bli ett internationellt betalsystem. I första skedet av valutans lansering kunde den användas i ungefär ett dussin städer.

Facebook har också börjat göra kontrakt med företag, banker och betalförmedlare angående nya kryptovalutans ibruktagning. Facebook kommer bl.a. att ge rabatt för transaktionskostnaderna, ifall företag använder deras kryptovaluta. Facebooks samarbetskumpaner verkar inkludera åtminstone Western Union samt Bank of England.

Tack vare sin nästan monopolaktiga ställning har Facebooks egna kryptovaluta en särskilt stor potential jämfört med många andra alternativa digivalutor, men man får se hur fungerande och nyttig den på riktigt kommer att bli.

Facebooks ägare Mark Zuckerberg har visat intresse för kryptovalutor redan flera år före GlobalCoin.

Stor bitcoin-mixer stängd av myndigheter

Nederländernas ekobrottsbyrå har stängt Bestmixer.io, en av de mest använda bitcoin-mixers. Enligt byrån som undersöker ekonomiska brott är det fråga om ett första fall där en bitcoin-mixer stängs av myndigheter.

Bitcoin-mixers är tjänster varmed användare kan mixa bitcoins sinsemellan, då ursprunget av ifrågavarande bitcoins blir skymt. Användaren kan skicka bitcoins i en mixer, varefter mixern skickar nya bitcoins med en helt annorlunda transaktionshistoria till plånboken som användaren valt.

Europol tror att bitcoin-mixers används i stor omfattning till penningtvätt. Enligt Europol har en stor del transaktioner som gått via Bestmixer.io någon slags kriminell bakgrund. Via Bestmixer.io flyttades ungefär 27 000 bitcoins.

Förutom kriminella används bitcoin-mixers också av ett stort antal helt ärliga och lagliga Bitcoin-hobbyister. Med mixers kan användaren öka sin anonymitet och sålunda säkerhet t.ex. mot hackare, utpressare och andra kriminella.

Bestmixer.io var ett av de mest använda mixertjänster och via den flyttades tiotusentals bitcoins.

Trumps ekonomiska sanktioner slutade LocalBitcoins’ verksamhet i Iran

LocalBitcoins har officiellt slutat sina tjänster för iranska användare. Företaget har inte berättat orsaken bakom beslutet, men internationella kryptovalutamedier har misstänkt att det är fråga om USA:s ekonomiska sanktioner mot Iran.

Tidigare har president Donald Trumps ekonomiska sanktioner fått bl.a. Binance, Bittrex och ShapeShift att sluta sin verksamhet i Iran.

Före sanktionerna var LocalBitcoins ett av Irans populäraste sätt att köpa, sälja och växla bitcoins. Efter att företag stängt sina tjänster har många iranska varit tvungna att prova alternativa sätt att växla bitcoins, såsom decentraliserade försäljningstjänster.

President Donald Trumps ekonomiska sanktioner mot Iran har påverkat flera bitcoin-användare.

Infekterade Trezor-fejkprogram sprids i Google Play

Det har hittats program i Google Play som påstår sig vara bitcoin-plånböcker. En sådan har varit ett program som låtsas vara ett styrningsprogram för en fysisk Trezor-bitcoin-plånbok.

Skadeprogrammen ser ut som riktiga officiella program och bitcoin-plånböcker, men i verkligheten nätfiskar de användarnas data och lösenord och skickar dem åt hackare.

Enligt datasäkerhetsföretaget ESET har åtminstone 1 000 användare laddat ner dessa skadeprogram. Google Play har därefter raderat programmen från sina sidor.

Enligt Trezor skapar skadeprogrammet inga säkerhetsproblem för deras användare, men datan som samlats med bluffarna kan i framtiden användas för nya bluffar.

Trezor är en av de mest pålitligaste och populäraste hårdvaruplånböcker för kryptovalutor. Om du vill ha en sådan har vi goda nyheter – nämligen kan man nästa vecka köpa Trezors från Bittirahas nätbutik.

Flera skadeprogram låtsades vara Trezor-plånbokens officiella programvaror. (BILD: Jaro Larnos)

Baltimores stad utpressas med bitcoin-lösensumma

Baltimores stad har blivit offer för en cyberkriminell attack. Två veckor sedan lyckades en okänd hackare infektera ungefär 10 000 stadens datorer genom ett skadeprogram med namnet RobinHood, som har krypterat stadens datorer och låst dem från användning.

Hackaren kräver att Baltimore ger en lösensumma som motysvarar 100 000 dollar i bitcoins. Tills vidare har staden vägrat ge upp till hackarens krav. Staden har ändå inte heller lyckats reparera alla skador som orsakats av hackaren, utan flera av dess datasystem har tagits helt ut ur linjerna.

“Vår primära avsikt är att få kritiska systemen tillbaka i funktion. En stor del tjänster kan återställas under kommande veckorna, men mer komplicerade systemen kan ta månader,” berättar Baltimores borgmästare Bernard Young.

Hackaren har fått nästan hela Baltimores stads datorer som fånge, men staden vägrar förhandla.

Craig Wright försöker patentera Bitcoins ursprungliga data

Australiska affärsmannen Craig Wright har sökt upphovsrätt från USA:s upphovsrättsbyrå för ursprungliga Bitcoin-publikationspappret.

Enligt Wrights pressmeddelande tänker han ge upphovsrätten åt Bitcoin Association -organisationen. Bitcoin Association är ägaren och utvecklaren av Bitcoin-kopiamyntet Bitcoin SV.

Wright har tidigare påstått sig vara Bitcoins mystiska skapare Satoshi Nakamoto, men har tills vidare inte gett något bevis för sina påståenden. Åtminstone ytligt sett verkar det osannolikt att upphovsrättens registrering skulle lyckas.

Wright håller också på med en rättegång där han anklagas för att ha förskringat sin avlidna affärskumpans bitcoins samt sårat immateriella rättigheter, såsom upphovsrätt.

Det är osäkert vem Bitcoins mytiska skapare Satoshi Nakamoto är, men åtminstone nuvarande bevisen (eller snarast bristen på dem) tyder på att det inte är Craig Wright.

Innehåll till veckogranskningen?

Information om intressanta Bitcoin-nyheter eller artiklar samt säljare som godkänner bitcoin kan du skicka som e-post till adressen [email protected].

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *