Veckogranskning 28/2019: Bitcoins brytning är dess styrka

Allt runt Bitcoin håller på att växa – och dubbelsiffriga kurskorrektioner på marknaderna gör inte en skillnad. Bitcoin kämpar just nu ovanför $10 000 dollar medan andra ledande altcoins har blödit och sjunkit hårdare under veckan. Men i kryptovärlden är sådana rörelser bara en liten del av mycket större koreografi – och mer och mer människor kommer med i dansen.

Då intresset för Bitcoin vuxit har också brytningskapaciteten och elanvändningen som ger nätverket dess säkerhet. För många kockar kan försämra soppan, men i Bitcoins fall är decentralisation receptet för framgång.

Den här veckan behandlar vi flera nyheter som har att göra med bitcoins kraftkonsumerande och kraftgivande brytning, inklusive ett fall där en 1960-talets dator från månlandningen användes för att bryta bitcoins. Därtill har vi Facebooks senaste försäkringar om Libra samt John McAfee’s generösa förslag åt Kuba. Och nej, den här gången har det inget att göra med hans penis.

Vi har också själviska nyheter som bär betydelse för hela sektorn – Prasos Ab, företaget bakom Bittiraha, har utfärdats en betalsinstitutslicens av Finansinspektionen i Finland. Eftersom regulatoriska utmaningar har plågat kryptooperatörer i Europa och annarstans, är denna licens en viktig milstolpe i att integrera kryptovalutatjänster med vidare finansvärlden.

Förra veckans granskning kan du läsa här.

Bitcoins uppgång har också gett fart åt brytare som söker de lönsammaste målen.

Bitcoin konsumerar mycket, men inte för mycket

Bitcoins energikonsumtion är ett det diskuterat och disputerat ämne. Om och när kryptovalutan och finansteknologin förallmänligas, kommer energimängden som används till brytning troligen också att växa. Tidigare har närmare estimat om nätverkets energianvändning andå varit svåra att göra.

Nu har forskare på Cambridge universitet publicerat vad som troligen är det mest omfattande och nogrannaste sättet att mäta Bitcoin-nätverkets konsumtion. The Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index, alltså CBECI, ger data i realtid om energin som Bitcoin-nätverket använder.

CBECI samalade data från energin som brytningsapparater använder och uppskattade på bas av det och nätverkets beräkningskapacitet hur många Bitcoin-brytare det fanns. Enligt Cambridge använder Bitcoin-nätverket ungefär 53 terawattimmar per år.

Forskarna påpekade att endast i USA använder pålämnade apparater 4 gånger mera energi än hela Bitcoin-nätverket. Om även en fjärdedel amerikaner skulle stänga sina apparater då de är oanvända, skulle det räcka för hela nuvarande Bitcoin-nätverket.

Bitcoin konsumerar mycket energi, men det är just inget jämfört med andra.

Facebook försäkrar att Libra är trygg för användare

Facebooks kommande kryptovaluta har orsakat världsomfattande oro hos lagstiftare, politiker och andra parter. Facebooks tidigare oaktsamma handlande av användarinformation har orsakat misttro mot företaget. Med sin nya kryptovaluta kunde Facebook i teorin övervaka sina användares penningtrafik och beteende i även större detalj än tidigare.

Facebook har nu gett ett uttalande åt USA:s senatorer. Enligt Facebooks blockkedjechef David Marcus ger Libra inte möjlighet att komma åt ekonomiska informationen av sina användare.

“Jag vill personligen försäkra att vi är to give you my personal assurance that we are committed to taking the time to do this right,” berättar Marcus i ett brev till senatorerna.

Enligt Marcus är Libras användning  “pseudonymt” på samma sätt som Bitcoin och andra kryptovalutor, vilket betyder att man trots offentliga blockkedjan inte kan förknippa användare direkt till plånböcker. Marcus försäkrade också att Libra kommer att basera sig på öppen kod.

Facebook har tidigare informerat att Libra kommer att bli opublicerad åtminstone i Indien på grund av politiska och juridiska problem.

Enligt David Marcus är Libra pålitlig och utan fara för privathet – liksom Facebooks andra produkter. BILD: Dan Taylor)

Bitcoin-brytningens svårighetsgrad steg mer än på ett år

Bitcoin-brytningens svårighetsgrad tog sitt största enstaka skutt på ett år. På tisdag steg svårighetsgraden cirka 14,23%. Bitcoins svårighetsgrad justeras automatiskt mellan två veckor för att motsvara nätverkets brytningskapacitet.

Bitcoin-nätverkets brytningskapacitet har på sistone stigit märkbart. Det här tyder på att åtminstone brytare tror på bitcoins fortsatta tillväxt. Ökande brytningskapaciteten förstärker också Bitcoin-nätverket mot anfallare.

BTC.com estimerar att brytningskapaciteten och svårighetsgraden kommer att fortsätta växa. Nästa gång ändras svårighetsgraden igen om två veckor, då brytningens svårighet kan förväntas åter överskrida 14%.

Bitcoin-brytningens svårighet har stigit snabbare än på ett år. (BILD: wustnigel)

John McAfee vill skapa en kryptovaluta åt Kuba

John McAfee, en 73 år gammal datasäkerhetsexpert som blivit ökänd efter att ha tidigare lovat äta sin egen penis, har gjort ett nytt löfte. Den här gången har han föreslått att skapa en kryptovaluta åt regeringen i Kuba – och han gör det gratis.

“Det skulle vara trivialt att kringgå USA:s blockad genom ett smart valutasystem, Så jag gjorde ett formellt förslag på en privat kanal via Twitter,” berättar McAfee.

Enligt McAfee kunde han lätt skapa en kryptovaluta som är planerad specifikt för Kubas ekonomiska och politiska situation. McAfee påstår sig rätt så grandiöst vara en av bara ungefär tio personer i världen som kan klara av det.

McAfee, som just nu undgår USA:s skattemyndigheter, gjorde sin annons kort efter att Kubas myndigheter informerade att de kommer att skapa en egen kryptovaluta för att kringgå USA:s ekonomiska sanktioner.

Enligt John McAfee kunde han lätt skapa en kryptovaluta åt Kuba – och bland annat störta USA:s ekonomi. (BILD: Cage Skidmore)

BitTorrent publicerar nytt kryptovalutaprogram

BitTorrent som hör till världens största torrent-p2p-kundprogramleverantörer, har publicerat ett nytt torrent-program, som har en inbygd kryptovalutafunktion. Kryptovalutan fungerar i Trons blockkedja. Tron köpte BitTorrent tidigare med en tills vidare okänd summa.

Företagets nya BitTorrent Speed utnyttjar kryptovalutor för att sporra delning. Användare kan dela filer och få som ersättning kryptovaluta eller alternativt betala för att få laddade filer snabbare.

BitTorrent är känd för både sina Bittorrent och µTorrent-kundprogram, som tillsamman s formar en av de största torrent-p2p-nätverkshelheter. Enligt pressannonsen har dessa kundprogram installerats i ungefär en miljard apparater och de har över 100 miljoner aktiva användare.

Till början är BitTorrent Speed och dess BTT-pollett endast tillgänglig för Windows-användare , men företaget har som avsikt att utvidga programutbudet också till andra operativsystem.

BitTorrents nya kundprogram kan vara revolutionärt – eller bli en prövning.

Månlandningsdator användes för att bryta bitcoins

Amerikanska IT-undersökaren Ken Shirrif har lyckats justera en äkta dator som använts i Apollo-flygen att bryta bitcoin. Datorn var med i Apollos månflyg, inklusive första månlandningen år 1969. Datorn är sista styrningsdatorn som är kvar från Apollo-missionerna.

“Att implementera Bitcoins hash-algoritm på en 15-bits dator var utmanande, men jag lyckades. Tyvärr är datorn så långsam att det skulle ta ungefär en miljard gånger universums ålder att bryta ett enda bitcoin-block,” berättade Shirriff åt ITPro-publikationen.

Idén är kanske inte på ekonomiskt hållbar bas, men det är en viktig symbol för hur långt vi kommit som mänsklighet. Redan 80-talets kalkylatorer heda mer beräkningskapacitet än vad som månflygen behövde och nutidens smarttelefoner har flera magnituder mera.

Bitcoin är på våg måt månen – och nu har också månlandningsdatorn deltagit i dess brytning.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *