Veckogranskning 34/2019: Bitcoin är Internets guldstandard

En ny vecka, nya påhitt, nya björnmarknader och nya raketer. Det är ju vad det handlar om: vi gungar, svingar och går ändå framåt med häftig takt. Även en skillnad på tiotals procent verkar inte ha större betydelse, åtminstone om man tror på experter på Dcresearch och Grayscale Investments. Bitcoin tål nog stormar och bör betraktas som en långtidsinvestering. Bitcoin är digitalt guld.

Den här veckan granskar vi bland annat hur Bitcoin beter sig som en guldlik fristad mot ekonomiska stormvågor. Dessutom tar vi en stark ställning mot Bitcoin-bluffar och påminner att fastän Bitcoin själv är säker, så rör det sig alla möjliga svindlare i scenen. I andra nyheter har vi Craig Wrights rättegång samt Ripples framgång. Dessutom berättar vi om ett nytt smartkontraktspråk som utvecklas i Bitcoin.

Det bär sig också att kolla Toni Kosonens nyaste tekniska analys, där vår expert med kristallboll spår olika möjligheter för framtidens kurskurvor.

Om du själv vill gissa bitcoins kurs och vinna pris , så ordnar Denarium en tävling som du gratis kan delta i.

Förra veckans granskning hittar du här.

Bitcoin ger Internet vad guld historiskt har gett traditionella ekonomin.

Bitcoin är digitalt guld

Finska finanstidningen Kauppalehti har intervjuat kryptovalutaexpert Timo Oinonen angående bitcoin. Oinonen arbetar på undersökningsinstitut Dcresearch, där han är specialiserad på finansteknologi och blockkedjor.

Enligt Oinonen beter sig bitcoin investeringsmässigt på liknande sätt som t.ex. guld, alltså är det en så kallad fristad. En fristad betyder i detta syfte en investering som är relativt stabil trots världekonomiska och politiska omvälvningar. 

“Bitcoin är som digitalt guld en slags hedge och fristad på aktiemarknaderna. Bitcoin har byggts för att vara en fristad som inte korrelerar med andra egendomsklasser. Det har synts också tidigare,” berättar Oinonen.

Bitcoin skapades ursprungligen för att fungera som ett slags digitalt guld. Skapningstakten av nya bitcoins och deflationen speglar därför också guldbrytning. Liksom guld är bitcoin också oberoende av politiska beslut och centralbankers verksamhet. 

Oinonen rekommenderar att investerare förhåller sig till bitcoin som en långtidsinvestering med exempelvis 1-3 procent av hela portföljen. Samma rekommenderar amerikanska Grayscale Investments, som är ett av världens största virtualvalutaförvaltare.

Enligt Timo Oinonen är det redan allmänt accepterat att bitcoin beter sig som guld. (BILD: Kauppalehti)

Bitcoin är inte en bluff, men det finns bitcoin-bluffare

Finska Iltalehti-tidningen gjorde nyhet om Tuula Starck-Schreiber från Raseborg, som förlorade över 700 euro åt virtualvalutasvindlare. I artikeln berättar Starck-Schreiber att hon stött på en “professionellt formulerad” artikel som föreslog att investera i Bitcoin. Starck-Schreiber investerade som artiklen föreslog, men förlorade hela summan.

Starck-Schreiber registrerade sig på sajten, gav sitt nummer och började få olika telefonsamtal. Det krävdes också en summa på 500 euro för att starta bitcoin-investeringsprocessen.

För erfarna bicoin-användare ringer alarmklockorna redan vid sådana startsummor och aggressiva marknadsförande samtal, men tyvärr kan nybörjare bli lurade. Det verkar även att Starck-Schreiber inte hade kontakt med Bitcoin, utan någon Bitcoin-kopierande bluff, såsom Bitcoin Code.

Bitcoin och pålitliga Bitcoin-företag kräver aldrig någon startsumma. Bitcoin är också i sig ingen bluff, trots att det rör sig många bluffare kring Bitcoin. Man kan undvika bluffare genom att ta reda på saker och endast använda pålitliga förmedlare.

I Finland är Prasos Ab ett exempel på ett pålitligt kryptovalutaföretag . Prasos Ab upphåller bland annat Coinmotion, Bittiraha samt Bittimaatti-nätverket. Prasos Ab är också ett av få branschens företag som fått officiell betalinstitutslicens.

Om något Bitcoin-relaterat låter för bra för att vara sant, så är det troligen inte sant. När man undersöker saker kan man göra säkrare investeringar.

Bitcoin kommer att få smartkontraktspråk

 Peter Wuille, en av Bitcoins kändaste och mest uppskattade utvecklare, har presenterat ett nytt kodningspråk som utvecklats särskilt för Bitcoin. Detta språk med namnet “Miniscript” har avsikten att möjgliggöra en lätt tillämpning av smartkontrakt i Bitcoin.

Med smartkontrakt avses ett kontrakt som förverkligas automatiskt efter att vissa villkor fyllts. Ett enkelt exempel skulle vara att om plånbok A får bitcoins, skickar den automatiskt hälften till plånbok B. Smartkontrakt kan dock vara så komplicerade och mångsidiga som deras utvecklare vill skapa.

Miniscript baserar sig på Bitcoins egen Script-kod och har redan fått mycket positiv respons från Bitcoin-samhället. LN-utvecklare Rusty Russell beskrev Miniscript som en nödvändig och självklar uppfinning, som skulle ha bordat förstås redan tidigare.

Miniscript är ännu i utvecklingsskede. Wuille och andra utvecklare tänker göra omfattande tester för att försäkra att Miniscript passar ihop med Bitcoins nuvarande konsensus- och standardiseringsregler. Ifall Miniscripts utveckling och tester lyckas, kan vi se Miniscript implementerad i Bitcoin redan närmaste åren.

Tack vare Miniscript kan Bitcoin få sina egna smartkontrakt redan i nära framtiden.

Kändaste BCash-twittraren började stöda Bitcoin

Ett av de kändaste kryptovalutabehandlande Twitter-konton, @Bitcoin, har börjat stöda ursprungliga Bitcoin efter att senaste par åren ha stödit diskutabla Bitcoin Cash -projektet. Tidigare ledde kontot användare till Roger Vers Bitcoin Cash-sajt Bitcoin.com, men därefter har kontot börjat leda användare till Bitcoin.org.

Bitcoin Cash är en altcoin som kopierats från Bitcoin och strävade att ta ursprungliga Bitcoins plats. Dess utvecklare yttrade att Bitcoin Cash var ursprungliga Bitcoin, men majoriteten övertygades inte av påståendet. Nu har också Bitcoin Cashs tidigare anhängare börjat vända ryggen åt projektet.

Ingen vet exakta orsaker varför @Bitcoin ändrat sin åsikt. Ändringen skedde under en natt, eftersom Twitter-kontot ännu 20. augusti gjorde reklam för Bitcoin Cash. Internet har förstås olika teorier, såsom att Twitter-kontot skulle ha sålts eller att Roger Ver skulle ha dejtat kontots ägare och förhållandet nu slutat.

I varje fall är ändringen positiv för Bitcoin och troligen klargör det för användare att Bitcoin Cash inte är riktiga Bitcoin och inte har stort stöd bakom sig.

 Bcash och Roger Ver har igen förlorat en känd stödjare efter att kryptotwittraren vänt sig till Bitcoin. 

Santander utvidgar sitt Ripple-system

Santander, ett av Spaniens största finansinstitut, har berättat att de utvidgar sitt betalförmedlingssystem baserad på Ripple-kryptovalutan till Latinamerika. Enligt Santander har Ripples transaktionsmängder vuxit, varmed det nu är ett bra skede att utvidga betalsystemet.

Santander har inte tidigare berättat vilka länder de tänker utvidga systemet till. Tidigare har Santander använt sitt Ripple-baserat system i Brasilien.

Enligt Santander är det möjligt att med Ripple skapa ett transaktionssystem, varmed fonder kan flyttas med nollkostnader från dessa Latinamerikanska länder till USA. I USA bor en stor befolkning med latinamerikansk bakgrund, så ett sådant system skulle sannolikt också finna efterfrågan.

Santander har inte berättat noggrannare tidtabeller för sina planer, men de har antydit att systemet senare också tillämpas i Nordamerika och USA. Därtill håller Santander på att utveckla ett motsvarande system, som de planerar lansera globalt och som också kunde användas av andra än Santanders kunder.

Santander vill utvidga sitt Ripple-system till hela världen.

Domstolen tror inte på Craig Wright

Rättegången mot Craig Wright, som förtjänat smeknamnet Faketoshi, har igen fått ett nytt omslag. Nu kräver Wright att USA:s domstol ogiltigförklarar anklagelserna mot honom med motiveringen att domstolens juridiska domsrätt inte gäller i Wrights fall.

Dessutom försökte Wright själv stämma inför rätten en Bitcoin-användare som offentligt misstänkt att Wright inte på riktigt är Bitcoins anonyma skapare Satoshi Nakamoto. Nu har denna striden skadat Wright själv.

I ett nötskal handlar Wrights nuvarande rättsfall om ungefär en miljon bitcoins, som tillhörde hans avlidna affärskumpan. Wrights egna försvar har lutat på påståenden om domstolens bristande jurisdiktion samt att han är själva Satoshi Nakamoto. Domstolen ansåg ändå att Wright inte har trovärdiga grunder eller bevis för att stöda sina påståenden.

“Domstolen helt enkelt betraktar att den anklagades uttalanden inte är trovärdiga”, konstaterar domstolen i sitt beslut.

Wrights rättsfall har varit igång redan över ett år. Domstolens senaste beslut tyder på att fallets behandling kan äntligen gå framåt.

Craig Wright påstår sig vara Bitcoins skapare, men har tills vidare inte producerat bevis.

Innehåll till veckogranskningen?

Information om intressanta Bitcoin-nyheter eller artiklar samt säljare som godkänner bitcoin kan du skicka som e-post till adressen [email protected].

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *