Veckogranskning 36/2019: Kan krypto hjälpa naturen?

Efter att ha kylnat ner en aning kring slutet av augusti har Bitcoin igen stegrat över gränsen på $10 000 dollar. Samtidigt har andra kryptovalutor lidit och inte fått lika mycket vind i seglen. Några altcoins har lyckats kämpa i uppförsbacke, men huvudsakligen är det Bitcoin som styr och andra släpar efter.

På marknaderna har detta synts som Bitcoins ökande överlägsenhet jämfört med andra kryptovalutor. Bitcoin har nu mer än två tredjedelar av hela marknadsvärdet av alla kryptovalutor. Bitcoins pris har också bevarat sin kraft trots tillfälliga korrektioner och nedgångar. 

Du kan läsa mer on marknadsfluktationer i vår senaste tekniska analys.

Den här veckan kollar vi också nyheter om hur kryptovalutor kan användas för att hjälpa naturen och inspirera aktivism. Trots kritik gällande bitcoins energiförbruk, verkar det som att teknologin i ökande mängder används för att gynna miljön. Krypto är inte bara bra för ekonomin – det är bra för hela planeten.

Förra veckans nyheter hittar du här.

Kryptovalutor och blockkedjor kan med sina innovationer också gynna naturen.

Bitcoins dominans högre än på år

Bitcoins marknadsdominans, alltså bitcoins totala marknadsvärde gentemot andra kryptovalutor, har nått sin högsta punkt sedan 2017. Vid skrivstunden är bitcoins dominans ungefär 71%.

Som lägst har bitcoins marknadsdominans varit under 40% i början av 2018. Det här året har dominansen ändå vuxit. Vid slutet av augusti var dominansen kring 69%, och vid månadsskiftet överskred den 70%.

En framstående orsak bakom bitcoins dominans är svaga prestationen av andra kryptovalutor. Andra kryptovalutor har förlorat mer värde än bitcoin och deras tillväxt har också varit långsammare. Bitcoin verkar vara ett system som har betydligt mer tillit än någon annan kryptovaluta.

Trots att det finns otaliga kryptovalutor och nya skapas konstant, verkar inte en enda av dem erbjuda något bättre än vad Bitcoin redan erbjuder. Bitcoins fortsatta teknologiska utveckling och överlägsna position verkar tyda på att Bitcoin också i fortsättningen sitter på kryptokonungens kungatron.

Bitcoin har varit en guldaktig fristad och bevarat sitt värde bättre än sina yngre syskon.

Bitcoin-brytare har tjänat över 14 miljarder dollar

Bitcoin-brytare har redan gjort vinster på över 14 miljarder dollar. Brytningens lönsamhet har vuxit ständigt trots att Bitcoin-nätverket fått stora mängder ny brytningskapacitet, vilket i sin tur förbättrar konkurrensen och minskar på inkomsterna av genomsnittliga brytare.

Brytarnas vinster har också vuxit exponentiellt. Det tog 8 år att nå första 5 miljarder dollar, medan 10 biljoner överskreds i bara 8 månader. Ifall nuvarande trenden fortsätter, kommer 20 miljarder att passeras 2020.

Bitcoin-brytning håller också på att bli mer populärt. Vid slutet av förra månaden steg nätverkets brytningskapacitet till 83,5 terahash per sekund, vilket är ett alla tiders rekord.

Bitcoin-brytare har historiskt haft framgång och riktningen verkar fortsätta uppåt. 

Nederländernas centralbank börjar övervaka kryptoföretag

Nederländernas centralbank, De Nederlandsche Bank, har annonserat planer att ta kryptovalutaföretag under sin övervakning. Banken har uppmuntrat företag att kontakta dem för att försäkra en smidig övergång till nya övervakningssystemet.

“Tills januari 2020 kommer alla företag som erbjuder virtualvalutaväxling och kryptoplånböcker att vara under centralbankens direkta övervakning”, annonserade De Nederlandsche Bank.

I praktiken betyder övervakning att kryptovalutaföretag måste registrera sig till centralbanken och göra nödvändiga bakgrundsgranskningar för företagets styrelse och majoritetsägare. Centralbanken undersöker också ifall företag följer lagstiftningen mot penningtvätt och finansiering av terrorism.

Efter registreringsprocessen förvantas kryptovalutaföretag kunna fortsätta sin verksamhet som förr.

Nederländernas centralbank kan med sin övervakning öka tillit på kryptovalutor. (BILD: Pbech)

Venezuela slår rekord i kryptoväxling

Enligt statistik av Coin Dance, en övervakningskälla som spårar olika växlingsvolymer, bytte Venezuela förra veckan mer kryptovalutor än någonsin förr.

Under perioden mellan 25. och 31. augusti användes bara LocalBitcoins för att växla krypto för ungefär 114 miljarder bolivar. I euro skulle mängden vara ungefär 5 miljoner. Tidigare rekordet tog plats förra veckan, då bolivar växlades för cirka 77 miljarder.

Coin Dances lokala valutavolymer är dock bara estimat och och inexakta för Venezuelas del. I och med bolivars nedgång är siffran räknad i bitcoins mindre än tidigare rekordet.

Enorma tillväxten i användningen av kryptovalutor kan förklaras av Venezuelas finanspolitik. Landets officiella valuta har lidit av hyperinflation, och som ett resultat har mer och mer venezuelaner flyttat sina fonder till kryptovalutor för att skydda åtminstone en del av sin egendom.

Venezuelas bolivar har rasat i värde och flera lokala anser dem nästan värdelösa.

Tyskt parti föreslår kryptobelöningar för miljön

Tysklands Freie Demokratische Partei (FDP) har föreslagit ett system som ger kryptovalutabelöningar åt vem som helst som hjälper ta bort koldioxid från atmosfären. Enligt partiet är det inte tillräckligt att samhällen reducerar sina utsläpp, utan också koldioxiden i atmosfären måste reduceras.

FDP har föreslagit åt parlamentet att Tyskland skulle skapa en egen blockkedja med en nativ pollett, Arbil, för den. Arbils värde skulle grunda sig på en garanti att de är utbytbara mot utsläppskompensationer. Arbil skulle betalas åt alla parter som lyckas ta bort koldioxid från atmosfären.

“Alla som avlägsnar CO2 från atmosfären kommer att bli betalda för det. På detta sätt vill vi belöna aktivt klimatarbete och promota innovationer, ” kommenterar Marco Buschmann från FDP:s parlamentgrupp.

“Vi vill ge CO2 ett globalt pris,” tillägger gruppens vice ordförande Frank Sitta. 

Freie Demokraten är ett tyskt parti med tro på finansteknologi och blockkedjor.

Välgörenhet kämpar mot Amazons bränder med kryptodonationer

Amazonas regnskog brinner. Nu har Rainforest Foundation, en amerikansk icke-vinstdrivande välgörenhetsorganisation som grundats 1987, bett kryptovalutasamhällets hjälp för att skydda planetens lungor.

Enligt Suzanne Pelletier, chef för organisationen, är traditionell välgörenhet inte tillräckligt för att bota situationen. Enligt henne behövs innovativa lösningar och få är så innovativa som kryptovalutaanvändare.

“Krypto är fyllt med människor som tänker annorlunda och försöker ändra spelets regler,” tillägger Pelletier.

Rainforest Foundation godtar donationer i form av de allmännaste kryptovalutor. Organisationen håller också på att utveckla sitt eget blockkedjesystem, varmed donerare kan följa med penningflödet och försäkra att donationen verkligen används för att hjälpa regnskogar.

Brasiliens skogsbränder har fått medieuppmärksamhet flera veckor – och nu kämpar också kryptovalutor för att bota situationen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *