Ukraina lisäämässä kryptovaluuttojen sääntelyä, Intelin matka louhintalaitteistomarkkinoille & POW-kielto kaatunut Euroopan parlamentissa | Viikkokatsaus 11

Ukrainan ja EU:n liput vierekkäin taivaan alla

Ukraina lisäämässä kryptovaluuttojen sääntelyä

Kryptovaluutat ovat olleet paljon esillä viime viikkoina. Venäjän hyökätessä Ukrainaan 24.2.2022 kryptovaluuttalahjoitukset Ukrainalle ovat lisääntyneet merkittävästi. [1]

Ukrainaan on tähän mennessä lahjoitettu 100 miljoonan edestä, josta yli puolet menee Ukrainan valtion kassaan. Sen lisäksi Ukrainan valtio aikoo julkaista NFT (non-fungible token) -taidekokoelman Ukrainan ja Venäjän välisestä sodasta. [2]

Tällöin Ukrainan keskuspankki ilmoitti, että käteisen nostamiseen pankista tulee nostorajoituksia. Sen lisäksi keskuspankki ilmoitti, että Ukrainan kansallinen valuutta hryvnia sidotaan kiinteään kurssiin. Näiden rajoitusten lisäksi Ukrainan keskuspankki vielä lopetti elektronisen rahan liikkeeseen laskut.

Ei siten ollut mikään yllätys, että Ukrainassa olisi tulossa lisää lainsäädäntöä koskien kryptovaluuttoja. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyy on nyt allekirjoittanut digitaalisia omaisuusluokkia koskevan lain keskiviikkona 15.3.2022.

Tämän kryptovaluuttoja koskeva lainsäädännön mukaan jatkossa kryptovaluuttapörssien ja virtuaalivaluuttoja koskevia palveluita tarjoavien yritysten on jatkossa rekisteröidyttävä toimiakseen Ukrainassa. Sen lisäksi pankkien sallitaan jatkossa avata pankkitilejä myös kryptovaluuttatoimialalla toimiville yrityksille.

Ukrainan Kansallinen arvopaperi- ja osakemarkkinakomissio sekä Ukrainan keskuspankki toimivat jatkossa kansallisena lupa- valvontaviranomaisena digitaalisille omaisuusluokille kuten kryptovaluutoille. [3]

Kansallinen arvopaperi- ja osakemarkkinakomissio sekä keskuspankki pyrkivät myös poliittisesti ohjaamaan digitaalisten omaisuusluokkiin liittyvään sääntelyn kehittymistä sekä tarkkailemaan toimialaa entistä tiiviimmin.

Tämän lisäksi kryptovaluuttojen oikeudellisen muodon määrittelyä, kryptovaluuttojen luokittelua sekä kryptovaluuttojen omistajuuden määrittelyä pyritään selkeyttämään.

Ukrainan valtionvarainministeriön mukaan myös Ukrainan vero- sekä yksityisoikeudellinen lainsäädäntö on tarkoitus saattaa koskemaan myös virtuaalivaluuttoja.

Ukrainan digitaalisen viestinnän ministeri Oleksandr Bornyakov (Deputy Minister of Digital Transformation for IT) kertoi, että globaalin kryptovaluuttoihin liittyvän toimialan potentiaali mitataan investointien osalta miljardeissa. Kryptovaluuttoihin liittyvän toimialan kasvu on ollut hänen mukaansa muita toimialoja nopeampaa.

Tämän lisäksi Bornyakovin mukaan Ukraina on tällä hetkellä maailman TOP 5:ssä kryptovaluuttojen käyttöä koskevassa maailman rankingissä. Ja Ukrainassa on myös hyvin kehittynyt lohkoketjuteknologian kehittäjäyhteisö. [4]

Ministeri Bornyakovin mukaan Ukrainalla on mahdollisuus nyt olla maailman johtava maa virtuaalivaluuttoihin liittyvän liiketoiminnan kehittämisessä.

  • Henri Väkeväinen

Lähteet ja aiheesta lisää:

[1] https://cointelegraph.com/news/ukraine-s-president-signs-law-establishing-regulatory-framework-for-crypto

[2] https://cryptobriefing.com/ukraine-signs-virtual-assets-bill-legalize-bitcoin/

[3] https://www.kmu.gov.ua/en/news/ukrayina-legalizuvala-kriptosektor-prezident-pidpisav-profilnij-zakon

[4] https://www.kmu.gov.ua/en/news/parlament-uhvaliv-zakon-pro-virtualni-aktivi-zgidno-z-propoziciyami-prezidenta

Intelin (INTC) matka louhintalaitteistomarkkinoille

Viime kuussa Intel julkisti ensimmäisen version louhintalaitteestaan, jotka kulkevat nimellä “Bonanza Mine”. Useat louhintayritykset, muun muassa Block, Argo ja Griid, ovat jo ehtineet ilmaista kiinnostuksensa uusista siruista Intelin varatoimitusjohtajan Raja Kodurin mukaan. Viimeisimmät tiedot kertovat myös louhintayritys Hive Blockchainin (HIVE) tilanneen uusia laitteita Inteliltä, ja näiden laitteiden avulla aikovat kaksinkertaistaa louhintaan käyttämänsä laskentatehon määrän.

Ensimmäinen versio louhintalaitteesta, “BMZ1”, ei kuitenkaan ollut kovin kilpailukykyinen kilpailijoiden kanssa energiatehokkuuden suhteen ja sitä voikin ajatella ensimmäisenä “prototyyppinä”. Uusi versio, “BMZ2”, julkistettiin hyvin pian ensimmäisen version jälkeen kaksinkertaistaen louhinnan energiatehokkuuden. Uusi versio lukeutuu alan parhaimmistoon, joskin se ei ohita tämän hetken energiatehokkainta louhintakonetta, Antminerin S19j XP. Vaikka uusi piiri ei ole kaikista tehokkain, on se Griid:n mukaan kuitenkin pääomatehokkaampi kuin Antminer S19 Pro. Heidän mukaan alla oleva taulukko kertoo eri louhintalaitteiden spesifikaatioista:

 Energiatehokkuus (J/TH)Louhintateho (TH/s)Tehonkulutus (W)
Bitmain Antminer S19j XP21.51403010
Intel Bonanza Mine 2 (BMZ2)261353510
Bitmain S19j Pro29.51103250
MicroBT Whatsminer M30S++311123472
Intel Bonanza Mine (BMZ1 – Prototype)54-6034.5-47.71863-2849
Bitfury Clarke56120
Canaan Avalon A958201700

On paljon hyviä syitä olla optimistinen Intelin saapumisesta louhintalaitteistomarkkinoille. Intel omistaa omat puolijohteiden tuotantolaitokset ja valmistusprosessit, kun taas kilpailijat joutuvat tilaamaan niitä muilta puolijohteita ja valmistavilta yrityksiltä ja olemaan riippuvaisia yrityksistä kuten TSMC.

Tämä voi johtaa tehokkaampaan tuotannon allokointiin ja halvempiin hintoihin. Intel on myös yleisesti ollut puolijohdealalla huomattavasti kauemmin kuin kilpailijat, joka tarkoittaa sitä, että Intelillä on todennäköisesti enemmän aikaisemmin hyödyntämätöntä syväosaamista aiheesta.

Näistä eduista huolimatta etulyöntiasema ei ole yksiselitteinen, sillä Bitcoinin louhinta-algoritmi SHA256 on hyvin määritelty eikä siinä voi tehdä samanlaisia innovaatioita kuten geneerisen laskentaprosessorin suunnittelussa.

Ennen sirujen julkistamista, Intelin toimitusjohtaja kritisoi Bitcoinia kutsumalla sitä “ilmastokriisiksi”. Toteamus oli hivenen yllättävä, sillä kyseessä oli markkinointitemppu uusien louhintasirujen näkyvyyden nostamiseksi, jotka kuitenkin osoittautuivat energiatehokkuudeltaan vastaamaan kilpailijoiden tuotteita. Raja Koduri sanoi myös uusien sirujen olevan “1000-kertaa tehokkaampia SHA256-algoritmin laskennassa kuin yleisimmät näytönohjainkortit”. Tämäkin väite kummastuttaa, sillä näytönohjaimia ei ole voinut muutenkaan käyttää pääomatehokkaasti Bitcoinin louhimiseen vuosiin.

  • Nikolas Erkinheimo

POW-kielto kaatunut Euroopan parlamentissa

POW-kielto (POW = proof-of-work) on kaatunut Euroopan parlamentin talouspoliittisessa valiokunnassa Econissa.  POW-kieltoa vastusti 30 edustajaa ja kannatti 23 edustajaa. Kaikki suomalaiset Econin edustajat kannattivat POW-kieltoa. [1]

Näin ollen POW:n liittynyt kielto poistettiin MiCA:n (Markets in Crypto Assets) lakiehdotuksesta, joka oli osa digitaalisen omaisuuden sääntelykokonaisuutta (EU) (2020/852 2 a artikla). [2] MiCA huolehtii rahoitusinstrumenttien sekä rahoituspalveluiden tarjoajia koskevasta sääntelystä Euroopan alueella.

Tämä on erittäin hyvä uutinen esimerkiksi Bitcoinille ja Ethereumille, koska ne molemmat käyttävät POW-protokollaa. Ethereum on kuitenkin ilmeisesti jatkossa siirtymässä käyttämään Proof-of Stake-protokollaa.

POW-kiellon tarkoituksena oli rajoittaa kryptovaluuttojen käyttöä, jotka käyttävät proof-of-work-työntodistamisprotokollaa, koska aikaisemman lakiesityksen mukaan tämän protokollan käyttäminen kuluttaisi liikaa energiaa.

Aikaisemman lakiesityksen mukaan kaikkien kryptovaluuttojen pitäisi olla osana Euroopan kestävän kehityksen minimiympäristöstandardia (EU’s minimum environmental sustainability standards with respect to their consensus mechanism) ja sen mukaan POW-protokolla olisi ollut aivan liian energiaintensiivinen ollakseen ympäristöystävällinen konsensusmekanismi. Standardin oli määrä astua voimaan tammikuussa 2025. [3]

Mutta miksi asetus ei astunutkaan voimaan ehdotetussa muodossa?

Kryptovaluuttojen toimialalta kuulunutta vastustusta pidettiin tärkeimpänä syynä lakiehdotuksen kaatumiseen POW-kiellon osalta. Kryptovaluuttalompakoiden valmistaja Ledger oli mm. ottanut asiaan kantaa seuraavasti:

”Yksityishenkilöt ja organisaatiot ovat vapaita valitsemaan sen teknologian, joka sopii parhaiten heidän omiin tarpeisiinsa. Lainsäätäjän ei tulisi pyrkiä vaikuttamaan juuri tietynlaisen teknologian käyttöönottoa. Tällainen toimintatapa on erittäin huolestuttavaa ja tällaisella päätöksellä olisi huomattavat seuraukset Euroopassa.”

Asiasta twiittasi ensimmäisenä europarlamentaarikko ja MiCA:n jäsen Stefan Berger [4].

Asiaan otti myös Twitterissä kantaa Unstoppable Financen Patrick Hansenin, jonka mukaan louhinta ei ole enää osana MiCA:n esittämää lakiesitystä. Sen sijaan louhinta olisi jatkossa osa Euroopan Unionin kestävän talouskehityksen taksonomiaa. [5]

On hyvin todennäköistä, että viime aikojen energian hintojen nousun myötä louhinnan energiankulutuksesta tullaan käymään vielä paljon keskustelua.

  • Henri Väkeväinen

Lähteet ja aiheesta lisää:

[1] Euroopan parlamentin äänestys https://www.europarl.europa.eu/cmsdata/245802/ECON%20VS%2014%20March%202022%20(amendments)%20RESULTS%20(002).pdf

[2] Yahoo Finance https://finance.yahoo.com/news/proposal-limiting-proof-rejected-eu-151839028.html

[3] Coindesk https://www.coindesk.com/policy/2022/03/12/limiting-proof-of-work-crypto-back-on-the-table-as-eu-parliament-prepares-virtual-currencies-vote/

[4] Stefan Berger https://twitter.com/DrStefanBerger/status/1503393750244016130

[5] Patrick Hansen https://twitter.com/paddi_hansen/status/1503383993391194115

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *