Viikkokatsaus 17/2019: Bitcoinin kurssinousu näyttää hyvältä

Bitcoin on rikkonut taas pitkästä aikaa uusia rajoja, liikkuen kirjoitushetkellä reilusti yli 5 400 dollarin yläpuolella. Alkuviikosta kurssi on jopa lähennellyt 5 500 dollaria. Tulevaisuutta on tietysti mahdotonta ennustaa, mutta mikäli bitcoinin kurssin historiallinen käytös kertoo mitään kryptotaloudesta ja sijoittajien psykologiasta, antaisi tämä kurssinousu vinkkiä, että tuleva vuosi tulee olemaan erittäin posiitivinen kryptojen kuningattarelle.

Tällä viikolla uutisissa muun muassa miljoonia bitcoineilla kerännyt venäläinen oppositiopoliitikko sekä raportteja bitcoin-kiristyksistä sekä -kurssinoususta.

Viime viikon katsauksen voit lukea täältä.

Bitcoinin vuosi 2019 on alkanut hyvin, mikä voi enteillä erinomaista loppuvuotta.

Kryptokiristyksillä saadaan entistä suurempia saaliita

Kryptoihin liittyvien haittaohjelmakiristysten saamat saaliit kasvoivat kuluneen vuoden ensimmäisellä neljänneksellä jopa 90%, kertoo digiturvallisuusyritys Covewaren tuore raportti.

Raportin mukaan viime vuoden viimeisellä neljänneksellä keskimääräinen uhri menetti noin 6 733 dollaria. Vuoden 2019 alkupuolella onnistuneiden kiristysten saamien luinnaiden määrä kasvoi 12 762 dollariin, mikä tarkoittaa noin 89% kasvua.

Keskimääräisten lunnaiden määrän kasvu näyttäisi johtuvan kiristäjien uusista toimintatavoista. Aikaisemmin kiristäjät saastuttivat mahdollisimman monta tietokonetta tavanomaisilla haittaohjelmilla. Nykyään kiristäjät valikoivat kohteensa tarkoin ja käyttävät kehittyneempiä haittaohjelmia, jotka osaavat muun muassa salata uhrin tietokoneen sisällön.

Jotta tällaiset kiristykset eivät olisi mahdollisia, kannattaa käyttäjän pitää varmuuskopionsa ajan tasalla. Tällöin käyttäjä voi palauttaa tietonsa, vaikka hyökkääjät onnistuisivat salaamaan ja lukitsemaan koko koneen. On myös muistettava, että mitään takeita ei ole, että kiristäjät avaisivat koneen saatuaan lunnaansa.

Tyypillinen kryptokiristysohjelma lukitsee uhrin tiedot ja vaatii jonkinlaista summaa bitcoineja niiden avaamisesta.

Bitcoinin siirtokustannukset ovat nousussa

Bitcoinin siirtokustannukset ovat nousseet lähelle vuoden huippuaan ja ne näyttäisivät olevan edelleen maltillisessa kasvussa. Kirjoitushetkellä nopea bitcoin-siirto maksaa noin 1-2 dollaria, mikä on huomattavasti enemmän kuin viime vuonna.

Siirtokustannusten kasvu johtunee yksinkertaisesti piristyneestä markkinatilanteesta. Kiinnostus bitcoinia kohtaan on kasvanut jälleen nopeasti ja bitcoinin kurssi on lähtenyt nousuun. Mitä enemmän kysyntää bitcoin-siirroille on, sitä korkeampia hintoja louhijat voivat vaatia siirroista.

Kurssikasvu vaikuttaa siirtokustannuksiin myös suoremmin. Louhijat määrittelevät siirtokustannukset bitcoineissa. Kun hinta nousee nopeasti, kestää bitcoin-määräisenä lasketuilla siirtokustannuksilla hetki tasoittua.

Vaikka siirtokustannukset ovatkin nousussa, ne ovat kaukana siitä, mitä ne ovat pahimmillaan olleet. Joulukuussa 2017 saattoi nopeasta siirrosta joutua maksamaan jopa 20 dollaria. Bitcoin on kehittynyt noista ajoista huomattavasti etenkin skaalautuvuutensa suhteen, joten on epätodennäköistä, että tuollaisia hintoja nähdään enää ainakaan lähitulevaisuudessa.

Siirtokustannukset ovat olleet kuluneen vuoden aikana nousussa, vaikkakin edelleen verrattain matalalla.

Venäläinen oppositiojohtaja saanut miljoonien edestä BTC-lahjoituksia

Vladimir Putinin poliittisiin päävastustajiin kuuluva Alexei Navalnyi on onnistunut keräämään noin 3 miljoonan dollarin edestä bitcoin-lahjoituksia kolmen viime vuoden aikana. Uutinen nousi Venäjän median Putin-mielisen Tsargard TV:n julkaistua tietoja Navalnin saamista lahjoituksista.

Navalnyi on tunnettu Venäjällä korruptionvastaisesta toiminnastaan. Hän muun muassa julkaisee antikorruptio-organisaationsa FBK:n kautta paljastuksia viranomaisten ja poliitikkojen toiminnasta.

Tsargard TV:n mukaan Navalnyi sai merkittävän bitcoin-lahjoituksen juuri ennen erään paljastusartikkelin julkaisua. FBK:n henkilöjohtaja Leonid Volkov kuitenkin kielsi, että lahjoituksella olisi mitään tekemistä FBK:n tutkimuksien tai paljastusten kanssa.

Venäjällä opposition toiminta on huomattavasti rajoitetumpaa kuin länsimaissa. Monet venäläiset oppositiotoimijat ja -mediat ovatkin alkaneet ottaa vastaan bitcoin-lahjoituksia helpottaakseen toimintansa rahoittamista. Navalnyin mukaan muun muassa tutkivaa journalismia tekevät mediat Zona.Media ja The Insider sekä Internetin vapautta valvova kansalaisjärjestö Roskomsvoboda ovat rahoittaneet toimintaansa bitcoineilla.

Alexei Navalnyi joutunut poliittisten mielipiteidensä ja toimintansa vuoksi usein viranomaisten mustalle listalle. (KUVA: Jevgeni Feldman)

Yksittäinen toimija saattoi aloittaa kurssinousun

Kryptoanalyysiyritys CoinMetrics on julkaissut tuoreita epäilyksiä, joiden mukaan huhtikuun alussa käyntiin lähtenyt markkinanousu johtuisi yhden suuren toimijan liikkeistä. CoinMetricsin mukaan tämän puolesta puhuvat muun muassa nousua edeltänyt mediahiljaisuus sekä nousun ajankohta.

“Kurssin suurimmat liikkeet tapahtuivat huhtikuun 2. päivä ajankohtana, jolloin markkinoiden globaali likviditeetti oli alhaisimmillaan. Liike alkoi kello 4:30 ja päättyi 5:30. Aikaikkuna saatettiin valita tietoisesti, jotta toimija saattoi saada suurimman mahdollisen vaikutuksen liikkeelleen,” CoinMetrics kertoo.

CoinMetricsin mukaan tämä yksittäinen toimija oli ostanut 100 miljoonan dollarin edestä bitcoineja nostaakseen kurssin korkeammalle. Yrityksen analyysin perusteella näyttäisi todennäköiseltä, että tämä toimija oli käyttänyt ainakin kolmea suurinta bitcoin-pörssiä.

CoinMetricsin raportin mukaan markkinoiden nousu saattaa hyvinkin olla tiedossa, mutta nykyisen nousun myötä on vielä turhan aikaista sanoa, onko se todella jo alkanut.

Bitcoin on toistaiseksi nousussa, mutta jos teoria yksittäisestä toimijasta pitää paikkansa, nousu ei välttämättä ole vielä pysyvää.

Vain harva eläkeläinen tietää bitcoinista

Arvometallisijoittamiseen keskittynyt amerikkalainen julkaisu Gold IRA Guide on julkistanut tuoreen kyselytutkimuksen, jonka mukaan vain 2,7% amerikkalaisista eläkeläisistä omistaa bitcoineja.

Tutkimuksen mukaan eläkeläisistä 56,7% kuitenkin tietää vähintään jollain tavalla bitcoinin olemassaolosta, vaikkakaan eivät ole kiinnostuneita sijoittamaan siihen.

3,5% eläkeläisistä kertoivat haluavansa aloittaa bitcoin-sijoittamisen, mutta eivät tiedä, miten alkaa siihen. Puolestaan 4,5% eläkeläisistä kertoivat olevansa kiinnostuneita bitcoinista, mutta toistaiseksi vain seuraavat sivusta tekemättä sijoituksia.

Lähes kolmannes eläkeläisistä ei tiennyt, että bitcoin on edes olemassa. 32,9% vastaajista kertoivat, että heillä ei ole hajuakaan siitä, mikä bitcoin on.

Yhdysvaltain eläkeläisistä kolmasosa ei ole edes kuullut Bitcoinista.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *