Viikkokatsaus 26: Bitcoin-maailmassa tapahtuu

Kuluneella viikolla Bitcoin-uutisissa oli mm. erilaiset Bitcoin-lahjoitukset, TigerDirect ja Mt. Gox. Uutisten määrä on ollut valtava. Viime viikon katsauksen voi lukea täältä.

Bittiraha.fi on Verkkokauppa & Verkkomarkkinointi 2014 -tapahtumassa Helsingin Messukeskuksessa 19.-20.3. Nyt on oiva tilaisuus tutustua Bitcoin-maksuihin sekä verkkokaupan että kivijalkaliikkeen näkökulmasta. Henry Bradella on puheenvuoro torstaina klo 9.30 ja Bittirahan porukka on tavattavissa ständillä 3F12 koko tapahtuman ajan. Sisäänpääsy on ilmainen, rekisteröityminen tehdään tästä.

Kaksi Bitcoin-lahjoituskohdetta keräsi suuret potit

Wikipedian perustajajäsen Jimmy Wales kertoi kokeilevansa Bitcoinia ja jakoi oman Bitcoin-osoitteensa. Osoite keräsi parissa päivässä yli 17 bitcoinia, ja tämän artikkelin kirjoitushetkellä lahjoituksia on tullut vajaat 22 bitcoinia. Wales aikoo lahjoittaa kaiken Wikipedialle ja aikoo ottaa Bitcoin-lahjoitustavan esille Wikimedian hallituksen kokouksessa.

Bitcoin-asiantuntija Andreas Antonopoulos loi Satoshi Nakamotoksi luullulle Dorian Nakamotolle Bitcoin-lahjoitusosoitteen, joka on tämän artikkelin kirjoitushetkellä kerännyt vajaat 45 bitcoinia. Lahjoitukset toimivat pahoitteluna mediamylläkän aiheuttamasta harmista. Maaliskuun lopulla Antonopoulos lahjoittaa bitcoinit dollareina Dorian Nakamotolle tai tämän haluamalle hyväntekeväisyyskohteelle, tai Dorianin kieltäytyessä lahjoituksesta tietoyhteiskunnan kansalaisoikeuksia puolustavalle järjestölle, EFF:lle.

TigerDirectista ostettu bitcoineilla miljoonan dollarin edestä

Viime viikolla kerroimme Overstockin yltäneen 1 miljoonan dollarin bitcoin-myyntilukuihin parissa kuukaudessa. Nyt myös elektroniikkaa myyvä TigerDirect on ilmoittanut päässeensä samoihin lukuihin.

Kyläkahvila Kemiönsaarella hyväksyy bitcoinit

Kahvila Lalla Vinde on Osuuskunta Vinden ylläpitämä, lähi- ja luomuruokaan erikoistunut kyläkahvila Kemiön keskustassa, Villa Lande -maaseutukeskuksessa. Kahvila on avoinna arkisin 10–17, lounasta tarjoillaan 11-14. Maksuvälineenä käy nyt Bitcoin.

Bitcoin-hyväksyjiä maailmalta

Kadullinen liikkeitä Hollannissa ottaa Bitcoinit maksutavaksi. Yhdeksän ravintolaa ja taideliike alkavat hyväksyä Bitcoin-maksuja 20. maaliskuuta Haagissa.

Luksushuviloita vuokraava TravelKeys hyväksyy bitcoineja. Ympäri maailmaa sijaitsevia huviloita on tarjolla tuhansia, joista osa on hinnaltaan parisataa euroa per yö ja toiset yli kymmenentuhatta per yö.


Esimerkki TravelKeys -palvelun tarjonnasta

Mobiili mainosalusta Vungle tarjoaa mainostuloja bitcoineissa. Mainoksia näyttävien sovellusten kehittäjät voivat halutessaan ottaa kerätyt tulot bitcoineina.

Mobiili shoppaussovellus Pounce mahdollistaa Bitcoin-maksut useaan merkittävään yhdysvaltalaiseen firmaan. Sovelluksen kautta pystyy selailemaan tuotteita, jotka on helppo ostaa muutamalla klikkauksella ja nyt siis myös bitcoineilla.

Ravintoloiden verkkokauppa-alusta Menufy mahdollistaa Bitcoin-maksamisen melkein 400 yhdysvaltalaisessa ravintolassa.

Suuri Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa toimiva musiikin streaming-palvelu Anghami ottaa Bitcoinit käyttöön. Myös Indie-musiikkia sosiaalisten verkostojen avulla myyvä FanDistro ottaa bitcoinit maksutavaksi.

Lontoolainen tislaamo The London Distillery Company hyväksyy bitcoineja.

Bitcoineja varastava troijalainen Mt. Goxista vuodetuissa tiedostoissa

Väitetyt Mt. Goxista vuodetut tiedostot sisältävät troijalaisen, joka voi varastaa tietokoneella olevia bitcoin-lompakkoja. Troijalainen etsii lompakkotiedostoja koneelta, ja huonosti suojatut lompakot ovat rikollisen tyhjennettävissä.

Mt. Goxista vuodetuiksi väitetyistä tiedostoista käy ilmi, että Mt. Goxin julkisuuteen ilmoittamat Bitcoin-määrät eivät olisi todenmukaisia. Tietojen mukaan bitcoineja olisi varastettu enemmän tai Mt. Goxilla olisi vielä säilössä osa asiakkaiden bitcoineista tai sitten Mt. Gox ei itsekään tietäisi, kuinka paljon palvelussa kuuluisi olla bitcoineja. Tietoja ei ole todistettu oikeaksi tai vääräksi, ja tiedostoja ei tule avata, ellei välttämättä halua vaarantaa bitcoinejaan troijalaisella.

Austalian pörssissä listattu Macro Energy aikoo Bitcoin-alalle

Australialainen sijoitusfirma Macro Energy on hankkinut kaksi Bitcoin-yritystä ja aikoo kerätä yli 9 miljoonan australian dollarin rahoituksen. Rahoitus aiotaan käyttää hankitun digitalBTC:n kehitykseen, ja kyseinen yritys aiotaan listauttaa australian pörssiin. Macro Energyn kurssi lähti huimaan nousuun Bitcoin-ilmoituksen jälkeen.

Kaksi Bitcoin-yritystä saivat suuret rahoitukset

Bitcoinien turvallista säilytystä tarjoava Xapo on saanut 20 miljoonan dollarin rahoituksen. Xapo on aiemmin tarjonnut bitcoin-säilytystä isoille yritysasiakkaille, ja nyt palvelua aiotaan tarjota kuluttajille.

Kiinalainen vaihtopörssi OKCoin on saanut 10 miljoonan dollarin rahoituksen. Kiinan suurimmaksi vaihtopörssiksi itsensä nimittäneen OKCoinin on tarkoitus laajentaa toimintaansa ainakin lähimaihin.

Goldman Sachsin Bitcoin-raportti

Goldman Sachs julkaisi kattavan raportin Bitcoinista. Raportissa kritisoidaan Bitcoinia valuuttana, mutta sen tekniset ominaisuudet ovat potentiaalisia.

Puhetta Bitcoinista

Ekonomisti Nouriel Roubini pitää Bitcoinia ponzi-huijauksena ja rikollisuuden välineenä, eikä pidä sitä turvallisena lähiaikoijen hakkerointien takia. Dr. Doomina tunnettu Roubini ennusti onnistuneesti viime vuosikymmenen lopulla alkaneen maailmantalouden romahduksen.

Googlen ideajohtaja ja entinen Hilary Clintonin neuvonantaja Jared Cohen pitää itsestään selvänä, että kryptovaluutat, kuten Bitcoin, ovat tulleet jäädäkseen. Bitcoinissa on arvoa, mutta ilman sääntelyä siinä on myös riskinsä.

Tunnettu sijoittaja Warren Buffet puhui toistamiseen Bitcoinista. Buffet pitää Bitcoinia kangastuksena ja kehottaa sijoittajia pysymään kaukana siitä. Buffet pitää Bitcoinin maksuverkkoa tehokkaana ja potentiaalisena, mutta idea Bitcoinin sisäisestä arvosta on naurettava. Tässä on hyvä huomioida, että Buffet ei ole teknologiasijoittaja, eikä ole aiemminkaan ymmärtänyt uusien teknologioiden päälle.

Bitcoin etenee akateemisella tasolla

Finanssikryptografian konferenssissa järjestettiin ensimmäistä kertaa Bitcoin-työryhmä, jossa esiteltiin vertaisarvioituja artikkeleita Bitcoinista. Kaikki artikkelit löytyvät Coindeskin kautta.

Bitcoin voitti open source -palkinnon

Bitcoin voitti CeBIT 2014 -tapahtuman Linux New Media Awards -palkinnon “innovatiivisimpana open source -projektina“.

Mt. Goxin tilanne

Mt. Goxin ja tämän toimitusjohtaja Mark Karpelesin Yhdysvalloissa sijaitsevaa omaisuutta, kuten pankkitilejä ja palvelimia, on määrätty jäädytettäväksi (mikäli omaisuutta löydetään). Tämä ei tarkoita, että omaisuudet takavarikoitaisiin lopullisesti, vaan kyseessä on väliaikainen varotoimi.

Mielenkiintoa ovat aiheuttaneet suuret Bitcoin-siirrot, jotka ovat vahvasti linkitettävissä Mt. Goxiin. Tapahtuneessa 180 000 bitcoinin transaktiossa Mt. Goxiin linkitetystä osoitteesta lähettiin 50 000 bitcoinia. Ei ole kuitenkaan varmaa, ovatko kyseiset bitcoinit enää Mt. Goxin hallussa.

Useat ryhmäkanteet etenevät ympäri maailman. Myös Suomesta käsin on menossa oikeustoimia, jotka etenevät.

Tilanne tällä hetkellä on kuitenkin sellainen, että Mt. Gox on saanut voimaan niin kutsutun konkurssisuojan. Aiemmin se myönnettiin Japanissa, nyt myös Yhdysvalloissa. Tämä tarkoittaa sitä, että Mt. Gox yrittää selvitä ongelmistaan ilman konkurssia, ja on hakenut väliaikaisen suojan velkojiltaan. Aika näyttää miten käy.

Pakkaa sekoittaa entisestään se, että Mt. Goxin pääpankki, japanilainen Mizuho, on nyt virallisesti syytettynä Mt. Gox -jupakassa. Osa ulkomaisista kanteista on siis jostain syystä liittänyt Mizuhon tähän juttuun. Todennäköisesti syynä on vain se, että menetyksiä kokeneet Mt. Gox -asiakkaat yrittävät hakea korvauksia kaikkialta siinä toivossa, että niitä jostain saa.

Puolalainen vaihtopörssi joutui hakkeroinnin kohteeksi

Puolalainen vaihtopörssi Bitcurex joutui sulkemaan toimintansa väliaikaisesti hakkeroinnin takia. Bitcoineja saatiin varastettua jonkin verran, mutta pörssi aikoo korvata menetykset itse. Pörssi parantaa järjestelmiään ja jatkanee toimintaansa tiistaina.

Ebayn patenttihakemuksessa mainittu Bitcoin

Markkinapaikkajätti Ebay on tehnyt patenttihakemuksen jonkinlaiselle digitaalisen valuutan vaihtojärjestelmälle. Patenttihakemuksen yhtenä esimerkkivaluuttana mainittiin Bitcoin.

Bitcoin-maksujärjestelmien kehitys

Blockchain.info on julkaissut oman Bitcoin-maksujärjestelmänsä. Maksujärjestelmä toimii sovelluksena Android-laitteissa.

Bitcoin-taidenäyttely San Franciscossa

San Franciscossa järjestettiin Bitcoinin inspiroima taidenäyttely, jonka upeita teoksia on nähtävillä CoinDeskin sivuilla.

Dan Gribbenin It’s like Gamblin’? oli yksi näyttelyn teoksista (lähde: CoinDesk)

Bitcoinin sääntely maailmalla

Ranskan Valtiovarainministeri Pierre Moscovici toivoo Bitcoinin pääsevän Talous- ja rahoitusasioiden neuvoston (ECOFIN) asialistalle, sillä kansallisen keskustelun lisäksi Bitcoinia tulisi käsitellä myös Euroopan unionin tasolla.

Luxemburgin finanssiviranomaiset pyytävät toimijoita, jotka haluavat työskennellä Bitcoinin kanssa, ottamaan yhteyttä viranomaisiin. Virtuaalivaluutat lasketaan Luxemburgissa rahaksi, joten Bitcoin-palveluita toimittavien tahojen on hankittava tarvittavat hyväksynnät viranomaisilta.

New Yorkissa voi nyt hakea lupaa Bitcoin-vaihtopörssin pyörittämiseen. Finanssiviranomaiset aikovat julkaista New Yorkissa toimivia vaihtopörssejä koskevan sääntelyn muutaman kuukauden sisään.

Singaporen rahaviranomaiset vaativat Bitcoin-välikätenä toimivia tekijöitä, kuten vaihtopörssejä ja Bitcoin-automaatteja, todentamaan asiakkaidensa henkilöllisyydet. Tällä pyritään kitkemään terrorismia ja rahanpesua.

Myös Iranissa on ollut puhetta Bitcoinin sääntelystä, vaikka mitään virallista ei ole vielä julkaistu.

Australian veroviranomaiset ovat antaneet ohjeita Bitcoinista kyselleille, ja myöhemmin tänä vuonna on tarkoitus julkaista yleinen ohjeistus Bitcoinin verotukseen. Tämän hetkisten ohjeiden mukaan Bitcoinista saadut tulot ja tuotot ovat verotuksen alaisia.

Philippiinien keskuspankki ja merkittävä yhdysvaltalainen rahoitusalan itsesääntelyviranomainen FINRA ovat julkaisseet varoitukset Bitcoinista. Myös Meksikon keskuspankki on julkaissut varoituksen, ja maan rahoituslaitokset eivät ilmeisesti saa olla tekemisissä virtuaalivaluuttojen kanssa.

Englannin keskuspankki julkaisi artikkelin “Raha nykyaikaisessa taloudessa”. Artikkelissa keskustellaan perinteisten rahojen lisäksi uusista maksuteknologioista ja vaihtoehtoisista valuuttoista, kuten Bitcoinista.

Altcoinien maailmassa

Dogecoin Foundation keräsi 40 miljoonaa dogecoinia, joilla rakennetaan kaksi porakaivoa Keniaan. Projekti on tehty yhteistyössä Charity: water -järjestön kanssa.

Gocoin-maksujärjestelmä on ottanut dogecoinit yhdeksi maksutavoistaan.

Kiinalainen vaihtopörssi GoCoin otti vaihdantaan litecoinit.

Islannin eduskunnan talousasioiden ja kaupan valiokunta on pitänyt Auroracoinia koskevan tapaamisen suljettujen ovien takana.

Loppukevennys: Conan O’Brienissa vieraili “Bitcoinin operatiivinen johtaja”