Viikkokatsaus 34: Bitcoin on Internetin kultakanta

Uusi viikko, uudet kujeet, uudet karhumarkkinat ja uudet raketit. Sitähän tämä on: heilutaan, keinutaan ja silti mennään kovaa vauhtia eteenpäin. Muutamien (kymmenienkään) prosenttien heiluriliikkeistä ei kuitenkaan kannata erityisemmin välittää, ainakaan jos on uskominen Dcresearchin ja Grayscale Investmentsin asiantuntijoita. Bitcoin kyllä kestää ja siihen kannattaa suhtautua pitkän aikavälin sijoituksena. Bitcoin on digitaalista kultaa.

Tänään tarkastelemme muun muassa tätä asemaa kullan kaltaisena suojasatamana taloudellisia aallokkoja vastaan. Lisäksi otamme tiukasti kantaa Bitcoinin piirissä tapahtuvia huijauksia vastaan ja muistutamme, että vaikka Bitcoin itsessään onkin turvallinen, sen parissa liikkuu kaikenlaisia epämääräisiä hyypiöitä. Muissa uutisissa seuraamme Satoshi-wannabe Craig Wrightin viimeisimpiä edesottamuksia sekä Ripplen voittokulkua. Lisäksi kerromme Bitcoiniin kehitettävästä uudesta älysopparikielestä.

Kannattaa myös tutustua Toni Kososen asiantuntevaan kurssianalyysiin. Sieltä voi saada ainakin ajatuksen tai pari siitä, miten lähitulevaisuuden kurssit tulevat menemään.

Viime viikon katsaus löytyy täältä.

Bitcoin on Internetille se, mitä kulta on historiallisesti ollut traditionaaliselle taloudelle ja sijoittamiselle.

Bitcoin on digitaalista kultaa

Kauppalehti on haastatellut Sijoittajan viikko -videohaastattelussaan kryptovaluutta-asiantuntija Timo Oinosta. Oinonen työskentelee tutkimuslaitos Dcresearchilla, jossa hän on erikoistunut finanssiteknologiaan ja lohkoketjuihin.

Oinosen mukaan bitcoin käyttäytyy sijoitusmielessä samaan tapaan kuin esimerkiksi kulta, eli se on niin sanottu turvasatama. Turvasatama tarkoittaa tässä yhteydessä sijoitusta, joka on suhteellisen vakaa maailmantalouden ja -politiikan heittelyistä huolimatta.

“Bitcoin on tavallaan digitaalisena kultana hedge osakemarkkinalle ja turvasatama. Bitcoin on rakennettu olemaan turvasatama, joka ei ole korrelaatiossa muiden omaisuusluokkien kanssa. Tämä on ollut näkyvissä aiemminkin,” Oinonen kertoo.

Bitcoin luotiin alunperin toimimaan eräänlaisena digitaalisena kultana. Uusien bitcoinien syntymisnopeus ja deflaatio pyrittiin luomaan samanlaiseksi kuin kullan louhinnassa. Kullan tavoin bitcoin on myös riippumaton poliittisista päätöksistä tai keskuspankkien toiminnasta.

Oinonen suosittelee sijoittajille suhtautumaan bitcoiniin pitkän tähtäimen sijoituksena, johon sijoittaja voisi allokoida esimerkiksi 1-3 prosenttia sijoituksistaan. Samaa suosittelee yhdysvaltalainen Grayscale Investments, joka on yksi maailman suurimmista virtuaalivaluuttojen varainhoitajista.

Timo Oinosen mukaan on jo yleisesti hyväksyttyä, että bitcoin käyttäytyy kullan tavoin turvasatamana. (KUVA: Kauppalehti)

Bitcoin ei ole huijaus, mutta sen parissa liikkuu huijareita

Iltalehti uutisoi raaseporilaisesta Tuula Starck-Schreiberista, joka menetti yli 700 euroa virtuaalivaluuttahuijareille. Artikkelissa Starck-Schreiber kertoo törmänneensä “ammattimaisesti laadittuun” sijoitusta koskevaan artikkeliin, joka suositteli sijoittamista Bitcoiniin. Starck-Schreiber sijoitti artikkelin mukaisesti, mutta menetti kaikki sijoittamansa rahat.

Starck-Schreiber rekisteröityi sivustolle, antoi numeronsa ja alkoi saada erilaisia puhelinsoittoja. Häneltä vaadittiin myös 500 euron aloitusmaksua, että hän voisi alkaa bitcoin-sijoittajaksi.

Bitcoin-käyttäjälle jo vaatimus aloitusmaksusta ja erilaiset markkinointia tekevät puhelinsoitot nostavat välittömästi karvat niskaan ja kertovat, että kyseessä ei selkeästikään ollut mikään puhtailla jauhoilla pelaava toimija. Artikkelia lukemalla näyttäisi siltä, että Starck-Schreiber ei ole edes ollut tekemisissä Bitcoinin kanssa, vaan jonkin Bitcoinia jäljittelevän huijauksen, kuten Bitcoin Coden, kanssa.

Bitcoin ei vaadi koskaan minkäänlaisia aloitusmaksuja. Bitcoin ei myöskään ole itsessään mikään huijaus, vaikkakin virtuaalivaluutan parissa pyörii runsaasti huijareita. Huijareilta voi välttyä helpoiten ottamalla selvää asioista ennen sijoittamista ja käyttämällä vain luotettuja toimijoita.

Suomalaisista toimijoista luotettavin on Prasos Oy, joka ylläpitää muun muassa Coinmotionia, Bittiraha.fi:tä sekä Bittimaatteja. Prasos Oy on muun muassa yksi harvoista alan yrityksistä, joille on myönnetty maksulaitoslupa.

Jos jokin Bitcoiniin liittyvä kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se todennäköisesti ei ole sitä. Asioiden googlettaminen ennen sijoittamista luo huomattavaa turvaa varoillesi.

Bitcoiniin tulossa uusi, helppo keino luoda älysopimuksia

Bitcoinin tunnetuimpiin ja arvostetuimpiin kehittäjiin kuuluva Peter Wuille on esitellyt uuden koodauskielen, joka on kehitetty erityisesti Bitcoinia varten. Tämän “Miniscriptiksi” kutsutun kielen tarkoituksena on mahdollistaa älysopimusten helppo soveltaminen Bitcoinissa.

Älysopimuksella tarkoitetaan sopimusta, joka toteutuu automaattisesti tiettyjen ehtojen täyttyessä. Yksinkertainen esimerkki älysopimuksesta olisi, että jos lompakkoon A tulee bitcoineja, se lähettää automaattisesti puolet niistä lompakkoon B. Älysopimukset voivat kuitenkin olla niin monimutkaisia ja monipuolisia kuin vain niiden kehittäjät osaavat luoda.

Miniscript pohjautuu Bitcoinin omalle Script-koodille ja se on saanut jo paljon positiivista palautetta Bitcoin-yhteisöltä. Blockstreamin Salamaverkko-kehittäjä Rusty Russel kuvaili Miniscriptiä yhdeksi niistä keksinnöistä, jotka ovat välttämättömiä ja itsestäänselviä, ja jotka olisi pitänyt tajuta jo aikaisemmin.

Miniscript on vielä työn alla. Wuille ja muut kehittäjät aikovat tehdä laajamittaisia testejä varmistaakseen, että Miniscript tulee sopimaan Bitcoinin nykyisiin konsensus- ja standardisointisääntöihin. Mikäli Miniscriptin kehitys ja testit onnistuvat hyvin, saatetaan Miniscript saada implementoitua Bitcoiniin jo lähivuosina.

Miniscriptin ansiosta Bitcoin voi saada omat älysopimuksensa jo hyvin läheisessä tulevaisuudessa.

Tunnetuin BCashia tukenut twiittaaja ryhtyi Bitcoinin puolustajaksi

Yksi seuratuimmista kryptovaluuttoja käsittelevistä Twitter-tileistä, @Bitcoin, on ryhtynyt tukemaan alkuperäistä Bitcoinia tuettuaan parin vuoden ajan kyseenalaista Bitcoin Cash -projektia. Aikaisemmin tili ohjasi käyttäjiä Roger Verin omistamalle Bitcoin Cash -sivustolle Bitcoin.com, mutta sittemmin se on alkanut ohjata käyttäjiä Bitcoin.orgiin.

Bitcoin Cash on Bitcoinista kopioitu altcoin, joka pyrki Bitcoiniksi Bitcoinin paikalle. Sen kehittäjät väittivät Bitcoin Cashin olevan alkuperäinen Bitcoin, mutta laajat käyttäjäryhmät eivät koskaan nielleet tätä väitettä. Nyt myös Bitcoin Cashin aikaisemmat tukijat ovat kääntämässä selkänsä tälle kopioprojektille.

Kukaan ei tiedä tarkkoja syitä sille, minkä vuoksi @Bitcoin muutti mielipidettään. Muutos tapahtui yhdessä yössä, sillä vielä ennen 20. päivää tätä kuuta Twitter-tili mainosti Bitcoin Cashia. Internetillä on luonnollisesti erilaisia teorioita, kuten että Twitter-tili olisi myyty tai että Roger Ver olisi seurustellut Twitter-tilin omistajan kanssa ja nyt parisuhde on päättynyt.

Joka tapauksessa muutos on positiivinen Bitcoinin kannalta ja se toivottavasti osaltaan selventää käyttäjille, että Bitcoin Cash ei ole oikea Bitcoin, eikä sille ole varsinaista todellista tukea.

BCashiin siirtynyt Roger Ver on menettänyt jälleen yhden merkittävistä tukijoistaan kuuluisan kryptotwiittaajan palattua valon puolelle.

Santander laajentaa Ripple-järjestelmäänsä

Espanjan suurimpiin kuuluva finanssilaitos Santander on kertonut laajentavansa Ripple-kryptovaluuttaan pohjautuvaa maksunvälitysjärjestelmäänsä latinalaisen Amerikan maihin. Santanderin mukaan Ripplen siirtomäärät ovat kasvussa, minkä vuoksi nyt on hyvä vaihe laajentaa maksujärjestelmää.

Santander ei ole tarkemmin kertonut, mihin maihin se aikoo laajentaa järjestelmänsä. Aikaisemmin Santander on käyttänyt Rippleen pohjautuvaa siirtojärjestelmäänsä latinalaisessa Amerikassa Brasiliassa.

Santanderin mukaan Ripplen avulla on mahdollista tehdä siirtojärjestelmä, jolla varoja voidaan siirtää nollakustannuksin näistä latinalaisen Amerikan maista Yhdysvaltoihin. Yhdysvalloissa asuu suuri latinoperäinen väestö, joten tällaiselle järjestelmälle todennäköisesti löytyisi myös kysyntää.

Santander ei ole kertonut tarkkoja aikatauluja järjestelmänsä laajentamiselle, mutta se on vihjaillut, että myöhemmin järjestelmä laajenee myös Pohjois-Amerikkaan Yhdysvaltoihin. Lisäksi Santander on kehittämässä vastaavaa järjestelmää, joka on tarkoitus lanseerata globaalisti ja jota voisivat käyttää myös ne, jotka eivät ole Santanderin asiakkaita.

Santander tarjoaa jo nyt Ripple-järjestelmäänsä useisiin eri maihin, mutta tulevaisuudessa se aikoo laajentaa järjestelmän maailmanlaajuiseksi.

Oikeus ei usko Craig Wrightia Satoshiksi

Vale-Satoshi Craig Wrightin oikeuskeissi on saanut jälleen uuden käänteen. Wright vaati Yhdysvaltain oikeutta hylkäämään häneen kohdistuvat haasteet perustellen tätä sillä, että tuomioistuimen juridinen valta ei ulottuisi Wrightin tapaukseen.

Lisäksi Wright yritti nostaa kannetta erästä Bitcoin-käyttäjä vastaan tämän esitettyä julkisesti epäilyksensä siitä, että Wright olisi oikeasti Bitcoinin anonyymi luoja Satoshi Nakamoto. Nyt tämä oikeudellinen vääntö on osunut Wrightia itseään nilkkaan.

Pähkinänkuoressa Wrightin nykyinen oikeustapaus koskee noin miljoonaa bitcoinia, jotka kuuluivat hänen edesmenneelle liikekumppanilleen. Wrightin omat puolustukset ovat perustuneet väitteille tuomioistuimen puutteellisesta tuomiovallasta sekä siitä, että hän on itse Satoshi Nakamoto. Tuomioistuin kuitenkin katsoi, että Wrightilla ei ole mitään uskottavia perusteita tai todisteita väitteidensä perustaksi.

“Tuomioistuin yksinkertaisesti ei pidä syytetyn lausuntoja uskottavina”, tuomioistuin totesi päätöksessään.

Wrightin oikeustapaus on ollut käynnissä jo yli vuoden. Tuomioistuimen viimeisimmän päätöksen myötä näyttää siltä, että tapauksen käsittely saadaan vihdoinkin eteenpäin.

Craig Wright väittää olevansa Bitcoinin anonyymi luoja, Satoshi Nakamoto, mutta toistaiseksi hän ei ole antanut yhtäkään todistetta väitteilleen.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *