Viikkokatsaus 1/2017: Bitcoin kävi kuussa, ja palasi takaisin maan pinnalle

Hyvää uutta valuuttavallankumouksen täytteistä vuotta Bittirahalta! Vuoden aluksi Bitcoin kävi Kuussa, mutta palasi pian “maan pinnalle”. Tarkemmin ottaen bitcoin on onnistunut rikkomaan kaikki aikaisemmat ennätykset niin käytön, kurssin kuin yhteenlasketun arvonkin mukaan, vaikkakin huipuista tultiin pikaisesti alas takaisin 2 viikon takaisiin lukemiin. Takaiskusta huolimatta näyttää siltä, että Bitcoin jyrää kovempaa kuin koskaan aikaisemmin.

Ei siis varmasti mitenkään yllättävää, että tällä viikolla kurssikatsaus keskittyy siihen, miten bitcoin rikkoi tuhannen euron maagisen rajan ja miten ennätyksiä on jälleen kerran rikottu. Tarkastelemme niin uutsiointia ulkomailta kuin kotimaastakin, minkä lisäksi katsomme, mitä asiantuntijoilla on sanottavana bitcoinin tulevasta kurssikehityksestä. Voin kertoa salaisuuden, että hyvää on sanottavana. No, ei se oikeasti mikään salaisuus ole, koska se lukee julkisesti tässä alla ihan muutaman kappaleen päässä.

Vaikka käytännössä koko Bitcoin-yhteisö on puhissut meneillään olleen kurssinousun ympärillä ja oikeastaan koko alan media on keskittynyt seuraamaan lähinnä sitä, on digivaluuttamaailmassa tietysti muitakin asioita. Jos haluatte tietää, minkä takia Ruotsin valtion digivaluutta ei vakuuta ruotsalaisia, niin tämä viikkokatsaus kertoo sen. Mikäli taas kiinnostaa Microsoftin uusin Bitcoin-myönteinen hanke, tsekkaamme myös sitä.

Viime viikon katsaukseen voit tutustua täältä.

Bitcoinin arvo kävi yli 1 000 eurossa

Talousjulkaisu Bloombergin mukaan bitcoinin kurssi ylitti keskiviikkona 1 140 dollarissa, mikä on enemmän kuin vuoden 2013 ennätys, jolloin bitcoinin kurssi kävi pikaisesti 1 137 dollarissa. Euroissa mitattuna tämän viikon huippukurssi oli n. 1090 euron tuntumassa, joka on uusi ylivoimainen ennätys euroissa mitattuna. Vuonna 2013 euro oli dollaria merkittävästi vahvempi, ja euroissa mitattuna ennätys jäi silloin 900 euron kieppeille.

Bittirahan toimitus on kuitenkin sitä mieltä, että kaikkien aikojen huippukurssin ylitys on yhä tosiasiallisesti tekemättä. Useat merkittävät dollarinoteeratut pörssit kuten Bitstamp ja Bitfinex eivät ole vielä rikkoneet kaikkien aikojen huippukurssiaan, vaikka Kiinassa huippu onkin rikottu, ja euromääräisesti huippu on tehty jo jokin aika sitten. Läheltä kuitenkin liippaa.

Nousun jälkeen bitcoinin kurssi romahti takaisin kahden viikon takaisiin lukemiin eli noin 850 dollariin, ja artikkelin kirjoitushetkellä ollaan noin 870 dollarissa. Eletään siis hyvin mielenkiintoisia aikoja Bitcoinin kurssikehityksen suhteen. Jatkaako kurssi tipustusta vai kääntyykö suunta takaisin ylös?

Kiinalaisten pörssien mukaan kaikkien aikojen ennätys rikottiin heittämällä. Maailman suurimpiin kuuluvassa kiinalaisessa bitcoin-pörssissä BTC Chinassa bitcoinin kurssi hipoi keskiviikkona 1 150 dollaria.

Kiinaa on pidetty pitkään merkittävimpänä tekijänä bitcoinin kurssinousulle. Kiinan jatkuvasti kiristyvät valuuttakontrollit ovat saaneet kiinalaiset kiinnostumaan bitcoinista jatkuvasti enemmän, koska bitcoinin avulla he voivat välttää monet valtiollisen talouskontrollin mekanismit.

Bitcoinin kurssi kuukauden ajalta (Bitstamp)

Suomalainen media huomioi kurssin

Bitcoinin viimepäiväiset liikkeet ovat alkaneet kiinnostaneet myös Suomessa. Kauppalehti kertoi, miten bitcoinin arvo nousi sunnuntaina 1.1.2017 yli 1 000 dollarin ensimmäistä kertaa kolmeen vuoteen, sekä otti esille Mt. Goxin hakkeroinnin aiheuttaman kurssilaskun vuodelta 2013. Taloussanomat puolestaan nosti esille bitcoinille ominaiset heilahtelut, mutta mainitsi myös, kuinka kurssikehityksellä mitattuna bitcoinit päihittävät päävaluutat toista vuotta peräjälkeen. Artikkelissa nostetaan esille myös Bitcoinin kasvuhaasteita, kuten järjestelmän heikkoon kykyyn käsitellä suuria transaktiomääriä ja bitcoinin keskittyminen Kiinaan.

Kauppalehti ja Taloussanomat uutisoivat myös päivässä seurannutta 22-23 prosentin kurssilaskua. Kauppalehti huomio kuitenkin sen, että volatiliteetti on tasaantunut bitcoinin alkuvuosista. Viime vuonna päivämuutokset olivat suurimmillaan kymmenen prosentin tietämillä, kun aiempien ennätysten aikaan vuonna 2013 arvo saattoi heilahdella päivässä jopa 40 prosenttia. Taloussanomat nosti esille sijoituspalveluyhtiö Wedbush Securitiesin analyytikko Gil Lurian näkyemykset arvonlaskusta: “Bitcoin näyttää palautuvan huipulta, kun valuuttakauppiaat kotiuttavat voittoja viime päivien ja viikkojen korkean arvotustason jälkeen.”

Bitcoin mainittiin myös MTV:n Kymmenen uutisissa, jossa mainittiin bitcoinin arvonheilahtelut ja kuinka erityisesti Aasiassa moni luottaa Bitcoiniin enemmän kuin oman maan valuuttaan.

Bitcoinin hinta voi jopa kaksinkertaistua vuonna 2017

Bitcoinin huimaava kurssinousu on herättänyt paljon kiinnostusta bitcoinin tulevaisuudelle. Monet Bitcoin- ja digivaluutta-asiantuntijat ovatkin jo alkaneet antaa näkemyksiään siitä, mikä on bitcoinin suunta vuonna 2017.

Pääasiallisesti Bitcoin-asiantuntijat uskovat, että bitcoinin noususuunta tulee jatkumaan vuonna 2017. Coindeskin julkaiseman analyysin mukaan bitcoinin kurssinousu johtui vahvasti maailman epävakaasta tilanteesta niin taloudellisesti kuin poliittisestikin. Ainakaan toistaiseksi ei näyttäisi siltä, että vuodesta 2017 tulee ainakaan merkittävästi helpompi näiden asioiden suhteen kuin vuodesta 2016. Jos bitcoinin kurssinousu selittyy poliittisella epävarmuudella, on liki varmaa, että kurssi näyttäisi edelleen kulkevan ylöspäin.

Toinen, minkä asiantuntijat uskovat vaikuttavan bitcoinin tulevaan kurssiin, on bitcoinin teknologinen kehitys. Bitcoiniin on kaavailtu jo pitkään Segregated Witness -päivitystä, joka lisää Bitcoin-protokollan nopeutta ja tehoa huomattavasti. Segregated Witness astuu käyttöön, kun riittävän suuri osa Bitcoin-verkosta ryhtyy käyttämään SegWit-yhteensopivia asiakasohjelmia.

“Näen, että vuosi 2017 on startannut vahvasti. Paljon riippuu siitä, tuleeko SegWit menemään läpi. Uskon, että suurin osa olettaa ja luottaa siihen, että SegWit astuu voimaan”, kertoo tunnettu Bitcoin-blogisti ja analyytikko Tone Vays.

“Bitcoinin tuhannen dollarin hinta voi tuntua kalliilta, mutta jos tutkitaan kaikkien bitcoinien yhteenlaskettua hintaa, on se vain päälle 16 miljardia dollaria. Bitcoinit ovat edelleen hyvin halpoja. Uskon, että 100 000 dollarin hinta per bitcoin on mahdollista vuosikymmenessä tai parissa”, pohtii IT-yrittäjä Kim DotCom.

Nyt, kun Kuu saavutettiin, Bitcoin-yhteisön on aika mennä sinne, missä ihminen ei ole koskaan aikaisemmin käynyt. Seuraavaksi Mars, mutta tähdätään nyt vähintään sinne Jupiteriin. (KUVA: Anonyymi Bitcoin-taiteilija)

CNBC: Voiko bitcoin korvata kullan?

Bitcoinin huimaava nousu sai valtamediat ympäri maailman aprikoimaan digivaluuttaa sekä sen tulevaisuutta. Yhdysvaltain suurimpiin kuuluva mediakanava CNBC pohtii, voisiko bitcoin korvata kullan kansainvälisenä varallisuuden turvasatamana.

CNBC:n artikkelin mukaan ihmiset ovat ryhtyneet käyttämään bitcoinia samaan tapaan kuin kultaa suojautuakseen taloudelliselta epävarmuudelta. CNBC käyttää esimerkkeinä Intiaa ja Kiinaa, joissa taloudellinen kontrolli ja epävarmuus ovat saaneet ihmiset siirtymään massoittain bitcoiniin. Kiinassa taloudelliset kontrollit ovat heikentäneet juanin arvoa ja Intiassa puolestaan hallitus on alkanut vetää paperirahoja pois kansalaisilta. Tämä on saanut molempien maiden kansalaiset hakemaan turvallisempia kohteita varoilleen.

CNBC myös huomioi bitcoinin toisen hyödyn. Sijoittajat voivat käyttää bitcoinia monipuolistamaan omistuksiaan. Bitcoin on täysin uudenlainen sijoituskohde, joka tarjoaa uudenlaisia mahdollisuuksia esimerkiksi geopoliittisilta tapahtumilta suojautumiseksi.

Bitcoinia kutsutaan “digitaaliseksi kullaksi”, koska se käyttäytyy monella tapaa kuin kulta, mutta sitä voidaan lisäksi siirtää ja ohjelmoida, kuten digitaalista sisältöä. (KUVA: Agnico-Eagle)

Ruotsalaiset skeptisiä valtion e-kruunua kohtaan

Ruotsalaiset ovat skeptisiä Ruotsin hallituksen kaavailtua valtiollista digivaluuttaa, e-kruunua, kohtaan. Tiedon laatiman tutkimuksen mukaan vain noin kymmenes ruotsalaisista kannattaa e-kruunua. Luku on pieni, sillä samasta tutkimuksesta ilmenee, että jopa noin 67% ruotsalaisista tietää bitcoinin vähintään pinnallisesti.

E-kruunun suosion vähäisyyden merkittävin syy näyttäisi olevan ruotsalaisten tyytyväisyys maan nykyisiin vaihtoehtoisen maksamisen järjestelmiin. Ruotsalaiset ovat saaneet käyttöönsä kehittyneitä maksutapoja sekä finanssiteknologiaa jo vuosikymmenen alkuvaiheilla, minkä vuoksi ruotsalaiset eivät näe mitään erillistä hyötyä valtiollisessa digivaluutassa.

Toinen syy suosion vähäisyydelle löytynee valtiollisten digivaluuttojen testaamattomuudesta. Yhtäkään valtiollista digivaluuttaa ei olla vielä saatu käytännössä toimimaan. Kaikki merkittävät kokemukset digivaluutoista ovat peräisin yksityisistä digivaluutoista, kuten bitcoinista.

Ruotsin kansa on skeptinen valtiollista digivaluuttaa kohtaan, koska heillä on ollut käytössään kehittynyttä maksuteknologiaa jo vuosia eivätkä he koe, että valtion digivaluutta voisi tuoda mitään olennaista hyötyä. (KUVA: Bengt Nyman)

Uuteen Exceliin laaja Bitcoin-tuki

Microsoft on ilmoittanut lisäävänsä uuteen Excel 2017 -taulukko-ohjelmistoonsa laajan tuen Bitcoinille. Samassa yhteydessä Microsoft on myös alkanut kutsua bitconia virallisesti valuutaksi.

“Vuonna 2017 Excel osaa tunnistaa, laskea ja analysoida bitcoin-valuuttana ilmoitettuja lukuja. Tämä uusi ominaisuus tulee kaikkiin Excel-versioihin, jotka käyttävät Windowsia, Androidia, Mac OS:ää tai iOSia. Ominaisuus tulee myös Excelin mobiiliversioihin”, kertoi Microsoftin tilijohtaja Martin Butler.

Microsoft on ollut jo pitkään yksi Bitcoin- ja digivaluutta-alan nimekkäimmistä ja tunnetuimmista tukijoista. Microsoft on muun muassa ottanut jo vuosien ajan vastaan bitcoineja omissa nettikaupoissaan, minkä lisäksi yritys on tunnettu omasta suurille finanssi-instituutioille suunnatusta lohkoketjuprojektistaan. Ei ole mikään yllätys, että Microsoft on kiinnostunut implementoimaan Bitcoin-ominaisuuksia mahdollisimman moneen projektiinsa.

Microsoft on kenties maailman suurin Bitcoin-ystävällinen yritys. (KUVA: Techpurge.com)

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].