Suomalaisten kokemuksia Bitcoinin puoliintumisesta – halving otettiin vastaan innostuneesti

Bitcoin halving herätti juhlaa

Bitcoinin lohkoketjupalkkion puoliintuminen (halving) tapahtuu joka neljäs vuosi. Kyseessä on yleensä niin Bitcoinin, sen ympärillä olevan yhteisön kuin myös koko kryptovaluuttamarkkinoiden kannalta erittäin merkittävä tapahtuma.

Viimeisimmän puoliintumisen juhlinta tapahtui 19.–20.4.2024. Suomen Bitcoin-yhdistys järjesti tapahtumia muun muassa Tampereella ja Helsingissä. Tapahtumat kokosivat Suomen bitcoinerit yhteen ja tapahtumia vietettiin rennon innostuneissa ja rauhallisissa merkeissä.

Halvingin merkitys: Bitcoin on täysin murtumaton

Lohkoketjupalkkion puoliintumiselle on erityinen merkitys niin maailmalla kuin myös Suomessa. Helsingissä järjestetyssä tapahtumassa kysyimme paikalla olijoiden kuulumisia ja mitä halving merkitsee heille.

Nimimerkki TP kertoi löytäneensä Bitcoinin vuonna 2017 opiskellessaan Jyväskylän yliopiston kautta vaihdossa Itävallassa. Hän opiskeli siellä kryptografiaa ja kuuli rahasta, joka perustuu kryptografiaan.

TP osti ensimmäiset bitcoin-johdannaisensa Nordnetistä, veljensä vinkistä. Vuonna 2020 hän perehtyi asiaan enemmän mm. MicroStrategyn perustajan Michael Sayloria kuunnellen. Ensimmäiset oikeat bitcoinit TP hankki jo vuonna 2017. Aihepiiri kiinnostaa TP:tä edelleen ja hän on töissä Suomessa teknisenä projektiassistenttina kryptovaluuttatoimialalla.

Halvingin merkitys TP:lle: ”Protokolla jälleen toimii niin kuten on ennalta määrätty eli sääntöjä ei ole päästy muuttamaan. Bitcoin on jälleen todistetusti se oikea ainut hajautettu vaihtoehto ja täysin murtumaton. Pystyt suunnittelemaan elämän sen ympärille, jos vain näin haluat tehdä.”

Vaurastuminen kiinnostaa

Monia kiinnostaa tunnetusti Bitcoinin avulla vaurastuminen. Osa paikalla olijoista korosti Bitcoinin tarjoamia taloudellisia aspekteja päämotivaatioksi Bitcoinissa mukanaoloon. Samalla he kuitenkin muistuttivat, että tekninen puoli kuitenkin tekee Bitcoinista niin mielenkiintoisen. Tähän tekniseen puoleen kannattaisikin syventyä enemmän.

Vaurastumisesta kiinnostuneille halving merkitsee uutta neljän vuoden aikajaksoa sekä jännitystä sen osalta, miten bitcoinin kurssille käy. Sen lisäksi heitä kiinnosti mitä louhijat tekevät maailmalla. Luonnollisesti halvingin aikana heillä on myös tarkoitus seurata uutisia aihepiirin ympärillä sekä olla mukana puoliintumistapahtumissa ja kokoontumisissa.

Anne taas löysi bitcoinin ystävien kautta. Hän suhtautui aihepiiriin aluksi varovaisen optimisesti. Hän lähti mukaan aluksi pienellä summalla ja nyt bitcoinit salkussa ovatkin jo hyvin plussalla. Anne innostui tämän myötä Bitcoinista vieläkin enemmän. Mukana Bitcoin-yhteisössä Anne kertoi olleensa kolmen päivän ajan.

Annelle Bitcoinin halving on ennen kaikkea positiivinen asia. Hän näkee myös tulevaisuudessa bitcoinin kehityksen nousujohteisena.

Bitcoinin louhinnalle halving on merkittävä tapahtuma

Sunbitin toimitusjohtaja Elmeri Suomi kertoi tutustuneensa Bitcoiniin vuonna 2019–2020, jolloin hän työskenteli Yhdysvaltojen OT-markkinatreidaajana. Tänä aikana hän löysi Bitcoinin ystävän vinkin kautta. Elmeri kertoi lähteneensä mukaan bitcoin-markkinaan puhtaasti volatiliteetin (hinnan vaihtelun tarjoamien mahdollisuuden) mukana.

Elmerillä oli kuitenkin aikaisempaa kokemusta energia-alalta, joten hän lähtikin sen jälkeen harrastamaan Bitcoin-louhintaa.

Elmeri kertoi humoristisesti, että hänelle hetkellisesti halving merkitsee tulojen puoliintumista, mutta pitkällä aikajänteellä vakavammin ottaen Bitcoinin toimintamekanismin kannalta kyseessä on hyvä asia. Elmeri odottaakin innolla Bitcoinin tulevaisuutta ja hän samalla bitcoinin hinnan nousua. 

Bitcoinin adaptaatiovauhti on nopeaa ja sopii muillekin kuin vain nörttimiehille

Eerika Siljavaara kertoi taas tutustuneensa Bitcoiniin vähän aikaa sitten. Hän oli positiivisesti yllättynyt siitä, että Bitcoin-yhteisössä on mukana myös naisia. Tämän lisäksi hän toivoi mukaan etenkin aktiivisia naisia.

Eerika kertoi myös, että mediassa esitetty kuva Bitcoinista ei vastaa todellisuutta, johtuen pitkälti aiheeseen liittyvästä negatiivisesta julkisuudesta. Positiiviselle aiheeseen liittyvälle markkinoinnille olisikin hänen mielestään vielä tarvetta.

Eerikaa puoliintumisessa kiinnostaa seurata, että mitä halving tarkoittaa Bitcoinille ja kryptoskenelle. Sen lisäksi hän muistutti Bitcoinin adaptaatiovauhdista, joka on nyt suorastaan päätä huimaavaa.

Halving tuo mielenrauhaa, turvaa, varmuutta ja vakautta

Remu kertoi päätyneensä Bitcoiniin internet-verkkokauppa Silkkitien kautta. Ilona puolestaan löysi juuri Remun kautta Bitcoinin.

Arttu, joka tekee bitcoin self custody -tuotteita yritystoiminnan muodossa, puolestaan päätyi bitcoinin pariin kavereitten ja oman yrityksen kautta.

Arttu: ”Me todistetusti seurataan ennalta määrättyä liikkeelle laskua. Se tarkoittaa minulle tämän kautta ennakoitavuutta. Pystyy varmuudella tietämään uuden rahan liikkeelle lasku ja se tuo mielenrauhaa, turvaa, varmuutta ja vakautta. Pysytään sovitussa.”

Ilona puolestaan korostaa sitä, että voi viettää yhdessä aikaa muiden bitcoinista ja halvingista kiinnostuneiden kanssa.

Remu: ”Bitcoin näyttää selviävän ja se on askel kohti yhteistä päämäärää kohti.”

Not your keys, not your coins

Vielä lopuksi paikalla olijat korostivat monille erittäin tärkeitä perusperiaatteita esimerkiksi Bitcoinin turvallisuuden ja säilytyksen suhteen: ”Not your keys not your coins”, jolla tarkoitetaan, että jos bitcoinien omistuksen suhteen haluaa olla täysin varma siitä, että varat ovat turvassa, silloin varoja kannattaa hallinnoida itse (self custody).

Bitcoineja itse hallinnoitaessa toki varojen säilytyksessä tulee tietää hyvin mitä tekee, koska kryptovaluuttalompakoiden turvallisuuden ylläpitäminen ja tarvittavat päivitykset ovat silloin täysin käyttäjän omalla vastuulla.

1 BTC = 1 BTC

Toisena perusperiaatteena muistutettiin yhden Bitcoinin olevan aina yksi Bitcoin (1 BTC = 1 BTC). Tällä puolestaan tarkoitetaan mm. sitä, että bitcoinin fiat-valuuttamääräisellä hinnan vaihtelulla ei loppujen lopuksi ole niinkään väliä, koska Bitcoinin tarjonnan vähentyessä sen arvon oletetaan vain nousevan lyhytaikaisesta hinnan vaihtelusta huolimatta.


Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisille


Uskomme Bittirahalla, että kryptovaluutoista tulee osa jokapäiväistä elämäämme. Missionamme on tehdä kryptovaluutoista helposti saatavilla olevia kaikille, kokemuksesta ja tietotaidosta riippumatta. Luo tili ja sijoita Bitcoiniin helposti Coinmotionissa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *