5+1 kryptotrendiä vuodelle 2024

Kryptotrendit 2024
Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisille

2024 on iso vuosi koko kryptovaluutta-alalle. Viime kuukausina kryptomaailmassa on kohistu Bitcoin ETF -rahastoista ja huhtikuulle osuva kerran neljässä vuodessa tapahtuva Bitcoinin puoliintuminen (halving) luonnollisesti on seuraava kuuma peruna.

Trendit eivät kuitenkaan tähän lopu. Kryptomarkkina on muuttunut huomattavasti vuoden aikana ja viime vuoden trendit on jo kuopattu. Siksi oli aika selvittää, mitä vuosi 2024 tuo kryptovaluutoille tullessaan.

Tässä 5+1 suurinta kryptotrendiä vuodelle 2024.

2023 jälkikatsaus

Katsotaan ensin nopeasti peräpeiliin.

Vuosi 2023 oli hyvä osakesijoittajille, mutta erinomainen kryptosijoittajille – varsinkin, jos osti kuukausittain. Joidenkin kryptovaluuttojen kurssit nousivat jopa tuhansia prosentteja. Suurista projekteista parhaiten menestyivät Solana ja Injective.

Jopa alan suunnannäyttäjät Bitcoin ja Ethereum kellottivat 200 % ja 100 % kurssinousut. Bitcoinin kurssi nousi yli 45 000 dollariin sen jälkeen, kun maailman johtava varainhoitoyhtiö BlackRock jätti Bitcoin ETF -hakemuksen. BlackRockilla on yli 9 biljoonaa dollaria hallinnoitavia varoja.

Aktiviteetti markkinoilla pysyi melko tasaisena läpi vuoden 2023, joskin viimeisellä kvartaalilla kauppaa käytiin huomattavasti tiheämmin. Kryptovaluuttamarkkinoiden arvo tuplaantui vuoden aikana nousten 800 miljardista 1,6 biljoonaan dollariin.

Kryptomarkkinoiden arvo 2023

Kryptomarkkinoiden arvo tuplaantui volyymin pysyessä tasaisena vuonna 2023.

Lukemat DeFi-palveluista kertovat samaa tarinaa, sillä TVL-luku vaihteli 30 ja 50 miljardin dollarin välillä läpi vuoden, paitsi viimeisellä kvartaalilla löytyi selkeä nousutrendi.

Trendin muutos on helposti selitettävissä. Vaikka vuosi oli kurssien valossa yllättävän tasaista nousua, viimeisellä kvartaalilla markkinat lähtivät jyrkkään nousuun Bitcoin ETF-huhujen siivittämänä. Tämä luonnollisesti innosti ihmisiä sijoittamaan ja sai muutkin metriikat nousuun.

Katsotaan nyt, mitä kryptomarkkinoilta kannattaa odottaa tämän vuoden aikana. Tässä 5+1 kryptotrendiä vuodelle 2024.

Bitcoin
  1. Bitcoin

“There’s no second best” –Tuntematon

Kryptomarkkinoiden kuninkaalla on edessään iso vuosi. 

ETF-rahastot ilmestyivät Yhdysvaltain markkinoille valtavan huuman ympäröimänä, puoliintuminen on tulossa jälleen keväällä ja Bitcoin-pohjaiset Ordinals NFT:t ovat kasvattaneet hurjasti suosiotaan.

Sekä syvällä DeFi-maailman labyrintissä kulkevat kryptoveteraanit että ison rahan instituutiot tulevat kumpainenkin seuraamaan Bitcoinia silmä kovana tänä vuonna. 

Tässä vuoden johtavat Bitcoin-teemat.

ETF-rahastot

Markkina otti ETF:t erinomaisesti vastaan ja ensimmäisen päivän aikana niillä käytiin kauppaa yli 4,5 miljardin dollarin edestä. Kyseessä oli yksi menestyksekkäimpiä ETF-julkaisuja Yhdysvaltain historiassa.

Tämä käynnisti lumipalloefektin. Nimittäin nyt markkinoiden katseet ovat kääntyneet Ethereum ETF:iin. Niiden julkaisu on tällä hetkellä vain SEC:n päätöksestä kiinni. Ensimmäisten hakemusten takaraja on toukokuussa, jolloin SEC:n on viimeistään annettava jonkinlainen päätös asiaan. Päätös on suurella todennäköisyydellä positiivinen.

Kahteen johtavaa kryptovaluuttaan perustuvat ETF-rahastot voivat sementoida kryptovaluuttojen aseman laillistettuna omaisuusluokkana ja avata tulvaportit suurelle määrälle likviditeettiä.

Yhdysvalloissa on esimerkiksi 36,7 biljoonan dollarin eläkerahastomarkkinat, joilla on nyt laillinen pääsy kryptomarkkinoille pörssilistattujen kryptorahastojen kautta.

Halving

Tänä vuonna se tapahtuu jälleen. Nimittäin Bitcoinin puoliintuminen – tuo joka neljännelle vuodelle osuva harvinainen ja merkittävä tapahtuma, joka tuo ainutlaatuista olympiahenkeä kryptomarkkinoille. 

Mistä on kyse? 

Bitcoinin louhijat saavat palkkioksi työstään aina tietyn määrän bitcoinia onnistuessaan luomaan uuden lohkon Bitcoinin lohkoketjuun. Tämä palkkio kutistuu 50 prosentilla aina 210 tuhannen lohkon, eli noin neljän vuoden välein.

Miksi se on hyvä asia?

Koska uusia bitcoineja syntyy ainoastaan louhimalla, lohkopalkkion kutistuminen tarkoittaa, että myös markkinoille tulevien bitcoinien määrä puolittuu. Tarjonta puolittuu. Bitcoinista tulee toisin sanoen tuplasti harvinaisempaa joka neljän vuoden välein. 

Kun Bitcoin lanseerattiin vuonna 2009, lohkopalkkio oli 50 bitcoinia. Se maksettiin kymmenen minuutin välein, eli aina, kun louhija onnistui luomaan uuden lohkon.

Bitcoinin lohkopalkkio puoliintui vuosina 2012, 2016 ja 2020, joiden jälkeen nykyinen palkkio on 6,25 bitcoinia. 15 vuodessa bitcoinin tarjonta on siis kutistunut 87,5 prosentilla. Bitcoinin arvo on tuona aikana kasvanut monituhatkertaisesti. 

Samalla aikavälillä euro on menettänyt 28 % arvostaan

Seuraava puoliintuminen tapahtuu arviolta 18.4.2024, jonka jälkeen lohkopalkkio on enää 3,125 bitcoinia per lohko.

Lue lisää: Osta Bitcoineja turvallisesti

Bitcoin-lohkopalkkiot

Lohkopalkkiot jokaisen Bitcoinin puoliintumisten jälkeen. 

Puoliintuminen on odotettu tapahtuma siksi, että historiallisesti se on toiminut härkämarkkinan suurimpana katalysaattorina.

Lue lisää: Mitä Bitcoinin tuleva puoliintuminen tarkoittaa?

Bitcoin DeFi

Bitcoinin päälle rakennettu DeFi, eli hajautettu rahoitus, on nopeasti kasvava trendi kryptomarkkinoilla. 

Bitcoinin pohjainfrastruktuuri on huomattavan yksinkertainen, minkä ansiosta se on turvallisin, hajautetuin ja sensuurikestävin lohkoketju. Toisaalta simppelin rakenteensa takia siltä puuttuu monia ominaisuuksia muihin L1-lohkoketjuihin verrattuna. Tarkemmin sanottuna, Bitcoinin verkko ei tue älysopimusten ohjelmointia, mitä DeFi vaatisi.

Tämä ei tarkoita, ettei DeFi Bitcoinin päällä olisi koskaan mahdollinen. Viime vuosina on syntynyt uusia innovaatioita, joiden avulla Bitcoin-lohkoketjun päälle voidaan rakentaa teknologiaa. Nämä ratkaisut tunnetaan “kerroksina” (eng. layers).

Lyhyesti sanottuna Bitcoinin päälle voi tulevaisuudessa rakentua Ethereumin kaltainen DeFi-ekosysteemi, joka pitää sisällään pörssejä, swap-palveluita, laina-alustoja, NFT-kauppapaikkoja ja monia muita palveluita.

Yksi pinnalle noussut esimerkki tästä on Bitcoin Ordinals. Ordinalsit ovat Bitcoin-lohkoketjun NFT:itä (non-fungible tokens), jotka käyttävät satosheja. Satoshi on bitcoinille sama kuin sentti eurolle.

Jokaisella satoshilla on sarjanumero, jota kutsutaan ordinalsiksi. Ne auttavat lohkoketjua pitämään kirjaa siitä, missä satoshit ovat ja kuka ne omistaa. Ordinalseihin voi myös lisätä sisältöä kirjoittamalla – tätä prosessia kutsutaan kaivertamiseksi (eng. inscribing)

Lisäämällä ekstradataa satoshiin, kuten kuvia tai tekstiä, Ordinal-protokolla mahdollistaa uniikin ja niukan digitaalisen omaisuuden, kuten NFT:iden, luomisen Bitcoinin lohkoketjuun. 

Bitcoin Ordinalsit julkaistiin alun perin alkuvuodesta 2023 ja ne ovat poikineet uudenlaisia narratiiveja ja innovaatioita Bitcoin-ekosysteemiin. Bitcoinin päälle on tänä vuonna syntynyt jo useita Layer 2-ratkaisuja, mikä mahdollistaa Bitcoin DeFin kasvamisen ja kehittymisen.

Tekoäly
  1. Tekoäly, tekoäly, tekoäly…

Elämme jännittäviä aikoja – teknologia ympärillämme kehittyy hurjaa vauhtia. Vuonna 2023 teknologia-alan lippulaivaksi nousi tekoäly, joka ChatGPT etunenässä varasti täydellisesti parrasvalon kryptovaluutoilta.

Markkinoille tulvi erilaisia AI-työkaluja alan kuin alan tarpeisiin. Oli siis vain ajan kysymys, milloin trendi rantautuu kryptomarkkinoillekin.

Loppuvuonna tekoälysektorin kryptovaluuttojen kurssit nousivat huomattavasti, mikä kertoo kasvavasta kiinnostuksesta ja luottamuksesta markkinoita kohtaan.

AI ja kryptovaluutat voivat yhdessä avata valtavasti mahdollisuuksia ja vaikuttaa toistensa tulevaisuuteen. Ne kummatkin edustavat tehokkaita ja edistyneitä teknologioita, joilla on kuitenkin omat huomattavat puutteensa. Järkevä integrointi voi auttaa paikkaamaan kummankin heikkouksia.

Tekoäly ja kryptovaluutat – käyttötarkoitukset

Mitä kryptovaluuttojen ja AI:n fuusioituminen voisi käytännössä tarkoittaa? Tässä viisi mielenkiintoista tapaa, joilla tekoälyä ja kryptovaluuttoja voi hyödyntää yhdessä:

  • AI-pohjaiset älysopimukset: tekoälyn integrointi voisi lisätä älysopimusten kykyä reagoida muuttuviin olosuhteisiin tehden niistä huomattavasti dynaamisempia.
  • Kehittynyt laskentateho ja datan varastointi: Suurten kielimallien (LLM) nousu on nostanut esiin kasvavan tarpeen laskentateholle ja turvalliselle datan tallentamiselle. Lohkoketjut tarjoavat tekoälymalleille turvallisen ja kustannustehokkaan ratkaisun.
  • GPT:iden kouluttaminen lohkoketjudatalla: ChatGPT:n valtava menestys on luonut markkinan GPT:ille (generoiva esikoulutettu transformer-malli). Jos niitä koulutetaan lohkoketjudatalla pelkän tekstin sijaan, se voisi johtaa kehittyneenpään analyysiin ja johtopäätöksiin sekä tuoda datan suuremman yleisön saataville.
  • Kielimallien läpinäkyvyys: Avoimuus ja läpinäkyvyys ovat lohkoketjujen keskeisiä ominaisuuksia. Monet AI-sovellukset puolestaan pitävät kielimallinsa piilossa. Lohkoketjussa toimiva kielimalli voisi käyttää tietolähdettä, joka on läpinnäkyvä ja todennettavissa, jolloin käyttäjät voisivat tarkistaa datan alkuperän.
  • Aitouden todistaminen: disinformaatio, deep faket ja väärien tietojen levittäminen ovat yleistyneet tekoälybuumin myötä. Lohkoketjujen kryptografinen validointi mahdollistaa läpinäkyvän sisällön kuratoinnin, todentamisen ja jakelun.

Seuraa tätä projektia

AI-projekteja on ilmestynyt kuin sieniä sateella. Yksi niistä on keväällä 2023 julkaistu Bittensor (TAO), joka nousi loppuvuonna ryminällä 50 suurimman kryptoprojektin joukkoon.

Bittensor

Tekoälyprojekti Bittensor (TAO) suoriutui vahvasti vuoden 2023 viimeisellä kvartaalilla. 

Data: CoinMarketCap.

Bittensor on avoimen lähdekoodin protokolla, joka käyttää hajautettua, lohkoketjupohjaista koneoppimisverkkoa. Bittensor mahdollistaa uuden, optimoidun strategian AI-teknologian kehittämiseen ja jakeluun hyödyntämällä lohkoketjun mahdollisuuksia.

GameFi
  1. Pelaaminen

Pelaaminen tulee olemaan yksi vuoden 2024 suurimmista trendeistä. GameFi, eli lohkoketjupohjaiset pelit, voivat olla yksi ensimmäisistä alan sektoreista, jotka saavuttavat todellisen massakäyttöönoton, eli kymmenet miljoonat käyttäjät.

GameFi tulee sanoista gaming ja finance. Siinä perinteinen pelaaminen yhdistyy lohkoketjun mahdollistamalla uudenlaisella ekonomia-mallilla, jossa pelaajan kannustimena on pelisaavutusten lisäksi digitaalisen omaisuuden ansaitseminen.

Peleissä on aina ollut omat valuuttansa, keräilyesineensä ja talousjärjestelmänsä – jo kauan ennen kuin lohkoketjuja oli olemassa. Näyttää siltä, että lohkoketjujen ja pelien liittoutuminen on väistämätöntä.

Peliympäristössä kryptovaluuttojen edut ovat selkeitä ja helposti ymmärrettäviä. Vuosi 2021 antoi jo osviittaa kryptopelien potentiaalista, mutta todellisia blockbuster-pelejä ei olla vielä nähty. 

Asiantuntijat odottavat lohkoketjupohjaisten pelien voittavan tähän mennessä kohdatut esteet – erityisesti huonon käyttökokemuksen, joka on hidastanut näiden pelien käyttöönottoa.

VanEckin analyytikot odottavat useiden triple-A-lohkoketjupelien julkaisua, joilla on mahdollisuus tavoittaa miljoona käyttäjää.

Seuraa tätä projektia

Immutable X (IMX) on erityisen hyvin positioitunut pelisektorin kasvua varten, sillä se tarjoaa projekteille alustan rakentaa lohkoketjupohjaisia pelejä. Sen päälle julkaistaan tänä vuonna useita ison budjetin pelejä, kuten Illuvium (ILV) ja Guild of Guardians (GOG). 

NFT
  1. NFT

Kyllä, luit oikein. NFT:t ovat tekemässä paluuta.

Saatoit kuulla niistä vuonna 2021, jolloin buumi oli suurimmillaan. Yksittäisiä jpeg-tiedostoja myytiin sadoilla tuhansilla dollareilla. 

Vuosi tästä eteenpäin ja NFT-markkinat olivat romahtaneet 97 prosenttia. Kaupankäyntimäärä laskivat myös lähes koko vuoden 2023 ajan aina syyskuuhun asti.

Lokakuussa trendi kuitenkin lopulta kääntyi, ja marraskuussa kaupankäyntivolyymit kasvoivat huomattavasti. Buumi on jatkunut alkuvuoteen 2024 asti. Nyt kryptoasiantuntijat näkevät horisontissa alan elpymisen.

Yksi syy löytyy Solanasta. Solana NFT:t ovat olleet suuri hitti viime aikoina ja sektori on kehittynyt nopeasti. Alkuvuodesta 2023 julkaistiin NFT-kauppapaikka Tensor, joka kiilasi nopeasti suurimmaksi toimijaksi Solana-ekosysteemissä.

Tensorin suosiosta kertonee jotain, että alustan oman Tensorians-kokoelman NFT:itä myytiin tammikuussa 2024 alimmillaan 8 000 dollarin hintaan.

Toinen valtavasti suosiota kerännyt NFT-kokoelma on Pudgy Penguins. Se on vuonna 2021 Ethereumin päälle julkaistu kokoelma, joka pyrkii ajamaan NFT:iden massakäyttöönottoa Walmartissakin myytävillä fyysisillä pingviinipehmoleluilla. Projektin perustajan mukaan leluja myytiin kahden ensimmäisen päivän aikana yli 500 tuhannella dollarilla toukokuussa 2023.

Halvimmat Pudgy Penguinsit maksavat OpenSea-alustalla kirjoitushetkellä reilut 36 000 dollaria. Kalleimmillaan niitä on myyty yli 300 tuhannen dollarin hintaan.

Mutta merkittävin syy elpymiseen löytyy Bitcoinista. Bitcoin NFT:iden suosio on kasvanut viime aikoina hurjasti, ja ne olivat suosituin NFT-tyyppi marraskuussa 2023 yli 375 miljoonan dollarin kaupankäyntivolyymilla. 

NFT-kaupankäynnin kokonaisvolyymi on hyvä mittari seurantaan. Se kertoo, miten paljon NFT:illä käydään kauppaa, jolloin trendin kääntymisen näkee hyvin nopealla silmäyksellä. Se tulee olemaan tärkeä mittari läpi vuoden 2024, joten NFT-harrastajien kannattaa seurata sitä tarkkana.

NFT-kaupankäyntivolyymit vuonna 2023. Lähde: The Block.

Kuukausien alhaisten hintojen ja pessimismin jälkeen marraskuun kaupankäyntivolyymien nousua voidaan pitää osoituksena positiivisesta markkinatunnelmasta ja NFT-skenen pienoisesta elpymisestä. 

RWA
  1. RWA

Yksi kryptomaailman suurimpia narratiiveja tällä hetkellä on RWA – real world assets, eli reaalimaailman omaisuus. Teknisesti ottaen kyse on sen siirtämisestä lohkoketjuun.

Tätä prosessia kutsutaan tokenisoinniksi. Tokenisointi mahdollistaa suurten omaisuuserien, kuten kiinteistöjen, sirpaloimisen pienemmiksi paloiksi, jolloin ne tuodaan helpommin suuren yleisön ulottuville.

Reaalimaailman omaisuuden tokenisointi voi tuoda biljoonia dollareita lohkoketjuihin ja muuttaa sekä krypto- että rahoitusalaa.

Kun tokenisoidut resurssit siirtyvät ketjuun, niissä on oltava toimintoja, jotka mahdollistavat turvallisen siirtelyn eri lohkoketjujen välillä. Niitä on lisäksi rikastettava datalla, kuten hintatiedoilla sekä oltava edelleen yhteydessä reaalimaailmaan riippumatta siitä, missä ketjussa ne ovat.

Seuraa tätä projektia

Vain harvalla projektilla on ratkaisut tähän, mutta Chainlink (LINK) voi olla yksi niistä. Se tekee yhteistyötä joidenkin maailman suurimpien rahoituslaitosten, kuten Swiftin kanssa mahdollistaakseen turvallisen ketjujen välisten toimivuuden tokenisoidulle omaisuudelle.

Lue lisää: Chainlink (LINK) – opas sijoittamiseen

SocialFi

Bonus: SocialFi

Trendilista ei olisi valmis ilman Social Financea. Lohkoketjujen sosiaalista potentiaalia on odotettu pitkään ja se on lopulta johtanut SocialFi:n syntymiseen. SocialFi tarkoittaa sosiaalista rahoitusta – käytännössä DeFin ja sosiaalisen median yhdistymistä. On mielenkiintoista, että kahdella tämän alan pioneerilla on suomalaiset juuret!

Lens Protocol on DeFi-lainapalvelu Aaven perustama sosiaalisen median protokolla, joka toimii Polygonin päällä. Se on infrastruktuuri, jonka päälle voi julkaista erilaisia somepalveluita. Sekä Aaven että Lensin on perustanut alan suomalainen edelläkävijä, Stani Kulechov.

Phaver puolestaan on somepalvelu, joka pyrkii olemaan kaikille portti Web3-maailmaan. Phaverin Web2.5-lähestymistavan avulla kuka tahansa voi löytää ja seurata Web3-sisältöä ilman lompakkoa tai profiilia, samalla kun se tarjoaa täydellisen lohkoketjukokemuksen niille, jotka ovat siihen valmiita. Phaverin toimitusjohtaja on suomalainen Joonatan Lintala.

Alkuvuodesta 2024 erityisen paljon huomiota osakseen on saanut Farcaster-niminen projekti. Se on Lensin tapaan hajautettu protokolla, jonka avulla voi rakentaa sosiaalisen median sovelluksia Web3-maailmaan.

Hajautetun somen käyttäjämäärät ovat vielä pieniä, mutta alalla tapahtuu valtavasti innovaatiota. Myös suuret pääomasijoittajat ovat kiinnostuneet tästä sektorista, joten sitä on syytä pitää silmällä.

Yhteenveto

Kryptoala on kehittymässä pois pelkästä taloudellisen edun tavoittelusta. Projektit ovat muuttuneet yrityksiksi. Vaikka ala on edelleen tietyllä tasolla sijoittamisen villi länsi, siitä on tullut huomattavasti aikuismaisempi. Se on kypsynyt.

Tulemme todennäköisesti näkemään lähitulevaisuudessa yhä enemmän oikean maailman käyttötarkoituksia kryptovaluutoille, joista pelaaminen toteutunee ensimmäisenä. Matka massakäyttöönottoon on oikeilla uomilla.

Kryptoekosysteemi on äärimmäisen dynaaminen ja sitä on nyt stressitestattu yli kymmenen vuoden ajan. Yksittäiset osat kuolevat pois, mutta vahvempia tulee tilalle. Se on terveen markkinan merkki.

Jäämme mielenkiinnolla seuraamaan tässäkin artikkelissa mainittuja trendejä, sekä sitä, mitä uutta tämä vuosi tuo tullessaan.


Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisilleUskomme Bittirahalla vahvasti, että kryptovaluutoista tulee osa jokapäiväistä elämäämme. Missionamme on tehdä kryptovaluutoista helposti saatavilla olevia kaikille, kokemuksesta ja tietotaidosta riippumatta. Luo tili ja sijoita Bitcoiniin helposti Coinmotionissa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *