Kvinnor har ökande intresse för Bitcoin – Veckogranskning 50/2019

En annan vecka har passerat och året går raskt mot sitt slut. Bitcoin som skapades 2008 närmar sig också sitt tredje dekad trots att teknologin bara är lite på 10 år gammal. Kyptokonungens kurs har stelnat och sjunkit på sistone, men 2020-talet kan bringa häftigare utveckling.

Den här veckan fokuserar vi på några intressanta undersökningar som ger oss förståelse via siffror. Åtminstone en rapport tyder på att kvinnor har ökande intresse för Bitcoin – och nästan lika mycket som män. Trots att kryptovalutor länge betraktats som en hobby främst för män, verkar dessa resultat visa att krypto jämlikt attraherar båda könen.

I andra nyheter har vi rekordsättande Bitcoin-plånböcker och kinesisk brytningskraft. Kina har också använt automatiserade domstolar drivna av artificiell intelligens för att behandla miljoner rättsfall i år. Samtidigt tänker Litauen publicera en kryptopollett för att fira sin självständighet, medan majoriteten av IoT-företag adopterar blockkedjeteknologi.

Förra veckans granskning hittar du här.

Blockkedjor verkar ha en lysande framtid och lösa olika gräl.

Nästan hälften kvinnliga investerare har intresse för Bitcoin

43% av alla investerare med intresse för Bitcoin är kvinnor, berättar en rapport av Bitcoin-fond Grayscale. Rapporten bryter myten att Bitcoin skulle huvudsakligen vara en hobby för män och tyder på att kvinnor har ökande intresse att använda krypto. Rapporten undersökte 1 100 investerare i USA.

Enligt undersökningen ser 56,2% av kvinnor och 56,4% av män möjligheter för märkbar tillväxt inom digivalutasektorn. 49,8% av kvinnor och 49,9% av män tror att bitcoins begränsade utbud kan lyfta priset ännu högre. 47% kvinnor tror också att det nu är rätt stund att köpa bitcoins, medan bara 39% av män delar åsikten.

Trots att kvinnligt intresse för kryptovalutor vuxit är män fortfarande en majoritet som investerare och användare. Enligt Grayscale kan det bero på att kvinnor i genomsnitt undviker risker mer än män. Enligt rapporten söker 60% av kvinnor ekonomisk säkerhet med investering, medan bara 48% av män har motsvarande mål.

Kvinnligt investerarintresse för Bitcoin verkar växa.

Bitcoin-plånböcker nådde nytt rekord

Antalet Bitcoin-plånböcker med balans har nått ett alla tiders rekord. I november 2019 fanns det över 28 393 000 plånböcker som innehöll någon mängd bitcoins.

Förra toppen nåddes i januari 2018, då det fanns nästan 10 000 stycken mindre plånböcker i användning. Denna topp sammanträffade också med en stor prisbubbla, medan nuvarande toppen åstadkommits med stadigare tillväxt.

Varje Bitcoin-användare kan ha flera plånböcker i bruk, så antalet plånböcker korrelerar inte direkt med antalet Bitcoin-användare. Det ger dock kraftig indikation att Bitcoins användning håller på att växa.

Mängden Bitcoin-plånböcker i användning är en bra indikator för dess adoption.

Största delen IoT-företag vill använda blockkedja

Enligt internationella undersökningsföretaget Gartner använder 75% av företag inom IoT (sakernas internet) blockketeknologi eller tänker ta det i bruk tills året 2020. Enligt Gartners IT-analytiker Avivah Litan behandlade undersökningen över 500 företag.

Enligt Litan använder 86% av dessa IoT-företag både IoT och blockkedja i olika projekt. 63% svarare berättade att säkerhet är främsta orsaken att förena blockkedja med IoT-projekt. 56% däremot nämnde effektiverad affärsverksamhet som största nyttan.

Ifall blockkedjor förallmänligas har de potential att betydligt förbättra säkerheten av sakernas internet. Litan tror ändå att mognadsprocessen kan ta 5-10 år.

“En del blockkedjeappar har skalbarhetsproblem som kan orsakas av stora apparatmängder,” konstaterar Litan.

Sakernas internet sammanbinder olika apparater via internet.

65% av Bitcoin-brytning är kinesiskt

Enligt en färsk rapport av Coinshares Research kommer ungefär 65% av all Bitcoin-brytningskraft från kinesiska brytare. Siffran är som högst på åtminstone två år, vilket enligt analytiker förklaras särskilt av billig elektricitet.

“Kina är ett stort land där det finns flera outvecklade områden med billig prisnivå och mycket elektricitet. Som vi alla vet är priset på elektricitet och apparatur två viktiga faktorer som påverkar brytning. Därför bedriver flera brytningsföretag och andra aktörer verksamhet i Kinas fattiga områden,” kommenterar en anonym marknadsanalytiker.

Bitcoin-brytningens centralisering till Kina kan i teorin orsaka hot för Bitcoin-nätverket. Ifall kinesiska brytare av en orsak eller annan slutar sin verksamhet, skulle Bitcoin-nätverket förlora en stor del brytningskapacitet vilket skulle försvaga dess säkerhet.

Å andra sidan är denna fara främst teoretisk. Även om Bitcoin-nätverkets brytningskapacitet skulle sjunka betydligt, skulle nätverket ändå ha enorm brytningskapacitet och bevaras immun för attacker.

Bitcoin-brytning är lönsammast var arbetskraft och el är billigt. (BILD: Marko Ahtisaari)

Litauens centralbank publicerar egen samlingskrypto

Litauens centralbank håller på att publicera ett eget statligt kryptomynt nästa år, berättar Bloomberg. Myntets avsikt är inte att bli en egentlig användbar kryptovaluta, utan bara en samlingspollett.

Centralbanken publicerar digivalutan för att fira Litauens självständighetsdeklaration från året 1918. Centralbankens nätbutik kommer att sälja 24 000 blockkedjebaserade samlingspolletter. Polletter utges inte officiellt till cirkulation och betraktas inte som verklig valuta.

Vid sidan om festligheten har projektet djupare betydelse för Litauen. Utvecklingen av kryptopolletten ger centralbanken erfaranhet om blockkedjeteknologi och fungerar som testplattform för kommande projekt inom finanssektorn.

Litauens krypto blir inte ett officiellt betalmedel, så den bryter inte EU-regler.

Kinas AI-domstolar har löst miljoner rättsfall

Enligt Kinas statliga nyhetstjänst Xinhua har landets automatiserade internet-domstolar redan löst över 3 miljoner rättsfall. Fallen behandlades mellan mars och oktober i år.

Kinas internet-domstol drivs med avancerad artificiell intelligens och blockkedjeteknologi. Systemets avsikt är att försnabba och effektivera olika rättsprocesser.

“Just nu fungerar artificiell intelligens bara som stöd i rättsprocesser och betonar effektivitet över noggrannhet. Människodomare är slutligen ansvariga för rättvisa domar, men vi närmar oss en framtid där domarna kan vara fullständigt AI-baserade,” kommenterade internet-domstolens ledare Zhang Wen tidigare i år.

Blockkedjebaserad rätt har utvecklats enormt i Kina. Förra året bestämde Kinas högsta domstol att blockkedja kan användas för att bekräfta bindande bevis i rättegångar.

Automatiserade domstolar kan vara framtiden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *