Veckogranskning 5/2019: Bittiraha.fi har förnyats – mera tjänster på kommande!

Som äldre läsare kanske redan märkt har Bittiraha.fi förnyats med färsk design. Nya imagen är en del av Bittirahas vidare uppdatering, vars avsikt är att förbättra systemet och våra tjänster på alla fronter.

Via uppdateringen har vi möjlighet att erbjuda helt nya tjänster som inte skulle ha kunnat förverkligas vettigt i tidigare systemet. Medan svenska avdelningen slutförs fungerar köp- och försäljning som vanligt via finska hemsidan. Du kan också använda vår internationella Coinmotion-service. 

Den här veckan har vi nyheter om Finlands kryptopolitik och lagstiftning samt hur Du möjligen kan påverka saker. Dessutom berättar vi om mystiska hackargrupperna Alpha och Beta, Bitcoins omvälvande smartkontrakt och Sveriges katastrofala kryptobeskattning.

Om du är intresserad av kryptovalutornas framtid kan du granska vår v.d. Henry Brades tal i Helsinki Blockchain Summit. Det är värt att kolla.

Förra veckans nyheter hittar du här.

Bitcoin kan sammanbinda världen, om världen mottar teknologin. 

Finska kryptoanvändare kräver bättre kryptopolitik

En grupp finska kryptoanvändare har skickat en appell åt Change.org gällande Finlands regerings avsikter att reglera kryptovalutor. Enligt appellen borde virtualvalutor regleras försiktigt och inte för strängt. En sträng reglering kunde kväva kryptovaluta- och blockkedjebranschernas tillväxtmöjligheter i Finland.

Initiativet är aktuellt eftersom regeringen har presenterat en ny reglering åt riksdagen (HE 157/2018), som skulle bl.a. angå kryptovalutaföretag. Regleringen är betydligt strängare än europeiska medelvärdet. Finland har redan färdigt en väldigt sträng form av kryptoreglering och beskattning, och nya regleringen hotar vidare försvåra blockkedjans och kryptovalutornas utveckling och användning.

Enligt regeringens förslag skulle alla kryptovalutatjänsterna vara tvungna att registreras åt Finansinspektionen. Registreringen skulle kosta 5 000 euro, vartill företag skulle vara tvungna att övrigt betala 2 000 euro årligen. Det här skulle skada särskilt små och stigande företag, vilket i sin tur skulle minska på konkurrensen.

Kryptovalutor kan effektivera ekonomin med miljarder – så länge som staten inte hindrar det.

Taproot ger Bitcoin osynliga smartkontrakt

En uppskattad grupp utvecklare som arbetat med Bitcoins referensprogram Bitcoin Core håller på att utveckla en ny uppdatering till Bitcoin, som skulle ge virtualvalutan möjligheten att göra avancerade smartkontrakt. Taproot-uppdateringen skulle möjliggöra smartkontrakt som i Bitcoins blockkedja skulle se ut som vanliga Bitcoin-transaktioner och sålunda öka kontraktens privathet.

Taproot skulle erbjuda Bitcoin många egenskaper som nu är bristande eller kräver tredje parters applikationer eller tjänster. Med Taproot skulle dessa vara direkt i själva Bitcoin.

Med smartkontrakt avses ett kontrakt som förverkligas i blockkedjan automatiskt efter att vissa villkor fylls. Med Taproots smartkontrakt kunde man t.ex. skapa ett betalvillkor, där en nyhetstidning får en viss summa bitcoins som ersättning för en kod som användaren behöver för att läsa innehållet.

Utvecklarna tänker publicera sitt Taproot-förslag tilsammans med en annan uppdateringsegenskap, Schnorr-signaturer. Schnorr-signaturers implementering skulle ändra på sättet som blockkedjan bekräftar transaktioners underskrifter, vilket i sin tur kunde försnabba Bitcon-transaktionernas behandling och bekräftelse.

 Ifall Bitcoin-samhället godtar Taproot, kan det vara kryptovalutans följande teknologiska revolution. (BILD: Forest Starr och Kim Starr)

LocalBitcoins’ forum blev hackad

Finska bitcoin-bytestjänsten LocalBitcoins har meddelat att de blivit offer för ett hack, varmed anfallaren fick tag på en liten mängd kundkonton. LocalBitcoins berättade på lördag att de hittat en sårbarhet i ett tredje parts program, som anfallaren lyckades utnyttja för att flytta vissa användares fonder.

Anfallaren hade skapat en fejkversion av LocalBitcoins’ forumsajt. När användare försökte logga in på fejksajten, lyckades anfallaren förmodligen stjäla vissa användares lösenordsdata.

LocalBitcoins reagerade snabbt till situationen och stoppade tillfälligt alla transaktioner. Också företagets forum avstängdes för säkerhetsskäl. Därefter har LocalBitcoins återfört alla sina funktioner och tjänstens användning är tryggt igen.

Fallet påminner om hur viktigt datasäkerhet är i nuvarande samhället. När du håller på att logga in på en webbsida som behandlar sensitiv data, försäkra att sidan är autentisk. Det rekommenderas också att bekanta sig med olika former av tvåfaktorsautentisering och använda dem. Med 2FA är användarens data och fonder trygga även ifall ett enstaka lösenord skulle riskeras.

 LocalBitcoins agerade snabbt och effektivt för att fixa problemet.

Alpha och Beta har stulit över en miljard värt krypto

Enligt blockkedjeanalysföretaget Chainanalys’ nya rapport är två hackargrupper ansvarga för cirka en miljard värt av alla anfall mot kryptovalutatjänster. Rapporten konstaterar också att dessa två hackargrupper troligen är fortfarande aktiva.

Chainanalys har gett grupperna namnen Alpha och Beta. Alpha är en ”enorm, strängt kontrollerad grupp, som åtminstone till dels har icke-monetära avsikter.” Beta däremot är en mindre och mer spridd grupp som huvudsakligen fokuserar på pengar.

Enligt rapporten fungerar grupperna på olika sätt. Alpha skickar i allmänhet stulna krypto direkt till sina egna adresser, medan Beta kan vänta t.o.m. ett och ett halvt år. Enligt rapporten lyfter Alpha cirka 75% av stulna fonderna som fiat inom första månaden, medan Beta byter ungefär hälften till fiat efter att ha väntat över ett år.

Båda hackargrupperna flyttar fonder i genomsnitt 5 000 gånger från en plånbok till en annan, vilket sprider ut och enar transaktionerna. Transaktionernas mängd gör det väldigt svårt för t.o.m. myndigheter och företag att spåra traffiken.

Alpha och Beta ansvarar för en stor del kryptostölder, men deras motiv skiljer sig från varandra – om de överhuvudtaget finns.

Samsung  har utvecklat en egen kryptoplånbok

Det har läckt bilder på Samsungs kommande Samsung Galaxy S10. På bas av bilderna verkar telefonen ha en egen inbyggd kryptovalutaplånbok, som stöder åtminstone Ethereum.

Telefonen har också möjligheten att försäkra lagrade privatnycklar med biometriska signaturer, såsom fingeravtryck, ögats iris eller ansiktsigenkänning.

Samsung håller på att branda nya Galaxy S10 som sin flaggskeppsprodukt. Inbyggda kryptoplånboken visar att telefonproducenter börjat ta kryptovalutor allvarligt, och vill inte att bara tredje parters produkter och program styr kryptoanvändningen med telefoner.

På bas av bilderna verkar Samsungs telefon ha en egen inbyggd kryptovalutaplånbok. (BILD: Ben Geskin)

Hundratals procent kryptoskatter förskräcker

Fallet av svenska Bitcoinprofilen Linus Dunkers har väckt internationell uppmärksamhet och förskräck i kryptovalutavärlden. Enligt 34-åriga Dunkers kräver Skatteverket nämligen över 300% skatt jämfört med hans vinster.

Oklarheterna har att göra med ursprungliga anskaffningsvärdet för bitcoins han sålt under åren 2014-2016. Eftersom Skatteverket inte har godtagit Dunkers’ bevis om att han köpt bitcoins med kontanter har myntens anskaffningsvärde beräknats som noll, varmed hela summan beskattas som vinst.

Enligt Dunkers är Skatteverkets krav orimliga, eftersom han beskattas mer än tre gånger sina verkliga vinster.

”Det här är sjukt. Att inte få avdra kostnaderna för inköp är ju helt uppåt väggarna fel,” konstaterar Dunkers.

Det är inte fråga om ett enstaka fall. T.ex. i USA  har det hörts nyheter om en studerande som förmodligen fick mångdubbla skatter i relation till sin hela egendom.

Sveriges beskattning skiljer sig från Finland på många sätt, men Dunkers’ berättelse påminner om inhemska öden. Också i Finland har det framkommit fall där kryptovalutainvesterare fått skattesmällar på hundratals procent och kämpar med att bl.a. bevisa anskaffningsvärden och verkliga vinster. Myndigheterna har försökt skapa allmänna regler, men det finns fortfarande många oklarheter angående deras tillämpning.

Trots att Dunkers betraktar sin skatteskuld som oberättigad har han tills vidare lyckats med avbetalningen genom olika lån och utdelning från sitt bolag.

”Under 2019 kommer jag att söka hjälp från allmänheten och kryptocommunityt för att kunna driva vidare de rättsliga processerna”, berättar Linus Dunkers.

Linus Dunkers instämmer inte med Skatteverket. (BILD: Trijo & Linus Dunkers)

Innehåll till veckogranskningen?

Information om intressanta Bitcoin-nyheter eller artiklar samt säljare som godkänner bitcoin kan du skicka som e-post till adressen [email protected].

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *