Veckogranskning 7/2019: Bitcoin översteg 3 600 dollar

Bitcoin- och kryptovalutamarknaderna har varit tysta hela förra året, och tystnaden verkade fortsätta långt på det här årets sida. Nu såg vi ändå ett litet utbrott, då största delen betydande kryptovalutor steg upp t.o.m. tiotals procent. Bitcoin själv steg ovanför 3 600 dollar efter att kursen stagnerat en längre tid. Det lönar sig ändå inte att fira i förtid, eftersom vad som helst kan hända.

Men positivt ser det ju ut, åtminstone med tanke på utvecklingen. Bitcoins transaktionskostnader har sjunkit lägst på ett halvt årtionde. Bitcoin är också ett betydligt mer decentraliserat system än för fem år sedan. Blixtnätverket däremot verkar helt på riktigt fungera och revolutionera Bitcoin på ett sätt som inte vittnats på åratal.

Vi på Prasos bestämde svara på kundernas efterfrågan och börja sälja ripple som nyaste digivalutan. Vi har också skrivit en artikel där vi berättar lite vad Ripple riktigt handlar om. Ripple kan skaffas via Coinmotion.

Som ny egenskap har vi en kvartalgranskning på engelska. Vi publicerar också i fortsättningen kvartalmässiga granskningar om vad allt som skett på kryptovalutamarknaderna och deras utveckling.

Förra veckans nyheter hittar du här.

Det  är svårt att spå Bitcoin-marknaderna, men framtiden ser lovande ut.

Bitcoins transaktionskostnader lägst på fem år

Enligt kryptoanalysföretaget Diars nya rapport har Bitcoins transaktionskostnader sjunkit lika lågt som de var år 2014. Kostnaderna har sjunkit trots att transaktionsmängden varit hög. I januari var bitcoin-transaktionernas mängd större än på ett år.

”Kostnadernas medelvärde är på en nivå som vi inte sett sedan året 2015, trots att månadsvisa bitcoin-transaktioner är på högre nivå än största delen av 2018,” skriver Diar.

Som värst steg bitcoins transaktionskostnader upp till tiotals euro per transaktion mot årsslutet 2017. Nu kostar transaktioner bara några cent.

Sjunkande transaktionskostanderna kan förklaras av Segregated Witness –uppdateringen, som blivit betydligt mer allmän. Ännu förra året användes SegWit-skalbarhetsuppdateringen bara i en liten del bitcoin-transaktioner, men nu börjar den vara en standard i en stor del dagliga transaktioner.

Bitcoin-transaktioner är nu billigare än på åratal.

Bitcoin-brytning är nu betydligt mer decentraliserat än förr

Kanadensiska finanstjänsten Canaccord Genuity Group har utgett en ny rapport där de undersöker Bitcoin-infrastrukturens centralisering. Enligt rapporten har Bitcoin under senaste fem åren utvecklats till ett betydligt mer decentraliserat och säkrare system.

Sommaren 2014 hade en brytarpart, GHash.IO, kontroll över nästan 50% av Bitcoin-blockkedjans brytningskapacitet. Ifall GHash skulle ha fått största delen av brytningskapaciteten, skulle de i teorin ha kunnat utföra en 51%-attack och manipulera blockkedjan.

År 2019 har inte en enda brytare en sådan möjlighet. Brytare finns mera och deras maktrelationer är mer balanserade. Även den största brytningspoolen, AntPool, kontrolerar mindre än en femtedel av Bitcoins brytningskapacitet.

 

Marknaderna har nuförtiden mycket mer aktörer och mindre maktmonopol.

Bitcoins efterfrågan i Venezuela rekordhögt

Bitcoins efterfrågan fortsätter sin explosiva tillväxt i Venezuela. Enligt LocalBitcoins har veckoliga växlingsmängderna nått nya toppar i Venezuela. Bitcoin växlas varje vecka cirka 2 454 stycken. I dollar betyder det 1,29 miljoner.

Bitcoins eftersökthet i Venezuela växer trots att staten försöker begränsa det med sin politik. Venezuela stiftade i början av månaden nya lagar som beordrar att man för varje kryptotransaktion borde betala cirka 25 eurocent staten. Dessutom har regeringen beordrat att kryptotransaktioner inte för överskrida cirka 600 dollar månatligen.

Medan Bitcoin för många västländare är investeringsspel, räddar det ordagrant liv i Venezuela. Fastän bitcoins värde skulle skjuta upp eller ner är den ändå troligen mer stabil än Venezuelas hyperinflatoriska valuta. Närmare om bitcoins användning i Venezuela och andra Sydamerikas länder kan du läsa i Prasos nya Q4 marknadsgranskning.

Bitcoin-transaktionernas mängd i Localbitcoins-tjänsten har vuxit explosivt i Venezuela.

Bitcoins Blixtnätverk i samma snabbhetsklass som Apple Pay

Bitcoin-analytiker JP Thor har gjort en liten undersökning, som visar att Bitcoins Blixtnätverk (Lightning Network) verkar vara redan nästan lika snabbt som traditionella betalsystem.

Thor testade hur länge det tar att göra en transaktion via Apple Pay jämfört med en LN-kompatibel Bitcoin-plånbok. Enligt Thor är Apple Pay bara några sekunder snabbare än Blixtnätverket i verkliga betalsituationer. Tekniskt vinner dock Blixtnätverket.

Trots att Blixtnätverken ännu är i utvecklingsskede och långt från omfattande implementering, är de redan konkurrenskraftiga med nuvarande digitala betalsystem. När Blixtnätverket förallmänligas och utvecklas kommer transaktionshastigheten troligen att stiga vidare.

”Det är alltid snabbare att betala via Blixtnätverket än med Visa. LN-betalningar kan behandlas med dubbel TCP/IP-förbindelsen hastighet. En enstaka LN-kanal kan behandla över 250 transaktioner per sekund, så Blixtnätverket kan skalas utan en övre gräns,” berättar Thor.

Blixtnätverket kan göra bitcoin-transaktioner lika snabba som Internet.

Ny information om Quadrigas döda vd

Ny information har utgetts angående dödsfallet av kanadensiska QuadrigaCX-kryptobörsens verkställande direktör Gerald Cotten. Enligt börsen tog Cotten med sig till graven lösenord coh kryptonycklar, varmed cirka 250 miljoner värt användarfonder är låsta.

Enligt indiska privatsjukhuset Fortis Escortis kom Gerald Cotten till sjukhuset i kritiskt tillstånd och han hade Crohns sjukdom. Cotten hade blodförgiftning och var i septisk shock.

”Trots att vi gjorde vårt bästa lyckades vi inte återuppliva patienten. Patienten deklarerades död ungefär klockan 19:26. Alla standarda medicinska metoder och regler följdes för att sköta patienten. Information om döden förmedlades åt relevanta myndigheter,” berättar sjukhuset som skötte Cotten.

Trots att Cottens död har misstänkts vara även fejkad, har det tills vidare inte kommit fram något bevis för det.

Gerald Cotten dog förra december. (BILD: Gerald Cotten)

Igen en ny Satoshi Nakamoto

Redan en annan Bitcoin Cash –utvecklare har påstått sig vara Satoshi Nakamoto, Bitcoins okända skapare. Den här gången är det Amaury Sechet som hör till Bitcoin ABC:s (eller Bitcoin Cash ABC:s) utvecklare. Sechet berättade på Twitter att han är Satoshi och snart get bevis på det.

Tidigare har Craig Wright, talmannen för Bitcoin Cash SV –hardforken, påstått sig vara Satoshi. Wright har dock inte övertygat kryptosamhället och har inte lyckats ge hållbara bevis.

Hela Bitcoin Cash situationen är ganska råddig, men vi försöker förklara det i ett nötskal. Bitcoin Cash splittrades ursprungligen från Bitcoin, eftersom en grupp utvecklare inte gillade Segregated Witness –skalbarhetsuppdateringen. Bitcoin Cash fick inte mycket stöd bakom sig och blev inte verkliga Bitcoins ersättning. Senare började Bitcoin Cashs utvecklare gräla också med sig själva. Som följd splittrades Bitcoin Cash till två tävlande projekt: Bitcoin ABC och Bitcoin SV.

Man kan anta att nya Nakamoto-skådespelare inte åtminstone kommer att öka tilliten på olika Bitcoin Cash varianter och deras framtid.

Satoshi-bluffare multiplicerar sig som cancerceller.

Innehåll till veckogranskningen?

Information om intressanta Bitcoin-nyheter eller artiklar samt säljare som godkänner bitcoin kan du skicka som e-post till adressen [email protected].

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *