Viikkokatsaus 7/2015: Yhdysvalloissa tapahtuu

Kuluneen viikon Bitcoin-aiheisissa uutisissa mm. monta juttua Yhdysvalloista. Vaikuttaakin siltä, että Bitcoinin kehitys on Yhdysvalloissa melko vauhdikasta. Viime viikon katsauksen voi lukea täältä.

Viime viikolla kysyimme Oletko menettänyt rahaa Bitcoiniin liittyvän hakkeroinnin tai huijauksen seurauksena?. 30 % vastasi myöntävästi: heistä noin puolet kertoivat menettäneen mielestään ison summan ja puolet pienen summan.

Viikon kysymys on tauolla tämän viikon, palaamme asiaan ensi viikolla.

Toni Kosonen on aloittanut uuden kurssianalyysien sarjan Bittirahan blogissa. Ensimmäinen analyysi on luettavissa täällä.

Tampereen Bittimaatti on muuttanut Tullintorille.

Bitcoin televisiossa Yhdysvalloissa

Super Size Me -leffasta julkisuuteen noussut Morgan Spurlock eli viikon bitcoineilla ja tulos nähdään torstaina televisiosta CNN-kanavalta. Spurlockin Inside Man -sarjan (Morgan Spurlock: Sisäpiirin mies) jakson aiheena on Bitcoin. Bitcoinista liikkuu paljon väärää tietoa ja sitä ei ymmärretä, joten Spurlock päätti itse ottaa selvää sen hyvistä ja huonoista puolista. Jakson trailerin voi katsoa tästä:

Yhdysvaltain entinen valtiovarainministeri kertoi mielipiteensä Bitcoinin tulevaisuudesta

Lawrence Summers kertoi mielipiteensä Bitcoinista tulevaisuuden maksutapoja ja Bitcoinia käsitelleessä keskustelussa. Summers on mielissään, että maailmanlaajuisten maksujärjestelmien jäykkyyden poistaminen on selkeästi noussut yhdeksi innovaation kohteeksi.

Uudet maksujärjestelmät, kuten Bitcoin, voivat Summersin mukaan kehittyä arkipäiväiseksi kuten internet hotellissa: Ensiksi siitä on ihmeissään, mutta jälkikäteen ei voisi kuvitella sen poissaoloa. Summers voi kuvitella päivän, jolloin Bitcoin olisi merkittävässä roolissa maailmankaupassa, mutta siihen vaadittaisiin paljon. Bitcoinin täytyisi olla säännelty ja asiakkaiden rahojen turvana täytyisi olla muutakin kuin matemaattinen algoritmi. Summers on toiminut mm. Yhdysvaltain valtiovarainministerinä ja Harvardin yliopiston rehtorina.

Lawrence Summers on mielissään maksujärjestelmien muutoksesta (lähde)

Bitcoin-maksut Utahin ja New Yorkin hyväksymiksi?

Utahin osavaltiossa on tehty lakiehdotus bitcoin-maksujen hyväksymisestä. Tuore lakiehdotus on republikaani Marc K. Robertsin käsialaa ja se tähtää laajemminkin paikallisen bitcoin-talouden edistämiseen. Overstockin, joka on yksi suurimmista bitcoineja hyväksyvistä yrityksistä, pääkonttori sijaitsee osavaltion pääkaupungissa Salt Lake Cityssä, joten se varmaan ainakin ilahtuisi ehdotuksen läpimenosta.

New York Cityssä sen sijaan demokraatti kaupunginvaltuuston jäsen Mark Levine on ehdottanut, että kaupunki alkaisi hyväksymään bitcoineja sakkojen ja muiden maksujen maksamiseen. Levinen mukaan kaupunki säästäisi useita miljoonia verrattuna luottokorttimaksujen käyttöön.

Kiinalaisesta Bitcoin-pörssistä hakkeroitiin 7170 bitcoinia

Kiinalainen Bitcoin-pörssi BTER kertoo joutuneensa hakkeroinnin kohteeksi. Hakkerit saivat käsiinsä 7170 bitcoinia (n. 1,5 miljoonaa euroa), jotka yrityksen mukaan sijaitsivat cold walletissa. BTER tarjoaa 720 bitcoinin palkkion sille, joka auttaa löytämään kadonneet bitcoinit. Aihe on herättänyt keskustelua, sillä cold walletin hakkerointi kertoo tapahtuneen olleen joko sisäpiirin tekosia tai huolimattomuuden mahdollistama. Viime vuonna BTER:sta varastettiin 50 miljoonaa NXT-kolikkoa (n. 1,2 miljoonaa euroa tapahtumahetkellä).

BTER pyytää apua bitcoin-siirron jäljittämiseen (lähde)

Myös muutama muu pörssi kertoo joutuneensa hakkeroinnin (Excoin ja HitBTC) tai sen yrityksen kohteeksi. Hakkeriryhmä DD4BC:n on väitetty olevan ainakin joidenkin hyökkäysten tekijänä. Myös perinteisten pankkien hakkerointi, jossa rahaa on hakkeroitu pankeista jopa melkein miljardin euron edestä, on herättänyt keskustelua Bitcoin-yhteisöissä.

UATP on uusin lisäys matkalippujen hankkimiseen bitcoineilla

Universal Air Travel Plan (UATP) on integroinut bitcoin-maksut verkkoonsa yhteistyössä maksujärjestelmä Bitnetin kanssa. UATP on lentoyhtiöiden omistama maksuverkko, jota käyttää yli 260 lentoyhtiötä ympäri maailmaa. Omistajiin lukeutuu mm. Finnair, British Airways, American Airlines ja Lufthansa. Vuonna 2014 UATP prosessoi maksuja 14 miljardin dollarin arvosta.

Valostoresta kaikki valaistukseen liittyvä bitcoineilla

Valostore.fi on uusin bitcoinit hyväksyvä yritys Suomessa. Bitcoinit käyvät sekä Oulun liikkeessä että verkkokaupassa. Tarjolla on kaikkea mahdollista lamppuihin ja valaistukseen liittyvää.

Porn.com saa 5% maksuista bitcoineissa

Maailman suurin aikuisviihdesivusto on vastaanottanut bitcoin-maksuja nyt reilun vuoden ajan. CoinDeskin saamien tietojen mukaan bitcoinin osuus Porn.comin tuloista olisi noin viisi prosenttia. Varajohtaja Phil Bradburyn mukaan bitcoin on osoittautunut yllättävän hyväksi maksuvälinekäytön lisäksi. Sen avulla sivusto on saanut ylimääräistä julkisuutta mediassa. Bradbury kehuu myös Bitcoin-yhteisöä, joka on aktiivisesti jakanut omia kokemuksiaan sivuston palveluista sekä kommentoinut niitä.

Bitcoin-tapahtuma Helsingissä ja netissä
 

CoinFest järjestetään tulevana viikonloppuna Helsingissä. Tapahtuman tiedot löytyvät täältä.

 

Myös nettiin on tulossa Bitcoin-tapahtuma. 26.-27.2. järjestetään virtuaalinen The International Crypto Summit, johon pääsee osallistumaan ilmaiseksi netin kautta. Puhujina muun muassa bitcoin-evankelista Roger Ver, Ethereumia perustastamassa ollut Anthony Di Iorio ja CoinTelegraphin päätoimittaja Toni Lane Casserly.

San Franciscossa liike, jossa käy vain bitcoinit

Purse on avannut San Franciscoon kivijalkakaupan, jossa myydään Amazonista saatavaa tavaraa bitcoineilla. Konsepti liittyy Pursen varsinaiseen palveluun, jossa se toimii välittäjänä niiden välillä, jotka haluavat ostaa bitcoineja luottokortilla ja haluavat ostaa Amazonista jotain bitcoineilla. Nyt avatussa kaupassa tavarat ovat 10 % halvempia kuin Amazonin nettisivuilla, minkä uskotaan houkuttelevan uusia bitcoin-asiakkaita. Siellä on myynnissä myös paikallisten käsityöläisten ja taiteilijoiden tuotteita.

Quebecissä vaaditaan lisenssi

Quebecin osavaltio Kanadassa on yllättänyt paikallisen bitcoin-yhteisön velvoittamalla virtuaalivaluuttapörssien ja -automaattien ylläpitäjät hankkimaan lisenssin. Päätös oli yllättävä siksi, koska kaikki odottivat liittovaltion päättävän ensin sääntelystä, minkä jälkeen osavaltiot olisivat voineet miettiä tarvitsevatko omia säännöksiään. Tämän lisäksi päätös sai kritiikkiä siitä, että sen sanamuodot ovat epämääräisiä ja jättävät tulkinnanvaraa.

Bitcoin Foundation hallitusvaalit käynnissä

Bitcoin Foundationin hallitusvaalit ovat käynnissä. Tällä kertaa avoinna on kaksi paikkaa, joita tavoittelemaan on ilmoittautunut 13 ehdokasta. CoinDesk on julkaissut lyhyet kuvaukset kaikista ehdokkaista. Mukana on Cody Wilson, jonka vaaliteemana on koko säätiön lakkauttaminen. Äänestys päättyy 19. helmikuuta. Äänestysvilkkauden kerrotaan olleen vähäistä — vain 13 % jäsenistä oli maanantaihin mennessä rekisteröitynyt äänestäjäksi.

Bitcoin Foundation on voittoa tavoittelematon säätiö, joka pyrkii tukemaan Bitcoinin kehitystä. Säätiö ei kuitenkaan ole virallisesti Bitcoiniin liittyvä.

8 % jenkkifirmoista aikoo ottaa bitcoinit käyttöön vuoden sisään

Tuore haastattelututkimus kertoo, että kahdeksan prosenttia pohjoisamerikkalaisista yrityksistä aikoo hyväksyä bitcoineja vuoden sisällä. Tämän lisäksi viisi prosenttia aikoo tehdä saman viimeistään kolmen vuoden päästä. Haastatteluun osallistui 500 yritystä, joista suurimman osan liikevaihto ylitti sata miljoonaa dollaria. Vaikka kahdeksan prosenttia saattaa aluksi kuulostaa pieneltä, se on kuitenkin iso askel bitcoinille – etenkin kun mukana on suuryrityksiä, joilla on useita toimipisteitä ympäri maata.

Bitcoin luonut paljon työpaikkoja

LazyTV:n artikkelissa laskeskellaan paljonko bitcoin-talous on luonut uusia työpaikkoja. Siinä päästään suurin piirtein laskemalla 250 000 paikkaan ympäri maailman. Uutta työtä edustavat kaikenlaisten koodaajien lisäksi esimerkiksi louhintalaitteiden ja bitcoin-automaattien valmistajat, louhintapoolien ylläpitäjät sekä kryptovaluuttaan erikoistuneet konsultit, journalistit ja treidaajat.

Bitcoin Coren uusi versio

Bitcoin Coren uusi versio on julkaistu. Muutoksiin lukeutuu mm. nopeammin toimiva synkronointi verkon kanssa ja transaktiokulujen automaattinen arviointi nopeaa siirtoa varten.

Muuta luettavaa

Dagens Nyheterissä oli monen sivun juttu Bitcoinista ja KnCMinerista.