
12 % suomalaisista sijoittajista omistaa kryptovaluuttoja
Pörssisäätiön, Suomen Osakesäästäjien ja Viisas Raha-talouslehden Sijoittajabarometri-tutkimuksen mukaan 12 % kyselyyn vastanneista kertoi omistavansa kryptovaluuttoja. Tämän lisäksi 4 % oli sijoittanut kryptovaluuttoihin aiemmin. Kuitenkin vain 1 % sijoittajista kertoi pitävänsä kryptovaluuttoja pääasiallisena sijoituskohteenaan.
Kryptovaluutat kiinnostavat ennen kaikkea nuoria. Alle 30-vuotiasta 39 % kertoi sijoittaneensa kryptovaluuttoihin. 12 % heistä ei sijoittanut kuitenkaan enää tällä hetkellä kryptovaluuttoihin.
Sen sijaan yli 30-vuotiaissa kiinnostus kryptovaluuttoja kohtaan oli hieman vähäisempää. 30–59-vuotiaissa kryptovaluuttoihin kertoi sijoittaneensa 25 % jossain elämänsä vaiheessa kryptovaluuttoihin. Tätä korkeammissa ikäluokissa kryptovaluuttoihin sijoittaminen on huomattavasti harvinaisempaa: Vain 4 % yli 60-vuotiaista on sijoittanut kryptoihin.
Danske Bankin pääanalyytikko Minna Kuusiston mukaan kryptovaluuttasijoittamisen suosio johtuu markkinoiden yleisestä epävarmuudesta: ”Varmaankin kryptovaluutat nähdään tietynlaisena suojauksena, koska ne eivät linkity suoraan mihinkään maantieteelliseen alueeseen tai toimialaan ”
Sijoittajabarometrin mukaan oli selkeästi havaittavissa, että kryptovaluutat kiinnostavat erityisesti piensijoittajia.
Tutkimustulosten mukaan havaittiin myös, että vastanneista pörssiosakkeita omisti 94 % ja rahastoja 65 %. Tutkimuksen oli toteuttanut Tietoykkönen Oy.
Aave ja Lens-protokolla
Kryptovaluuttojen lainapalvelu Aave on julkaissut uuden Lens-nimisen protokollan (Lens Protocol). Lens Protokollan tarkoituksena on auttaa kehittäjiä rakentamaan sosiaaliseen verkostoitumiseen tarkoitettuja hajautettuja sovelluksia (Dapps) Polygon (MATIC)-lohkoketjussa.
Sosiaalisen median DAppien lisäksi likviditeettimarkkinaprotokollan luojina Aave pyrkii käyttämään nonfungible token (NFT) -teknologiaa yhdessä Lensin avoimen lähdekoodin lohkoketjuteknologian kanssa, jotta puolestaan kehittäjät voisivat luoda markkinapaikkoja, suositusalgoritmeja sekä muita sovelluksia. Aaven mukaan tämä antaa käyttäjille mahdollisuuden omistaa täysin omat tietonsa ja antaa tekijöille uusia kaupallistamismahdollisuuksia.
Uusi Lens Protokolla mahdollistaisi Aaveen mukaan käyttäjille yhden Lens-profiilin, jota voitaisiin käyttää useiden Lens-alustan DApp-sovellusten kautta. Tämän avulla käyttäjät, jotka pystyvät luomaan niin sanottuja Lens NFT -profiileja pääsevät käyttämään 50 sovellusta, jotka julkaistaan Lens Protocolissa julkaisun yhteydessä.
Aave pyrkii edistämään uusien sovellusten luomista Lensiin luomalla 250 000 dollarin apurahaohjelman, jolla rahoitetaan kehittäjiä, jotka haluavat luoda sovelluksia alustalle.
Aave-ptotokollan perustaja on suomalainen Stani Kulechov. Kulechov kommentoi aikaisemmin Elon Muskin Twitter-ostoa:
”Sosiaalisen median kokemus on pysynyt suhteellisen muuttumattomana viimeisen vuosikymmenen ajan, ja suuri osa siitä johtuu siitä, että käyttäjän luoma sosiaalisen median sisältö on yksinomaan yrityksen omistuksessa, mikä lukitsee sosiaalisen verkoston yhdelle alustalle.”
Stani Kulechov
Kulechov uskoo, että ihmiset ovat nyt valmiita uudenlaiseen sosiaalisen median kokemukseen, jota Lens pyrkii nyt käyttäjilleen tarjoamaan.
Portugalin kryptoverotus kiristymässä?
Portugali on aikaisemmin tunnettu kryptovaluuttayhteisössä hyvin kryptovaluuttasijoittajaystävällisestä verotuksestaan. Portugalissa yksityishenkilöiden kryptovaluuttasiirtoja ei lähtökohtaisesti ole verotettu, koska kryptovaluuttoja koskevaa verosääntelyä ei Portugalissa juurikaan ole ollut.
Esimerkiksi kryptovaluuttojen pääomatulovero on ollut Portugalissa 0 %. Portugalin verosääntelyn mukaan henkilön kryptovaluuttatuloja ei veroteta elleivät ne muodosta henkilölle päätulonlähdettä. Portugalissa ainoastaan kryptovaluuttojen tarjoajia eli toimialan liiketoiminnan harjoittajia on voitu verottaa. Tämä näkemys on perustunut Portugalin veroviranomaisen vuonna 2016 antamaan asiaan liittyvään tiedonantoon.
Nyt tilanne olisi kuitenkin mahdollisesti muuttumassa. Portugalin valtiovarainministeri Fernando Medinan mukaan kryptovaluuttoja tultaisiin lähitulevaisuudessa verottamaan. Medina antoi vastauksen tähän kysymykseen Portugalin parlamentissa viime viikon perjantaina. Hänen mukaansa monilla valtiolla on oma kryptovaluuttoja koskevaa verosääntelyä ja Portugalin tarkoituksena on tulevaisuudessa rakentaa oma kryptovaluuttoja koskeva verosääntelyjärjestelmä.
Medinan tarkoituksena ei ole jättää tulevaan verolainsäädäntöön yhtään ”porsaanreikää”, joka mahdollistaisi kryptovaluuttasijoittajille nollaverotuksen. Tarkoitus ei ole kuitenkaan yli verottaa kryptovaluuttoja, koska se voisi puolestaan kaventaa valtion verotuloja.
Lissabonilaisen lakifirma Abreu Advogadosin osakas Susana Duarten mukaan näihin uudistuksiin sisältyisi myös kryptovaluuttoja koskeva pääomatulovero. Pääomatulovero Portugalissa on 28 %. Kryptovaluuttoja koskevaa arvonlisäverotusta ja rahanpesun estämistä koskevaa sääntelyä ollaan myös suunnittelemassa. Tällä hetkellä ei ole selvää, kuinka maassa on tarkoitus verottaa esimerkiksi steikkausta tai yield farmingia.
Portugalin kryptovaluuttasijoittajaystävällinen verokohtelu on johtunut Duarten mukaan siitä, että Portugalissa ei vaan ole ollut kryptovaluuttoja koskevaa verosääntelyä, jolloin kryptovaluuttojen verotus on näin päässyt muodostumaan kryptovaluuttoihin sijoittaneille hyvin suotuisaksi.
Portugalia on pidetty Euroopan viimeisenä kryptovaluuttasijoittajien veroparatiisina. Kun Suomessa kryptovaluutat luokitellaan tuloverolain mukaan omaisuudeksi niin Portugalissa kryptovaluutat on taas luokiteltu valuutoiksi tai maksutavoiksi (form of payment). Näin ollen esimerkiksi kryptovaluuttasiirtoja tai kryptovaluuttojen välisiä vaihtotilanteita ei katsota verotettaviksi tilanteiksi. Myöskään kryptovaluutoilla tehdyt ostokset tai kryptovaluutan vaihtaminen FIAT-valuuttaan kuten euroon eivät ole Portugalissa arvonlisäverotusta laukaisevia tapahtumia.
Portugali on tällä hetkellä kryptovaluuttasijoittajalle suotuisa paikka asua myös siitä syystä, että Portugalissa ei tällä hetkellä vaadita, että maahan muuttaneen tulisi asua tai omistaa asuntoa Portugalissa, jotta hänen viralliseksi asuinpaikaksi luokiteltaisiin sijaitsevan Portugalissa. Maassa virallisen asuinpaikkastatuksen saaminen ei myöskään edellytä, että Portugalissa tulisi viettää tietty vähimmäismäärä aikaa, jotta henkilön voitaisiin luokitella asuvan Portugalissa.
Mitään tiettyä aikarajaa näille uudistuksille ei ole annettu, mutta asiasta on tarkoitus keskustella tämän vuoden budjettineuvotteluissa.
Bitcoinin Davos-kokous El Salvadorissa
Vuosittainen kehittyvien maiden Alliance for Financial Inclusion (AFI) pidettiin El Salvadorissa. Kokousta kutsutaan sen aihepiirin mukaisesti Bitcoinin Davosin kokoukseksi. Tällä viitataan kehittyneiden maiden maailman talousfoorumin Davosin kokoukseen. Kehittyvien maiden AFI-kokous oli useamman päivän mittainen kestäen maanantaista keskiviikkoon. Kokoukseen osallistui yhteensä 44 maan edustajaa. 33 maasta edustajat olivat maan keskuspankista ja 12 maasta edustajat olivat maan valtiovarainmisteriöstä.
Kokouksessa maista mukana olivat mm. Paraguay, Haiti, Honduras, Costa Rica, Ecuador, Angola, Ghana, Namibia, Uganda, Bangladesh, Palestiina ja Pakistan.
Kokouksen aiheina olivat taloudellinen osallisuus (financial inclusion) ja digitaalinen talous. Kokouksen järjestävän maan El Salvadorin presidentti Nayib Bukele kertoi kokouksessa myös maan kokemista hyödyistä, kun se viime syksynä 2021 otti käyttöön Bitcoinin maan virallisena valuuttana.
Presidentti Bukele on tunnettu Bitcoinin puolestapuhuja ja hän kehotti kehittyviä maita harkitsemaan Bitcoinin käyttöön liittyviä mahdollisuuksia kokouksessa. Twitter-tilillään Bukele kertoi seuraavaa:”Planting seeds in 44 countries. 3 days to go. Bitcoin is good for the world.”
El Salvadorin matkailusta vastaava ministeri Morena Valdezin mukaan El Salvadorissa on käynyt 30 % enemmän turisteja sen jälkeen, kun Bitcoinista on tullut El Salvadorissa virallinen valuutta. Puolestaan presidentti Bukelen mukaan El Salvadorin BKT:n prosentuaalinen kasvu on noussut viime vuoden 2021 aikana kaksinumeroisiin lukemiin. El Salvadorissa paikallista Bitcoin-lompakkoa Chivoa käyttää 20 % aikuisista.
AFI:n politiikka- ja täytäntöönpanojohtaja Eliki Boletawa kehui vuolaasti El Salvadorin kehitystä kokouksen pääteemaan vedoten: ”El Salvador, joka liittyi AFI:n jäseneksi vuonna 2012 on digitaalisen talouskehityksen avulla mahdollistanut monille yksityishenkilöille ja pienyrityksille suuren mahdollisuuden taloudelliseen osallisuuteen.”
AFI:n digitaalisten rahoituspalveluiden työryhmä on samaan aikaan kokoustanut El Salvadorin pienten ja keskisuurten yritysten rahoitustyöryhmän kanssa, joten nähtäväksi jää saako El Salvadorin malli kenties jatkoa jossain toisessa kokoukseen osallistuneessa valtiossa.
El Salvador on saanut viime kuukausien aikana myös paljon kritiikkiä omasta toiminnastaan. Viime tammikuussa kansainvälinen valuuttarahasto IMF pyysi El Salvadoria lopettamaan Bitcoin käytön maan virallisena valuuttana siihen liittyvien riskien johdosta.
Tämän lisäksi El Salvador on jäädyttänyt suunnitelmansa miljardin Yhdysvaltain dollarin arvoisesta bitcoin-joukkovelkakirjalainasta haastavan markkinatilanteen johdosta. Asiasta kertoi maaliskuussa El Salvadorin valtiovarainministeri Alejandro Zelaya.
Syy miksi kehittyvät maat ovat kiinnostuneet esimerkiksi Bitcoinista johtuu myös tutkimuksellisesta näytöstä, koska on osoitettu, että kehittyvät maat voivat hyötyä kryptovaluutoista taistelussa vahvoja FIAT-valuuuttoja vastaan.
Vastuuvapauslauseke: Esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajan (kirjoittajien) omia, eikä niitä voida pitää Bittirahan / Coinmotionin virallisina kantoina. Annetut tiedot voivat muuttua ilman erillistä ilmoitusta, sekä myös erityisesti markkinan nopean vaihtelun vuoksi. Artikkeleissa esitettyjä tietoja tai näkemyksiä ei tule koskaan tulkita suosituksiksi tai sijoitusneuvonnaksi.
Heräsikö mielenkiintosi kryptovaluuttoja kohtaan? Suomalaisesta Coinmotionista voit ostaa Bitcoinia ja muita kryptovaluuttoja helposti! Luo tili tästä.
Lue lisää uutisia bitcoineista ja kryptovaluutoista
-
Cristiano Ronaldolta vaaditaan miljardikorvauksia Binancen mainostamisesta
-
Binance tuomittiin 4,3 miljardin dollarin sakkoihin USA:ssa – toimitusjohtaja eroaa
-
Aave muuttui Avaraksi – DeFi-protokolla Aaveen uudelleenbrändäys
-
Miten regulaatio muuttaa kryptovaluuttojen tulevaisuutta?
-
Suomen suurituloisimpien listalla kiistanalainen kryptosijoittaja Richard Heart
-
Fedin korkopäätös vauhditti Bitcoinin kurssinousua
-
Helsinki pääsi Cointelegraphin tarkasteluun: suomalaiset kryptovaikuttajat keräävät maailmalla huomiota
-
Digitaalinen euro – mikä, miksi, milloin?
-
Suomen Pankki: Suomi on siirtymässä digieuron kehittämisessä seuraavaan vaiheeseen
-
Mitä hyötyä salamaverkkomaksuista on suomalaisille kauppiaille? Asiantuntija Tomi Lind vastaa
-
Telegram kehittämässä uutta kryptoilla operoivaa supersovellusta
-
Miksi kehittyvät maat suosivat Bitcoinia?
-
Ilmaisia kryptoja silmien skannausta vastaan – mikä ihme on Worldcoin?
-
Bitcoinilla yhä enemmän laskentatehoa käytössä ympäristövaikutusten vähentyessä
-
Yhdysvaltain suurin kryptovaluuttapörssi liittää salamaverkon osaksi palveluitaan
-
Kryptosijoittaminen vs. osakesijoittaminen – mitä eroa niillä on?
-
Varainhoitajat hakevat nyt ETF-lupia Ethereumille
-
Grayscalen voitto SEC:stä voi avata uuden aikakauden Bitcoinille
-
Kuinka BRICS-reservivaluutta vaikuttaisi dollariin ja kryptovaluuttoihin?
-
Ensimmäinen eurooppalainen Bitcoin ETF hyväksyttiin Hollannissa
-
Maksupalvelu PayPal hyppää kryptovaluuttojen maailmaan
-
Bitcoin-myytit: Onko Bitcoin oikeasti turvallinen?
-
Curve Financen hakkerointi
-
Suursijoittajat käyvät kryptofutuureilla kauppaa enemmän kuin koskaan
-
Ripple vei voiton SEC:stä – XRP ei ole arvopaperi
-
Bitcoinilla maksaminen – ajankohtainen katsaus
-
Euroopan komissio: Digieuro on tulossa
-
Bitcoinin arvo nousussa: Varainhoitajat jahtaavat ETF-lupia
-
Suomen keskuspankki haluaa kryptotoimialalle tiukempaa sääntelyä ja valvontaa
-
S-Pankkia sen perustamisesta lähtien johtanut Pekka Ylihurula osaksi Coinmotionin hallitusta
-
Binance.US:n varoja ei jäädytetä & Coinbasen yhteistyö Blackrockin kanssa tiivistyy?
-
SEC haastoi maailman suurimman kryptopörssi Binancen oikeuteen
-
Verohallinto: Kryptovaluuttatuloja ilmoitettu 84 prosenttia edellisvuotta vähemmän
-
Mitä Bitcoinin tuleva puoliintuminen tarkoittaa?
-
Pelätty louhintavero ei toteutunutkaan – kryptoyhteisö huokaisi helpotuksesta
-
USA:n velka-ahdinko syvenee – hyötyvätkö kryptovaluutat?
-
Ovatko Ledger-lompakot vaarassa?
-
BRC-20-tokenit nostivat Bitcoinin vaihtovolyymin ja siirtokustannukset ennätyskorkealle – mitä tämä tarkoittaa bitcoin-sijoittajille?
-
Jälleen uusi yhdysvaltalainen pankki kaatui & Bitcoin-verkon vaihtovolyymi kaikkien aikojen ennätykseen
-
Verohallinto: Huomattavasta osasta virtuaalivaluuttatuloja ei makseta veroja
-
Kryptovaluuttalainsäädäntö muuttuu Euroopassa – näin MiCA-asetus vaikuttaa
-
Ethereumin Shanghai-päivitys on nyt valmis – mitä tapahtui?
-
Chainanalysis: kryptovaluuttojen käyttö rikollisessa toiminnassa hyvin vähäistä
-
EU:ssa suunnitellaan 1000 euron ylärajaa anonyymeille kryptosiirroille
-
NFT – Apinakuvista miljardibisnekseksi
-
Miksi kryptovaluutat ovat nousseet pankkikriisiin keskellä?
-
Asiantuntijat uskovat pankkikriisin hyödyttävän kryptovaluuttoja
-
Mitä ihmettä kryptomarkkinoilla tapahtuu?
-
Kryptoystävällinen Silvergate-pankki lopettaa toimintansa
-
NFT-markkinoilla historian suurimpia myyntejä & HK:n virtuaalinen meetvursti
-
Uusi tutkimus: 52,6 % Bitcoin-louhinnasta tapahtuu uusiutuvilla energianlähteillä
-
Tietoturvayhtiö WithSecure löysi laajan kryptohuijausverkoston
-
Suomalainen Membrane Finance on julkaissut EUROe-vakaavaluutan
-
Vähittäiskauppajätti Pick n Pay: Ostokset voi jatkossa maksaa bitcoineilla
-
Parhaat tavat ansaita Bitcoinilla
-
Bitcoin-louhinta on nyt aikaisempaa luontoystävällisempää
-
USA:n viranomaiset syyttävät kryptopörssi Bitzlatoa 700 $ miljoonan rahanpesusta
-
Viranomaiset selvittävät DCG:n ja Genesiksen toimintaa
-
Viime vuonna kryptovaluuttoihin sijoitettiin aikaisempaa vähemmän
-
Soppa FTX:n, Alamedan ja SBF:n ympärillä sakenee
-
Kryptopörssi Paxful sanoi Ethereumille ei — Visa sanoi kyllä
-
Binancelta nostettiin varoja yli 3 miljardin dollarin edestä 24 tunnin aikana
-
EU haluaa virtuaalivaluuttojen tarjoajien ilmoittavan asiakkaidensa kryptosijoitukset veroviranomaisille?
-
Kryptovaluuttoja ollaan hyväksymässä maksuvälineeksi Brasiliassa
-
El Salvador laskee pian liikkeelle Bitcoin-joukkovelkakirjoja & Venäjä suunnittelee rakentavansa kansallisen kryptopörssin
-
Kryptomyytit: Onko Bitcoin pyramidihuijaus?
-
Kryptolainapalvelut Genesis, BlockFi ja SALT sekä DeFi-alusta Solana vaikeuksissa
-
Kryptopörssi FTX vaarassa ajautua konkurssiin
-
KRP tehostanut kryptovaluuttasiirtojen seurantaa rikosten torjunnassa
-
Bitcoin salamaverkkomaksut matkalla valtavirtaan Cash Appin avulla
-
EU uhkaa jälleen rajoittaa Bitcoinin PoW-louhintaa
-
Google mahdollistaa kryptovaluutoilla maksamisen pilvipalveluissaan
-
Tämän hetken puhutuimmat kryptoprojektit ja kuinka sijoittaa niihin?
-
McDonald’s yhteistyössä Luganon kaupungin kanssa hyväksyi bitcoinin maksuvälineenä
-
Strike aikoo mullistaa maailman maksupalvelut salamaverkon avulla
-
Virtuaalivaluutat – mitä ne ovat ja miksi niistä tulisi olla kiinnostunut?
-
Nasdaq käynnistää kryptovaluuttojen säilytyspalvelut institutionaalisille asiakkaille
-
Ethereum Merge -päivitys viimein maalissa
-
Mikä on GameFi? – Web3 & lohkoketjupelit
-
Yhdysvallat – valkoinen talo ehdottaa PoW-louhinnan kieltämistä?
-
Jo 15 % suomalaisista sijoittaa kryptovaluuttoihin
-
Tärkeimmät kryptovaluuttatermit, jotka jokaisen tulisi tietää
-
Ethereumin Merge-päivitys odottaa nurkan takana
-
Kryptoyhteisö on lahjoittanut Ukrainaan jo 54 $ miljoonaa
-
Voidaanko puhua hetki Web3:sta?
-
BlackRock lanseeraa sijoittajilleen bitcoin-rahaston
-
Hakkerit hyökkäsivät Solanan kimppuun ja varastivat miljoonia
-
FTX lupaa maksaa Voyagerin asiakkaiden varat 100 %:sti takaisin
-
59,5 % bitcoinin louhinnasta syntyy uusiutuvasta energiasta
-
Miten ansaita passiivista tuloa DeFin avulla?
-
Celcius konkurssiin, stablecoin-sääntely, kryptot rahoitusinstrumentteja
-
Onko NFT-huuma tullut päätökseensä vai ovatko parhaat päivät vielä edessä?
-
Lainapalvelut pakkotilanteissa — 3AC selvitystilaan ja Vauld suurissa vaikeuksissa
-
10 tapaa ansaita kryptovaluutoilla vuonna 2022
-
Warren Buffetin suosima yhtiö mahdollistaa bitcoin-ostot asiakkailleen
-
Celsius Networkin romahdus herättää kysymyksiä
-
Pankkijärjestelmän energiankäyttö on 56-kertainen Bitcoiniin verrattuna
-
Terra ja Binance tutkinnan alaisina
-
Terran (Lunan) syöksy jatkuu
-
Kiina, Kazakstan ja Binance?
-
12 % suomalaisista sijoittajista omistaa kryptovaluuttoja, Aave ja Lens-protokolla, Portugalin kryptoverotus kiristymässä?
-
Terra (Luna) kriisissä – Onko mitään enää tehtävissä?
-
23 % suomalaisista nuorista aikoo sijoittaa kryptovaluuttoihin?
-
Tullin virtuaalivaluuttojen välittäjiksi valikoituivat Coinmotion ja Tesseract
-
Millä tavalla Elon Muskin twiitit vaikuttavat kryptomarkkinoihin?
-
IMF:n Global Financial Stability -raportti, Venäjän louhintasanktiot ja kv-kryptomaksut sekä Morgan Stanley
-
Brasilian kryptovaluuttalaki ja New Yorkin osavaltion BitLicense
-
Lightning Labs, maastapoistumisvero, yli 50 % kaikista kryptovaluuttasijoittajista uusia
-
Bitcoin ja esports – unelmatiimi vai pelaajan painajainen?
-
Kryptovaluuttojen sääntely EU-alueella kiristymässä
-
Osakemarkkinoiden ja kryptovaluuttamarkkinoiden eroavaisuudet
-
Miltä Bitcoinin louhinta näyttää vuonna 2022?
-
Ukraina lisäämässä kryptovaluuttojen sääntelyä, Intelin matka louhintalaitteistomarkkinoille & POW-kielto kaatunut Euroopan parlamentissa | Viikkokatsaus 11
-
Joe Biden allekirjoitti toimeenpanomääräyksen, Bitcoinin siirtokustannukset nousussa & Morgan Stanley osti lisää Grayscalen Bitcoin-rahastoa | Katsaus viikoille 10 & 11/2022
-
Digitaalinen arvonsäilyttäjä: mistä Bitcoinin arvo syntyy?
-
Lainsäädäntö, Charles Schwab, Luganon kaupunki | Viikkokatsaus 9/2022
-
Bitcoinin Salamaverkko – maksamisen tulevaisuus vai turvaton infrastruktuuri?