Kari Wahlroos huijasi sijoittajia ja investoi miljoonia Dubain asuntoihin – miksi kryptovaluuttoja syytetään tapahtuneesta?

Kari Wahlroos kryptovaluuttahuijaus

Ylen MOT:n mukaan OneCoin-huijauksen puhujana rikastunut Kari Wahlroos on sijoittanut miljoonia Dubain asuntoihin. Verkostomarkkinoijana tunnettu Kari Wahlroos markkinoi aikoinaan OneCoinia kymmenissä kaupungeissa ja sadoissa tapahtumissa. Hänen mukaansa tapahtumiin osallistui noin 1,3 miljoonaa ihmistä.

OneCoin on hyvä esimerkki tapauksesta, jolla ei ole mitään tekemistä kryptovaluuttojen kanssa, mutta mediassa monelle on kuitenkin piirtynyt kuva siitä, että OneCoin olisi tyypillinen esimerkki kryptovaluuttoihin sijoittamisesta ja niihin liittyvistä huijauksista.

Todellisuudessahan OneCoinin liittäminen kryptovaluuttoihin on kuitenkin aika kaukaa haettua, koska OneCoinilla tiettävästi ei ollut edes omaa kryptovaluuttaa, jonka hinta määrittyisi vapailla markkinoilla. Lisäksi missään vaiheessa ei ole esitetty todisteita, että OneCoinilla olisi ollut toiminnassa olevaa lohkoketjua.

OneCoinin taustoista paljastuneiden tietojen mukaan OneCoin oli ulkoisesti tarkasteltuna lähinnä verkostomarkkinointiin perustuva Suomen ulkopuolelta johdettu koulutuspalveluita tarjoava liiketoiminta, jonka taustalta on kuitenkin paljastunut merkittävää rahanpesua. OneCoin olikin vain markkinointitermi tälle toiminnalle.

OneCoinin perusti Ruja Ignatova. FBI antoi Ignatovasta etsintäkuulutuksen 2017. Tällä hetkellä ei ole tietoa Ignatovan olinpaikasta. Mediassa on epäilty, että Ignatova ei ole enää elossa, mutta tarkempaa todistusaineistoa asiasta ei ole esitetty.

Ulkomailla OneCoinin perustajajäseniä ja sisäpiiriläisiä on tuomittu vankeuteen. Esimerkiksi viime vuonna OneCoinin ylimpään johtoon kuulunut Sebastian Greenwood tuomittiin yli vuoden vankeuteen

OneCoiniin sijoittaneet menettivät miljardeja. MOT:n tietojen mukaan Wahlroosin toiminta ei ole ollut poliisin tutkinnan alaisena. Wahlroos on aikaisemmin markkinoinut terveystuotteita ja ryppyjen poistolaitteita. Sen lisäksi hän on toiminut mm. ternimaito- ja kahvibisneksissä.

OneCoinista kirjan kirjoittaneen Petteri Järvisen mukaan Wahlroos teki verkostolle töitä alihankkijana. Wahlroosilla oli Järvisen mukaan läheiset välit Ruja Ignatovaan, mutta hän ei kuulunut verkoston ylimpään johtoon.

Järvinen: ”Wahlroos oli palkattu puhuja. En tiedä, mitä hän tiesi tai oliko edes kiinnostunut OneCoinin sisäisestä toiminnasta. Hän sai tulospalkan uusien jäsenten mukaan, ja tuskin häntä muu kiinnosti”.

MOT:n tietojen (OneCoinin sisäisten asiakirjojen) mukaan Wahlroosille luvattiin prosentti kaikesta Euroopan ja entisen Neuvostoliiton alueen maiden myynnistä kuukausittain. Palkkio oli tarkemmin rajattu enintään 2,5 miljoonaan euroon vuodessa.

Wahlroosin omien sanojen mukaan hänet palkattiin OneCoiniin verkostomarkkinoijaksi, koska hän on siinä hommassa ”maailman paras”.

Wahlroos jätti OneCoinin toiminnan vuonna 2017. Wahlroos on kertonut sijoittaneensa yli sataan Dubaissa sijaitsevaan asuntoon. Mm. Walhroosin asuntokauppoja ovat tutkineet esimerkiksi Center of Defence Studies -järjestö, joka on jakanut tiedot myöhemmin useille medioille ympäri maailmaa.  Tiedot perustuvat Dubain huoneistojen omistustietoihin.


Suuret sijoitusyhtiöt sijoittaneet spot bitcoin ETF:iin jo 3,5 miljardia dollaria

Yhdysvaltojen arvopaperi- ja pörssikomissio SEC:n tietojen mukaan melkein 700 yritystä on tähän mennessä sijoittanut merkittäviä määriä USA:n markkinoilla tarjottaviin spot bitcoin ETF:iin. Suurimmat sijoitukset spot bitcoin ETF:iin tähän mennessä on tehnyt Millennium Management: yhtiö sijoitti Bitcoin ETF:iin 1,9 miljardia dollaria.

Millennium on sijoittanut tähän mennessä BlackRockin IBIT ETF:ään 844,2 miljoonaa dollaria, Fidelityn FBTC:een 806,7 miljoonaa dollaria, Grayscalen GBTC:een 202 miljoonaa dollaria, Arkin ARKB:een 45 miljoonaa dollaria ja Bitwisen BITB:iin 44,7 miljoonaa dollaria.

Maailman suurimmista pankeista spot bitcoin ETF:iin ovat sijoittaneet maailman suurin pankki JP Morgan ja maailman neljänneksi suurin pankki Wells Fargo. Muista pankeista Morgan Stanley, UBS ja Euroopan toisiksi suurin pankki BNP Paribas ovat sijoittaneet Bitcoin ETF:iin.

Muita suuria pankkeja listalla olivat Royal Bank of Canada ja hedge-rahasto Schonfeld Strategic Advisors. Ammattimaisista varainhoitajista 563 oli sijoittanut Bitcoin ETF:iin.

Schonfeldin sijoitukset Bitcoin ETF:iin olivat kooltaan toisiksi suurimmat: Yhteensä 479 $ miljoonaa. Rahasto sijoitti 248 $ miljoonaa IBIT:iin ja FBTC:een 231,8 $ miljoonaa.

Boothbay Fund Management puolestaan sijoitti Bitcoin ETF:iin 377 $ miljoonaa: 149 $ miljoonaa IBIT:iin, 105,5 $ miljoonaa FBTC:en, 69,5 $ miljoonaa GBTC:een ja 52,3 $ miljoonaa BITB:iin.

Morgan Stanley taas sijoitti 269,9 $ miljoonalla GBTC:n Bitcoin ETF:ään. Samalla pankista tuli yksi GBTC:n suurimmista omistajista. Aristeia Capital sen sijaan ilmoitti sijoittaneensa 163,4 $ miljoonalla IBIT:iin.

Pine Ridge Advisers puolestaan sijoitti 205,8 $ miljoonalla Bitcoin ETF:iin: 83,2 $ miljoonaa IBIT:iin, 93,4 $ miljoonaa FBTC:een ja 29,3 $ miljoonaa BITB:iin.

Morgan Stanleyta lukuun ottamatta suurimmat sijoitukset on yleensä tehty BlackRockin ja Fidelityn rahastoihin.

Kaikki varainhoitajat eivät kuitenkaan ole yhtä innokkaita sijoittamaan bitcoiniin tai kryptovaluuttoihin. Vanguardin USA:n osaston pääjohtaja Salim Ramjin mukaan Vanguard ei ole lanseeraamassa Bitcoin ETF-rahastoa.

Ramji oli kuitenkin aikaisemmin mukana BlackRockin Bitcoin-ETF:n (IBIT) liikkeeseen laskussa ja hän on myös ilmaissut oman mielenkiintonsa kryptovaluuttoja kohtaan aikaisemmin, joten on täysin mahdollista, että tulevaisuudessa Vanguard voisi muuttaa kantansa bitcoinia tai yleensä kryptovaluuttoja kohtaan.


Maailman suurin futuuripörssi CME aloittamassa bitcoin-treidauksen alustallaan?

Maailman suurin futuuripörssi Chicagon Mercantile Exchange (CME) on kertonut suunnitelmastaan tarjota tulevaisuudessa bitcoin-treidauksen (spot bitcoin) mahdollistavia palveluita sen alustalla. CME on tällä hetkellä maailman johtava (open interest) futuuritreidauksen alusta.

Kyse on merkittävästä avauksesta, sillä mikäli CME alkaisi tarjoamaan asiakkailleen bitcoin spot-treidausta, silloin suuret hedge-rahastot ja institutionaaliset treidaajat pystyivät käymään bitcoinilla kauppaa.  Säänneltynä (due giligence ja compliance) markkinapaikkana CME mahdollistaisi suuremmille markkinatoimijoille kuten hedge-rahastoille mahdollisuuden treidata bitcoinia.

Tällä hetkellä suurin osa bitcoin-treidauksesta (spot treidaus) tapahtuu vähemmän säännellyllä markkinalla kuten esimerkiksi maailman suurimman kryptovaluuttapörssin Binancen kautta. Binance on maailman johtava markkina bitcoin spot treidauksen osalta. Coinbase, Bybit ja OKX ovat muut maailman tällä hetkellä suosituimmat kauppapaikat.

Mikäli CME päättäisi lisätä bitcoinin spot treidaus vaihtoehdon sen palveluvalikoimaan, se tarkoittaisi sitä, että jatkossa sijoittajat pystyisivät treidaamaan bitcoinia niin spot- kuin myös futuurimarkkinalla.

10xResearchin perustaja Marcus Thielen: ”Nykyisen karhumarkkinan ajureina on toiminut institutionaalinen kysyntä. Institutionaaliset toimijat yleensä suosivat säänneltyjä markkinoita.”

Institutionaaliset toimijat eivät yleensä voi treidata ei-säännellyllä markkinalla, joten tämä uudistus mahdollisesti toisi paljon lisää pääomia markkinoille. Sen lisäksi CME:n futuuritreidauksessa olisi mahdollista käyttää moderneja treidausstrategioita CME:n tarjoamien työkalujen avustamana.

Tällaisia moderneja treidausstrategioita voivat olla esimerkiksi arbitraasin hyödyntäminen sekä basis trading, jossa käytetään hyväksi spot- ja futuurimarkkinan eri hintatasoja. Sen lisäksi tämän mahdollistaisi ns. carry tradingin hyödyntämisen, jossa sijoittajat esimerkiksi myyvät lyhyeksi CME futuureja muiden pörssien long spot positioita tai Bitcoin ETF-positioita vastaan.

CME:llä on myös mahdollista treidata bitcoinin perinteisempiä futuurisopimuksia sekä mikrofutuurisopimuksia.

Muutenkin institutionaaliset sijoittajat ovat jo aikaisemmin integroineet oman toimintansa yhteensopivaksi CME:n järjestelmien kanssa, joten treidaamisen aloittaminen suuremmille sijoittajille CME:n alustalla olisi todennäköisesti hyvin kitkatonta.

CME:n bitcoin spot treidaus olisi tarkoitus organisoida toteutettavaksi CME:n Sveitsissä sijaitsevan EBS-yksikön kautta. Varmuutta tästä asiasta ei kuitenkaan vielä ole saatu, sillä CME ei ole tarkemmin kommentoinut mahdollista suunniteltua järjestelyä.


Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisilleUskomme Bittirahalla, että kryptovaluutoista tulee osa jokapäiväistä elämäämme. Missionamme on tehdä kryptovaluutoista helposti saatavilla olevia kaikille, kokemuksesta ja tietotaidosta riippumatta. Luo tili ja sijoita Bitcoiniin helposti Coinmotionissa.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *