Viime vuonna kryptovaluuttoihin sijoitettiin aikaisempaa vähemmän

kryptosijoittaminen
Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisille


Kryptovaluuttasijoitusyhtiö CoinSharesin mukaan digitaalisiin varallisuusluokkiin on sijoitettu vuoden 2022 aikana yhteensä 433 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria. Se on selkeästi vähemmän kuin vuonna 2020, jolloin kryptovaluuttoihin sijoitettiin yhteensä 9,1 $ miljardia.

Myös vuonna 2021 kryptovaluuttoihin sijoitettiin enemmän kuin viime vuonna – toissa vuonna kryptovaluuttoihin sijoitettiin yhteensä 6,6 $ miljardia. Tässä tulee kuitenkin huomioida, että vuodet 2020 ja 2021 olivat niin sanottuja karhumarkkinavuosia.

Viime vuotta kryptovaluuttamarkkinoilla kuvaa osuvasti termi kryptotalvi (crypto winter). Vuonna 2022 kryptovaluuttoihin sijoitettiin kuitenkin enemmän kuin esimerkiksi vuonna 2018, jolloin kryptovaluuttoihin sijoitettiin yhteensä 233 $ miljoonaa.

Bitcoiniin sijoitettiin vuonna 2022 yhteensä 287 $ miljoonaa. Bitcoin oli selkeästi suosituin digitaalisen omaisuuden sijoituskohde. Puolestaan useamman omaisuusluokan sijoitusinstrumentteihin (multi-asset investment) sijoitettiin 209 $ miljoonalla. Lyhyemmän aikavälin sijoitustuotteisiin sijoitettiin kuitenkin aikaisempaa enemmän (108 $ miljoonaa).

Ethereumista siirrettiin eniten varoja ulos (402 $ miljoonaa).

Coinsharesin tutkija James Butterfill toteaa: ”Ethereumilla oli myrskyisä vuosi, jonka uskomme johtuvan sijoittajien huolista onnistuneesta siirtymisestä Proof-of-Work-louhinnasta Proof-of-Stake-louhintaan (Ethereum Merge) ja jatkuvista ongelmista un-stakingin ajoitukseen liittyen, jonka uskomme kuitenkin tapahtuvan vuoden 2023 toisella neljänneksellä.”

Maakohtaisesti Ruotsista siirrettiin varoja ulos kryptovaluutoista eniten (446 $ miljoonaa). Seuraavaksi eniten varoja siirrettiin ulos Kanadasta 436 $ miljoonan edestä.

Markkinoilta ulosnostettujen varojen mukaan vuosi 2022 ei kuitenkaan ollut yhtä vaikea kuin mitä vuosi 2018 oli. CoinSharesin raportin mukaan vuoden 2018 puolivälissä varojen ulosvirtaus ylitti vuoden 2022 tasot. Viikoittainen kokonaismäärä oli 1,8 % hallinnoitavista varoista. Vertailun vuoksi vuonna 2022 ulosvirtaus saavutti viikoittaisen huippunsa, joka oli vain 0,7 % hallinnoitavista varoista. Viime vuosi 2022 oli kuitenkin hyvin vaikea vuosi kryptovaluuttamarkkinoilla.

CoinSharesin Butterfill kuitenkin näkee paljon positiivista viime vuoden vaikeasta markkinatilanteesta huolimatta: ” Vuotena, jolloin bitcoinin hinta laski 63 % ja vuotena, jolloin nähtiin selkeät karhumarkkinat sekä vuotena, jota järisytti irrationaalinen innokkuus että samalla myös liian haukkamainen FED, on rohkaisevaa nähdä sijoittajien päättävän edelleen sijoittaa kryptovaluuttoihin.”



Ukrainassa apteekkipalvelut voi nyt maksaa kryptoilla

Ukrainalainen apteekkiketju ANC Pharmacy mahdollistaa asiakkailleen jatkossa maksamisen kryptovaluutoilla. ANC Pharmacy on yksi maan suurimmista apteekkiketjuista ja sillä on yli tuhat palvelupistettä ympäri Ukrainaa.

Kyseessä on samalla myös yksi suurimmista kryptovaluuttamaksamisen mahdollistavista palvelukokonaisuuksista koko Euroopan alueella. ANC Pharmacy toteuttaa hankkeen yhteistyössä Binancen kanssa, joka on maailman suurin kryptovaluuttapörssi. ANC on myös ensimmäinen apteekkiketju Euroopassa, joka on ottanut kryptovaluuttamaksuvaihtoehdon käyttöön.

Ensimmäisessä vaiheessa kryptovaluutoilla maksaminen olisi mahdollista Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa. Maksaminen käytännössä tapahtuisi Binancen maksusovelluksella (Binance Pay). Kryptovaluutoilla maksaminen olisi mahdollista myös ANC:n yhteistyökumppaneiden Kopyakan ja Sharan toimipaikoissa.

Ukraina on yksi maailman johtavista niin sanotun krypto-adaptaation eli kryptovaluuttojen ja niihin liittyvien käyttömahdollisuuksien käyttöönottamisessa. Lohkoketjudata-analytiikkayhtiö Chainanalysisin vuoden 2022 maailman kryptoadaptaatioindeksin (Global Crypto Adoption Index 2022) mukaan Ukraina on sijalla kolme heti Vietnamin ja Filippiinien jälkeen kryptovaluuttojen käyttöönotossa.

Binance on myös aikaisemmin tehnyt yhteistyötä ukrainalaisten toimijoiden kanssa. Aikaisemmin Binance on ollut mahdollistamassa kryptovaluuttamaksuja paikalliselle VARUS-ruokakauppaketjulle. Sen lisäksi Binance on myös tarjonnut maksukorttia (Refuree Crypto Card) sellaisille henkilöille, jotka ovat joutuneet jättämään maansa sodan vuoksi.

Binancen maajohtaja Kirill Khomyakovin mukaan Ukrainassa ei ole vielä mahdollista maksaa ostoksia suoraan esimerkiksi bitcoineilla, mutta bitcoineilla maksaminen ei ole kiellettyä, jos maksaa ostoksensa kryptovaluuttamaksukortilla, joka vaihtaa kryptovaluutat automaattisesti maan paikalliseen valuuttaan (crypto-derived payment). Näin ollen kryptovaluuttamaksut ovat Ukrainassa mahdollisia kryptomaksamiseen tarkoitun maksukortin avulla.

Maailmanlaajuisesti kryptovaluuttojen rooli on poliittisten jännitteiden vuoksi viime vuoden aikana erityisesti korostunut, sillä kryptovaluutat ovat globaaleja ja ei-poliittisia valuuttoja, joten kryptovaluuttasiirrot ja -maksut onnistuvat poliittisista jännitteistä huolimatta. Kryptovaluutat eivät ole minkään yksittäisen valtion kontrollissa, joten niiden käyttäminen esimerkiksi varojen siirroissa tai maksamisessa on mahdollista sotatilasta ja sanktioista huolimatta, mikäli maa ajautuu sotatilaan kuten viime vuonna Ukrainan kohdalla kävi toteen.

Esimerkiksi Bitcoin-lahjoitusten avulla on ollut viime vuoden 2022 aikana mahdollista auttaa sodasta kärsiviä ukrainalaisia. Erilaisia rahankeräysoperaatioita on toteutettu ympäri maailman tätä tarkoitusta varten. Myös ihmisoikeusjärjestö Human Rights Foundationin strategiajohtaja Alex Gladsteinin mukaan Bitcoinilla on ollut keskeinen rooli ukrainalaisten auttamisessa viime vuoden aikana.

Australiaan lisää Bitcoin-automaatteja & ensimmäinen salamaverkko-automaatti

Bitcoinin suosion kasvaminen on näkynyt viime vuoden aikana esimerkiksi Australiassa, jossa on nyt enemmän Bitcoin-automaatteja kuin koskaan aikaisemmin. Australiassa on tällä hetkellä Coinatmradardin mukaan yhteensä 224 kryptovaluutta-automaattia, joka on maailman neljänneksi korkein lukumäärä valtioiden osalta.

Eniten kryptovaluutta-automaatteja on Yhdysvalloissa, jossa on yhteensä 33 949 automaattia. Toiseksi eniten kryptovaluutta-automaatteja on Kanadassa, jossa automaatteja on 2653 kappaletta.

Kolmanneksi eniten kryptovaluutta-automaatteja on puolestaan Espanjassa, jossa automaatteja on Euroopan eniten eli yhteensä 274 kappaletta. Toisiksi eniten Euroopassa kryptovaluutta-automaatteja on Puolassa, jossa niitä on yhteensä 223 kappaletta. Suomessa tällä hetkellä Coinatmradarin mukaan yhteensä 15 kryptovaluutta-automaattia.

Pienemmistä valtioista eniten automaatteja on El Salvadorissa, jossa automaatteja on yhteensä 212 kappaletta. Aasian alueella kokonaisuudessaan kryptovaluutta-automaatteja on yhteensä 312 kappaletta. Luvut kertovat selkeää kieltä siitä, että kryptovaluuttoja otetaan käyttöön kaikkein eniten Pohjois- ja Keski-Amerikassa sekä Euroopassa että myös Australiassa.

Maailmassa on tällä hetkellä kokonaisuudessaan yhteensä 38 602 kryptovaluutta-automaattia, joista 6071 kappaletta on otettu käyttöön viime vuoden 2022 aikana.

Australiassa on myös avattu ensimmäinen salamaverkkokryptovaluutta-automaatti. Automaatti sijaitsee Coolangatan kaupungin ostoskeskuksessa. Salamaverkkointegraatio mahdollistaa nyt aikaisempaa nopeammat siirrot. Samalla salamaverkko (Lightning Network) mahdollistaa myös pienempien satoshi-määrien nostamisen automaatista.

1 satoshi = 0.00000001 BTC, Satoshi = kun bitcoin jaetaan 10 miljoonaan osaan

Aikaisemmin eri kryptovaluutta-automaattien siirtoja jouduttiin yhdistelemään, jotta useat eri asiakkaat saisivat nostettua automaatista haluamansa summan. Myös louhintapalkkioiden kasvu etenkin vuonna 2017 ja 2018 muodostivat haasteita automaattien toiminnalle.

Salamaverkkointegraatio kuitenkin mahdollistaa lähes välittömät bitcoin-siirrot, joten kryptovaluutta-automaattien ei tarvitse enää yhdistellä siirtoja kuten aikaisemmin. Nyt kun asiakas haluaa nostaa bitcoinit automaatista, siirto onnistuu lähes välittömästi salamaverkon avulla.

Bitcoinin siirtomaksujen odotetaan myös alenevan salamaverkkomaksuintegraation myötä, mutta tästä asiasta ei olla vielä ainakaan asiantuntijoiden keskuudessa päästy yksimielisyyteen siitä, että kuinka paljon ne tulisivat loppujen lopuksi alenemaan. Siirtomaksut ovat kuitenkin todennäköisesti alenemassa.

Bitcoin-salamaverkko – lue lisää

Bitcoinin salamaverkko – maksamisen tulevaisuus vai turvaton infrastruktuuri?

Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisille


Uskomme Bittirahalla vahvasti, että kryptovaluutoista tulee osa jokapäiväistä elämäämme. Missionamme on tehdä kryptovaluutoista helposti saatavilla olevia kaikille, kokemuksesta ja tietotaidosta riippumatta. Luo tili ja sijoita Bitcoiniin helposti Coinmotionissa.

Vastuuvapauslauseke: Esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajan (kirjoittajien) omia, eikä niitä voida pitää Bittirahan / Coinmotionin virallisina kantoina. Annetut tiedot voivat muuttua ilman erillistä ilmoitusta markkinan nopean vaihtelun vuoksi. Artikkeleissa esitettyjä tietoja tai näkemyksiä ei tule koskaan tulkita suosituksiksi tai sijoitusneuvonnaksi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *