Kryptomarkkinoiden trendit vuodelle 2023

kryptovaluutat sijoittaminen
Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisille


Kryptomarkkina muuttuu vauhdilla ja samalla vaihtuvat trendit. Vuonna 2020 oli DeFi-buumi. Vuonna 2021 NFT:t nousivat suuren yleisön tietoisuuteen. Vuonna 2022 oli metaversumien vuoro. Otamme tässä artikkelissa selvää, mitkä ovat kryptomarkkinan megatrendit vuonna 2023.

Kryptomarkkinan megatrendit vuonna 2023

Vuosi 2022 meni pääosin karhumarkkinan merkeissä, vaikka vuoden loppu toi pieniä piristymisen merkkejä.

Bittiraha yhdessä Coinmotionin kanssa seuraa aktiivisesti kryptomarkkinan tilannetta ja julkaisemme joka viikko sekä teknistä analyysiä että uutisia kryptomaailman tärkeimmistä tapahtumista. Näin tarjoamme sijoittajille uusinta informaatiota markkinoista suomeksi, jota Suomen mediasta ei muuten saa.

Ennen kuin tutustumme ensi vuoden trendeihin, tehdään alustuksena pieni yhteenveto viime vuodesta ja tarkastellaan kryptomarkkinan haasteita.

Markkinatilanne nyt

Sijoittajalle viime vuosi oli hankala, mutta ei ainoastaan kryptomarkkinoilla. Ennätyskorkea inflaatio on vaikuttanut globaalisti lähes kaikkiin sijoitusinstrumentteihin negatiivisesti. 

Osake- ja kryptomarkkinat ovat korreloineet keskenään yllättävän vahvasti ja kun teknologiaosakkeiden kurssit ovat sukeltaneet, kryptovaluutat ovat seuranneet perässä.

Bitcoin dominoi edelleen vahvasti kryptomarkkinoita 40 % markkinaosuudellaan. Toisin sanoen muu markkina seuraa vahvasti Bitcoinin hintakehitystä. Kun Bitcoinin hinta kävi alimmillaan lähes kahteen vuoteen, moni heikko projekti huuhtoutui pois markkinoilta.

Kyseessä ei ole ainutkertainen tapahtuma; sama kaava näyttää toistuvan syklistä toiseen. Karhumarkkinan aikana lasku on aina kylmäävää ja vain projektit, joilla on vahvat fundamentit, selviävät. 

Vastoin yleistä käsitystä, tämä on terveen markkinan merkki. Lyhyellä aikavälillä sijoittaja voi saada hurjaa tuottoa pelkän spekuloinnin ansiosta, mutta pitkäjänteisen sijoittajan kannattaa hankkia portfolioonsa kryptovaluuttoja, joilla on oikeaa käyttötarkoitusta.

Historiallisesti kryptomarkkinan syklit ovat seuranneet Bitcoinin louhijapalkkion puoliintumista. Seuraava puoliintuminen tapahtuu vuonna 2024. 

Jatkuuko lasku siis tänä vuonna? Sitä on mahdotonta ennustaa. Vaikka jatkuisi, markkina on silti mahdollisuuksia täynnä ja sijoittaja voi tehdä tuottoa karhumarkkinasta huolimatta. Kun hinnat laskevat, sijoittajan on mahdollista tankata laadukkaita projekteja edullisesti.

Kurssiromahdus on se, mikä näkyy ulospäin, mutta kryptomarkkinoiden todelliset haasteet piilevät syvemmällä. Tutustutaan niihin seuraavaksi.

Kryptomarkkinan haasteet

Kryptosektori on murrosvaiheessa. Teknologia on vielä suhteellisen tuoretta, joten on ymmärrettävää, että kaikkia haasteita ei ole vielä selätetty tai edes osattu ennakoida. Niihin on kuitenkin pakko keksiä ratkaisu, ennen kuin massa-adoptiosta voidaan edes unelmoida.

Reguloinnin puute

Jos viime vuosien aikana jokin asia on käynyt selväksi, niin se, että kryptovaluutat tarvitsevat järkevää regulointia. Kryptomarkkinaa pidetään syystäkin sijoittamisen villinä läntenä.

Varsinkin vuoden 2021 nousuhuuman aikana markkinoille tulvi tuhansittain epämääräisiä projekteja, jotka lupailivat sijoittajille kuuta taivaalta. Kokeneemmat konkarit haistavat huijauksen jo kilometrien päästä, mutta surullisen moni tietämätön lankesi suoranaisiin pyramidihuijauksiin. Olemme kuulleet liian monta tarinaa elämänaikaisten säästöjen menettämisestä.

Osakemarkkinoilla vastaavaa ei tapahdu lähes koskaan. Syy? Markkinat ja yritykset ovat reguloinnin alaisia. Toisin sanoen regulointi vähentää sijoittajan riskiä. Kryptosijoittajan on voitava luottaa siihen, että kryptopörssien tarjonnassa on vain luotettavia projekteja.


Kryptopalveluiden turvallisuus

Hakkerit piinaavat ekosysteemiä. Koodiin perustuvista DeFi-palveluista löytyy bugeja, ja ne ovat kultakaivos asiansa osaaville hakkereille. Ryöstösaaliit ovat olleet tänä vuonna ennätyssuuria. 

Erityisesti lohkoketjujen väliset siltapalvelut ovat joutuneet viime aikoina hyökkäyksien kohteiksi. Analytiikkayhtiö Chainalysis arvioi, että 13:sta hakkeroidusta siltapalvelusta on viety jopa 2 miljardia dollaria, joista suurin osa tämän vuoden puolella. Vuonna 2022 varastetuista varoista 69 prosenttia on viety nimenomaan lohkoketjujen välisistä silloista.

Lähde: Chainalysis

Yksi suurimmista uhreista oli Binancen lohkoketjun siltapalvelu, josta hakkerit veivät 570 miljoonan dollarin edestä BNB-tokenia. 

Vuonna 2022 tapahtui myös yksi suurimmista ekosysteemien romahduksista kryptomarkkinoiden historiassa. Terran Luna ekosysteemi ja algoritminen vakaavaluutta UST romahtivat täysin, jonka seurauksena 40 miljardia dollaria arvoa suli päivissä. Tuhannet sijoittajat menettivät rahansa kaottisessa episodissa.

Romahdus aiheutti dominoefektin, jonka myötä lukuisat DeFi-protokollat menivät konkurssiin. Suuret sijoittajat, kuten hedge-rahasto Three Arrows Capital (3AC), saivat suuren osuman. Konkurssiin hakeutuneita yrityksiä olivat mm. FTX, Vault, Celsius ja Voyager Digital.

Lue lisää FTX:n tuhosta Coinmotion-blogista:

FTX ajautui konkurssiin

Sam Bankman-Fried – matka kryptomaailman idolista hylkiöksi

Lue lisää Terra Lunasta Coinmotion-blogista:

Tuhannet sijoittajat menettivät rahansa – Miten Terran Luna ja UST romahtivat?

Markkinoiden manipulointi

Kryptomarkkinat ovat erityisen alttiita manipuloinnille johtuen markkinoiden suhteellisen pienestä koosta ja reguloinnin puutteesta.

Markkinoiden manipulointi on yritys vaikuttaa keinotekoisesti omaisuuden hintaan tai markkinoiden käyttäytymiseen. Tämä koskee tyypillisesti yksittäistä henkilöä tai ryhmää, joka haluaa luoda illuusion markkinoille, jotta he voivat hyötyä sen jälkivaikutuksista.

Kryptomarkkinoilla esiintyy yleisesti neljää eri markkinointimanipulaatiostrategiaa:

  1. Pump and Dump
  2. Whale Wall Spoofing, eli suuren sijoittajan huijaustransaktio
  3. Wash Trading, eli kaupankäyntivolyymin keinotekoinen kasvattaminen
  4. Stop Hunting, eli hinnan tahallinen alasajaminen

Tyypillisin esimerkki markkinamanipulaatiosta ovat niin kutsutut pump and dump -järjestelmät. Ryhmä ihmisiä organisoi pienen markkina-arvon tokeniin ostoaallon, joka nostaa tokenin hintaa nopeasti. Kun muut sijoittajat ryntäävät apajille pikavoittojen toivossa, ryhmän johtaja antaa myyntikäskyn, jolloin ryhmän jäsenet saavat likvidoitua voitot muiden sijoittajien kustannuksella. Tämän jälkeen hinta romahtaa. Pump&dump -tokenit voi tunnistaa suurista nousu- ja laskupiikeistä hintahistoriassa.

Osakemarkkinoilla tällainen toiminta on laitonta ja sitä pidetään epäeettisenä.

Kryptotrendit vuodelle 2023

Haasteista huolimatta kryptoekosysteemi kehittyy ja markkinoille syntyy jatkuvasti uusia trendejä. Tutustutaan nyt vuoden 2023 mahdollisiin megatrendeihin.

GameFi – lohkoketjupelaaminen

GameFi eli Gaming Finance on pelaamisen ja hajoitetun rahoituksen risteytys. GameFi-pelit toimivat joko kokonaan tai osittain lohkoketjun varassa. Pelaaja voi tienata rahaa pelaamalla (play to earn, P2E) tai omistaa pelin sisäisiä digitaalisia esineitä, kuten maata, asusteita tai hahmoja NFT:n muodossa. 

Markkina-arvon perusteella suurimmat GameFi-projektit ovat tällä hetkellä Axie Infinity, Decentraland ja The Sandbox. Sektori on kuitenkin vielä hyvin nuori ja yhtäkään AAA-luokan peliä ei vielä ole julkaistu. Sellaisia on kuitenkin tekeillä: Illuvium ja Star Atlas ovat esimerkkejä kunnianhimoisista GameFi-peleistä.

Monet pelialan jätit, kuten Rockstar, Microsoft ja Ubisoft ovat osoittaneet kiinnostustaan lohkoketjupelaamista kohtaan, mikä kertoo GameFi:n potentiaalista. 

GameFi-pelien suosio kasvoi vuoden 2021 nousumarkkinassa, mutta kiinnostus on hiipunut heikon markkinatilanteen myötä. Pelit kuitenkin kehittyvät jatkuvasti ja kun perinteiset pelitalot integroivat lohkoketjuteknologiaa omiin peleihinsä, se tietää suosion hurjaa kasvua.

GameFi on yksi nopeimmin kasvavista sektoreista lohkoketjujen ekosysteemissä. Sijoittajalla on runsaasti vaihtoehtoja: peliyhtiöiden osakkeet, suosittujen GameFi-pelien omat tokenit tai Web3-pelaamisen infrastruktuuri voivat olla vuonna 2023 tuottoisia sijoituksia.

Metaversumit – mukaansatempaavat virtuaalimaailmat

Metaversumi on tuore trendisana, joka nousi pinnalle, kun Facebookin emoyhtiö muutti nimensä Metaksi. Metaversumi tarkoittaa mukaansatempaavaa ja interaktiivista virtuaalimaailmaa, jossa käyttäjät voivat viettää aikaa, pelata ja seurustella.

Metaversumi puhuttelee erityisesti teknologianatiivia Z-sukupolvea. Heille metaversumi on vain jatke maailmalle, jossa he elävät. Kryptovaluutat ovat virtuaalimaailman valuuttaa ja NFT:t puolestaan asioita, jotka täyttävät metaversumin, kuten asusteet, esineet ja kiinteistöt.

Metaversumit ja Web3 sitoutuvat vahvasti toisiinsa. Virtuaalimaailmat tuovat mahdollisuuksia sekä luovuudelle, että liiketoiminnalle. JP Morgan – yksi maailman suurimmista pankeista – uskoo, että metaversumit ovat tulevaisuudessa biljoonan dollarin ekosysteemi

Metan (aiemmin Facebook) tavoitteena on saada yrityksen metaversumiin miljardi käyttäjää.

“Toivomme tavoittavamme noin miljardi ihmistä metaversumissa, jotka tekevät satojen dollarien edestä kauppaa ostamalla digitaalisia tuotteita, digitaalista sisältöä tai erilaisia asioita ilmaistakseen itseään, olipa kyseessä sitten vaatteet avatarille tai erilaiset digitaaliset tuotteet virtuaalikotiinsa.” – Mark Zuckerberg CNBC:n haastattelussa.

Teknologian kehittäminen vie aikaa. Tällä hetkellä tietoisuus metaversumeista on pientä, mutta sitoutuneisuus on vahvaa. Mark Zuckerbergin mukaan metaversumit tulevat valtavirtaan 5-10 vuoden sisällä. Nokian teettämän tutkimuksen mukaan metaversumit ovat tulleet jäädäkseen eikä yrityksillä ole varaa sivuuttaa niitä.

Metaversumi on sateenvarjotermi, jonka alle voi määritelmästä riippuen niputtaa sekä täysin lohkoketjupohjaisia virtuaalimaailmoja että sosiaalisia pelejä. Esimerkiksi Habbo Hotel, Minecraft ja Grand Theft Auto täyttävät tietyssä mielessä metaversumin määritelmän, vaikka ne eivät (vielä) ole integroineet lohkoketjuteknologiaa. Kryptoekosysteemissä metaverse-kategorian alle kuuluvat mm. Decentraland, Star Atlas, Gala Games, Metahero ja The Sandbox.

Hajautettu sosiaalinen media

Sosiaalinen media on tähän asti ollut keskitetty. Valta ja pääsy dataan ovat suurten toimijoiden etuoikeus eikä yksittäisellä käyttäjällä ole juurikaan sanomista tähän. Moni uskoo, että sosiaalisen median tulevaisuus on hajautettu: valta takaisin käyttäjille.

DeFi-lainauspalvelu Aaven perustaja, suomalainen Stani Kulechov on yksi edelläkävijöistä, joka kehittää uudenlaista sosiaalista mediaa, Lensiä.

Web3 on Internetin uusi aikakausi. Se antaa viitteitä siitä, mitä sosiaalinen media voi olla tulevaisuudessa. Se tarjoaa käyttäjille mahdollisuuden hallita sisältönsä käyttöä. Sisällöntuottajille voi olla valta omistaa ja kaupallistaa sisältöä ja yhteisöä ilman välikäsiä tai keskitettyä tiedonkeruuta. Lyhyesti sanottuna käyttäjä oikeasti omistaa oman digitaalisen identiteettinsä.

Ethereumin perustaja Vitalik Buterin on puhunut lohkoketjujen käytöstä rahoituksen ulkopuolella viitaten mm. sosiaaliseen mediaan.

Lensin lisäksi on muitakin projekteja, jotka rakentavat hajautettua sosiaalista mediaa. Steem ja Subsocial ovat sektorin puhutuimpia projekteja tällä hetkellä.

Digitaalinen identiteetti

Digitaalinen identiteetti on läsnä kaikkialla: sosiaalisessa mediassa, kouluissa, töissä, valtioiden järjestelmissä ja yrityksissä. Lohkoketjuteknologialla on monia käyttötarkoituksia, mutta digitaalinen identiteetin hallinta ja todentaminen ovat ehkä lupaavimpia.

Mikä on digitaalinen identiteetti?

Digitaalinen identiteetti on jälki kaikesta, mitä teet verkossa: kuvat, ostopreferenssit, käyttäytyminen verkkosivustoilla ja pankkitilitiedot. 

Kryptomaailmassa digitaalinen identiteetti on vahvasti sidottu digitaalisiin lompakoihin. Web3-palveluihin ei tarvitse luoda käyttäjätilejä. Riittää, että yhdistät lompakkosi sivustolle. Sen avulla voit tunnistautua, hallita omaa dataasi ja tulevaisuudessa jopa äänestää vaaleissa.

Miksi digitaalinen identiteetti on tärkeää?

Jo vuonna 2018 henkilötietojen tietoturvaloukkaukset vaikuttivat miljardeihin ihmisiin kaikkialla maailmassa. Turvallisimmille menetelmille arkaluontoisten tietojen tallentamiseen, siirtämiseen ja tarkistamiseen on kiistaton tarve. Hajautettu digitaalinen identiteetti voi olla ratkaisu keskitettyjen tietokantojen kohtaamiin ongelmiin.

Hajautettu digitaalinen identiteetti tuo mahdollisuuksia yksityishenkilöille, organisaatioille sekä kehittäjille:

  • Yksityishenkilö voi omistaa ja hallita digitaalista identiteettiään saadakseen turvatakseen yksityisyytensä.
  • Organisaatio voi hallita riskejä, tehdä auditoinneista helpompaa ja tarkistaa valtuuksia helposti.
  • Kehittäjät voivat luoda käyttäjäkeskeisiä, palvelimettomia sovelluksia, jotka tallentavat tietoja ihmisten avulla yritysten sijaan.

Nykyinen tilanne

Digitaalisen identiteetin käsite toimii eri tavoin organisaatioille ja yksityishenkilöille. On ymmärrettävä digitaalisen identiteetin nykytila ennen kuin pohdimme lohkoketjuja.

Organisaatiot

Organisaatiot kohtaavat valtavia haasteita digitaalisen identiteetin hallinnassa hankkiessaan arkaluonteista tietoa käyttäjistä. Liiketoimintatietojen lisäksi yritysten täytyy tallentaa käyttäjätietoja. Samalla niiden on noudatettava säädöksiä, kuten GDPR-säädöstä. Henkilödatan säilöminen on riskialtista, mutta samalla yritykset eivät pysty hyödyntämään tietojen täyttä potentiaalia. Ainakaan eettisesti.

Yksilöt

Lohkoketjuun pohjautuva digitaalinen identiteetti on saanut suosiota vasta sen jälkeen, kun ymmärrettiin, miten ihmiset käyttävät digitaalista identiteettiä nykyään. Identiteetti on yksi kriittisistä ja pakollisista elementeistä yhteiskunnan ja sen talouden toimivuuden varmistamisessa. Kun käytössä on asianmukainen menetelmä itsensä tunnistamiseen ja omaisuuden omistamiseen, digitaalinen identiteetti voi edistää kasvua yhteiskunnissa sekä globaaleilla markkinoilla.

Toisaalta fyysiset tunnistamismuodot eivät ole kaikkien saatavilla. Lähes 1,1 miljardilla ihmisellä ympäri maailmaa ei ole mitään keinoa vaatia omistusoikeuttaan identiteettiinsä. Vaikuttaa valtavalta ongelmalta aikana, jolloin lohkoketjuteknologia voi muuttaa digitaalista identiteettiä, eikö vain?

Miksi lohkoketjuja tarvitaan digitaalisen identiteetin hallintaan? Se auttaa ratkaisemaan monia olemassa olevia identiteettihaasteita:

  • Datan turvallisuus
  • Pääsy identiteettiin
  • Identiteettivarkaudet

Lohkoketjun avulla voimme hallita omaa identiteettiämme, kaupallistaa henkilödataamme ja siirtää sitä vaivattomasti paikasta toiseen. Ei enää satoja eri käyttäjätunnuksia tai henkilödatan luvatonta keräämistä.

Teknologian myötä meillä on työkalut uusien tunnistusjärjestelmien rakentamiseen, jotka ovat turvallisia, varmoja ja helppopääsyisiä. Liittyminen vaatii vain Internet-yhteyden.

Digitaalinen identiteetti tulee vaikuttamaan suuresti globaaliin talouskasvuun seuraavien 10 vuoden aikana.

Digitaaliseen identiteettiin keskittyviä kryptoprojekteja on monia. Niistä kenties tunnetuimpia ovat Kilt ja Civic

Instituutioiden ja yritysten adoptio

On selvää, että instituutioiden raha tulee ajamaan seuraavaa kryptomarkkinoiden nousua. Aiemmin esteenä ovat olleet reguloinnin ja turvallisuuden puute. Nyt Nasdaqista alkaen yhä usempi rahoitusalan insituutio tarjoaa tai suunnittelee tarjoavansa kryptopalveluita asiakkailleen.

Sataprosenttisen hajauttamisen ideologiaan uskovat kryptopuristit näkevät keskitettyjen yritysten mukaantulon uhkakuvana, mutta se on välttämätöntä kryptomarkkinan kasvulle. Pankeilla, pääomasijoitusyhtiöillä ja keskitetyillä teknologiayrityksillä on omat huonot puolensa, mutta ne ovat luotettavia brändejä. Ja juuri sitä kryptomarkkina tarvitsee.

Vaikka markkinatilanne näyttää nyt huonolta, tulevaisuus näyttää valoisalta. Jos historia toistaa itseään, sijoittajan kannattaa vain pyrkiä selviytymään karhumarkkinasta ja koittaa minimoida tappiot sijoittamalla laatuprojekteihin. Osa portfoliosta kannattaa pitää vakaavaluutassa mahdollisia ostopaikkoja odotellessa.

Vaikka markkinatilanne näyttää nyt huonolta, tulevaisuus näyttää valoisalta.

Yhteenveto

Kaikki edellä mainitut trendit voisi niputtaa yhteen megatrendiin: Web3.

Web3 on Internetin evoluution seuraava askel. Se on hajautettu verkko, joka on rakennettu lohkoketjujen päälle. Web3:ssa aikaa vietetään virtuaalimaailmoissa, maksaminen tapahtuu kryptovaluutoilla, omistaminen NFT:iden avulla ja kaiken keskiössä on yksilön digitaalinen identiteetti. 

Tätä kaikkea rahoittavat valtavat pääomasijoitusyhtiöt, joiden investoinnit tulevat toimimaan seuraavan nousumarkkinan ajurina.

FAQ – Usein kysytyt kysymykset

Onko kryptomarkkinoilla kupla?


Kuplan tunnistaa yleensä vasta jälkikäteen. Kryptomarkkinoiden arvosta on hävinnyt lähes 2 biljoonaa dollaria verrattuna vuoteen 2021. Markkinat olivat tuolloin ylikuumentuneet ja nykyinen laskutrendi on luonnollinen korjausliike. Isot korjausliikkeet kuuluvat kryptosijoittamiseen ja ovat yleensä terveen markkinan merkki.

Mikä on vuoden 2023 suurin kryptotrendi?

Web3 ja kaikki mikä liittyy siihen. Yhä useampi yritys, instituutio ja valtio tutkii lohkoketjupohjaisen Internetin mahdollisuuksia, mikä luonnollisesti pitää sisällään myös kryptovaluutat.

Kannattaako Bitcoinia vielä ostaa?

Bitcoin on maailman ensimmäinen ja suurin kryptovaluutta, joka on kestänyt tähänkin asti kaikki kryptomarkkinan koettelemukset. Sen hinta perustuu kysyntään ja tarjontaan, ja nykyisten trendien valossa kysyntä sitä kohtaan kasvaa jatkuvasti. Sijoittajan on kuitenkin itse arvioitava, onko hän valmis hyväksymään kryptosijoittamiseen liittyvät riskit.

Miksi kryptomarkkina laskee?


Kryptomarkkinan laskuun vaikuttavat monet asiat: mm. geopolitiikka, energiakriisi, yleinen uutisointi ja inflaatio. Lisäksi kryptomarkkinat ovat korreloineet vuonna 2022 ennätysvahvasti osakkeiden kanssa, eli kun osakkeet laskevat, kryptot seuraavat perässä.

Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisille


Uskomme Bittirahalla vahvasti, että kryptovaluutoista tulee osa jokapäiväistä elämäämme. Missionamme on tehdä kryptovaluutoista helposti saatavilla olevia kaikille, kokemuksesta ja tietotaidosta riippumatta. Luo tili ja sijoita Bitcoiniin helposti Coinmotionissa.

Vastuuvapauslauseke: Esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajan (kirjoittajien) omia, eikä niitä voida pitää Bittirahan / Coinmotionin virallisina kantoina. Annetut tiedot voivat muuttua ilman erillistä ilmoitusta markkinan nopean vaihtelun vuoksi. Artikkeleissa esitettyjä tietoja tai näkemyksiä ei tule koskaan tulkita suosituksiksi tai sijoitusneuvonnaksi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *