Mitä opimme kryptovaluuttamarkkinoilta vuonna 2021?

Kuluva vuosi 2021 tarjosi etenkin kryptomarkkinoille sijoittaville hyvin vaihderikkaan vuoden. Koronavirus ja erilaiset rajoitukset ovat lähes koko viime vuoden aikana tehneet ihmisten liikkumisesta ja liiketoiminnan harjoittamisesta aikaisempaa haastavampaa. 

Liiketoiminnalliset rajoitteet ovat muuttaneet vallitsevia käytäntöjä merkittävästi. Näin ollen digitalisaatio- ja ylipäätään teknologinen kehitys on sitä myötä vauhdittunut, joka on johtanut siihen, että kryptovaluutat ja niiden tarjoamat ratkaisut nähdään nykyisin entistä houkuttelevimpina vaihtoehtoina perinteisimmille vaihtoehdoille niin liike-elämässä kuin myös yksityisellä puolellakin. 

Myös erittäin inflatorinen keskuspankkien rahapolitiikka on vauhdittanut sijoittajia hakemaan inflaatiolta suojaavia sijoituskohteita. 

Vuoden 2021 polttavimpia aiheita olivat kuitenkin esimerkiksi seuraavat uutiset:

Institutionaaliset sijoittajat

Vielä muutama vuotta sitten kryptovaluutat voitiin helposti leimata hyvin pienen piirin toiminnaksi. Tämä johtui siitä syystä, että institutionaaliset sijoittajat eivät olleet sijoittaneet merkittävästi kryptovaluuttoihin, joka johtui pitkälti toimialan tuntemattomuudesta sekä kryptovaluuttoihin liittyvien instrumenttien hallintaan liittyvästä sääntelystä. 

Mutta tänä vuonna on tullut varsin selväksi, että suuret sijoittajat haluavat hankkia kryptovaluuttoja osaksi heidän hallinnoimiaan rahastoja. Satojen miljoonien eurojen arvosta bitcoineja omistavat nyt mm. MicroStrategy, Tesla, Galaxy Digital Holdings, Voyager Digital ja Square. Muita yhtiöitä, joilla on merkittäviä bitcoin-omistuksia ovat Marathon Digital, Coinbase ja Mercado Libre.

Tulee vielä muistaa, että maailman suurin rahasto Blackrock on 14,5 % osa-omistuksellaan yksi MicroStrategyn suurimmista osaomistajista. Näin ollen Bitcoin kuuluu välillisesti myös maailman suurimman rahaston jos nyt ei hallinnoitaviin varoihin (AUM) niin ainakin ”ulkoistetusti hallinnoitaviin varoihin”.

Myös investointipankeista esimerkiksi Deutche Bank ja Morgan Stanley-sekä. Goldmann Sachs ovat ilmoittaneet pyrkimyksistään olla vastaisuudessa merkittäviä toimijoita kryptomarkkinoilla.

Suuryritykset hyväksyvät kryptoilla tehdyt maksut

Suuryrityksistä Paypal, Square, McDonald’s ja Starbucks, Microsoft, AXA Insurance, Pavilion Hotels and Resorts, Visa, Amazon, AirBaltic, Sotheby’s, Coca Cola, LOT Polish Airlines, Expedia ja Lush hyväksyvät nyt bitcoineilla ja osa jopa myös muilla kryptovaluutoilla tehdyt maksut.

Edellä mainittujen toimijoiden toiminta ei kuitenkaan tällä hetkellä välttämättä kata kuin vain muutaman valtion. Odotettavissa on kuitenkin, että toimintaa skaalataan tulevaisuudessa yhä useampiin maihin. Esimerkiksi Paypal kertoi, että sen tavoitteena on saada kryptoilla maksamisesta globaalia. Suurista toimijoista myös MasterCard on ilmaissut julkisuuteen vastaavanlaisia suunnitelmia.

Bitcoin viralliseksi valuutaksi El Salvadorissa

Keskiamerikkalainen El Salvador ensimmäisenä valtiona maailmassa 7.9.2021 hyväksyi Bitcoinin viralliseksi maksuvälineeksi. Tämä tarkoittaa sitä, että bitcoineilla tai itse asiassa satosheilla voi käytännössä El Salvadorissa ostaa niin kahvikupin kuin myös maksaa verotkin. Tämä on tarkoittanut myös bitcoinien omistamiseen, ostamiseen sekä myymiseen tarkoitetun lompakkoteknologian soveltamista käytäntöön. Tästä esimerkkinä on paikallinen Chivo-lompakko: El Salvadorin Chivo-lompakon oli syksyllä 2021 ladannut jo yli 2,2 miljoonaa käyttäjää, joista n. 100 000 oli lompakon aktiivisia käyttäjiä.

Kiina

Asemalinjat vahvistuivat kryptovaluuttojen kohdalla sellaisten maiden osalta, jotka haluavat estää omassa maassaan kryptovaluuttojen käytön. Kiina on hyvä esimerkki tällaisista valtioista, jotka suhtautuvat erittäin kriittisesti kryptovaluuttoihin. Viime keväänä Kiina kielsi maassaan louhintatoiminnan useissa provinsseissa ja nyt syksyllä 2021 Kiinassa kiellettiin kaikenlaiset kryptovaluuttasiirrot. 

Tämä tarkoittaa, että niin maan sisäiset kuin myös ulkomaista Kiinaan tapahtuvat kryptovaluuttasiirrot luokitteltiin laittomiksi.

Kiinan määräykset eivät kuitenkaan lopettaneet Bitcoinin louhintaa. Sen sijaan tämä louhinta vain siirtyi sellaisiin maihin, joissa louhinta ennen kaikkea on sallittua ja joissa lisäksi on tarjolla halvempaa sähköä on louhijoille.

Bitcoinin taproot-päivitys

Taproot-päivitystä on pidetty Bitcoinin tärkeimpänä päivityksenä neljään vuoteen sitten Segwitin. Tässä Taproot-päivityksessä Schorr signatures-teknologia korvasi Elliptic Curve Digital Singature-teknologian. Tämän päivityksen johdosta yhteen lohkoon mahtuu nyt enemmän transaktiodataa. Sen lisäksi validointiin vaadittava laskentateho myös putosi.

Tarkoituksena tällä päivityksellä on ollut nopeuttaa Bitcoinin verkkoa sekä laskea transaktiomaksuja. Päivitys on kuitenkin tarkoittanut samalla kuitenkin monien mielestä aikaisempaa heikompaa yksityisyyttä.

Oleellista on kuitenkin se, että Bitcoinin teknologia on ottanut merkittävän askeleen eteenpäin. Tulevaisuus näyttää toki sen, että oliko tämä paras ratkaisu Bitcoinin kehityksen kannalta.

Bitcoinin salamaverkon kehitys

Bitcoinin salamaverkko (lightning network) toimii Bitcoinin lohkoketjun päällä niin sanotulla Layer 2-tasolla. Salamaverkko on vastaus Bitcoinin skaalautuvuuteen liittyviin kysymyksiin: Salamaverkon avulla mahdollistuvat pienten maksujen tekeminen kahvikupin ostaminen sekä pienten laskujen kuten sähkö- ja puhelinlaskun maksaminen. Mutta koska nämä pienet ja useasti toistuvat maksut kuormittavat verkkoa, sen vuoksi salamaverkko toimii Bitcoinin päällä Layer 2-tasolla, jolloin pienet maksut kuten kahvikupin ostaminen eivät kuormita ja hidasta Bitcoinin verkkoa. 

Nopeat maksut, joita defi-toimijoista esimerkiksi Stellar Lumens on mahdollistanut käyttäjilleen, ovat siten nyt mahdollisia myös Bitcoinille. Kehitystyö tapahtuu kuitenkin vaiheittain, sillä kehitettävää on vielä paljon ennen kuin tämä teknologia yleistyy kokoluokassaan esimerkiksi luottokorttiyhtiöiden tasolle. Opimme tästä ainakin sen, että Bitcoin pystyy skaalautumaan ilman, että sen verkko kuormittuu liikaa ja että mikromaksut ovat myös Bitcoinilla mahdollisia.

Muita merkittäviä tapahtumia:

Coinbase ensimmäisenä suurena kryprovaluuttapörssinä listautui maailman suurimpaan teknologiapörssiin NASDAQ:n. Ethereumille tehtiin EIP-1559 päivitys. Nft:t

(non-fungible token) eli nft:t puolestaan mahdollistivat uuden ansaintologiikan digiajan taiteilijoille. Nykyaikaisemmat digitaalisen ajan sijoitustuotteet ja aikaisempaa laajemmat kryptovaluuttoihin suunnatut palvelut kuten UniSwapit, likviditeettipoolit, korko- ja lainapalvelut (kuten Aave) olivat myös vuoden puhutuimpia aiheita kryptomarkkinoilla.

Tätä listaa vuoden merkittävimmistä kryptotapahtumista voisi jatkaa vielä pitemmällekin. Toivottavasti jokainen oppi tältä vuodelta paljon, sillä lisää on varmasti luvassa myös seuraavana vuonna 2022.

Kuitenkin tässä vaiheessa on hyvä hieman hengähtää ja kiittää kaikkia lukijoita tästä vuodesta 2021. ja hyvää alkavaa vuotta 2022!

Toivottavasti näistä vinkeistä oli apua ja onnea markkinoille!

Kirjoituksessa ei kuitenkaan esitetä sijoitussuosituksia eikä niitä sellaiseksi tule tulkita. Sijoitusmarkkinoilla voittojen saaminen vaatiikin pitkäjänteistä perehtymistä aiheeseen sekä monesti useamman vuoden kokemuksen.

Kirjoittaja on Suomen Kryptovaluuttayhdistys Konsensus Ry:n hallituksen jäsen ja hänellä on vuosien kokemus sijoittamisesta eri sijoituslajeihin, mukaan lukien kryptovaluuttoihin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *